The Last Emperor (1987)

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1127 woorden
  • 21 januari 2002
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5
27 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Pagina-indeling Inleiding De Film Het einde van het Chinese keizerrijke en de periode daarna
Het verhaal van de film
Mijn onderzoekje
Conclusie
Bronnen

Voor geschiedenis 2 moest ik een verslagje (of filmrecensie) maken over de film 'The Last Emperor' van de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci, waarvan u hieronder de uitwerking vindt.

De feiten

De film 'The Last Emperor' (of Modai Huangdi of L'Ultimo Imperatore) is uitgekomen in 1987 en werd in Parijs voor het eerst vertoond en werd geregisseerd door Bernardo Bertolucci.

De prijzen

'The Last Emperor werd bekroond met vele prijzen: vier 'Golden Globes' waaronder beste film en beste script(Hollywood 1987), een 'César' voor beste buitenlands film (Parijs 1988), negen 'Oscars' waaronder een 'Oscar' voor de beste film en een voor de beste regisseur(1988, Hollywood), vier Nastri d'Argento (belangrijke Italiaanse filmprijs) waarvan hij er eentje kreeg voor beste regisseur(plaats en datum zijn voor mij onbekend) en zo kregen Bernardo Bertolucci en zijn film 'The Last Emperor' nog een hele vrachtwagen vol prijzen, maar ik denk met de bovengenoemde prijzen de belangrijkste te hebben genoemd.

De regisseur: Bernardo Bertolucci

De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci werd op 16 maart 1940 geboren in Parma, Italie en was een zoon van de in die tijd zeer beroemde dichter Atillio Bertolucci. Zijn moeder Ninetta was half Oostenrijkse en half Ierse en gaf taalles in Parma. Bernardo deed de studie moderne literatuur (zijn vader was immers dichter) aan de universiteit van Rome waar hij in 1961 afstudeerde, om mee te helpen aan de film 'Attacone' van Pier-Paolo Pasolini. Hierna richtte hij zich op dichten. Voor zij werk kreeg hij in 1962 de literatuurprijs van Viareggio. Hij stopte met het maken van gedichten om zich op z'n eerste film 'La Commare Secca' te richten, waarvan het verhaal door Pier-Paolo Pasolini was geschreven. Deze film kwam in 1962 uit en werd op het filmfestival van Venetië voor het eerst vertoond. De film 'Prima Della Revolutione' (beter bekend als: 'Before the Revolution') betekende de grote doorbraak voor Bernardo in de internationale filmwereld. In 1985 nam Bernardo de shots op voor zijn film 'The Last Emperor', waar dit werkstuk dus over gaat.

In 1899 brak in het oosten van China een opstand uit, vanwege de achterstand die China had op de rest van de wereld wat betreft modernisatie en de vele oorlogen die China verloren had. In de voorgaande jaren van de opstand waren er wel hervormingen doorgevoerd door keizer Guangxu, die inmiddels huisarrest had gekregen in de Verboden Stad van de invloedrijkste persoon in de Verboden Stad, Cixi, maar deze werden door de bevolking niet vooruitstrevend genoeg gevonden. De opstand werd een protestactie tegen de buitenlanders die zich in China bevonden en de demonstranten, die ook wel de Boksers werden genoemd, daagden buitenlandse legers uit en verloren. Cixi hervormde nog het een en andere, maar dit hielp niet veel aangezien aan alles gebrek was in China. Met name het onderwijs werd nauwelijks verbeterd. Vandaar ook dat vele jonge Chinese studenten naar Japan gingen, waar ze kennis maakten met de moderne ideeën. In Japan ontstond zo dus een klein laagje jonge, hoog opgeleide, vooruitstrevende Chinezen, mensen die stonden te popelen om de macht in China over te nemen.

Zij smeden in het geheim al plannen om de macht over te nemen en invloedrijke generaals begonnen hun trouwe mensen klaar te stomen voor een revolutie. De belangrijkste en meest bekende hiervan was Yuan Shikai. Toen eerst keizer Guangxu gestorven was en niet kort daarna ook Cixi het loodje legde, kwam het bestuur in handen van Pu Yi. Omdat hij echter pas drie jaar was kwam de macht in handen van een regent die China niet onder controle kreeg. Er brak op 10 oktober 1911 in Wuhan muiterij uit en al snel was China in rep en roer mede doordat het leger ook in opstand kwam De eerder genoemde Yuan Shikai nam de macht over en op 12 februari 1912 eindigde de keizerlijke overheersing in China

De Volksrepubliek China werd uitgeroepen, wat echter niet gebeurde was dat de burgers de macht kregen. Er kwamen wel een parlement en een regering, maar Yuan Shikai streefde naar een dictatuur. Hij kreeg echter geen tijd om zijn wens in vervulling te laten gaan want in 1916 stierf hij. De generaals namen de macht over en er heerste chaos en onlust in China met steeds andere regeringen. Deze toestand duurde tot 1928 toen Tjiang Kai-Sjek de macht greep en China een nieuwe periode begon: de heerschappij van nationale partij van China, de Guomindang.

'The Last Emperor' speelt zich af in China op afwisselde tijdenstippen en gaat over het leven van Aisin 'Henry' Pu Yi, de laatste keizer van China. De film werkt met grote flashbacks en het komt er eigenlijk op neer dat wanneer China 'De Nieuwe Volksrepubliek China' is geworden Pu Yi terugkijkt op zijn hele leven, als keizer en vluchtende man als hij gevangen genomen is door soldaten en zelfmoord probeert te plegen door zijn polsen door te snijden.

Ik heb de betekenis van de krekel in de film opgezocht.

De krekel komt in het begin van de film binnen in een kooitje, als cadeau voor Pu Yi wanneer hij als driejarig ventje keizer van China wordt. De krekel (grillydae) staat in de Chinese cultuur symbool voor de hoop op een betere toekomst en geluk. In de film lijkt Pu Yi weinig profijt van de krekel te hebben, aangezien alles in zijn leven misgaat, maar als je het nog eens goed bekijkt heeft hij nog veel aan de krekel. Kijk bijvoorbeeld naar de scène in de film nadat Japan Mantsjoerije is binnengevallen. Pu Yi wordt weliswaar in de waan gelaten nog een machtig man te zijn als hij door de Japanners als 'gouverneur' wordt aangesteld van Mantsjoerije, terwijl hij wordt gebruikt door de Japanners, maar hij wordt tenminste niet door de Jappen om het leven gebracht. Én hij overleeft bijvoorbeeld ook het 'concentratiekamp' van de Chinese Volkspartij. Aan het eind van de film geeft Pu Yi, die dan inmiddels een oude man is, zijn keizerlijke krekel, hoewel ik denk dat het beestje onder normale omstandigheden al lang gestorven zou zijn en het daarom wel een keizerlijk krekel zal zijn, aan een bezoekertje van de dan opengestelde Verboden Stad.

Conclusie

Dit wil je ook lezen:

Ik vind de film 'The Last Emperor' een aardig film. De details zijn volgens mijn informatie goed uitgewerkt en kloppend. Ook zijn vele elementen van de Chinese cultuur in de film teruggekomen. De inhoud vond ik persoonlijk iets minder en de film was, dat zal wel aan mij liggen, een beetje slaapverwekkend. Ook zijn er flashbacks over en weer die het verhaal redelijk moeilijk te volgen maken. Maar toch al met al een redelijk goede en mooie film.

Bronvermelding

De bronnen van dit werkstuk: - Internet - Zoekmachines Altavista.nl & Teoma.com (Internet) - Het boek Memo - De film 'The Last Emperor'

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Last Emperor (1987)"