Wat veel wordt gebruikt in de film om een stukje spectaculairder te maken is dat ze een stukje in slowmotion doen. Ook wordt er vaak muziek in gebruikt om het nog ontroerender te maken.
8 • Recensie
Ik vind het een supermooie film. De spelers spelen heel erg goed, de kleding is perfect. Het geluid en de muziek is ook heel mooi. De film heeft een heel goed verhaal waarin veel aspecten van de oorlog zijn gemengd met romantiek en liefde. De film is op sommige punten wel een beetje te romantisch en dramatisch in vergelijking met de werkelijkheid maar dat vind ik niet storend omdat ik dat wel bij een film vind passen.
Pearl Harbor
1 • Algemene gegevens
• Titel: Pearl Harbor
Regisseur: Michael Bay, geschreven door Randall Wallace en geproduceerd door Jerry Bruckheimer
Jaartal: 2001
Land van herkomst: VS
Hoofdrolspelers: Ben Affleck, Kate Beckinsale en Josh Hartnett.
• Ik heb de film eerst in de bioscoop gezien en daarna thuis omdat we hem op DVD hebben.
Het is een oorlog/actie/drama film.
2 • Plot
Rafe McCawley en Danny Walker zijn van kinds af aan al vrienden. Later zijn ze allebei in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. Daar wordt Rafe verliefd op de verpleegster Evelyn. Ze worden van elkaar gescheiden als Rafe zich aanmeldt voor het Engelse Squadron, dat met de Engelsen meevecht in de Battle of Britain. Evelyn en Danny worden overgeplaatst naar Pearl Harbor in Hawaï, waar ze te horen krijgen dat Rafe gesneuveld is in een gevecht. Danny en Evelyn hebben heel veel verdriet om Rafe en vinden troost bij elkaar. Ze worden verliefd op elkaar. Dan keert Rafe terug, hij blijkt niet gestorven te zijn. Hij is in zee terecht gekomen en daar opgepikt door een Franse vissersboot. Rafe kan Danny en Evelyn niet vergeven, hij is er kapot van. Op ditzelfde moment barst de Japanse aanval op Pearl Harbor los. Het is een zeer zwaar gevecht waarbij veel mensen omkomen. Na de aanval is er nog steeds ruzie tussen de vrienden. Als Rafe en Danny daarna weggaan voor een geheime missie vertelt Evelyn aan Rafe dat ze zwanger is van Danny. Danny weet dat zelf nog niet maar ze wil het hem pas vertellen als hij behouden is teruggekeerd van de missie. Dit bericht kalmeert Rafe en hij vergeeft Danny. Tijdens de missie sterft Danny in Rafe zijn armen. Als Rafe terugkeert voed hij samen met Evelyn het kindje op dat de naam van zijn vader heeft gekregen.
3 • Middelen
De film speelt zich af op de plaats waar het in werkelijkheid ook allemaal gebeurd is. d.m.v computers zijn alle moderne gebouwen eruit geknipt waardoor je een beeld krijgt van hoe het toen was. De film speelt zich vooral af in de lucht, in de vliegtuigen, op de vloot en in het ziekenhuis. Het lijkt toch echter omdat je weet dat het niet zomaar ergens is opgenomen, maar echt op de locatie zelf. Deze plaatsen waren allemaal erg belangrijk in de film en ze hebben de sfeer van de film bepaald.
De belichting werd steeds aangepast aan de scène. Het is zo gemaakt dat het ook de sfeer beïnvloed. De kleren van de personen zijn in het dagelijkse leven aangepast aan de mode van die tijd. Ook zie je natuurlijk de uniformen van de soldaten, marine en verpleegsters. Er wrd ook gebruik gemaakt van muziek. Veelal zit er achtergrondmuziek in de film die speciaal voor de film is gemaakt. Ook is er een soundtrack gemaakt bij de film dat een tijd in de hitparade heeft gestaan. Natuurlijk is er ook gebruik gemaakt van speciale geluidseffecten. Doordat er veel bommen vallen en er veel actie in zit moet dat wel.
