Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

A Midsummer Night's Dream (1999)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1960 woorden
  • 29 januari 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Over Shakespeare zelf:
William Shakespeare leefde van 1564 – 1616, en komt uit Stratford-upon-Avon, Engeland. Zijn geboortedatum is 23 april, alhoewel dit niet helemaal zeker is. hij was de eerste zoon van een rijke winkelier. Hij had nog zeven broers en zusters waarvan er drie op jonge leeftijd stierven. Hij ging tot z’n 14e naar een grammerschool. William trouwde al vroeg, op z’n 18e, waarschijnlijk naar aanleiding van een zwangerschap.

Op 25 november 1582 trouwde Shakespeare met Anne Hathaway, die 8 jaar ouder was, en dochter van een herenboer; zes maanden later werd hun dochter Susanna geboren en in 1585 de tweeling Hamnet en Judith. Zijn moeder Mary Arden was dochter van een aanzienlijk landeigenaar, zijn vader John Shakespeare was waarschijnlijk rooms-katholiek en analfabeet. Hij was een zakentalent, die opklom van eenvoudig agrariër via handschoenmaker en huidenkoper tot raadslid en burgemeester van Stradford. Hij nodigde beroepstoneelspelers uit om op te treden in de Guild Hall. Hier is Shakespeares liefde voor het toneel ontstaan.


Er is weinig uit deze tijd over hem bekend, dat werd wel anders vanaf het moment dat hij opdook in de theaters van Londen op 20 jarige leeftijd. In Londen kreeg hij succes als acteur en toneelschrijver. In die tijd stond je als toneelschrijver niet in hoog aanzien, daarom moest je wat te bieden hebben. Daarom komt er veel geweld in zijn stukken voor, daar hielden de mensen toen erg van. Het blijkt dat Shakespeare een rijk man werd in de jaren dat hij in Londen woonde en werkte, en hij was wel degelijk in tegenstelling tot een hoop andere toneelschrijvers erg succesvol en beroemd.

In de taalkundige revolutie heeft hij ook een grote rol gespeeld: hij heeft ongeveer een kwart van de Engelse woorden bedacht, bijv. ‘bubble’ (belletje).

Shakespeare wordt door velen gezien als de beste schrijver die Engeland ooit gehad heeft, dit is waarschijnlijk de reden waarom hij nog steeds zo bekend is. Hij schreef meesterwerken, verhalen over allerlei onderwerpen zoals tragedie, komedie en behalve dit heeft hij ook nog eens meer dan 150 korte en een aantal langere gedichten geschreven. Hij laat de zinnen vaak over meerdere regels doorlopen. Soms komt er een proza voor. Dit gebeurt vooral in gewone, veel voorkomende situaties. Soms komt er ook rijm voor. Dit gebeurt alleen in delen die heel gevoelig zijn.

De meeste stukken zijn door hem geschreven in de periode 1585 – 1610, de precieze tijd is niet helemaal bekend. Shakespeare wordt acteur, schrijver en uiteindelijk mede-eigenaar van een toneel Hij stopte met werken rond 1611 en overleed op 23 april, -Waarschijnlijk is dit de reden dat dit ook zijn geboortedatum word genoemd- hij wordt begraven in Holy trinity Church, Stratford.


Algemene gegevens:

Titel: “A Midsummer Night’s Dream”

Ik heb deze film samen met de klas gekeken in de collegezaal. Het is een soort fantasy film met een kleine dosis humor.

Plot:

In deze film draait het om vier hoofdpersonen: Demetrius, Lysander, Hermia en Helena. Hermia moet trouwen met Demetrius maar is eigenlijk verliefd op Lysander, en Helena is verliefd op Demetrius maar die is gek op Hermia. Om toch samen te kunnen zijn vluchten Hermia en Lysander het bos in. Daar komen later ook Demetrius en Helena. Zij worden allemaal op de verkeerde verliefd. Dit komt doordat Puck, het hulpje van Oberon, door middel van een liefdesbloem er voor zorgt dat ze op de verkeerde persoon verliefd raken. Uiteindelijk komt alles toch weer goed doordat Puck er weer voor zorgt dat de ze weer op de “juiste” personen verliefd worden. Nu komt alles weer goed en mogen ze allemaal met de juiste persoon trouwen.

Middelen:
De film speelde zich grotendeels af in het bos en op het paleis. In het bos werd een soort zweverig gevoel opgeroepen door middel van een “zachte” belichting, en door bepaalde camera standpunten. Ook de zweverige en zachte muziek zorgde voor een perfecte “fantasy” sfeer. Dit werd allemaal nog meer versterkt doordat het afspeelde in het bos.


