Radeloos (2008)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2171 woorden
  • 8 februari 2009
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
117 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Reflecteren:
1. Een film
2. Radeloos
3. Carry Slee, zij heeft het boek geschreven. Ze komt uit Nederland
4. Toen het boek uitkwam, dus op 1 oktober 2005.
5. De film duurt 110 minuten.
6. Gezien in de bioscoop in Utrecht: Hoog Cathrijne
7. Gezien op 16 oktober 2008

1. Zie filmwijzer vraag 19

2.
1 niet 2 beetje 3 neutraal 4 tamelijk 5 heel erg
Spannend X
Overtuigend X
Fantasierijk X
Actueel X

Origineel X
Mooi X
Ontroerend X
Geloofwaardig X
Oppervlakkig X
Erotisch X
Nuttig X
Grappig X
Schokkend X
Chaotisch X
Dynamisch X



3.
1 niet 2 beetje 3 neutraal 4 tamelijk 5 heel erg
Plezier X
Verveling X
Ontroering X
Verwondering X
Eenzaamheid X
Medelijden X
Afschuw X
Rust X
Bewondering X

4. Nee, ik ben wel eens vaker naar de film geweest. Zeker ook films waar een echt
verhaal in zit zoals deze. Deze film wil je een boodschap brengen. Ik houd wel van dit soort films omdat het om iets draait wat of opgelost moet worden, of veranderd wordt en dat is leuk om naar te kijken.


5. Nee, meestal begin ik met een neutrale gedachte aan de film. En dan zie ik wel wat de film brengt. Meestal is het erg leuk met grapjes en dat is leuk om te zien. Als het wat interessanter wordt met een echt doel erin vind ik dat wat meer interessanter.

6. Zie vraag 21.

7. Ja, goede films zijn altijd leuk om te zien. Vooral ook omdat die een boekverfilming is. En als je boeken al hebt gelezen ben je wel benieuwd hoe de film is. Of jou voorstelling van het boek een beetje overeen komt met wat erin de film gebeurd.

Kunstwijzer film

1: Informatie:
• Radeloos
• Regisseur: Dave Schram
-Schrijver: Carry Slee
-Hoofdpersoon Paco: Marius Gottlieb
-Hoofdpersoon Yara: Marloes van der Wel
• Gezien in Hoog Cathrijne in Utrecht
• Gezien op 16 oktober ’08
Recensie:
Na 'Afblijven' en 'Timboektoe' is ook 'Radeloos' van Carry Slee naar het witte doek vertaald. De film, die in eerste instantie is bedoeld voor een tienerpubliek, heeft een zeer volwassen benadering en is daarom ook zeker interessant voor oudere kijkers.

In 'Radeloos' stort de wereld van tiener Paco Kager in als hij zijn vader verliest en zijn vriendinnetje het kort daarna ook uitmaakt. Hij besluit school in te ruilen voor de kroeg en loopt weg van huis. Ondertussen kampt klasgenootje Yara met een eetprobleem. Ze wil eigenlijk naar de kunstacademie, maar haar moeder dwingt haar model te worden.


Het ontvluchten van benauwende problemen is een belangrijk thema in de film. Zo grijpt Paco naar alcohol om zijn sores te vergeten en liegt Yara iedereen voor om maar niet te hoeven eten. Schuld en verantwoordelijkheid spelen ook een grote rol, voor zowel de tieners als hun ouders, en deze zware onderwerpen zorgen voor een volwassen noot.

Vooral hoofdrolspelers Marius Gottlieb (Paco) en Marloes van der Wel (Yara) blinken uit. Beiden laten een scala aan emoties zien en doen daarin niet onder voor ervaren tegenspelers Victor Löw (Paco's vader) en Renée Soutendijk (Yara's moeder). Maar Soutendijk zelf is ook op haar best als neurotische moeder die haar eigen falen projecteert op haar dochter.

Ook de bijrollen van geschiedenisleraar Sulders en de valse Floor zijn erg goed geschreven en geacteerd. Sulders, gespeeld door Kees Hulst, is een chagrijnige leraar die kinderen maar lastig vindt. Hulst geeft de rol een komisch randje, wat met name aan het einde van de film goed tot zijn recht komt, als de gehate leraar flink te kakken wordt gezet. Verder staat 'Radeloos' bol van de cameo's. Erg leuk is Aart Staartjes als dronken, maar diepzinnige zwerver die een mobieltje wenst 'voor de spelletjes.' Daarnaast passeren onder andere Kurt Rogiers, Irene van de Laar en John Buijsman de revue.

