Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Saving Private Ryan (1998)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1162 woorden
  • 22 april 2001
  • 249 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
249 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Saving Private Ryan.

De film Saving Private Ryan begint met de landing van de Amerikanen in Normandië. We kijken mee met de soldaten. Veel soldaten komen om aan de kust. Iemand die onder meer blijft leven is kapitein John H. Miller.

Tijdens de landing is men op een andere plek bezig met het maken van overlijdensbrieven voor de familie van de overleden soldaten. Hierin staat bijvoorbeeld dat de soldaten erg dapper zijn geweest, maar dat hun familielid helaas gestorven is.

Wanneer men er achter komt dat er drie brieven naar ene mevrouw Ryan gaan, controleert men deze en zien ze dat er drie zoons van haar overleden zijn in nog geen 72 uur. Dit zijn Sean Ryan, Peter Ryan en Daniel Ryan. Men controleert de gegevens van de familie Ryan en ziet dat ze nog één zoon heeft. Deze zoon leeft waarschijnlijk nog: James Francis Ryan.


Hij is net geland op Normandië, maar wáár weten ze niet; hij kan overal zijn, doordat de landing niet helemaal liep als gepland was.

Kapitein John Miller krijgt de opdracht samen met 7 anderen op zoek te gaan naar James.

De zoektocht duurt lang en is zwaar, maar na een tijd lang zoeken, en inmiddels ook al één persoon minder doordat die is omgekomen, vindt men eindelijk J.F. Ryan.

Ze vertellen hem dat zijn broers overleden zijn aan het front en dat ze willen dat hij naar huis komt, zodat hij bij zijn moeder kan zijn. Als de persoon verteld dat zijn broers nog op school zitten en dus niet aan het front kunnen zijn omgekomen, blijkt dat ze de verkeerde voor zich hebben. Na het gerust stellen van deze J.F. Ryan die na het bericht nogal overstuur was geraakt, kunnen ze hun zoektocht vervolgen.

Ze zoeken verder en komen bij iemand die hen kan vertellen dat James Ryan in Ramelle moet zitten. Hier gaan ze naar toe, maar eerst moeten ze voorbij de Duitsers. Weer overlijd er iemand, dit maal de dokter.

De soldaten willen niet meer verder; er zijn al twee mensen overleden om één iemand te redden. Maar toch weet de kapitein de soldaten over te halen om door te gaan.

Als ze een tank met SS-ers aanvallen komen ze Ryan tegen. Ze vertellen dat z’n broers dood zijn. In tegen stelling tot wat ze verwachtten wil James niet naar huis.

Zijn enige broers, zo zegt hij, zijn de soldaten en hij wil in Ramelle blijven om een brug te verdedigen. Als er Duitsers aankomen met onder andere een tank verslaan ze die door middel van kleefbommen. Wel gaat er weer iemand dood.


Aan het einde van het gevecht is de kapitein gewond. Hij wil iets gaan pakken, maar bij het opstaan wordt hij geraakt door een kogel.

De kapitein gaat dood en zijn laatste woorden richt hij aan James: verdien het.


Dit was 13 juni 1944.

Zo’n 40/50 jaar later staat James, als een bejaarde man met zijn gezin op de achtergrond, voor het graf van de kapitein.

Hij vraagt of hij goed geleefd heeft.

Karakter eigenschappen

De twee hoofdpersonen uit het verhaal zijn kapitein John H. Miller en James Ryan.

James Ryan zou je al snel noemen als hoofdpersoon, aangezien zijn naam in de titel van de film zit en ze de hele tijd op zoek gaan naar hem, maar eigenlijk is John H. Miller net zo belangrijk. Hij komt meer voor in het stuk en je leeft erg met hem mee.

Doordat deze twee personen allebei erg belangrijk zijn, zijn er twee hoofdpersonen.

Kapitein John H. Miller.

