Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Achste groepers huilen niet (2012)

Beoordeling 6
Foto van een scholier
 • Filmverslag door een scholier
 • 4e klas vmbo | 1571 woorden
 • 8 april 2013
 • 119 keer beoordeeld
 • Cijfer 6
 • 119 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak

    Inleiding
 1. 1.    Hoe begint de film?


Het begint allemaal op het voetbalveldje, waarbij we kennis maken met de personages.  Ze laten zien dat voetbal heel belangrijk is voor Akkie. Vervolgens spelen er scènes af in de klas. Ze behandelen enkele belangrijke dingen in de klas, zoals: schoolkamp, het voetbaltoernooi en de Cito-toets.


Later als Akkie steeds meer bloedneuzen krijgt, gaat ze naar de dokter. Uit het onderzoek blijkt dat ze leukemie heeft. Ze weet zelf niet hoe ze ermee moet omgaan. Ze blijft sterk en probeert er tegen te vechten. Haar klasgenoten en haar juf steunen haar.


 Wanneer Akkie hoort dat ze niet meer kan voetballen, stort ze in.
 1. 2.    Begint de film bij het begin van het verhaal of zit je gelijk midden in het verhaal?


De film begint bij het begin van het verhaal.
 1. 3.    Op welke manier maak je kennis met de hoofdpersonen?


Er komen veel scènes terug waarbij de hoofdpersonen in de klas zitten. Zo leer je elk personage in de film kennen.
 1. 4.    Wanneer krijgt de hoofdpersoon te maken met het probleem?


Akkie krijgt bij de dokter te horen dat ze leukemie heeft. Later krijgt ze te horen dat ze niet meer met het voetbaltoernooi kan meedoen. Daar begint het probleem.
 1. 5.    Met welk probleem krijgt Akkie te maken?


Ze krijgt te horen dat ze leukemie heeft en daardoor kan ze niet meer meedoen met het voetbaltoernooi.
    Personages

 1. 6.   
  Bijfiguren:


  Elise - Fiona Livingston      


  Laurens – Bram Flick         


  Brammetje – Amin Belyadouz Juf Ina – Eva van der Gucht


  Moeder Akkie – Johanna ter Steege       


  Vader Akkie – Reinout Bussemaker       


  Dokter Snor – Loek Peters


  Afida – Chrisje Comvalius


  Meester Henk – Xander Straat
  Noem de hoofdpersonen en bijfiguren


Hoofdpersonen:                                         


Akkie – Hanna Obbeek                             


Joep – Nils Verkooijen                              
 1. 7.    Vertel van de hoofdpersonen iets over hun karakter en uiterlijk


Akkie: Ze is 11 jaar. Ze heeft blond kort haar en blauwe ogen. Ze is energiek, stoer en eigenzinnig. Akkie is gek op voetbal en droomt ervan om profvoetballer te worden. Alleen weet ze nog helemaal niks over verkering krijgen en de liefde. Ze is rechtvaardig en komt altijd op voor de zwakkeren.Joep: Hij is 12 jaar. Hij heeft bruin haar en blauwe ogen. Hij is erg brutaal en probeert altijd de beste te zijn. Hij denkt dat meisjes niet kunnen voetballen en daarom maakt hij Akkie altijd belachelijk. Maar hij heeft ook een zwakke kant, zijn broertje is namelijk overleden en dat maakte zijn leven overhoop.
 1. 8.    Verandert het karakter van de hoofdpersonen in het verhaal?


Ja, Akkie wordt steeds zwakker en begint bang te worden door haar ziekte. Joep verandert ook in het verhaal. Allereerst maakte hij veel ruzie met Akkie maar omdat ze nu een ziekte heeft, stelt hij zich meer open voor Akkie en worden ze beide verliefd op elkaar.
 1. 9.    Beschrijf de relaties tussen de hoofdpersonen


Akkie en Joep waren in het begin vijanden van elkaar. Ze maakten constant ruzie met elkaar en waren het niet eens met elkaar. Later, als Akkie een ziekte krijgt, begint Joep Akkie meer te respecteren en stelt hij zichzelf meer open voor Akkie. Ze worden aan het eind verliefd op elkaar.    Verhaallijn10. Waar gaat de film over?


Het verhaal gaat over een meisje, Akkie. Ze zit in groep 8 en ze is helemaal wild van voetbal, Ze houden zich veel bezig met de schoolkamp, het voetbaltoernooi en de Cito-toets. Ze gaat na school vaak met haar vrienden een potje voetballen. Joep valt haar altijd lastig als hij zegt dat meisjes niet kunnen voetballen, maar Akkie trekt hier niks van aan. Joep en Akkie maken vaak ruzie met elkaar, ze mogen elkaar niet zo.


