Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Amadeus (1984)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1238 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier
De film ‘Amadeus’:
De film begint met een zelfmoordpoging van Antonio Salieri, een musicus die in de tijd van Mozart hofcomponist van Joseph 2 was. Salieri wordt naar een soort gesticht gebracht, waar een geestelijke bij hem komt om hem de biecht af te nemen. Daar vertelt hij dat hij eigenlijk altijd jaloers is geweest op Mozart, die alles altijd veel beter kon. Hij beweert ook dat hij hem heeft vermoord en vertelt dan het hele verhaal:
Toen Salieri jong was, wou hij graag iets met muziek doen, maar in tegenstelling tot Mozarts vader was zijn vader het daar niet mee eens. Mozart was ook op jonge leeftijd al ontzettend beroemd en hoefde daar ook weinig voor te doen, terwijl bijna niemand de muziek van Salieri kende waar hij vaak erg hard aan werkte. Als Mozart een keer een concert gaat geven (Salieri is daar toevallig ook bij), glipt hij samen met een meisje een kamer binnen. Salieri is op dat moment ook in die kamer en ziet hoe Mozart het meisje achterna zit. Ze hebben zo’n lol dat ze niet eens merken dat Salieri naar hen staat te kijken.

Mozart wordt door Joseph 2 gevraagd om een opera te schrijven. Salieri heeft speciaal voor Mozart een welkomstmelodie gecomponeerd, maar Mozart zet hem voor schut door het uit zijn hoofd na te spelen, en er ook nog wat aan te veranderen, waardoor het nog leuker klinkt. Zo ontstaat er een soort concurrentiestrijd tussen Salieri (meeste invloed) en Mozart (meeste talent).
Er ontstaat ook een discussie over in welke taal de opera die Mozart gaat schrijven nou geschreven moet worden en uiteindelijk mag Mozart hem in het Duits schrijven, zoals hij dat ook wou.
De opera wordt, zoals al Mozarts werken, erg mooi. Tot Salieri’s ergernis heeft een leerling van hem er ook een rol in. Salieri doet alsof hij het erg goed met Mozart kan vinden en hem erg aardig vindt, maar eigenlijk is hij vreselijk jaloers op hem: Mozart kan ook zomaar dingen uit de losse hand opschrijven, zonder foute noten!!
Mozart is inmiddels (tegen de wil van zijn vader in) getrouwd met Constanze Weber. Samen krijgen ze een zoontje. Het gaat niet zo goed met Mozart. Hij drinkt erg veel en wordt snel boos op iedereen. Hij schrijft ook geen nieuwe stukken meer, waardoor hij geen geld meer krijgt en dus in de schulden komt.
Salieri komt erachter dat Mozart een opera aan het schrijven is, in het Frans en met een ballet erin (twee dingen die de keizer verboden had). Hij ziet zijn kans en vertelt het aan de keizer, maar die vindt het, na het gezien te hebben, niet erg!!