4 • Personages
Rafe: (Ben Affleck) De beste vriend van Danny. Het is een zeer zelfverzekerde jongeman met heel veel moed. Hij heeft vanaf kleins af aan Danny beschermd. Het is een echte doorzetter
Danny: (Josh Hartnett) De beste vriend van Rafe. Hij is helemaal niet zelfverzekerd omdat hij vroeger altijd gekleineerd werd door zijn vader.
Evelyn: (Kate Beckinsale) Eerst de vriendin van Rafe, dan die van Danny. Ze is verpleegster op Pearl Harbor en ze is erg dapper. Ze kan erg goed leidinggeven.
Je kwam alles te weten over deze personen door goed op te letten tijdens de film, door hun reacties op bepaalde situaties werd ook veel duidelijk en door wat anderen over hen zeiden.
Ze vertegenwoordigen de tijd en omgeving omdat ze piloot en verpleegster zijn.
5 • Thematiek en interpretatie
Het belangrijkste thema zou officieel de aanval op Pearl Harbor moeten zijn maar ik ben het daar niet mee eens. Er is veel meer aandacht besteed aan het romantische verhaal. Ik denk dat het de bedoeling was van de regisseur om eens te laten zien hoe de aanval op Pearl Harbor verliep en dat in een romantisch jasje goot. Naar mijn menig is dit romantische jasje veel te overheersend en is het geen oorlogsfilm meer maar een liefdesdrama. Wat de regisseur wel goed heeft gedaan om het toch een beetje werkelijk te maken is de het gebruik van de werkelijke locaties. Er is geen boek van deze film.
6 • Boeiende werking
Wat mij boeide in deze film was de verschrikking van de aanval op Pearl Harbor. Het was echt een verschrikkelijke aanval. Verder waren de scènes van de aanval heel mooi gemaakt. Verder vind ik het liefdesverhaal heel mooi. De film is als je het kritisch bekijkt misschien wel heel fake en Hollywood-achtig maar om eerlijk toe te geven hou ik daar wel van. Je kan er helemaal in weg zwijmelen. De middelen die de regisseur daarvoor heeft gebruikt zijn vooral muziek en speciale geluiseffecten.
7 • Camerawerk en montage
Er zijn verschillende scènes die me bijgebleven zijn:
- De scène waarbij de hele vloot ten onder gaat, waar alles word gebombardeerd. Dat laten ze eerst van bovenaf zien zodat je een groot overrzicht hebt en later zie je het van dichterbij.
- De scène waarin je alle slachtoffers helemaal onder het vuil en bloed naar het ziekenhuis ziet komen. Dat stuk laten ze heel breed zien zodat je de hoeveelheid mensen die eraan komen goed kan zien.
- Het stuk waarin Danny sterft. Het stuk is heel erg ingezoomd op Danny’s hoofd die in de Armen van Rafe ligt.
8 • Recensie
Ik vind niet dat de regisseur is geslaagd in het uitwerken van het hoofdthema. Zoals ik al eerder heb gezegd; het verhaal zou over de aanval moeten gaan maar in plaats daarvan overheerst het romantische verhaal. Het verhaal is niet echt geloofwaardig, het is echt zo’n liefdesdrama uit Hollywood. De spelers vond ik wel heel goed. Ze vertegenwoordigden hun rol erg goed. Ik vond de muziek erbij heel mooi, het gaf de film echt een bepaalde sfeer.
Ondanks het feit dat ik het echt een Hollywood verhaal vind, vind ik het toch een leuke film. Je kunt er lekker in weg zwijmelen. Niet iedere film hoeft realistisch te zijn. Je kunt ook een waargebeurd verhaal extra dramatisch maken zoals hier dus is gedaan.
