Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kleine blonde dood (1993)

Beoordeling 2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1020 woorden
  • 11 mei 2011
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 2
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De kleine Valentijn Boecke gaat op het einde van ze schoolreisje richting de Duitse grens met de klas. Hier mogen alle kinderen nog even rondlopen. Valentijn gaat over de grens en opzoek naar een vlinder. Want zijn vader is gek op vlinders. Maar dan word hij in Duitsland aangehouden door 2 politieagenten. Deze vragen wat hij hier doet maar Valentijn weet hier niks op te zeggen. Dan komt zijn juf. Zij neemt Valentijn mee en vraagt wat hij in zijn hand heeft. Valentijn laat het zien en het is een dode vlinder. De juf gooit de vlinder weg en iedereen moet weer in de bus gaan zitten. Als iedereen in de bus zit komt juf Mieke langs. Zij heeft het dode vlindertje in een doosje gedaan en geeft het aan Valentijn. Als Valentijn thuis komt laat hij het vlindertje aan z’n vader zien. Z’n vader vind het heel mooi en vraagt waar hij het heeft gevonden. Valentijn zegt dat hij het in Duitsland heeft gevonden. Als vader dit hoort wordt hij helemaal gek en wil hij Valentijn klappen uitdelen maar moeders houd hem tegen. Z’n vader draait helemaal door en wordt uit huis gezet.

Ongeveer 15 jaar later is Valentijn een echte volwassen kerel. Zijn beroep is dichter en heeft af en toe een optreden. Hij staat buiten in de regen op een lift te wachten. Een vrouw stopt en hij mag instappen, onder een voorwaarde; ga zitten en kop dicht. Valentijn houd hier zich niet aan want de vrouw veroorzaakt bijna een ongeluk. Valentijn wil het stuur overnemen maar de vrouw stopt bij een telefooncel en gaat met iemand bellen. Valentijn ziet een foto liggen in de auto en bekijkt hem goed. Dan komt hij erachter dat die vrouw juf Mieke is die het vlindertje aan hem terug gaf. Hij loopt naar de telefooncel en stelt ze eigen voor. Dan ziet juf Mieke het en vind dit wel een hele bijzondere ontmoeting. Ze beginnen te zoenen en Valentijn loopt weg, snel daarna komt hij weer terug en in de telefooncel gaan ze verder dan zoenen.


4 Maanden later moet Valentijn in een kroeg in Middelburg dichten. Daarna gaat hij ook nog kroegen. De volgende ochtend komt juf Mieke aan de deur om Valentijn wat te vertellen. Eigenlijk heeft Valentijn geen tijd maar ze komt toch binnen. Als ze eenmaal binnen is. Vertelt ze dat ze al 4 maanden zwanger is. Eerst heeft Valentijn niet door dat ze van hem zwanger is. Mieke verteld daarom dat hij de vader is. Valentijn vind dit helemaal niet leuk en vraagt of ze het nog kan laten weghalen. Want Valentijn haat kinderen en denkt dat hij toch geen goede vader is. Maar het kind kan volgens Mieke niet meer worden weggehaald. Valentijn heeft een prijs gekregen voor beste dichter. Als hij de prijs in ontvangst heeft genomen mag hij nog een dankwoord doen maar zegt alleen; Bedankt. Dan mag het publiek ook nog vragen stellen. In het publiek zit ook Mieke en ze gaat allemaal vragen stellen over zijn gevoelens. Valentijn geeft overal antwoord op. Dan vraagt ze ook nog waarom Valentijn niks met het kind te maken wil hebben en zegt daarbij tegen het hele publiek dat ze zwanger is van Valentijn. Na afloop gaat Valentijn naar de kermis en Mieke loopt hem achterna. Valentijn stapt bij iemand in de botsauto’s en Mieke gaat in haar eigen botsauto en rijd Valentijn achterna om zo weer allemaal vragen te stellen.

Omdat Valentijn aldoor hevig botst op Mieke. En daardoor krijgt Mieke bloedverlies. Valentijn gaat mee naar het ziekenhuis voor een echo van het kindje. De zuster merkt dat de ouders er nog weinig zin in hebben en zegt daarom ook; het kindje heeft er wel zin in, nu de ouders nog.

In de film is het ondertussen al 6 jaar later. Het is kind is al 6 jaar en het heet Mickey. Mickey woont bij Mieke omdat Valentijn er niks mee te maken wil hebben. Valentijn, Mieke, en Mickey gaan met ze drieën op vakantie. Alleen wil Valentijn niet dat Mickey hem papa noemt. De vakantie is niet echt geslaagd. Mickey begint met zijn vader over zijn verjaardag en vraagt aan hem een grote witte beer. Als Valentijn op zijn verjaardag bij Mieke thuis komt mag hij Mickey niet zien. Dan beginnen ze ruzie te maken en kijkt Mickey door het raam. Valentijn ziet Mickey en ziet dat hij een blauw oog heeft en vraagt aan Mieke of zij hem geslagen heeft. Mieke zegt dat het een ongeluk was. Valentijn gaat naar binnen en laat Mieke buiten staan door de deur dicht te doen. Ze pakken alle spullen bij elkaar en Mickey gaat bij Valentijn wonen. Valentijn wil voor Mickey een feest geven voor ze verjaardag en roept alle ouders bij elkaar. Als het feestje is komt er helemaal niemand. Een tijdje later wil Mieke Mickey weer zien. Dit wil Valentijn niet en zorgt ervoor dat hij de voogdij over Mickey krijgt. Hij gaat allemaal leuke dingen doen met hem. En Mickey krijgt een eigen kamer. Ze hebben het heel leuk met ze 2en totdat Valentijn naar Parijs moet voor ze werk. Hij laat Valentijn achter bij 2 goede vrienden van hem. Als hij weer thuis komt is er slecht nieuws. Mieke had gehoord dat Valentijn weg was en heeft daarom Mickey opgehaald voor een weekeindje. Daar is hij van de trap gevallen en ligt met coma in het ziekenhuis. Hij had al een tijdje een gezwel in ze hoofd, dat gezwel is geknapt toen hij van de trap viel. Mickey wordt kunstmatig in leven gehouden. Dit is al maanden zo en daarom hebben de artsen besloten om met de behandelingen te stoppen. De artsen vragen of hij nog afscheid wil nemen van Mickey. Valentijn buigt zich over Mickey heen en dan trekt hij de stekker eruit. Mickey is dood. Een paar dagen later is de crematie. Hij is helemaal alleen op de crematie. Hij heeft een cd meegenomen. Deze moet de priester hard opzetten zodat Valentijn zijn verdriet vergeet. Als hij het crematorium uitloopt ziet hij Mieke staan en fietsen ze samen naar huis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleine blonde dood (1993)"