Kruistocht in Spijkerbroek (2006)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • havo/vwo | 1871 woorden
  • 31 oktober 2016
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
45 keer beoordeeld

Met als hoofdpersonen:

              àJoe Flynn als Dolf Vega

              àStephanie Leonidas als Jenne

Schrijfster:

              àThea Beckman

Kruistocht in Spijkerbroek

Ben Sombogaart

Filmverslag Kruistocht in Spijkerbroek

De film gaat over een jongen, genaamd Rudolf/Dolf die voor heel even naar een andere tijd terug geflitst wil worden. Hij komt echter op de verkeerde plaats terecht en daarna is hij ook nog eens te laat om weer terug geflitst te worden naar zijn eigen tijd.
Dolf ziet een kruistocht lopen van zo’n 10.000 kinderen en hij besluit zich aan te sluiten. De grote vraag is of Rudolf nog naar zijn eigen tijd kan worden terug geflitst.


(21e eeuw (nu))

De film begint met een voetbalwedstrijd tussen het Nederlandse en het Belgische jeugdteam. Door het gedrag van Dolf tijdens de wedstrijd verpest hij de kans op 1 - 1. De teamgenoten van Dolf zijn daar dan ook niet erg blij mee, hijzelf ook niet.

Daarom gaat Dolf ook diezelfde avond naar het lab waar zijn moeder werkt. Hij is mede  dankzij zijn moeder op de hoogte van de experimenten die ze daar uitvoeren met een  prototype van een tijdmachine. Met dat prototype wil hij de wedstrijd overdoen, daarom neemt hij een buisje met pillen mee om in de tijd waar hij naartoe reist “heel” te kunnen blijven. Maar door een verkeerd cijfer in te tikken komt hij niet een aantal uren terug in de tijd maar wel 100 jaar terug in de tijd.


(1212 (middeleeuwen))

Terwijl zijn moeder alles probeert om hem terug te halen, moet hij overleven in een voor hem onbekende en vijandige wereld.
En hij wordt dan ook meteen aangevallen door twee rovers. Maar gelukkig wordt hij gered door Jenne. Jenne vraagt hem om met haar mee te gaan en Dolf gaat uiteindelijk toch mee, omdat hij het te gevaarlijk vind om alleen in het bos achter te blijven.

Jenne trekt mee in een Kinderkruistocht, een tocht die bestaat uit maar liefst 10.000  kinderen die onder leiding van een herdersjongen, Nicolaas, en twee monniken gaat. De kruistocht zal volgens Jenne eindigen in Jeruzalem waar God er voor zal zorgen dat de Saracenen Jeruzalem aan de kinderen geven. Dolf vindt dit een raar idee.

Dolf wil die zelfde avond nog worden terug geflitst worden naar zijn eigen tijdperk, maar door een onweersbui wordt er in plaats van een Dolf een bliksemschicht aar Rotterdam gestuurd. Door die bliksemschicht wordt de tijdmachine zwaar beschadigd.

Daarom besluit Dolf om zich aan te sluiten bij de Kinderkruistocht, en trekt met de groep mee.

Maar hij vindt wel dat er dingen slecht geregeld zijn, want er sterven kinderen en er raken ook kinderen gewond terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig zou zijn. Daarom gaat hij naar de tent waar de leiders van de kruistocht zitten: Nicolaas, monniken, en kinderen met edel bloed, zoals de zoon van koning van Pruisen. Dolf wil met hun praten over de omstandigheden van de kinderen. De leiders willen eerst niks met dit onderwerp te maken hebben, maar op een gegeven moment geven ze zich dan toch over om erover te praten. Later die nacht vragende leiders aan Dolf of hij bij de edel-kinderen wil slapen in de tent, maar Dolf gaat toch liever buiten bij Jenne slapen.

Op een gegeven moment komen ze aan in de stad Rottweil, waar alleen edel-kinderen naar binnen komen en de anderen buiten de stad moeten blijven. De stad Rottweil wil niets met de kinderen van de kruistocht te maken hebben. Uiteindelijk krijgt Dolf dan de stad toch zover om graan te geven aan hun. Van dat graan kan Dolf dan weer broden mee bakken samen met de kinderen.