Recencies
The patriot
Prachtige film; alsof je daadwerkelijk in het land zit wat nog Amerika moest worden. Alles lijkt zo vredig en de kolonisten lijken hun plek te hebben gevonden, totdat tiran Koning David zijn manschappen de Atlantische Oceaan laat oversteken om 'het beloofde land' eigen te maken. De personages zijn uitstekend; Mel Gibson staat natuurlijk weer zijn mannetje en ook Jason Isaacs zet een ijzersterke rol als de gruwelijke hufter Tavington. Ook de rol van Cornwallis is heel mooi in de klassieke vorm neergezet. De filmlocaties zijn een lust voor het oog (hoewel veel beeldfragmenten zijn aangevuld achter de knoppen, zoals de enorme legers etc.) en de veldslagen zijn imponerend.
Hoewel mijn maag omdraait van het zwaaien met die rottige vlag, blijft deze film echter ijzersterk. Cijfer: 8,5
Echt een Mel Gibson-film. Vrij goede film maar het is een beetje overdreven. Enorm voorspelbaar. Vooral het einde kon je zo raden wat er ging gebeuren. De muziek kon ook beter. Maar hij was wel knap geacteerd. Ook de beelden waren soms heel knap. Zoals de overdonderende beelden van 2 legers die tegen elkaar moesten gaan vechten. Dan stond iedereen (duizenden mensen) zo mooi in hun positie en dat geeft een enorm effect. Ook het verhaal is natuurlijk niet slecht. De film trekt goed op Braveheart. Maar Braveheart was beter
Om te beginnen zal ik zeggen dat deze film mij 100% is mee gevallen. Weinig goede reacties had ik er over gehoord en heb de film dus ook niet in de bioscoop gekeken. Het grootste verwijd is natuurlijk dat hij wel wat op Braveheart lijkt. (Één1 van de mooiste films ooit gezien). Hier valt wel wat voor te zeggen. De scène dat hij op een paard met een vlag langs zijn man toepen rijd had een hoog déjà vu gehalte. Maar hier was ik op voorbereid en het stoorde mij niet. Ik zat zo in de film dat die dingen dan niet meer uitmaken. Wie weet was het slimmer geweest om iemand anders te casten voor de rol die nu Mel Gibson speelt. Maar aan de andere kant hij kan z'n rol als geen ander spelen. Zelf vond ik dit dus niet al te storend en heb genoten van een film die geen seconde te lang duurde en waar veldslagen mooi in beeld werden gebracht. Het onbegrijpelijke van oorlog wordt ook goed duidelijk en de scène dat Mel en zijn twee kinderen hun andere zoon/broer bevrijden is heel mooi uit gewerkt. Het geluid was soms heel subtiel en heel sterk. Op de juiste momenten slow motion toegepast en de montage zat goed in elkaar. De film The Patriot is een goede actie/oorlog-film waarbij de Engelsen als schoften worden neergezet. Of dit terecht is, dat weet ik niet maar sinds Braveheart (waar de Engelsen als beesten worden afgeschilderd) heb ik iets tegen Engelsen uit die periode en vond het wel goed dat ze zo werden afgebeeld. Kon mij het helemaal voorstellen dat dit echt zo was.
The Patriot krijgt een ruime 8.
Pearl Harbor
Ongelooflijke flutfilm. Afgezien van het feit dat ik strontziek wordt van die hele reeks Amerikaanse geschiedsvervalsingen die we de afgelopen jaren te slikken kregen, heeft de film niets te bieden dan een stel pretty boys voor het vrouwelijk tienerpubliek, want acteren kan Affleck echt totaal niet en zal hij de rest van zijn carrière moeten teren op zijn blijkbaar aantrekkelijke snoet. De vergelijking met Titanic is inderdaad treffend; al net zo'n wanprodukt, hoewel nog veel beter dan de onderhavige puinhoop. Het bombarderen van de vloot deed me geen moer, aangezien er geen enkel personage op de schepen zat dat ook maar enigszins uitgewerkt was. Die rivaliteit van de twee karikaturale oorlogshelden om de verpleegster was stompzinnig en zo ontzettend cliche, dat het werkelijk een belediging van de intelligentie van het publiek was, hoewel sommigen hier het blijkbaar voor zoete koek slikten. Ik heb helemaal niets tegen een mooi en goed liefdesverhaal, maar kom nou mensen, deze kartonnen personages kan je toch geen moment serieus nemen. Ga dan naar "Amelie" toe en geniet hoe op een prachtige, inventieve en ontroerende wijze met het thema liefde wordt omgegaan.
