Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Shroud of Turin Material Evidence (2008)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 283 woorden
  • 22 november 2004
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

De lijkwade van Turijn.

De afgelopen lessen hebben wij als klas een documentaire gezien over de lijkwade van Turijn. Als het doek echt is dan dateert het doek van rond het jaar 30 na Christus. Als het doek bedrog is dan dateert het van tussen 1260 tot 1390 na Christus. Nu is de grote vraag: Is dit het doek waar Jezus in heeft gelegen na zijn kruisiging?

Een genie aan het werk…?
Als dit doek bedrog is, dan zou het geschilderd moeten zijn. In de documentaire zijn een aantal schilders aan het woord geweest en die hebben de volgende vier punten gegeven waardoor het doek geen bedrog kan zijn:
1. Niemand kan zonder contouren schilderen.
2. Niemand kan ook verkort schilderen.
3. Op de plaatsen waar de wonden zaten afdrukken van de wonden en er zijn littekens te zien.
4. De afdrukken zijn 3-dimensionaal en dat betekent dat het doek over iemand heen gelegd was. Dit kan ook niemand perfect schilderen.

Volgens de koolstofdatering die in 1988 werd gedaan, zou het doek dateren van de tijd tussen 1260 en 1390. er zijn ook verhalen uit 1532, 1516 en 1192 waar de lijkwade in voorkomt. Er zijn op de lijkwade ook plantensporen gevonden van planten die in de buurt van Jeruzalem, in Turkije en Noord-Italië voorkomen.

We hebben van alles gezien, maar de vraag is nog steeds: Is de lijkwade echt of is het bedrog?

Mijn mening.
De documentaire was erg interessant. Ik heb er veel van geleerd. Hoe dichter we het einde naderden, hoe nieuwsgieriger ik werd. Er kwamen allerlei vragen bij me op, zoals: Waarom pinnen de wetenschappers zich zo vast op de koolstofdatering terwijl men bijna zeker weet dat het de lijkwade is waar Jezus in heeft gelegen? En andere moeilijke vragen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.