ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl
1
Swing Kids is de titel en de film is gemaakt door Thomas Carter. De film is in 1993 gemaakt.

2
De film speelt in het jaar 1939.

3
Het doel van de film is educatief. Men laat zien hoe iedereen werd beïnvloed door "der Führer".

4
Peter, Thomas en Arvid zijn de hoofdrolspelers en thefens dikke vrienden. Zij hebben alle drie een grote hobby, en dat is "swingen". Ze swingen vaak in een club en ook thuis zijn ze er bezeten van.
De drie jongens komen van de swingclub en zij op weg naar huis. Ze zien een jongen vluchten voor de Gustapo, de jongen wordt ingesloten en springt van een brug. Hij wordt in het water dood geschoten. Hier schrikken ze erg van.

Hitler had swingmuziek verboden, maar op de swingclub werd het nog steeds gespeeld. Als de Hitlerjügend binnen kwam vallen werd er meteen marsmuziek gespeeld.
Peter wordt opgepakt door de Duitsers omdat hij samen met Thomas een radio van een mof wilde jatten.
Thomas gaat vrijwillig bij de hitlerjügend, dit geeft een enorme klap in hun vriendschap. Ze waren altijd alle drie tegen de Nazi's.
Peter wordt opgepakt door de Duitsers omdat hij samen met Thomas een radio van een Nazi wilde jatten. Daarom moest peter ook bij de Hitlerjügend. Arvis wil nog steeds niks met de Nazi's te maken hebben. Zelfs als hij geld krijgt om voor een Nazi een Mars te spelen wijgert hij.
Peter werkt in een boekenzaak en komt erachter dat zijn baas in valse papieren handelt. Hij geeft hem echter niet aan. Hij moet een boek brengen bij een mevrouw en vindt vals papieren in dat boek.
Na een vlinke ruzie tussen Peter, Thomas en Arvid pleegt Arvid zelfmoord. Dit maakt Peter erg verwardt en gaat twijfelen aan alles. Hij kreeg de opdracht van de Hitlerjügend om pakketjes bij joods families rond te brengen. Het laatste pakketje maakt hij zelf open en hij ziet dat er as in zit. Dit is voor hem de druppel.
Peter gaat naar de swingclub en daar vallen de Duitsers binnen. Hij wordt gepakt door zijn "vriend" thomas. Thomas wurgt hem bijna met zijn knuppel maar hij kan het niet. Peter wil niet vluchten en wordt opgepakt door de Nazi's.

Swingheil!

De drie jongens komen voor een aantal keuzes te staan.
Peter maakt drie belangrijke keuzes. Hij geeft zijn baas niet aan, dit doet hij omdat hij het toch wel goed van zijn baas vindt dat hij tegen de Nazi's werkt. Hij besluit zich tgen de Nazi's te keren dit doet hij omdat zijn moeder is opgepakt en omdat hij ziet wat er in die paketjes zat die hij moest rondbrengen. De laatste keuze is de belangrijkste, hij besluit niet te vluchten aan het einde van het gevecht met Thomas, dit doet hij omdat hij dan kan blijven vluchten. Is het niet nu dan wordt hij morgen wel opgepakt. Deze keuzes zijn alle drie vrijwillig, hij wordt door niemand beïnvloed en hij maakt zijn keuzes zelf.

Thomas maakt twee belangrijke keuzes. Hij besluit om bij de Nazi's te gaan, dit doet hij omdat Peter ook bij de Nazi's moet en hij hem wil steunen. Bij de overval op de swingclub komt hij in gevecht Peter, als hij probeert Peter te vermoorden besluit hij dit niet te doen. De eerste keuze is niet helemaal vrijwillig, het is een beetje een meelopersmotief. De tweede is wel helemaal vrijwillig, dit beslist hij helemaal zelf.

Arvid maakt twee belangrijke keuzes. Hij blijft zich tegen de Nazi's keren, mede omdat zij swingmuziek hadden verboden. Hij besluit zelfmoord te plegen, dit doet hij omdat hij het niet meer zag zitten, zijn vrienden keerden hem toe, hij wist dat hij ooit een keer werd opgepakt door de Nazi's en hij was in elkaar geslagen door Nazi's waardoor een paar van zijn vingers eraf waren. Dit waren een aantal druppels die de emmer deden over lopen. Dit zijn alle twee vrijwillige keuzes, hij mag dit zelf beslissen.

5a
Ik heb geen anarchronismen kunnen ontdekken, ik weet niet of er iemand met ballpoint schreef, volgens mij niet, meestal zijn het dat soort kleine dingetjes. Peter stak zijn sigaret gewoon op met lucifers en niet met een aansteker.

5b
Ik vind het verhaal behoorlijk waarheidsgetrouw. De film laat echt zien hoe iedereen onderdrukt werd door de Nazi's en dat iedereen twijfelde over of hij de Nazi's nou moest steunen of niet. Ook verhalen die ik van mijn opa en oma hoor herken ik toch wel. Mijn oma vertelde mij dat ze in de oorlog elke vrijdag op zolder muziek draaide en dat ze met een paar vriendinnen gingen dansen.
De film laat ook zien dat je niet weet wie je nou moest vertrouwen.

6
Ik vind het een leuke, mooie film. De film is heel origineel, want meestal gaan oorlogsfilms over de Nazi's en de Geallieerden die met elkaar in gevecht zijn. In Swing Kids staat de jeugd in het middelipunt en ik denk ook dat dit voor de jongeren veel leuker is.
De film geeft een duidelijk beeld van hoe het was om als jongere in Nazi-Duitsland te leven. Je ziet hoe goede vriendschap door propaganda wordt verpest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Mhhhh goede samenvatting = ] Bevat wel een paar spel fouten en er missen een paar hoofdletters = ]

9 jaar geleden