Wat betreft Pearl Harbor kun je beter de originele "From Here to Eternity" gaan zien; vele malen superieur, met echt een top cast. Mensen die een historisch accurate versie willen zien, kunnen het beste "Tora, Tora" uit de mottenballen halen.
Je kunt gemakkelijk negatief doen over deze film maar van te voren weet je dat het een lange film is, de actie op zich laat wachten en dat er een romantische driehoeksrelatie in voor komt. Daarnaast is, gezien de titel, het gebeuren bekend in de zin dat je qua verhaal geen verrassingen hoeft te verwachten. Van te voren had ik me dan ook voorgenomen om me niet te gaan ergeren en niet teveel na te denken tijdens deze film en ik moet zeggen dat ik best wel onder de indruk ben van deze film. De aanval is indrukwekkend verfilmd en de actie is realistisch en goed verfilmd en ook qua romantiek en sfeer vond ik het ondanks de voorspelbaarheid een mooie film. Het verhaal gaat over de jeugdvrienden Rafe McCawley (Ben Afleck) en Danny Walker (Josh Hartnett) die van jongs af aan gefascineerd zijn door vliegen en beiden dan ook piloot worden bij de Amerikaanse luchtmacht begin jaren veertig. Europa is in oorlog en Amerika probeert zich afzijdig te houden, maar zal toch keuzes moeten maken die ten koste van de relatie met Japan gaan en hoe Japan hierop reageert is bekend. Een compliment overigens voor het feit dat de Japanners niet als de bad guys zijn neergezet maar in hun waarde zijn gelaten. Bij de finale keuring komt Rafe ondanks hulp van Danny in de problemen vanwege zijn ogen die moeite hebben om kleine lettertjes te lezen. Afkeuring dreigt, maar de verpleegster Evelyn, gespeeld door Kate Beckinsale, strijkt over haar hart, wat het begin zal zijn van hun liefde. Hun geluk wordt echter abrupt onderbroken doordat Rafe in Engeland gevechtservaring gaat opdoen. Vanaf dan weet je bijna hoe één en ander zal verlopen maar in deze film is dat niet erg. Al met al een mooie film met harde en realistische actiebeelden maar jammer genoeg geen topper.
Je kunt gemakkelijk negatief doen over deze film maar van te voren weet je dat het een lange film is, de actie op zich laat wachten en dat er een romantische driehoeksrelatie in voor komt. Daarnaast is, gezien de titel, het gebeuren bekend in de zin dat je qua verhaal geen verrassingen hoeft te verwachten. Van te voren had ik me dan ook voorgenomen om me niet te gaan ergeren en niet teveel na te denken tijdens deze film en ik moet zeggen dat ik best wel onder de indruk ben van deze film. De aanval is indrukwekkend verfilmd en de actie is realistisch en goed verfilmd en ook qua romantiek en sfeer vond ik het ondanks de voorspelbaarheid een mooie film. Het verhaal gaat over de jeugdvrienden Rafe McCawley (Ben Afleck) en Danny Walker (Josh Hartnett) die van jongs af aan gefascineerd zijn door vliegen en beiden dan ook piloot worden bij de Amerikaanse luchtmacht begin jaren veertig. Europa is in oorlog en Amerika probeert zich afzijdig te houden, maar zal toch keuzes moeten maken die ten koste van de relatie met Japan gaan en hoe Japan hierop reageert is bekend. Een compliment overigens voor het feit dat de Japanners niet als de bad guys zijn neergezet maar in hun waarde zijn gelaten. Bij de finale keuring komt Rafe ondanks hulp van Danny in de problemen vanwege zijn ogen die moeite hebben om kleine lettertjes te lezen. Afkeuring dreigt, maar de verpleegster Evelyn, gespeeld door Kate Beckinsale, strijkt over haar hart, wat het begin zal zijn van hun liefde. Hun geluk wordt echter abrupt onderbroken doordat Rafe in Engeland gevechtservaring gaat opdoen. Vanaf dan weet je bijna hoe één en ander zal verlopen maar in deze film is dat niet erg. Al met al een mooie film met harde en realistische actiebeelden maar jammer genoeg geen topper.