Op sommige momenten wordt er voor dramatisch effect iets aan geloofwaardigheid ingeboet. Bijvoorbeeld als Paco's leraren geen gehoor geven aan zijn schreeuw om hulp, wanneer Yara in kritieke toestand op de gang ligt. Dit is echter niet heel storend en 'Radeloos' blijkt vooral zeer onderhoudend met zowel kinderlijke als volwassen kanten. Bij vlagen komisch, is het een snelle film die leuk in elkaar zit. Het einde is voor de volwassen kijker misschien wat te zoetsappig, maar als tieners anorexia en alcoholisme kunnen overkomen mogen wij niet zeuren.
2: Vorm:

o Het meeste heeft zich afgespeeld op vier plekken: de garage van Paco’s vader hij is automonteur en Paco helpt graag zijn vader. Paco heeft als droom om later in zijn eigen beschilderde bus dj te worden dan zou zijn vader hem in iedere stad opzoeken, ook op school van Paco is hij vaak te zien met zijn vrienden is hij ook vaak in de disco want dat is toch wel de ideale plek om even te chillen. De laatste plek waar Paco veel is,is natuurlijk zijn eigen huis!

o De spelers lopen het meest in: gewoon kleding, uitgaans kleding en werkkleding. Het gaat immers over de doodgewone Paco die zijn vader verliest. Op school dragen Paco en zijn vrienden gewone casual kleding. In de Disco hebben ze wat leukere kleding aan en als Paco zijn vader aan het helpen is met auto’s repareren heeft hij zijn blauw overal aan.

o Niet veel, als ze in de disco zijn hebben ze leuke kleding aan en dat maakt het natuurlijk leuker om naar te kijken. Het is dan vrolijker dan als ze in een gewone spijkerbroek lopen. Op de begrafenis van Paco’s vader heeft iedereen zwarte kleding aan dit ondersteund natuurlijk de gebeurtenis.

o Tijdens de film was er geen muziek. Aan het begin van de film wel dit liedje heet: 'Life is a Festival'. En is geschreven door: Don Diablo. Dit liedje past goed bij het verhaal omdat er dingen in terug komen die ook in het verhaal gebeuren. Een keer in de film is er een achtergrond deuntje als Paco terug denkt aan de tijd met zijn vader dit klinkt een beetje zielig.

o Nee, niet in de film om iets te ondersteunden maar wel in het verhaal. Dat is wel grappig Paco gaat met zijn vrienden een filmpje inzenden en daar hebben ze speciale geluidseffecten voor nodig. Het gaat over hun geschiedenis leraar die ze niet mogen en daar maken ze een filmpje over. De tekst die hij zegt wordt herhaald en verdraaid naar een andere stem.


o Op chronologische volgorde. Je leeft echt met Paco mee dus wat hij mee maakt zie je gebeuren. Dus dat is in chronologische volgorde. Één keer heeft Paco een flashback en dan denkt hij even terug aan die keer dat hij zijn telefoon niet bij zich omdat zijn ziek werd in de auto en daarna overleed. Hij denkt daaraan omdat hij Yara (die is flauwgevallen) vind in school en hij weer zijn telefoon is vergeten.

o Aan het einde van de film. Paco en zijn vrienden winnen de wedstrijd na lang gedoe. Het is mooi om te zien dat iedereen blij is dat het goed is afgelopen. Het ging niet makkelijk de wedstrijd winnen! Paco had eerst zijn geluidseffecten niet af, Yara werd ziek maar had gelukkig wel de tekeningen af, toen lukte het niet met het inscannen en raakte ze alles kwijt. Eindelijk toen werd het filmpje gedraaid in de disco ze wisten dat ze zouden winnen maar toen hun naam niet werd geroepen maar die van Floor (ex vriendinnetje van Paco) waren ze geschrokken. Floor had gewonnen met hun filmpje. Als de leraar dan bevestigd dat, dat niet kan omdat zij helemaal niet bij hem in de klas zit winnen Paco en zijn vrienden toch! Dat is leuk om te zien.

o Het genre is jeugd en drama



3: Inhoud:

 De film gaat over Paco. Hij werkt met zijn vader in een autogarage, dat is zijn leven. Plotseling overlijd de vader van Paco. Hij weet niet hoe hij hier mee om moet gaan, zijn wereld stort in. Yara een vriendin van Paco kan haar eigenlijk weg niet gaan ze wil naar de kunstacademie maar wordt tegen gehouden door haar moeder hierdoor leid Yara aan anorexia. Kunnen Paco en Yara steun bij elkaar vinden?

 Om Paco die zijn vader verliest. Hoe hij hier mee omgaat en wat er fout gaat dat je daar juist van kan leren. En over Yara die niet haar eigen keuzes kan en mag maken en daardoor aan anorexia lijd.

