Van God Los (2003)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1753 woorden
  • 5 juni 2003
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
46 keer beoordeeld

Algemeen: - Titel: Van God Los - Regisseur: Pieter Kuijpers - Land van herkomst: Nederland - Jaar van opnames: 2002 - Genre: Drama/Actie/Thriller - Over de regisseur: Pieter Kuijpers Pieter Kuijpers maakte met Van God Los zijn debuut als speelfilmregisseur. Je kent hem misschien als de regisseur van Finals of anders van Wildschut & de Vries, Speurders en 12 Steden, 13 ongelukken. Maar hij deed veel meer dan dat. Hij werkte als scenarist en co-scenarist mee aan de scripts van Hollands hitgoud, Goede daden bij daglicht, Elvis lives! en de videoproductie Geen vrouw die deugt. Daarnaast ontwikkelde hij bij IdtV de format en pilot van de dramaserie Intensive care. Ooit studeerde hij Theater-, film- en televisiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht, maar dat is inmiddels alweer een hele tijd geleden.

Van God Los regisseur Pieter Kuijpers “Van God Los is mijn eerste echte lange speelfilm. Dat is natuurlijk waanzinnig spannend! Zeker omdat het zo\'n heftig verhaal is. Toen ik \'m terugzag, was ik écht even van de kaart. Hij is nog beter dan ik had durven hopen. De film is absoluut niet belerend bedoeld. Het leven is alleen niet zo simpel en zwart-wit als iedereen denkt. We doen allemaal ons best er is iets van te maken en soms mislukt dat gewoon. Al blijft iemand vermoorden natuurlijk bizar. Met Van God Los heb ik geprobeerd de achterliggende motieven voelbaar te maken. En volgens mij is dat méér dan goed gelukt. Natuurlijk heeft dat met de acteurs te maken. Zij zaten zo goed in hun rol, dat het af en toe net een documentaire leek. De magie tussen hen kan ik ook niet omschrijven. Het klikte gewoon enorm. We hebben de film absoluut met zijn allen gemaakt. Al had ik uiteraard wel het laatste woord, haha. Zo heb ik het verhaal ook heel bewust vanuit Stan verteld. Als kijker maak je dan namelijk écht iets mee en dat is behoorlijk heftig. Zeker omdat je merkt dat je heel ver in zijn gedachtewereld kunt meegaan. Stan is van nature helemaal geen slechte jongen en zijn vriendschap met de oudere Maikel heel herkenbaar. Ik vond het vroeger ook superstoer als zo\'n louche kerel van het schoolplein mij okay vond. Bovendien heb je voor een échte vriend heel veel over. Zeker als je leven opeens letterlijk van diegene afhangt. Uiteindelijk wint alleen het goede het toch van het kwade, of klinkt dat nu heel bijbels? Je moet de film gewoon zien. Dan begrijp je zeker wat ik bedoel.”

- Spelers: De hoofdrollen in Van God Los! worden gespeeld door:

* Egbert-Jan Weeber • Stan Meijer

Egbert Jan Weber ken je waarschijnlijk van de BNN-serie Finals en zijn speelfilmdebuut Oesters van Nam Kee samen met Katja Schuurman. Maar deze twintigjarige acteur deed veel meer dan dat. Zo speelde hij in de tv-films Uitgesloten, Necrocam en Achttien, stond hij op de planken met Oidipus, l\'Histoire du soldat en Marathon en was hij te zien in de tv-series Wet & Waan en Waardenberg en de Jong. En mét succes, want voor Uitgesloten werd hij zelfs genomineerd voor het Gouden Kalf, beste acteur drama.

* Angela Schijf • Anna Sprengers

Angela Schijf is al lang geen soapie meer. Natuurlijk werd ze bekend als Kim van GTST. Maar daarna bewees ze met de speelfilm Ik ook van jou en de musical 42nd Street dat ze écht veel meer kon dan \'n beetje leuk in de camera lachen. Ze kreeg niet voor niets een Rembrandt Award nominatie in de categorie film en won de John Kraaijkamp Musical Award voor aanstormend vrouwelijk talent. Ze werkte mee aan reportages voor het Foster Parents Plan vanuit Oeganda, speelde een bijrol in de thriller Down, een hoofdrol in de series Babes en Meiden van de Wit en gastrollen in Baantjer, Costa!, Oppassen! en Westenwind.