Dolf geeft de bakker zijn IPod, die hij verkoopt als een tamboerijn in een doosje, en dan mogen hij en nog een aantal kinderen brood gaan bakken in de bakkerij.

Als Dolf s `morgens met de kinderen het kamp binnen komen vertelt Jenne dat er een aantal kinderen de scharlakken dood hebben, dat is een vreselijke ziekte waar ook veel kinderen aan dood gingen.

Ondertussen vind een vriend van Dolf `s moeder een verhaal van de zoon van de hertog van Rotterdam, alleen bestond de stad Rotterdam in de middeleeuwen nog niet. En om di reden bekijken ze het boek.

Door de medische hulp en de adviezen van Dolf wordt de scharlakken dood overwonnen. Daarna trekt de groep verder naar de Alpen.

Als ze daar over het grondgebied van de graaf trekken worden er een aantal kinderen door de graaf ontvoerd als tol. Om ze vrij te krijgen overlegt Dolf met Carolus over een plan. Dat plan gaat over buskruit. Ondertussen krijgt Dolf ook een buis in handen gedrukt met daarin een bericht van zijn moeder uit de toekomst. In dat bericht staat dat hij over 2 dagen op een bepaalde plek moet zijn als hij terug wil naar Rotterdam. Ook zitten er 2 capsules in.

Dolf heeft een slim plan met zijn buskruit: hij en nog een paar verkleden zich als demonen en maken met behulp van buskruit een schrikbarende optocht in het kamp. Iedereen in het kamp raakt in paniek en alles gaat dan ook in eerste instantie goed. Maar na een tijdje raakt Carolus ernstig gewond en gaat het waarschijnlijk niet halen. Als Nicolaas dit hoort is hij super boos op Dolf, hij wil hem dan ook gevangen zetten en hem terechtstellen. Anselmus, een van de priesters, wil dat een van de bewakers hem dood. Maar dankzij Jenne en Carolus wordt Dolf niet gedood. De bewaker vertelt, na lichte overtuigingskracht, dat Anselmus van plan is om de kinderen te verkopen als slaven.

Als ze (de kruistocht groep) aankomen bij de zee zien ze schepen. Nicolaas roept dat God die heeft gestuurd om hen naar Jeruzalem te brengen. Maar Dolf weet dat dat niet waar is en springt voor Nicolaas. Hij vertelt dan het echte plan van Anselmus, eerst gelooft bijna niemand Dolf maar als hij dan het teken op zijn rug laat zien (het teken van de drie eenheid, wat eigenlijk een litteken is wat erop lijkt) geloven ze hem wel. Anselmus komt dan ook snel aan zijn einde door de woedende kinderen.

Dan gaat Dolf snel weg want hij moet naar de afgesproken plaats. Carolus zegt dat hij wel op Marieke zal passen, en Jenne gaat mee met Dolf.                                                                     Op de goede plek aangekomen wordt Jenne op het laatste moment door een aantal mannen tegen gehouden en het lukt haar net niet om mee te komen. Dolf komt wel weer in het laboratorium terecht, daar legt hij het verhaal over Jenne uit. En nadat hij met zijn moeder heeft afgesproken om na 2 weken weer terug geflitst zullen worden, wordt hij weer terug geflitst naar 1212

Einde…

Antwoorden Kruistocht in Spijkerbroek

1.  In welke tijd speelt het echte leven van Dolf zich af? Hoe weet je dat?

à21e eeuw . Omdat hij net zoals ons leeft enz. En omdat meneer de Vries dat heeft       gezegd.

2.  Waarom wil Dolf met de tijdmachine naar een andere tijd reizen?

àOm zijn door hem verpeste,  verloren wedstrijd over te doen.