Mozart krijgt intussen ook geen geld meer van zijn vader, waardoor hij nog meer in de schulden komt te staan. Dan komt er een geheimzinnige man in het zwart langs, die hem (namens zijn inmiddels overleden vader) de opdracht geeft een Requiem te schrijven, waar hij hem veel geld voor geeft.
Mozart is erg getroffen door de dood van zijn vader en schrijft ook een opera over zijn vader, die door Salieri’s toedoen maar vijf keer wordt uitgevoerd (terwijl Salieri wel alle keren komt kijken omdat hij het zo mooi vindt...).Wat Mozart niet weet is dat de geheimzinnige man in het zwart eigenlijk Salieri in vermomming is.
Op een avond geeft Mozart weer een uitvoering (‘die Zauberflöte’), maar hij valt flauw. Salieri is er op dat moment ook en hij laat Mozart naar huis brengen. Constanze is samen met haar zoontje naar Salzburg, dus er is niemand thuis. Mozart is erg verzwakt, maar wil toch nog het Requiem afschrijven. Hij vraagt aan Salieri of die hem misschien wil helpen door de noten die hij noemt op te schrijven. Salieri is daar erg blij mee, want hij had ook al bedacht dat hij Mozart het requiem zou laten schrijven, hem vervolgens zou laten vermoorden en, vervolgens te zeggen dat hij het requiem heeft geschreven voor de begrafenis van Mozart. Salieri en Mozart gaan aan het werk en weer is Salieri verbaasd over hoe Mozart alles gelijk weet, en in zijn hoofd al klaar heeft. Ondanks dat Mozart erg vermoeit is, gaan ze toch door (vooral Salieri wil niet stoppen). Dan wordt er gebeld. Mozart schrikt zich rot en denkt dat het de geheimzinnige man in het zwart is. Hij vraagt Salieri om tegen de man te zeggen dat hij echt bijna klaar is, maar dat hij nog geld nodig heeft. Salieri (die echt wel weet dat het die man niet kan zijn, dat is hij namelijk zelf) doet de deur open. Voor de deur staat een groepje mensen: de mensen die ‘die Zauberflöte’ hebben uitgevoerd. Ze willen naar binnen, maar Salieri zegt dat dat echt niet kan. Dan geven ze hem een zakje met geld (Mozart’s deel van de opbrengst) en gaan weer weg. Mozart weet van niks en krijgt van Salieri te horen dat de geheimzinnige man in het zwart dat geld net heeft gebracht. Ze gaan weer door. Mozart wordt steeds vermoeider, maar Salieri dwingt hem bijna het af te maken.
Uiteindelijk valt Mozart (dodelijk vermoeid) in slaap, nadat hij Salieri heeft laten beloven dat die bij hem zou blijven. Constanze komt thuis en gaat in discussie met Salieri. Zij wil dat hij het huis uitgaat, maar hij zegt dat hij Mozart heeft beloofd bij hem te blijven. Na een tijdje draaien ze zich om naar Mozart om het aan hem te vragen. Mozart reageert niet, en als ze beter kijken blijkt hij dood te zijn……. Het verhaal eindigt met het lichaam van Mozart, dat in een massagraf wordt gegooid.

Salieri schrijft het Requiem af en heeft dus eigenlijk het gevoel dat hij Mozart heeft vermoord.
De film eindigt met Salieri die weer in het gesticht zit en zijn verhaal aan de geestelijke vertelt.

Wat klopt er niet aan de film?

- Het is niet bekend wie de opdrachtgever van het Requiem was, wel wordt er vermoedt dat het een man was (volgens sommigen een zeker graaf Walsegg), die beroemde componisten muziekstukken liet schrijven en er vervolgens zijn eigen naam boven zette.
- Mozart was geen “rokkenjager”, wat te zien is aan de vele foto’s van en verhalen over en van hem.
- Salieri was er helemaal niet bij toen Mozart stierf.
- Het Requiem is ook niet afgeschreven door Salieri, maar door een leerling van Mozart, Franz Xaver Süssmayr.
- Mozart kreeg meer dan een kind.
- In de film lijkt het net of Constanze naar Baden was gevlucht, maar in werkelijkheid ging ze er voor haar gezondheid naartoe.

In zijn leven schreef Mozart deze opera’s:

‘Die schuldigheit des ersten Gebotes’ – 1767 in Salzburg
‘Bastien and Bastienne’ – 1768 in Salzburg
‘La finta semplice’ – 1768 in Wenen
‘Mitridate’- 1768 in Wenen
‘Ascanio in Alba, Serenata teatrale’ – 1771 in Milaan
‘Il Sogno di Scipione’- 1772 in Salzburg

‘Lucio Silla’- 1772 In Salzburg
‘La finta gairdiniera’ – 1774-1775 in Salzburg - München
‘Il re pastore, dramma per musica’ – 1775 in Salzburg
‘Zaida’ – 1779 in Salzburg
‘Koenig Thamos’- 1779 in Salzburg
‘Idomeneo, re di Creta’ – 1780-1781 in Salzburg - München
‘Die Entfuehrung aus dem Serail’ – 1781-1782 in Wenen
‘L’oca del Cairo’ 1783 in Salzburg
‘Lo sposo deluso’ – 1783 in Salzburg
‘Der Schauspieldirektor’ – 1786 in Wenen
‘Le Nozze de Figaro’ – 1785-1786 in Wenen
‘Don Giovanni’ - 1787 in Praag
‘Cosi fan tutte’ – 1790 in Wenen
‘Die Zauberflöte’ – 1791 in Wenen
‘La clemenza di Tito’ – 1791 in Wenen en Praag

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amadeus (1984)"