Animal Farm (1999)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 422 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 9 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Filmverslag Geschiedenis
‘Animal Farm’ van George Orwell

Deze film gaat over communistische Rusland, alleen is alles klein gemaakt, en wordt het volk, gespeeld door dieren in een boerderij. De dieren worden niet goed behandeld door de eigenaar van de boerderij, boer Jones, die de tsaar moet voorstellen. Een varken, een van de dieren heeft allemaal goede ideeën over hoe de ideale bevolking (in de film bestaand uit dieren dus) eruit zou moeten zien (Karl Marx) en op een dag pikken de dieren het niet meer en komen in opstand, net als in Rusland gebeurde met de revolutie in 1917, de eigenaars worden afgezet. Al snel komt er iemand aan de macht (de oude dikke wijze varken is inmiddels overleden), varken Sneeuwbal, die Lenin met zijn partij moet voorstellen. Hij volgt de idealen van Marx en vindt dat iedereen gelijk moet zijn. Het ‘goede’ nieuws spreidt zich snel over de andere boerderijen en de ‘Animal Farm’ vindt dat ze ook in opstand moeten komen, sommige zijn het met hun eens, maar sommige niet, hierdoor maakt de ‘Animal Farm’ ook vijanden, je kunt dan denken aan Rusland – VS.
Het ging een tijdje goed, alleen na de dood van Sneeuwbal (Lenin in 1924) naam varken Napoleon de macht over (Stalin), elk verzet werd zwaar gestraft, er moest erg hard gewerkt worden en er werd gehandeld met mensen uit andere boerderijen. Varken Napoleon ging met zijn partij steeds meer op mensen lijken, wat ze absoluut niet moesten doen volgens de oude dikke wijze varken, maar hij veranderde de regels dat de oude dikke wijze varken had opgezet net zo dat ze het eigenlijk net niet fout deden. Dat was bedroog. Als op een gegeven moment een groep dieren van de boerderij weggaat voor een tijd en dan weer terug komt zien ze dat alles toch is achtergelaten en laten nieuwe mensen weer de ‘baas’ worden (Chroesjtsjov) in de hoop dat het dan wel goed zal gaan.

Een kleine inzicht van wie is wie:
Boer Jones > Tsaar
Oude dikke wijze varken > Karl Marx
Varken Sneeuwbal > Lenin
Varken Napoleon > Stalin
Boerderij > Het volk
Andere boerderijen > Andere landen
Nieuwe eigenaars boerderij > Chroesjtsjov
Ik vond het een grappig filmpje, omdat het gespeeld werd door dieren, sommige inzichten waren wel anders in de film dan in de realiteit maar in de grote lijnen klopt het wel met wat er is Rusland allemaal is gebeurd tussen ong. 1917 en 1953.
Het is toch wel ‘treurig’ wat er allemaal is gebeurd, hoe mensen met woorden kunnen spelen en wat ze allemaal kunnen omdraaien in hun eigen voordeel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal Farm (1999)"