3.  Hoe noemen we de tijdsperiode waar hij per ongeluk in terecht is gekomen? En welk jaar is dat precies.

àDe middeleeuwen in 1212

4.  Schrijf drie dingen op die Dolf raar vind aan de andere tijd

àDat ze lopend naar Jeruzalem gaan

àDat de kinderen Nicolaas volgen zomaar, terwijl ze niet eens weten of hij wel gelijk           heeft.

àDat als er kinderen sterven ze gewoon doorlopen en er niks van aantrekken

5.  Schrijf drie dingen op die de andere kinderen raar vinden aan Dolf

àZijn horloge

àDe Mars van Dolf

àZijn woorden. Zoals Kappen, Plastic

6.  Waarom moet Dolf steeds pillen slikken

àOm in die andere tij ‘’heel” te blijven.

7.  Wat zie je helemaal aan het begin van de film terwijl je de namen van e acteurs krijgt te zien? Waar komt dit later terug in de film?

àJe ziet hoe vader Thaddeus, die zich ook bij de kruistocht heeft aangesloten, een tekening maakt van Dolf. Later ziet een vriend van Dolf `s moeder die tekening in een boek, waardoor ze weten in welke tijd en welke plaats Dolf zit. Daardoor lukt het uiteindelijk om hem weer terug te flitsen.

8.  Hoe is de relatie van Dolf met zijn moeder, verandert dit in de loop van de film? En hoe dan?

àNiet zo heel goed. Omdat de moeder van Dolf hem heel erg mist en is bezorgd, daardoor raakt haar band met Dolf versterkt.

9.  De film begint met een voetbalwedstrijd die door Dolf wordt verprutst. Wat zeggen zijn teamgenoten na de wedstrijden over het karakter van Dolf? Hebben ze gelijk? Leg je antwoord uit door voorbeelden uit de film te gebruiken?

àDe teamgenoten zeggen dat Dolf egoïstisch is, omdat hij de bal niet doorspeelde naar een andere speler die vrij stond, maar zelf de goal wilde maken. Ze hebben geen gelijk, tijdens zijn avontuur in de Middeleeuwen laat Dolf zien dat hij juist behulpzaam is en anderen wil helpen. Hij redt heel veel kinderen, soms met gevaar voor eigen leven, bijvoorbeeld als hij Carolus uit een snelstromende rivier redt, als Ties wordt meegenomen door een wolf en als een hele groep kinderen gevangen is genomen.

10.         Wat is de boodschap van de film, wat kan je ervan leren.

àJe leert hoe het was in de Middeleeuwen; je leert ook dat vriendschap belangrijk is, dat verraad niet goed is en dat mensen die slechte plannen hebben uiteindelijk gestraft zullen worden.

Einde…

Mijn mening over Kruistocht in Spijkerbroek

Wat vind ik van de film?

De film vond ik erg mooi en soms ook wel spannend. Ik had hem nog nooit gezien en zat elke les te popelen om te kijken. Het was dus een geweldige, spannende en goede film die ik graag voor een 2de keer zou willen zien.

Wie zou ik willen spelen?

Ik zou wel graag Jenne willen spelen. Dat is omdat ze een warm uiterlijk heeft en omdat ze slim, betrouwbaar, lief, eerlijk en zich niet schaamt. 

Wat vind ik het mooiste stukje?

Het mooiste stukje vindt ik waar Dolf het jongentje probeert te redden die door wolven werd opgegeten. Hoe hij toen het jongetje oppakte en heel hard schreeuwde raakt het mij best. En hoe hij toen de wolven wegjaagde was et best spannend omdat hij bijna werd opgegeten.

Einde…

 

REACTIES

D.

D.

???????????????????????????????????

6 jaar geleden

M.

M.

yo man ik ben van maerlant lyceum dh

6 jaar geleden

O.

O.

mag ik vragen of jij op bc br*g**r*straat zit? want mijn geschiedenisleraar heet ook 'de Vries'

6 jaar geleden

O.

O.

ohh, wacht, ik heb op its gekeken en je zit indd op dezelfde school als ik.. maarjahh ik was gwn nieuwsgierig... nou doeii!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kruistocht in Spijkerbroek (2006)"