Kapitein Miller is waarschijnlijk een Amerikaan en is ongeveer 35 jaar. Hij is aan de ene kant een gevoelige man, maar aan de andere kant ook weer niet. Dit komt doordat hij in het leger zit. Daar is hem geleerd dat de tegenstander fout is en wanneer je de tegenstander tegen komt je hem moet neerschieten. Geen medelijden voor hem, want als je een paar tellen wacht ben je er zelf geweest. Met deze instelling vermoordt hij mensen wanneer hij ze tegen komt.


Toch is hij absoluut niet gevoelloos. Hij vindt het niet goed van zichzelf dat hij mensen moet neerschieten, maar ziet het als een noodzaak. Wanneer er mensen van zijn eigen ploeg gewond raken, vindt hij het dan ook verschrikkelijk.

Het is volgens hem goed dat er gezocht wordt naar die ene Ryan, omdat zijn moeder drie zoons heeft verloren en hij bij zijn moeder hoort.

Maar hij doet het niet alleen voor Mrs. Ryan, ook voor zich zelf. Hij geeft om zijn vrouw en kinderen en hoopt heelhuids naar huis te kunnen keren waar zij op hem wachten. Dit kan alleen als zijn missie geslaagd is, in dit geval het vinden van Ryan dus.

John Miller is iemand die niet snel over zijn gevoelens praat. Er wordt een paar keer in de film naar zijn mening en gevoel gevraagd, maar ze krijgen maar met moeite iets uit zijn mond.

Hij vindt dat het er niet toe doet wat hij voelt of denkt, het gaat er om wat het beste is. Wel laat hij een keer los wat zijn beroep was voor hij het leger in ging: hij was leraar. Hij vertelt dit om een ruzie tussen twee soldaten te onderbreken in de hoop dat zij de ruzie zouden stoppen en verder zouden gaan met de zoektocht. Dit lukt ook.

Helaas sterft kapitein Miller aan het einde van de film.

James Ryan.

James Ryan lijkt wanneer je het verhaal hoort, een man zonder respect en gevoel voor zijn moeder. Zijn broers zijn dood en de enige zoon die Mrs. Ryan nog heeft wil niet terug naar huis. Maar wanneer je kijkt naar de reden dat hij niet naar huis wilt, verandert er een hoop.

De reden is namelijk het feit dat hij bij de andere soldaten wilt blijven.

Hen ziet hij als zijn enige broers die nog leven en met hen wil hij afmaken waar hij aan begonnen is. Hij is dus een doorzetter. Toch geeft hij erg veel om zijn familie. Zo vertelt hij aan kapitein Miller over een keer dat hij heel veel lol had met zijn broers. Hij vertelt het lachend, maar tegelijkertijd huilt hij ook een beetje.


Ook voor hem geldt dat hij niet compleet gevoelloos is en mensen vermoordt alsof het normaal is. Hij vindt het wel degelijk erg, maar tijd om er bij na te denken is er niet echt, want telkens komen er nieuwe troepen Duitsers, die ze weer moeten aanvallen.

Hij is erg dapper en vecht hard mee. In de tijd dat kapitein Miller hem heeft gevonden tot het einde, ontstaat er een goede band tussen hen.

Tegen het einde van de film sterft kapitein Miller. Zijn laatste woorden waren ‘verdien het’. Deze richtte hij naar Ryan.

Blijkbaar hechtte hij veel waarde aan de kapitein zijn woorden, want zo’n vijftig jaar later staat James Ryan aan het graf van Miller met tranen in zijn ogen en stelt hij de vraag: heb ik goed geleefd?

REACTIES

M.

M.

"samen met 8 anderen" moet zijn samen met 7 anderen want ze zijn in totaal met zijn achten inclusief de cap Miller. ;)

18 jaar geleden

D.

D.

wat voor cijfer had je hier voor?

20 jaar geleden

L.

L.

het is samen met 7 anderen i.p.v. 8;)

18 jaar geleden

D.

D.

Leuk verslag over een geweldige film

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Saving Private Ryan (1998)"