Personages:
Dit zijn alle echte acteurs, maar de echte, belangrijke personages van het verhaal zijn:
• Lysander
• Demetrius
• Hermia
• Helena
• Oberon
• Puck
• Titania

Er zijn nog veel meer extra personages, maar die leveren niet echt een belangrijke bijdrage aan de hoofdlijn van het verhaal.

Thematiek en prestatie:
Het thema is liefde. De hele film is doordrenkt van liefde. Ik denk dat William Shakespeare wilde laten zien wat voor problemen liefde kan veroorzaken, en hoe deze problemen opgelost kunnen worden. De regisseur heeft dit goed verplaatst naar de film en heeft er ook grappige momenten aan toegevoegd.

Boeiende werking:
Wat ik het meest boeiend vond aan de film was de sfeer en hoe de sfeer werd verbeeld in de film. Ik vond het allemaal erg mooi met al die feeën, en nog meer van die fantasy figuren. Ook vond ik het hele gedoe rondom het toneelstuk erg grappig. Maar het aller leukst was de opvoering van het toneelstuk op het eind. Ik heb erg hard moeten lachen.


Camerawerk en montage:
De leukste scène was de scène aan het eind. Het camera werk was daar niet zo boeiend, maar ook totaal niet belangrijk, het draaide daar om de inhoud, de humor. De regisseur is erg goed geslaagd in het neerzetten van de juiste sfeer in de film.

Recensie:

De regisseur is zeer geslaagd in het uitwerken van het verhaal van Shakespeare. Het verhaal is door hem in de juiste sfeer geplaatst. Alleen is het verhaal totaal niet geloofwaardig met al die feeën en die andere vage beesten. Ook dat gedeelte met die liefdesdrank is echt onmogelijk. De acteurs zagen er zeer verzorgd uit, dit moest ook wel anders kon de regisseur nooit de juiste sfeer neerzetten. Ze acteerden soms wat minder, ik vond het op bepaalde momenten te overdreven.De licht en de muziek zorgden voor de juiste sfeer, de lichten gedimd en de muziek zacht zorgden voor een dromerige fantasy sfeer. Ik vond het over het algemeen gezien wel een aardige film, alleen het verhaal en de acteer prestaties waren soms wat minder. Als ik een cijfer zou moeten geven dan geef ik een 7,5.
A Midsummer Night's Dream is een theaterstuk geschreven door William Shakespeare, waarschijnlijk tussen 1594 en 1596. De complete tekst van A Midsummer Night's Dream is te vinden op Project Gutenberg. Het is het enige stuk, naast The Tempest, dat Shakespeare niet baseerde op een ouder toneelstuk of verhaal. Toch denken sommigen dat het verhaal binnen het verhaal (het gedeelte met Pyramus en Thisbe) is gebaseerd op Romeo en Julia.
A Midsummer Night's Dream was de basis voor verscheidene opera's, films, muziekstukken en andere toneelstukken.
Verhaal
Het toneelstuk geeft drie onderling verbonden verhaal lijnen, die allen te maken hebben met een trouwfeest van koning Theseus van Athene en de Amazone Hippolyta.
Twee jonge Atheense mannen, Lysander en Demetrius, zijn beiden verliefd op dezelfde vrouw, Hermia. Hermia zelf houdt van Lysander, maar haar vriendin, Helena, is verliefd op Demetrius. Wanneer Hermia's vader Hermia verbiedt met Lysander te trouwen, zitten de vier elkaar achterna in het bos rond de stad, waarbij ze verdwalen in het donker en verstrikt raken in hun eigen romantische spinsels. Zoals zo vaak bij Shakespeare heeft de komedie een bitterzoete toon, bijvoorbeeld wanneer Hermia's twee geliefden zich beiden tijdelijk tegen haar keren en de voorkeur geven aan Helena.
Ondertussen arriveren Oberon, koning van de feeën, en zijn van hem vervreemde vrouw Titania in hetzelfde bos om de komende huwelijksceremonies bij te wonen. Titania weigert haar Indische page aan Oberon uit te lenen, die hem als vertrouweling wil gebruiken, en Oberon beraadt zich op een manier om haar te straffen voor haar ongehoorzaamheid.

