ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

De belangrijkste acteurs:

 

Robin Boissevain David

Dorus Witte Vera

Stefan Collier Jochem

Charlotte Bakker Sanne

Nils Verkooijen Justin

Rick van Elk Remco

Gregory Samson Niels

Dave Mantel Tino (Gymleraar)

Roos Ouwehand Moeder David

Jessica Zeylmaker Moeder Jochem

Edo Brunner Vader Jochem

Paul Kooij Rector


De film zelf

De film ‘’Spijt!’’ is een fictiefilm. Het is gebaseerd op een boek van Carry Slee. Het boek werd uitgegeven in 1996. De film en het boek hebben hetzelfde verhaal, alleen in het boek kun je wat meer details lezen.

 

Het verhaal kort samengevat:

Jochem zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij wordt gepest omdat hij te dik is. hij komt niet voor zichzelf op, wat er ook gebeurt. De pesters zijn steeds dezelfde mensen: Sanne, Remco en Justin. Tijdens de gymles doet zelfs de gymleraar een beetje mee aan het gepest. David, een jongen die in dezelfde klas zit als Jochem, probeert meerdere keren voor hem op te komen, maar als reactie steken de pesters zijn fietsband lek, waarna hij het niet meer durft.

Na een schoolexcursie in de duinen vind Jochem een achtergelaten hond die hij later adopteert en Simbad noemt. Hij wordt nog steeds gepest, maar onder invloed van zijn hond gaat hij meer bewegen en gezonder eten.

David is verliefd op een meisje uit zijn klas, Vera. Hij besluit om het tijdens het schoolfeest, dat later plaatsvind, te vertellen.

Tijdens het schoolfeest ziet David Vera met Niels zoenen. Jochem wordt gedwongen om likeur te drinken. Hij kotst het uit en wordt dan door de pesters door de kots gerold. Als hij David om hulp roept negeert David hem, omdat hij nog met zijn hoofd bij Vera zit.

De volgende dag is Jochem niet thuisgekomen. David en Nienke gaan hem zoeken, en uiteindelijk komen ze bij een vijver, waar Jochem ’s hond rondloopt. Ze zien zijn tas drijven in het water. Jochem heeft zelfmoord gepleegd.

Later bij de herdenkingsbijeenkomst onthuld David dat Jochem zoveel werd gepest. Iedereen heeft spijt.

 

Filmtechnieken

De filmtechnieken die erg opvallen zijn:

-Montage

-Belichting

- Camerastandpunten

 

Het plot volgt de chronologie van story

Mijn ervaring in de bioscoop was in groepsverband. Ik heb de film met een aantal vriendinnen bekeken. Aan het einde van de film gingen veel mensen huilen omdat het verhaal zo zielig was.

De muziek versterkt de inhoud van de film erg. Op verdrietige stukken werd verdrietige muziek gedraaid, waardoor de film nog dramatischer werd. In de film zelf werd het thema muziek ook naar voren gehaald. David zat in een bandje en Jochem was een hele goede pianospeler. Ook werden geluidseffecten gebruikt.

Het genre is drama.

De nadruk van de film ligt erg op de boodschap. Het thema van de film ligt erg rond pesten en de gevolgen ervan. Er zitten weinig vrolijke en grappige stukken in de film. Het gaat ook wel over de ontwikkeling van de personages, David gaat meer voor Jochem opkomen en Jochem wordt steeds verdrietiger van het pesten, maar de nadruk ligt toch meer op de boodschap.

De stijl van de film is erg beïnvloed door eerder uitgebrachte films en boeken. Shooting star filmcompany heeft al eerder films uitgebracht over de boeken van Carry Slee. Deze films liggen vaak rond het thema van middelbare school en problemen. De eerdere films gingen bijvoorbeeld over loverboys, alcohol en anorexia. Het thema pesten past dus goed in het rijtje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

David en Vera gaan Jochem zoeken niet Nienke

3 jaar geleden

P.

P.

<div>Stomme film</div>

2 jaar geleden