 Paco: Paco is de hoofdpersoon. Hij wordt beschreven als een leuke jongen met leuke vrienden en doet het goed op school. Hij heeft een goede band met zijn vader en helpt hem graag met zijn werk. Hij heeft verkering met Floor maar hij kraakt alles van hem af toch houdt hij van haar. En slooft hij zich heel erg uit.
Yara: Yara is een goede vriendin van Paco. Ze zit bij hem in de klas en is eigenlijk verliefd op hem dat wil ze niet laten merken want Paco heeft een vriendin. Yara houdt van tekenen en ze kan het heel goed, dus wil ze graag naar de kunstacademie. Dit mag niet van haar moeder. Die wil dat ze model wordt. Om haar moeder een plezier te doen wil Yara afvallen en steekt haar vinger in haar keel.
Floor: Het gemene (ex)vriendinnetje) van Paco. Ze denkt dat ze de beste is en dat ze zomaar alles kan doen als het haar maar goed lijkt. Ze misbruikt Paco want ze gaat gewoon met een andere jongen. Ze laat Paco zelfs zitten als hij zijn vader verliest.

 Yara zit bij Paco voor het eerst in de klas. Ze leren elkaar beter kennen als ze samen werken in een groepje om een filmpje in te zenden. Yara en Paco kenden elkaar al, maar hadden nog nooit bij elkaar in de klas gezeten.

Floor zit op een andere school dan Paco. Ze worden verliefd op elkaar. In de film wordt niet duidelijk hoe ze elkaar hebben leren kennen.

 Ja, het zijn gewone mensen. Paco gaat helemaal voor zijn eigen bus en iedere keer als hij een beetje tijd heeft probeert hij zijn bus op te pimpen of zijn vader te helpen met auto’s repareren. Dus Paco leeft eigenlijk wel voor auto’s! Yara is ook een gewoon meisje maar laat zich er beïnvloeden door haar moeder. Ze moet leren haar eigen keuzes te maken. Floor denkt alleen aan zichzelf, ze denkt dat de wereld alleen om haar draait en ze zet iedereen naar haar eigen hand.

 Met Yara. Ik denk dat, dat komt omdat je in de film heel erg goed ziet hoe Yara zich voelt en hoe Yara denkt. Wat je dan niet in de film ziet kan je er dan zelf bij bedenken en maakt het extra zielig. Yara heeft ook moeite met keuzes maken en dat heb ik ook.

4: Functie:

 De film wil een menig of boodschap overbrengen.
Ik denk dat, dat is: dat als er wat gebeurd in je leven wat je dwars zit dat je daar over moet praten. Je meot het niet voor jezelf houden maar juist over praten en zeggen wat je dwars zit zo kom je niet in de problemen en dat scheelt heel veel stres. Paco denkt namelijk dat het komt dat zijn vader dood is door hem omdat hij te laat reageerde en zijn telefoon niet bij zich had. Als hij dit nou vraagt aan arts dan krijgt hij meteen te horen dat, dat niet zo is. Voor Yara geld kies voor jezelf en laat je niet beïnvloeden door andere. Jij moet je eigen keuzes maken want jij moet er verder meeleven.

 Het verhaal is denk ik boeiend genoeg. Doordat er juist leuke grappen inzitten en schrokkende dingen maakt het leuker om naar te kijken. Ook om in detail te filmen let je veel mee op en trekt het je aandacht.

5: Jouw reactie:

 Ik verwachtte dat de film hetzelfde zou gaan als het boek. Het boek had ik al gelezen daarom wilde ik ook naar de film. Ik verwachtte wel dat ze de detail stukken van het boek weg zouden laten omdat hij anders te lang zou worden. Ik had me stukjes van het boek voorgesteld hoe ze zouden zijn en ze zijn aardig uitgekomen. Dat is leuk als je dat dan terug ziet.

 Dat Yara anorexia kreeg. Eigenlijk alleen maar omdat haar moeder dat wilde. Toen schrok ik wel even, als je dan bedenkt dat zoveel mensen anorexia hebben alleen maar omdat andere mensen wat over hun zeggen. Ook is het een beetje eng om te zien hoe iemand daaronder lijdt. Ik wist van het boek dat het erin zou komen maar als je het dan toch echt ziet schrik je wel even.

 Ik vond de film erg goed en duidelijk. Er zaten een paar hoofdproblemen in die in de loop van de film opgelost moesten worden. Zo kijk je dus eigenlijk met doel. Paco die zijn vader verliest, daar wordt je toch een beetje emotioneel van. Het is vervelend om te zien als iemand een dierbare verliest en zeker als hij er dan niet goed mee om kan gaan. Yara die anorexia krijgt dat was even schrikken alleen omdat ze haar eigen weg niet kon gaan. Je leert dus verschillende dingen in de film terwijl het ook leuk is om naar te kijken.

REACTIES

H.

H.

Waardeloos, niet echt 'n verslag

13 jaar geleden

E.

E.

te veel informatie, en niet erg belangrijk! te veel je mening!

12 jaar geleden

C.

C.

kut boek.

11 jaar geleden

S.

S.

te veel info het is gewoon saai

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos (2008)"