SBU: 4Film: Spartacus

Regisseur: Stanley Kubrick

Hoofdrollen: Kirk Douglas, Laurence Olivier en Tony Curtis

Genre: Historisch drama

Speelduur: 196 min.Samenvatting

Spartacus is een rebelse slaaf uit Thracië, aangeschaft door Lentulus Batiatus, eigenaar van een school voor gladiatoren. Spartacus en zijn medeslaven moeten hard trainen in het vechten, om in de arena andere gladiatoren te kunnen doden. In een gevecht voor het plezier van de Romeinse Senator Marcus Licinius Crassus, sterft een van de slaven die Crassus probeert te vermoorden. Dit veroorzaakt erg veel onrust bij de slaven en als Spartacus hoort dat de vrouw met wie hij een relatie heeft, Varinia, is verkocht aan Crassus, raakt hij buiten zichzelf, doodt Batiatus en breekt met de slaven uit.

De rebellerende slaven trekken van stad naar stad en hun aantal groeit, omdat steeds meer ontsnapte slaven zich aansluiten aan dit slavenleger. Spartacus wordt hun leider en hij wil van de groep een goed leger maken. Hij hoopt dat ze naar huis kunnen terugkeren.Rome is in een opstand, en overal doden en overvallen de slaven inwoners. Glabrus, politieke invaller van Crassus, wordt met zes cohorten op ze afgestuurd. Het Romeinse leger neemt de slaven echter niet serieus en worden ’s nachts overvallen door het slavenleger. Glabrus wordt gevangen genomen en keert met schande terug naar Rome.

In Rome is het Senaat woedend op Glabrus en de tegenstander van Crassus, Lentulus Gracchus maakt hier gebruik van. Glabrus wordt verbannen.

In het Senaat wordt de discussie gevoerd om de slaven naar huis te laten gaan, hoewel anderen vinden dat dit niet zomaar kan. Crassus ziet het verslaan van het slavenleger als mogelijkheid zijn macht te vergroten. Er wordt opnieuw een leger naar Spartacus gestuurd, maar hoewel dit een groter leger is, worden ook zij verslagen.

Dit leidt opnieuw tot een gevecht, dit keer geleidt door Crassus zelf. Het is een gigantisch groot gevecht, en Crassus overwint.

Varinia en haar pasgeboren kindje worden gevangen genomen, net als Spartacus en Antonius, een medeaanvoerder van het leger. Als straf worden de overlevende slaven gekruisigd. Antonius en Spartacus moeten tegen elkaar vechten. Antonius verliest en Spartacus wordt net buiten de muren van Rome gekruisigd.De grote lijn van het verhaal klopt met de werkelijkheid. Spartacus was geboren in Thracië, werd een soldaat en werd gevangengenomen door de Romeinen. Hij werd verkocht als slaaf om gladiator te worden. Hij ontsnapte met 70 medeslaven, verborg zich op de Vesuvius en deed een groot leger van slaven ontstaan. Met dit leger overwon hij twee Romeinse legioenen. Spartacus wil zijn leger over de Alpen uit Italië leiden, maar de slaven dwingen hem naar Rome te trekken. Daar overwint een nieuw Romeins leger onder de leiding van Crassus Spartacus en zijn mannen. Spartacus is waarschijnlijk gestorven in het gevecht, in tegenstelling tot wat in de film gebeurt.

Na de nederlaag worden 6000 van de slaven gekruisigd langs de Via Appia als waarschuwing voor andere slaven. Het algemene karakter van de slaven en vooral het karakter van Spartacus en Varinia zijn nogal verbeterd door Hollywood. Er is bijvoorbeeld maar weinig bekend over de Varinia, maar het is bijna zeker dat ze geen Britse was, zoals in de film wordt aangegeven. De Romeinen zouden namelijk in geen twintig jaar Brittannië binnenvallen, dus ze zou wel hele lange afstanden afgelegd moeten hebben om krijgsgevangene van de Romeinen te worden. Ook het karakter van Crassus is veel slechter gemaakt dan hij in werkelijkheid was.

Mening

Ik vond het een goede en interessante film. Het leuke was, dat hij gebaseerd is op een waargebeurd verhaal en dus redelijk goed de geschiedenis weergeeft.

Ook deze film duurde redelijk lang, maar de scènes waren mooi opgenomen en de vechtscènes waren erg groot opgezet. Het gaf mij een redelijk goed beeld van hoe het in de klassieke tijd zou kunnen zijn geweest, hoewel het karakter van vooral Crassus wel heel erg ‘evil’ was neergezet.

Het verhaal is niet oppervlakkig en de personages zijn goed neergezet. De muziek geeft een extra dimensie aan de film.

Ik zou deze film zeker aanraden aan anderen!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Hey Heleen,

Ik heb net je Spartacus verslag gelezen. Ik moet voor geschiedenis ook een samenvatting maken, met daarbij ook de vergelijking met de realtiet. Nou wilde ik vargen waar jij de informatie over bv. Varinia (die geen Britse was) hebt gevonden...

Als je dat misschien nog weet wil je me dan mailen?

Groetjes, Selma

17 jaar geleden

R.

R.

heeeeeeey door dit verlag heb ik een 10- bedankt hoor

16 jaar geleden

L.

L.

Goed

4 jaar geleden