Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De aanslag (1986)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 707 woorden
  • 7 april 2002
  • 203 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
203 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De gegevens over de film: De film gaat over een persoon (Anton Steenwijk) die in de 2e wereld oorlog zijn ouders en broer (Peter)verliest omdat zij sterven. Maar het verhaal blijft niet bij de 2e wereld oorlog maar is eigenlijk het levensverhaal van Anton. De film de aanslag is een verfilming van het boek “de aanslag” van Harry Mulisch. De film heet ook de aanslag en is naar mijn weten exact hetzelfde dan het boek. Een kleine samenvatting over de film: De film begint in de honger winter in Haarlem en op dezelfde avond wordt er iemand (Faké Ploeg) doodgeschoten voor het huis van de buren van de familie Steenwijk. Maar de buren leggen Faké Ploeg voor het huis van de familie Steenwijk en omdat Duitsers het schot hebben gehoord gaan ze het huis van de familie Steenwijk binnen en steken het huis in brand en vermoorden de ouders van Anton. Peter wordt ergens anders doodgeschoten. Anton wordt door de Duitsers meegenomen en in een cel gestopt waar nog een vrouw inzat (zij bleek samen met haar vriend de aanslag te hebben gepleegd). Wat later wordt Anton uit de cel gehaald en meegenomen naar een Duitser waar hij eten en drinken kreeg. Ook krijgt hij hier een SS’ers pakje. Later gaan ze weg en degene die Anton heeft verzorgd wordt dood geschoten. Dan komt erin de film een sprong naar het jaar dat Anton al zijn eindexamen heeft gehaald en gaat daarna medicijnen studeren en keert in 1952 terug naar Haarlem. Op een avond komen de communisten in opstand en zijn er rellen in de stad. Dan komt hij de zoon van Faké Ploeg tegen die ook Faké Ploeg heet. Ze praten wat en Faké gaat weer weg. In 1960 gaat Anton met de paasdagen naar Londen en komt in een kerk een vrouw tegen waarvan hij denkt dat zij de vrouw is die ook in de cel zat (dit is ze niet maar een look-a-like). Een jaar later (1961) trouwen ze samen en krijgen een kindje dat ze Sandra noemen. Dan gaan ze naar een begrafenis van de opa van een vriend van de vader van de look-a-like. Op de koffietafel ontmoet hij Cor Takes (door vrienden Gijs genoemd). Gijs blijkt samen met zijn vriendin Faké Ploeg voor het huis neergeschoten te hebben maar en Anton gaat de volgende dag al naar Gijs toe. In 1969 gaan Anton en de look-a-like scheiden (maar blijven goede vrienden) en een aantal jaren later hertrouwt Anton met een andere vrouw. Uit dat huwelijk komt een zoon die ze Peter noemen. Op een dag komt Anton Sandra tegen en ze maken een wandeling door Haarlem en Anton laat alle dingen van vroeger zien. Op het laatste lopen Sandra, Peter en Anton met een demonstratie mee en hier is dan ook de film afgelopen.
Beoordeling met argumenten: Ik vond deze film best wel een mooie film maar ook een moeilijke film om hem goed te kunnen begrijpen. Wat vond ik mooi aan deze film: - Het leek allemaal heel echt en het zou in mijn beleving allemaal wel echt kunnen gebeuren; bijvoorbeeld dat iemand wordt dood geschoten leek echt. Maar ook dat ze alles heel gedetailleerd hadden uitgelegd. - De personages leefden zich helemaal in hun rol in; zoals bijvoorbeeld dat Anton en Gijs bij de koffietafel op een bankje heel erg verdriet hadden. - Het boek is moeilijk te verfilmen maar dit is toch allemaal goed gelukt. - De camera’s stonden goed op hun plaatsen; ook in donkere ruimtes was veel nog goed te volgen en te zien zoals bijvoorbeeld in de cel. Wat vond ik moeilijk aan de film: - Dat personages meerdere keren werden gebruikt; zoals vader en zoon Faké Ploeg en de look-a-like van degene die in de cel zat. - Het boek is geschreven door Harry Mulisch. Deze schrijver schrijft sowieso al moeilijke verhalen en als je dat gaat verfilmen wordt het soms al wat moeilijker te begrijpen. Dit vind ik ook met deze film. Dat ze soms een flashback gebruiken of dat ze ineens tien jaar later verder gaan op momenten dat je het niet verwacht. Dit vind ik best moeilijk. Ook duurt het even voordat je doorheb wat er nou precies aan de hand is.

REACTIES

D.

D.

What year did they release the movie?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag (1986)"