Tsja, alles is denk ik al gezegd of geschreven over dit vehikel van Michael Bay en Jerry Bruckheimer. Heb ik mij geërgerd bij Pearl Harbor? Driewerf ja! Aan het exact kopieren van de opzet van Titanic (twee uur romantiek, één uur actie). Aan de oppervlakkigheid van het verhaal. Aan het feit dat een rasacteur als Cuba Gooding Jr. een flutrolletje krijgt en niet optimaal benut wordt. Aan het feit dat deze film puur en alleen is gemaakt voor de dollars en niet uit liefde voor het vak.
Maar heb ik ook genoten? Helaas wel, en niet zo'n beetje! De acteerprestaties zijn bovengemiddeld, vooral Alec Baldwin en Ben Affleck doen het prima. De actie is werkelijk overdonderend. De decors en special effects zijn prachtig. Er zit zelfs bij vlagen leuke humor in! Verwacht geen Saving Private Ryan, maar ga kijken en geniet. **** (uit 5 sterren) ... sorry!
Vergelijking
• Ik vond the patriot boeiender dan Pearl Harbor omdat het een veel echter verhaal is dan Pearl Harbor. Op sommige aspecten is the Patriot ook wel hollywood-achtig maar toch wel een stuk minder dan Pearl Harbor. The patriot zit een stuk meer actie in en in Pearl Harbor overheerst het liefdesdrama vooral.
• Ze zijn allebei niet echt heel historisch verantwoord maar toch vind ik the Patriot meer verantwoord omdat daar het verhaal toch wat echter is dan Bij Pearl Harbor.
• The Patriot vind ik geloofwaardiger dan Pearl Harbor omdat daar zoveel drama in zit verwerkt dat je automatisch meer op het liefdesverhaal let dan op het verloop van de oorlog.
• Het spel van de hoofdrolspelers as in allebei de films zeer goed. Het is eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Ze waren allemaal heel geschikt voor hun rollen. De rollen hadden niet omgedraaid kunnen worden. Mel Gibson vertegenwoordigde echt een liefdevolle vader en een patriot. Daarentegen speelde Ben Affleck echt een heldhaftige , zelfverzekerde soldaat.
• De muziek vind ik beter in Pearl Harbor. Het is mooie muziek naar mijn smaak. Er zit ook echt een soundtrack bij de film. Dat heeft The Patriot niet. Niet dat de muziek in The Patriot slecht is maar ik vind de muziek in Pearl Harbor net iets mooier.
• Ik vind de Patriot een betere film dan Pearl Harbor. In The Patriot is de belangrijkste verhaallijn de oorlog, dus waar het om moet gaan, in Pearl Harbor daarentegen overheerst het liefdesdrama. Ik vind de films allebei niet echt historisch verantwoord. Het is echt in Hollywoodstijl gemaakt. Het spel van de personages waren in beide films super. Ze vertegenwoordigen hun rol zeer goed. Ook de muziek in beide films was zeer goed. Het gaf de films een bepaalde sfeer. Al met al vond ik het allebei mooie en leuke films waarin ik The patriot er net iets bovenuit vond steken.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
D.
D.
TOP
18 jaar geleden
Antwoorden