Op een dag krijgt Akkie zomaar een bloedneus. Ze gaat met haar ouders naar het ziekenhuis en wordt onderzocht. Na het onderzoek blijkt dat ze leukemie heeft. Akkie stort in als ze dit hoort, ze mag helemaal niks meer doen. Gelukkig krijgt ze veel steun van haar klasgenoten en haar juf. Sinds dat Akkie ziek is, doet Joep veel aardiger tegen haar.


Later gaat de hele groep op kamp. Eerst mocht Akkie niet meekomen, maar het is haar toch gelukt om haar moeder over te halen. Eenmaal daar aangekomen, doen ze leuke spelletjes. Wanneer de hele klas verstoppertje gaat spelen, klimt Akkie hoog in de boom. Als bijna iedereen gevonden is, wil Akkie uit de boom gaan maar ze durft niet. Even later zoekt iedereen Akkie en Joep vindt haar. Joep helpt Akkie uit de boom.


Tijdens de kamp, komen Akkie en Joep steeds meer bij elkaar en worden goede vrienden.


Als heel de groep zich voorbereid op de trainingen van het voetbaltoernooi, krijgt Akkie te horen dat ze niet kan meedoen. De kanker is namelijk nu ook in haar hersens gekomen dus kan ze niet meer worden genezen.


Daarom bedenkt Joep een plan. Ze gaan het voetbaltoernooi voor het ziekenhuis spelen zodat Akkie het ook kan zien vanuit een raam.


Ze zetten Akkie voor het raam en Joep komt voor het laatst bij haar langs. Joep zoent Akkie en gaat naar het voetbalveld. Wanneer de wedstrijd eindigt, sterft Akkie.


De achtste groepers proberen zich groot te houden maar toch komen de tranen wel naar boven. Zo eindigt het verhaal.    Ruimte11. Waar speelt het verhaal zich af?


Het verhaal speelt het meest af in het ziekenhuis en in de klas. Het verhaal draait ook de klas dus daarom hebben ze de school als locatie gekozen. Het speelt ook heel vaak in het ziekenhuis vanwege de ziekte van Akkie.12. Welke locatie is vaak gekozen?


In het ziekenhuis.13. Is deze locatie belangrijk voor het verhaal? Waarom?


Het is belangrijk, omdat de locatie veel dingen in het verhaal verteld.
    Tijd14. In welke tijd speelt het verhaal zich af?


Het speelt zich af in de heden. Dat is te zien aan de moderne dingen die je in de film terugziet. Bijvoorbeeld aan de mobiele telefoons. Joep heeft een IPhone. Dit had je niet voor 2010.15. Hoe verloopt de tijd?


De tijd verloopt normaal, er gaan dagen en weken voorbij.    Slot16. Hoe loopt het verhaal af?


Het verhaal loopt niet bepaald goed af. Wanneer Joep de wedstrijd heeft gepland, wordt Akkie steeds meer zieker. Na de wedstrijd sterft ze. Heel de groep is er kapot van. Ze nemen afscheid van Akkie.17. Is er sprake van een open of een gesloten einde?


Er is sprake van een gesloten einde, na de dood van Akkie wint de groep van Joep het voetbalwedstrijd voor Akkie. Ze nemen afscheid van haar en ze noemen het team: team Akkie.18. Is er een oplossing gevonden waar de hoofdpersoon mee te maken had?


Ja en nee. Voor het feit dat Akkie niet bij het voetbalwedstrijd kon zijn is er wel een oplossing bedacht, namelijk dat ze een wedstrijd voor het ziekenhuis spelen. Zo kan Akkie er wel bij zijn om de wedstrijd te zien.


Maar er is nog een probleem, namelijk dat Akkie een ziekte moet overwinnen. Haar ziekte wordt steeds erger en ze kan niet meer worden genezen.
    Thema

 1. 19.  Wil de regisseur ons amuseren of over iets laten nadenken?


De regisseur wil ons laten nadenken dat het heel moeilijk is om leukemie te hebben, vooral als je nog in groep 8 zit. Hij wilt ons vertellen dat je moet vechten voor je ziekte. Je moet blij zijn en plezier beleven als kind, want je weet nooit wat je te wachten staat20. Wat is het thema van het verhaal?


Er komen meerdere thema’s voor zoals: schoolleven, ziek zijn en rouwproces.

    Mening
21. Wat vindt je van deze film?


Ik vind het een ontroerende film. Het vertelt over meerdere dingen die je als 12 jarige kan meemaken. Je raakt verdiept in de film en je wordt meegevoerd door de personages met hun emoties. Aan de andere kant vind ik het ook een informatieve film voor kinderen. Er wordt in de film verteld wat voor ziekte Akkie krijgt en het wordt goed uitgelegd. Je ziet ook hoe die kinderen in het ziekenhuis worden behandeld en wat voor dingen ze meemaken. De film is bestemd voor alle leeftijden wat het ook speciaal maakt. Kortom, het was een leuke, grappige, ontroerende en informatieve film voor alle leeftijdsgroepen.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.