Amadeus (1984)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 683 woorden
  • 4 juli 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 9 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
Amadeus
Het verhaal wordt verteld door Antonio Salieri. Salieri probeert in het begin zelfmoord te plegen. Als dit niet lukt wordt hij in een gekkenhuis gezet. Als een pastoor komt om hem alles op te laten biechten verteld hij dat hij Mozart heeft vermoord met een list om een stuk wat Mozart zou schrijven en hij dan zou overnemen om hiermee beroemd te worden en daar spijt van heeft. Dan gaat hij het verhaal vertellen over het leven van Mozart, en zijn list.

Mozart is een wonderkind. Op 5 jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert. Op zijn 8ste componeerde hij zijn eerste symphonie.


De film begint als Mozart moet spelen voor de keizer maar te laat komt. Mozart merkt dit zelf omdat zijn muziek begint zonder dat hij er zelf bij is. Dan wordt Mozart door de keizer terug naar Wenen gestuurd. Mozart wilt een Opera voor de keizer schrijven, maar ze krijgen een discussie erover in welke taal hij moet. Uiteindelijk wort hij in het Duits gedaan omdat Mozart dit wilde. Het is een prachtig toneelstuk zoals alle toneelstukken van Mozart, maar wat Salieri het meeste tegenzit, is dat Mozart een meisje gebruikte in het toneelstuk wat bij hem les had gehad. Waar hij ook tegen had gezegd dat Mozart niks voor haar zou zijn.
Salieri ging Mozart steeds meer haten omdat hij betere toneelstukken schreef. Hij vond ook dat God hem persoonlijk uitlachte door middel van Mozart. Dat vond hij omdat zijn toneelstukken veel minder goed waren dan die van Mozart. Op dat moment is Mozart ook met een meisje getrouwd. Zijn vader vond het niet goed dat hij met dat meisje trouwde en daarom kreeg hij geen geld meer van zijn vader. Eigenlijk had hij dat geld hard nodig want ondanks dat hij hofcomponist was gaf hij veel te veel geld uit (vooral aan drank) en is daarom ook regelmatig blut. Salieri is echt jaloers geworden op Mozart omdat hij ook al hofmusicus is geworden. Hij bied Mozart een dienstmeisje aan, dat meisje moet uitvogelen wat Mozart allemaal doet in huis en dat aan Salieri rapporteren. Zij vertelt ook wanneer Mozart niet thuis is.
Dan doorzoekt Salieri zijn huis.
Dan vindt hij een Opera met een ballet in de Opera. Salieri weet dat de keizer dit verboden heeft en verteld dit aan ander belangrijke personen van het hof. Ze gaan naar repetities van deze opera kijken en een van hen verscheurt het stuk met het ballet. Dan komt de keizer naar deze repetitie kijken en wil het horen met muziek, hij vindt het zo mooi dat hij het ballet in deze opera toestaat. Op een gegeven moment gaat zijn vader dood. Hier is hij erg geschokt door en schrijft vooral nog opera’s over zijn vader. Hij krijgt een opdracht voor een dodenmis (dit is de list van Salieri). Nu gaat Mozart ook steeds meer drinken.
Hij verliest zijn vrouw omdat hij had beloofd niet meer te drinken, maar hij gaat dan toch naar een feest. Als zijn vrouw hierachter komt verlaat ze hem. Nu zit Mozart nog dieper in de put. Hij is ook bang dat die man van de dodenmis terug komt want hij doet er niets meer voor. Als hij een stuk heeft geschreven voor het volkspubliek moet hij zelf achter het klokkenspel zitten. Hij valt flauw en Salieri, die altijd naar Mozarts stukken komt kijken, brengt hem naar huis. Salieri is bang dat hij dood gaat en zijn dodenmis wat hij wilt jatten niet afkomt voor zijn dood. Hij helpt Mozart met dit stuk doordat Mozart alles voor opschrijft. Hij zegt ook dat de man in het kostuum van zijn vader hem extra veel betaald als hij het voor morgen af heeft. Hierdoor wil Mozart meteen verder gaan omdat hij geld nodig heeft. Zijn vrouw komt thuis omdat ze Mozart toch wel mist. Als ze thuis komt ziet ze Salieri en legt het stuk in de kast omdat ze ziet dat Mozart erg ziek is. Als zij thuis kom gaat Mozart meteen dood. Hij heeft geen geld meer dus wordt hij in een massa graf gegooid.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amadeus (1984)"