* Tygo Gernandt • Maikel Verheije

Tygo Gernandt is die gozer van de tv-series Fort Alpha, Combat en De Garage. Hij was te zien in de speelfilms Soul Assassin, Jesus is een Palestijn, Angie en Naar de Klote. Tussendoor speelde hij zo\'n beetje in elke bekende series en sprak hij Nederlandse versies van Amerikaanse tekenfilms in. Ook stond hij op het toneel met stukken als Jazz en Drugs en speelde hij in de televisiefilm Bergen aan Zee.

Overige rollen: Mads Wittermans speelt Sef, de oude jeugdvriend van Maikel. Belangrijke bijrollen zijn o.a. voor Huub Stapel (Herbert - stiefvader Stan), Marnie Blok (Joke - moeder Stan), Pim Lambeau (mevrouw van der Velde), Frits Lambrechts (meneer van der Velde) en Johnny Lion (Johan Schreurs). Verhaal:

Van God Los is een thriller, gebaseerd op waargebeurde Nederlandse gruwelijkheden in de jaren\'90, waaronder de Bende van Venlo: een groep jongeren die een aantal jaren geleden roofovervallen pleegde, mensen ontvoerde en zeven verschrikkelijke moorden pleegde. Heftig dus, en daar moet je je als acteur ook flink voor inleven.

De film vertelt het verhaal van Stan, die zich te pletter verveelt tot de kleine crimineel Maikel zijn leven binnendendert. Dan komt zijn leven in een levensgevaarlijke stroomversnelling terecht. De twee beunen eerst nog wat bij met illegale handeltjes, maar maken onbedoeld indruk op de plaatselijke maffiabaas door bij een roofoverval een drugshandelaar neer te knuppelen. Het begin van hun carrière als huurmoordenaars. Hun vriendschap wordt er alleen maar door versterkt. Het is Anna, Maikels vriendin, die de boel overhoop gooit. Niet alleen krijgt Stan steeds meer gevoelens voor haar, ook ontdekt ze langzaam waarmee Maikel zijn geld verdient. Ze bedenkt een plan om samen met Stan te vluchten. Maar hoe kun je kiezen tussen vriendschap en liefde? Stan wil niet met har vluchten. De reden hiervan? Hij kan Maikel niet in de steek laten. Hij bedenkt een plan om Anna alleen te laten gaan. Hij verkoopt zijn horloge, het enige aandenken dat hij nog heeft aan zijn vader, om aan geld te komen voor Anna, zodat zij alleen kan vluchten. Maikel begrijpt dit echter verkeerd en denkt dat Stan er samen met Anna vandoor wil gaan. Als Maikel de keel doorsnijdt van een oude vrouw die Stan nog kent van vroeger, heeft Stan er genoeg van. Hij wil zo niet meer verder. Hij schiet Maikel dood, zegt tegen Anna dat ze hard weg moet rennen en laat zich vervolgens door Sef bijna-dood slaan. Hij wil dood en blijft op die plaats zitten en denken, totdat hij dood is.

Het verhaal wordt verteld door de hoofdrolspeler (Stan). Er zitten wel een aantal flashbacks in (vooral over zijn jeugd), maar doordat hij steeds vertelde waar het over ging, was het steeds wel goed te volgen. Acteurs: Ik vond eigenlijk alle acteurs wel overtuigend spelen. Ik kan er geen slechtere uithalen. Wat ik wel vrij slecht vond waren de accenten. Omdat het zich in Venlo afspeelt, moesten de acteurs allemaal met accent spreken. En dat vond ik meestal niet echt goed. Het was af en toe ook best wel raar om te horen, omdat Angela Schijf, Egbert Jan Weber en Tygo Gernandt vrij bekende Nederlandse acteurs zijn en ik weet hoe ze normaal praten, met hun eigen accenten. Dan is het we vreemd om te horen, ineens met zo’n “Limburgs” accent. Ik heb gehoord dat ze echt moeite hebben gehad met het zichzelf aanleren van dat accent. Dat kan ik ook wel goed begrijpen. Dat het moeilijk is om je dat jezelf ineens aan te leren, maar toch is het jammer van de film. Ik denk niet dat het feit dat enkelen van de acteurs bekend waren, gevolgen had voor hun spel. Ze proberen (volgens mij) gewoon zo goed mogelijk te acteren, net als de minder bekende acteurs.