Tegelijk komt een groep handwerkslieden in het bos samen voor een repetitie van een toneelstuk over Pyramus en Thisbe, dat men wil opvoeren tijdens het trouwfeest. De belangrijkste onder de handwerkslieden is de wever Nick Bottom, een van Shakespeare's meest gewaardeerde komische personages.
Oberon neemt de ondeugende Puck in dienst, die hem moet helpen Titania's toewijding te herwinnen, maar zijn gelijktijdige poging ook de jonge verliefden te helpen mislukt en resulteert in verwarring. Bottom's hoofd verandert in dat van een ezel en koningin Titania wordt verliefd op hem.
Korte samenvatting:

Egeus gaat naar Theseus toe om hem raad te vragen over hoe hij zijn dochter aan moet pakken. Ze is verliefd op Lysander maar Egeus wil dat ze met Demetrius gaat trouwen. Theseus verwijst naar de Atheense wet en zegt dat ze met Demetrius moet trouwen of de doodstraf krijgen of het leven als een non doorgaan. Ze kiest alsnog voor Lysander. De volgende dag zal er worden verteld of ze ter dood wordt veroordeeld of tot non wordt veroordeeld. Lysander en zij besluiten weg te lopen naar de Atheense bossen waar het wettenstelsel niet geldt. Ze vertellen wat ze gaan doen aan Helena, de beste vriendin van Hermia, die verliefd is op Demetrius. Helena vertelt hun geheim door aan Demetrius, omdat ze hem dan kan achtervolgen en dus dicht bij hem zijn.

Tegelijkertijd wordt er ergens anders een toneelstuk voorbereid voor de bruiloft van Theseus en Hippolyta. Ze zullen het tragische liefdesverhaal van Pyramus en Thisbe voordragen maar om het in het geheim te kunnen oefenen besluiten ze zicht terug te trekken in de bossen van Athene.

Hermia, Lysander, Helena en Demetrius zitten op hetzelfde moment op een andere plek in het bos. Het bos is het domein van de elfenkoning Oberon. Hij heeft op het moment ruzie met zijn vrouw over een wisselkind dat nu in het bezit is van zijn vrouw om mee te spelen, maar die Oberon wil als page. Hij vraagt Puck, een van zijn elfjes, om hem de 'flower love-in-idleness' te halen. Deze bloem geeft een liefdessap af.
Als Puck weg is ziet Oberon een conflict tussen Demetrius en Helena. Hij geeft Puck de opdracht om het liefdessap in de ogen van Demetrius te druppelen zodat hij verliefd wordt op Helena. Puck weet niet hoe Demetrius eruit ziet en druppelt het sap per ongeluk bij Lysander in de ogen. Lysander wordt verliefd op Helena. Oberon komt achter de fout van Puck en druppelt ook wat sap in de ogen van Demetrius. Nu zijn ze allebei verliefd op Helena. Helena denkt dat ze voor de gek wordt gehouden en Hermia denkt dat Helena een vuil truukje heeft uitgehaald om twee mannen voor haar te winnen, waaronder de man van wie Hermia houdt. Lysander en Demetrius vechten weer onderling om Helena's liefde te winnen.

Ondertussen druppelt Oberon ook wat sap op de ogen van Titania terwijl ze slaapt. Hij wil haar iets anders dan het wisselkind lief laten hebben zodat hij dat te pakken kan krijgen. Puck lokt ergens anders in het bos Bottom weg van zijn groep en tovert zijn hoofd om in een ezelskop. Als hij weer terugloopt (hij heeft niks doorgehad van de transformatie) rent de rest van het theatergezelschap geschrokken weg. Als Titania ongeveer tegelijkertijd wakker wordt, ziet ze Bottom, en wordt op slag verliefd op hem. Oberon ontvogeld haar het wisselkind en breekt de betovering weer van Bottom en Titania. Bottom, zo onnozel als hij is, neemt aan dat alles een mooie droom is geweest en loopt weer terug naar huis.

Demtrius, Lysander, Helena en Hermia zijn alle vier moe van het vechten en vallen in slaap. Oberon breekt alleen de betovering van Lysander zodat hij weer een koppeltje is met Hermia. Theseus, Hippolyta en Egeus komen de twee slapende koppeltjes tegen op een jachtpartij en de koppeltjes worden verward wakker en nemen maar aan dat alles een droom is.


Terug in Athene vindt er een driedubbele bruiloft plaats. Het stuk van de handwerkslieden wordt opgevoerd.

Aan het eind van het stuk verteld Puck in een epiloog tegen het publiek/de lezer, dat alles een visioen en een droom is geweest en de acteurs alleen maar schaduwen en dat je zelf mag weten wat je van het stuk vond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A Midsummer Night's Dream (1999)"