The Vanishing (1993)

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1171 woorden
  • 19 oktober 2002
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 5
92 keer beoordeeld

1. De film begint in een huisje. Je ziet een man vloeistof op een doekje doen. Hij heeft een stopwatch in zijn andere hand en houdt dat het doekje tegen zijn gezicht aan. Als hij merkt dat hij in slaapt valt drukt hij de stopwatch in. Als hij dan weer wakker wordt kijkt hij op de stopwatch hoe lang het slaapmiddel heeft gewerkt. Even later gaat hij naar zijn auto toe. Daar doet hij net alsof hij iemand ontvoerd, om te oefenen.


2. In het begin denk je dat de man niet goed bij zijn hoofd is, door het oefenen met het doekje en het slaapmiddel. Je merkt meteen dat hij slechte plannen heeft, en weet meteen dat er wat verkeerds gaat gebeuren.
In een scène erna gaat hij zijn dochter ophalen. Hij is dan weer net een gewone liefhebbende vader die voor zijn dochter zorgt.

3. Ze is niet echt serieus zoals anderen volwassenen. Op het pompstation verzint ze allemaal vreemde dingen. Zoals bijvoorbeeld steentjes begraven en als ze richting het winkeltje loopt maakt ze vreemde sprongetjes.

4. Van de scène waarin Jeff Diane zoekt is me niet echt veel bijgebleven. Maar later in de film wordt door de ontvoerder (Barney) verteld hoe hij haar heeft ontvoerd. Daar zijn me wel dingen van bijgebleven.

5. Hij ontmoet haar een paar jaar later in een wegrestaurantje. Jeff zit verslagen aan de bar en Rita vraagt wat er aan de hand is. Rita besluit hem maar een beetje te gaan verzorgen.

6. De verdere film draait eigenlijk ook heel erg om Rita. Het eindigt met Rita, die Jeff gaat zoeken. Als zei er niet was geweest had Jeff het ook niet gered, dus het was belangrijk dat zei er ook in voorkwam.

7. Jeff heeft het haast nooit meer over Diane. Hij hangt ergens anders al zijn posters op waar Rita ze niet kan zien. Verder wordt ze ook misleidt in de computer van Jeff. Jeff heeft een moeilijk wachtwoord bedacht. Als ze die weet te kraken ziet Rita een verhaal staan over dieren in het bos. Dan zou ze kunnen denken dat er niks aan de hand was.


8. Ze blijft doorlezen in de computer. Dan na een stukje tekst ziet ze wat anders staan. Daar staat een tekst over Diane en haar verdwijning.

9. Er is in de film eigenlijk sprake van twee slachtoffers. Zowel Diane als Jeff.
Diane ziet de dader op het pompstation. Ze vraagt aan Barney of hij wat geld kan wisselen en ziet dan zijn armband. Die vindt ze heel mooi en Barney vraagt of ze er ook een wil hebben. Diane wil dat wel en loopt met Barney mee naar zijn auto. Barney vraagt of wil instappen om even te helpen. Dan wordt ze ontvoerd.
Bij het geval van Jeff is het anders. Jeff doet op tv een oproep naar de dader, of die contact wil opnemen. Jeff krijgt dan een brief van Barney.
Later weet Barney Jeffs huis binnen te komen. Daar zien ze elkaar voor het eerst in het echt

10. Rita komt erachter dat Jeff nog steeds heel erg bezig is met Diane. Dan heeft ze er genoeg van. Ze spreekt dan thuis een bericht in op het antwoordapparaat waarin ze zegt dat ze niet meer bij Jeff woont.

11. Jeff wil graag weten wat er met Diane is gebeurd. Als Barney zegt dat hij daar alleen achter komt als hij meegaat, besluit Jeff mee te gaan.


12. Rita weet Barney en Jeff op te sporen. Barney heeft eerst Rita te pakken. Hij wil haar ook verdoven, maar het lukt hem niet. Daarna begint Rita te vertellen over Barney’s dochter. Ze zegt dat ze haar heeft ontvoerd en dat hij haar alleen terugkrijgt als zij Jeff terugkrijgt. Ze zegt dat Barney hetzelfde moet ondergaan als zijn dochter, en Rita geeft hem een kop koffie met slaapmiddel. Rita weet echter niet dat het middel pas na 15 minuten werkt. Barney doet alsof hij in slaap valt en Rita gaat in de tuin zoeken naar Jeff. Ze begint met het opgraven van Jeff, die in een kist onder de grond zit. Opeens staat Barney dan achter haar. Maar Jeff is al vrij, en die vermoord Barney dan.

13. In de computer van Jeff staat een wachtwoord. Dat wachtwoord is: vanishing. Ik weet dat omdat Rita de code weet te kraken. Dat woord komt dan in beeld.
Verder was Diane spoorloos. Dat is in het Engels: Vanished -› Vanishing

14. De regisseur gebruikt geluid en licht in de film. Als er wat spannends gebeurt worden er speciale geluiden gebruikt. Ze duren niet zo lang, maar het valt wel op.
Verder is het bij het huisje van Barney donker buiten. Dan zie je niet alles goed. Dus als Barney dan opeens achter Rita staat schrik je heel erg.

15.
- als Rita naar huis gaat om haar spullen te pakken weet Barney het huis binnen te sluipen. Barney zit naar haar te kijken, terwijl ze dat niet doorheeft. Als kijker vind je dat spannend, omdat je dan denkt: “Kijk nou uit.”
- verder is het ook spannend bij Barney in de tuin. Je ziet niet veel en schrikt heel erg als er dan plotseling dingen gebeuren die je niet verwacht.

16. De scène waarin Barney het huis van Jeff is binnengeslopen is mij het meest bijgebleven. Rita spreekt een boodschap in op het antwoordapparaat, en Barney staat al klaar met een doekje met verdovingsmiddel. Op een gegeven moment besluit Barney niks te doen. Rita verlaat het huis, ze heeft nog steeds niet gemerkt dat Barney binnen was. Later komt Jeff binnen en dan is Barney niet te zien. Totdat je Barney opeens achter de deur vandaan ziet komen. Dan spreekt Barney Jeff voor het eerst aan.

17. Het verhaal is realistisch. Het zou echt kunnen gebeuren namelijk. Ik denk echter niet dat het veel voor zal komen. Maar mensen waar echt wat mis mee is, die zouden best tot zoiets in staat kunnen zijn.


Extra vragen

18.
A. Wanneer maken we kennis met de motieven van Barney.
Dat is als Jeff bij Barney in de auto zit. Barney vertelt een verhaal en dan ook waarom hij Diane ontvoerd had.
B. De beweegredenen van Barney vertelt hij in de auto. Hij vertelt een verhaal waarin hij vertelt dat hij ooit een klein meisje had gered. Barney’s dochter vond hem vanaf toen een held. Barney wil echter weten of hij de liefde van zijn dochter echt waard is. Hij wil weten of hij een echte held is, en dat kan alleen als hij niet tot slechte dingen in staat is. Diane was een soort van experiment waarbij hij kijkt, of hij ook slechte dingen kan doen.
C. Mijn conclusie over B: Ik vind dat als iemand alleen al over dat soort dingen nadenkt, dat hij dan niet goed bij zijn hoofd is. Ik denk dat hij naarmate de verdwijning van Diane ook steeds gekker is geworden.

19. Welke 2 (3?) verhaallijnen lopen door elkaar in het slot.

Het verhaal van “de ontvoering” van Barney’s dochter door Rita, en het verhaal van Barney over Jeff.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Vanishing (1993)"