Rembrandt (1999)

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 488 woorden
  • 20 maart 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
10 keer beoordeeld

Rembrandt van Rijn
Rembrandt werd hoogstwaarschijnlijk in het jaar 1606 geboren. Zoon van een molenaar, die zo’n 9 of 10 kinderen had. Toen hij 14 jaar was, ging hij in de leer bij Jacob van Swanenburgh. Hij ‘knutselde’ al wat met kleurstoffen en olie, maar voordat hij zelf echt mocht gaan schilderen, moest hij eerst tekenen.

Wat later, toen Rembrandt 19 jaar was, ging hij bij iemand anders in de leer en dat was meester-schilder Pieter Lastman. Die man schilderde geliefde verhalen, maar Rembrandt was eigenzinnig en wist wel goed wat hij wilde, maar dat maakte het niet altijd even makkelijk voor hem. Hij werkte samen met een vriend, studiegenoot en collega Jan Lievens. Zijn huis was in Leiden.
Hij tekende graag koppen van oude mensen, maar lette ook goed op details. Zo vond hij de gezichtsuitdrukking, de houding van wezens en afwisseling van licht en schaduw belangrijk. Er was altijd iets levendigs in zijn schilderijen. Hij gebruikte verschillende technieken bijv. doodverven (uitwerkingen van bruin van licht naar donker). Dat was heel erg goed voor een mooi en spannend verhaal! Er sprong wat uit, de kracht van de gebeurtenis die hij schilderde; de gedachte die hij erin legde! Ook oefende hij veel op zichzelf. Dagenlang.

Om weer nieuwe ideeën op te doen ging hij naar Amsterdam mensen bekijken. Daar vond hij behoorlijk wat werk. De rijke mensen die daar woonden, waren erg met hem ingenomen en wilden graag dat hij zelfportretten van hen maakte.

Rembrandt werd bevriend met Hendrick van Uylenburgh, waar hij bij introk. Hij kocht verschillende prenten van een Italiaanse schilder op. Die stijl viel wel bij hem in de smaak. Op een keer werd hij uitgenodigd om een les van dokter/professor Tulp bij te wonen en dus ook om daar te schilderen. Dat schilderij kennen wij nog steeds: De anatomische les.

Maar met de intrek bij Hendrick kon het natuurlijk niet uitblijven dat Rembrandt het nichtje van zijn vriend meerdere keren zag. Zodoende trouwde Rembrandt met Saskia Uylenburgh. Rembrandt kocht een groot herenhuis, nu het Rembrandthuis, in het centrum van Amsterdam. Nadat hij 3 kinderen vlak na de geboorte verloren had, werd er nog een zoon geboren. Hij heette Titus, vernoemt naar de zus van zijn vrouw: Titia.

Hij gaf in zijn huis veel leerlingen les. Hij schilderde verschillende Bijbelse gebeurtenissen zoals bijv. Bileam met zijn ezelin en de engel die aan hen verscheen, Abraham die zijn zoon Isaäk wilde offeren en de engel de HEEREN aan hem verscheen, de verleidster van Simson zijn haar afknipt en dat zijn ogen uitgestoken worden. Maar natuurlijk ook de kruisiging van Jezus, want dat was erg belangrijk voor de Katholieke kerk. Ook schilderde hij daar zijn beroemdste schilderij ‘De nachtwacht’. Het doel daarvan was om zich te meten met andere beroemde tijdgenoten. Het schilderij wordt ook wel ‘de drie musketiers’ genoemd. De naam van het schilderij is er pas later aan gegeven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.