ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

Samenvatting van de film6 juli is de dag dat Anne met haar vader, moeder, Margot, meneer van Daan, Mevrouw van Daan en Peter van Daan gaat onderduiken.

Miep verteld waar alles staat. Tussen 8 uur ‘s morgens en 6 uur ‘s avonds moet het doodstil zijn want dan zijn er beneden op kantoor mensen aan het werk. De tijd kunnen ze bijhouden door het slaan van de Westertoren.

Iedereen gaat zijn of haar eigen kamer inrichten. Peter en Anne halen allebei hun joden ster van hun kleren af. Peter verbrandt de ster, maar Anne bewaart hem.

Anne wil naar beneden lopen om de lijm te gaan halen maar haar vader houdt haar tegen en legt uit dat dat veel te gevaarlijk is.


De Westertoren slaat, het moet nu doodstil zijn. Ze mogen niet praten, naar de wc en ze moeten zonder schoenen aan lopen. Anne schrijft in haar dagboek dat ze bang is dat ze ontdekt worden.Vrijdag 21 augustus 1942:

Alles is nog steeds hetzelfde. Ze zijn blij dat het 6 uur is en ze weer mogen praten. Edith en Margot koken en Otto en Anne dansen omdat Anne het dansen niet wil afleren. Anne gaat de kat van Peter eten geven. Daarna maken Anne en Peter ruzie.

Na het eten verteld mevrouw van Daan over vroeger. Meneer van Daan is chagrijnig omdat hij vindt dat Anne te veel praat. Anne gooit per ongeluk drinken over de bondjas van mevrouw van Daan. Mevrouw van Daan is boos op Anne.

Edith spreekt Anne aan over haar gedrag. Maar Anne wil zelf bepalen wat ze doet en niet dat haar moeder alles voor haar bepaalt.

Meneer Kralen komt langs en hij heeft een nieuwe bewoner meegenomen, meneer Dussel, want hij is in moeilijkheden.

Menneer Dussel komt bij Anne op de kamer en Margot gaat bij haar ouders slapen. Meneer Dussel vertelt dat buiten alle joden worden opgeroepen en als ze niet komen opdagen worden ze naar concentratiekampen gebracht.Dinsdag 20 oktober 1942:


Anne vindt meneer Dussel ouderwets. En ze vindt het gezeur van mevrouw van Daan niet meer om aan te horen.

Anne heeft een nachtmerrie, ze is erg bang. Meneer Dussel moppert op haar en haar moeder troost haar. Anne wil dat haar vader komt. Margot troost Edith omdat Edith zich voelt afgewezen door Anne. Anne vertelt Otto dat ze alleen van hem houdt.Maandag 9 november 1942:

De bewoners van het achterhuis krijgen te horen dat de geallieerde in Afrika zijn geland. Ze denken dat de oorlog nu snel voorbij is.

Ze zitten met z’n alle aan tafel te bidden want het is Chanouka. Anne heeft voor iedereen een cadeautje.

Meneer van Daan wil dat de kat van Peter weg gaat. Peter wil dan zelf ook weg. Mevrouw van Daan houdt hem tegen en zegt dat ze gewoon allebei blijven.

Ze horen iets beneden. Ze zijn doodstil. Otto gaat kijken. Anne is bang en haar moeder troost haar. Als Otto terug komt bleek het een inbreker te zijn. Meneer Dussel is kwaad dat nou waarschijnlijk iemand weet dat ze daar zitten. Otto zegt dat ze nog niet verloren zijn en hij praat de rest moed in. Ze gaan met z’n alle het Chanouka lied zingen.

Anne vindt haar zelf erg veranderd sinds ze zitten ondergedoken.

Miep en meneer Kralen komen en wensen iedereen gelukkig nieuwjaar. Miep heeft een taart meegenomen. Edith verdeelt de taart. Peter vraagt aan Miep of ze zijn kat heeft gezien want die is weggelopen. Maar ze heeft hem niet gezien. Meneer van Daan wil de bondjas van mevrouw van Daan verkopen. Maar mevrouw van Daan wil dat niet omdat ze er erg aan gehecht is. Ze maken ruzie. Uiteindelijk geeft meneer van Daan de bondjas aan Miep. Hij wil dat ze hem verkoopt en dat ze probeert aan sigaretten te komen.

Meneer Kralen vertelt dat hij denkt dat Karel, een magazijn medewerker, weet dat ze daar ondergedoken zitten. Want hij weet dat er de boekenkast een deur zit.

Anne zegt dat ze het niet eerlijk vindt dat zij, Margot en Peter geen oordeel mogen hebben. Ze gaat naar haar slaapkamer. Peter brengt haar haar taart. Hij vindt het goed dat Anne haar mening geeft.Dinsdag 14 maart 1944:

De mensen van wie ze bonkaarten kregen zijn opgepakt. Dat betekend nog minder eten. En meneer Kralen ligt in het ziekenhuis. Margot vindt het fijn voor Anne dat ze elke dag iets heeft om zich op te verheugen omdat ze elke dag naar Peter gaat.

Anne gaat naar Peter maar mevrouw van Daan is er niet blij mee. Anne vertelt aan Peter wat ze allemaal deed voordat ze moesten onderduiken. Peter vindt Anne knap en hij vindt dat ze veranderd is vergeleken met het begin dat ze moesten onderduiken. Hij vindt haar nou veel rustiger. Als ze het over zoenen hebben slaat de Westertoren 9 uur, Anne moet weg. Peter geeft Anne een kus op haar wang en Anne gaat weg. In de woonkamer geeft Anne iedereen een kus en gaat naar bed.Maandag 5 juni 1944:

Ze komen er ‘s nachts achter dat meneer van Daan van het eten steelt. Edith wil dat meneer van Daan vertrekt omdat het zo niet langer kan. Maar ze mogen toch blijven.

Miep komt vertellen dat de geallieerde zijn geland. Ze denken dat de oorlog nou niet meer lang zal duren.4 augustus 1944:

De telefoon gaat al voor de derde keer. Ze denken dat er iets is gebeurd, want Miep is eergisteren voor het laatst geweest. Peter zit op zijn kamer, hij houdt het niet meer uit zegt hij. Anne probeert hem weer moed in te praten.

Dan gaat er plotseling een alarm af. Anne rent naar de woonkamer. De Duitsers komen binnen en ze worden opgepakt.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.