Locatie / Setdressing:

Ik vond de lokaties wel goed. Het leek echt zo’n achterbuurt, met donkere steegjes enzo. Ze hebben gefilmd in Amsterdam, Rotterdam, Beverwijk, IJmuiden en Venray. Waarschijnlijk zou ik het heel anders hebben gedaan: veel slechter!!! Camera: Er is me eigenlijk niets speciaals opgevallen aan de camerabeelden. Soms gaan ze heel snel, dan weer langzaam en dan weer op normaal tempo. Dat is erg afwisselend. Ook zaten er close-up’s in de film. En er zullen zeker ook wel speciale effecten zijn gebruikt. Dat is volgens mij tegenwoordig wel bij elke film. Maar ze zijn mij helaas niet opgevallen.

Geluid: Over het geluid kan ik niet veel vertellen. Vreemde geluidsbronnen werden er zover ik weet niet gebruikt. En bekende muziek zat er ook niet in. De muziek kan ik me dus niet herinneren. Helaas!

Montage:

De montage was op een normaal tempo (zover ik weet dan). Er zaten af en toe wat flashbacks in, om het verhaal en het verleden van Stan wat te verduidelijken, maar verder was alles gewoon op normale volgorde. Wat wel apart was, is dat er tijdens de film steeds verteld werd door Stan, over hoe hij ergens over dacht, waar hij aan dacht, wat er was gebeurd, enz. Dit had als gevolg, dat de film erg goed te volgen was. Zonder deze tekst, zou het denk ik een vrij moeilijke film zijn geweest.

Verwachting:

Ik had verwacht dat het weer zo’n saaie slappe typisch Nederlandse film zou worden. Dit kwam vooral omdat de meeste Nederlandse films die ik gezien heb zo waren. Boven mijn verwachtingen, was dit echt een goede film. Het was een goed verhaal en mooi en goed uitgevoerd. Niet zo’n slappe film met super neppe special effects, maar gewoon een echte goede film. We (dwz: Wij Nederlanders) kunnen het wel, maar we doen het gewoon bijna nooit! Nu eindelijk een goede film.

Recensie “Van God Los”:

Het is een hele zware bevalling geweest en de dokter had zijn witte jas al bijna uit het raam gegooid, maar ziedaar: de Nederlandse misdaadfilm beleeft in 2003 een ordentelijke geboorte. De baby heet \'Van God los\' en kan - in tegenstelling tot de vele voorgangers - meteen kruipen, krijsen en poepen. Maikel (Tygo Gernandt) en Stan (Egbert-Jan Weeber) zijn twee naïeve maar o zo realistische wildebrassen in de moeilijke leeftijd, die bij een overval in paniek iemand vermoorden en op een hellend vlak geraken. So what?, denk je. Moet dat plotlijntje de Nederlandse misdaadfilm redden? Nee, maar het acteerwerk, de setting en de toenemende wanhoop bij de jonge crimineeltjes slaagt er wonderwel in dóór het scherm de bioscoopzaal in te gulpen. Rauwe spanning, geloofwaardige karakters en flitsende actie maken van \'Van God Los\' een blinkende diamant.

Van God los, Pieter Kuijpers, Met: Tygo Gernandt, Egbert-Jan Weeber, Angela Schijf e.a.

dr.victor

Bron van recensie: http://www.gwrrf.nl/v2/detail.php?cat=3&id=201&o=1

Ik ben het wel met de recensie eens. Het is een erg goede film

REACTIES

M.

M.

thnx, je hebt me echt uit de brand geholpen met dit verslag, en het is een HEEL goed verslag,echt waar!!!

xxx marco

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Van God Los (2003)"