Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ulysses (1954)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 792 woorden
  • 8 november 2001
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
74 keer beoordeeld

1 Algemene gegevens · Titel: Odysseus; Naam regisseur: Mario Camerini; Oorspronkelijke releasedatum: 1997; Oorspronkelijke taal/land: Engels; Het hoofdpersonage in het boek is Odysseus, maar buiten hem spelen vooral Penelope en Telemachos ook een grote rol. · Ik heb de film op school gezien. · De grondgenre is Romantiek & Drama/Speelfilms 3 Middelen · Het verhaal is een historische film en speelt zich af in Griekenland, op eilanden. · Bij veel scènes was er weinig licht. Vooral bij scènes waar het spannend werd, begon het licht te dimmen. · Als de mannen gingen vechten, hadden ze meestal vieze kleren aan. De vrouwen hadden mooie jurken aan, ze zagen er altijd netjes uit. Bijvoorbeeld, Calypso (zeenimf), had een zwarte, mooie jurk aan. Sommige personages waren opvallend gegrimeerd. Zoals Polyphemos. · Er werd gebruik gemaakt van muziek. Deze muziek werd niet speciaal gecomponeerd voor de film. De muziek had een speciale rol. · Er werd gebruik gemaakt van geluidseffecten. Als het spannend werd, kwamen er spannende geluiden, ook werd de muziek luider. 4 Personages · Het hoofdpersonage in het boek is Odysseus, maar buiten hem spelen vooral Penelope en Telemachos ook een grote rol. Verder zijn er nog Eumaios, Nausikaä, Alkinoös, Aeolos, Demodokos, Nestor, Menelaos, Theiresias, Elpenor, Theoclymenes, Antinoös en Laertes. En dan natuurlijk nog de ‘wezens’ uit Odysseus’ avonturen: de Cycloop, Aeolos, de Laestrygonen, Kirke, de Sirenen, de Charybdis, Skylla en Kalypso (de Kikoniërs spelen een zeer beperkte rol). En de Goden: Atnene, Poseidon, Hermes en Helios. · Door de wijze waarop anderen op de hoofdpersoon reageerden, kreeg je informatie over Odysseus. De manier waarop de andere personen met hem omgingen, zag je dat Odysseus een machtig iemand was. · Je zag aan de personages, vooral aan hun kleding, dat zij in vroeger leefde.
5 Thematiek en interpretatie · Het thema van dit verhaal is: een zoektocht naar ware liefde. Omdat alle gebeurtenissen in het verhaal ontstaan, doordat hij terug wil naar zijn vrouw Penelope. Hij blijft naar zijn vrouw zoeken, omdat hij veel van haar houdt. En Penelope houdt ook veel van hem, omdat zij blijft geloven dat hij nog steeds in leven is en ze wil niet met een ander trouwen. · De regisseur had de bedoeling met de film, een beeld te geven over de mythe van Odysseus. 6 Boeiende werking · Omdat het een mythologische film was, vond ik het niet interessant. Maar er zat wel veel spanning in en dat maakte het wel indrukwekkend. · De middelen die de regisseur heeft gebruikt en die mij boeide, waren volgens mij, geluid, bewegingen, perspectief. 7 Camerawerk en montage De scène die mij het meest is bijgebleven: “Ze verkennen het eiland en komen bij een grot waar ze naar binnen gaan. Ze eten en drinken daar van de kaas en wijn die daar ligt. Op de grond ligt een enorm groot schapenvel. Dan komen er schapen de grot binnen gevolgd door een grote reus. Deze reus gaat zitten nadat hij de grot verzegeld heeft met een grote steen en zegt dat hij mensenvlees ruikt. Odysseus en zijn mannen proberen hem te vriend te houden door hem kaas te eten te geven en wijn te drinken. Hij eet drie van zijn mannen op en vraagt ondertussen hoe Odysseus heet. Odysseus antwoordt dat hij ‘Niemand’ heet, terwijl zijn mannen hem willen verraden door te zeggen dat hij heer van Ithaca is. Terwijl de reus slaapt verzinnen de mannen een plan om levend uit de grot te komen. Met een paal prikken ze de reus in zijn enige oog en de reus wil naar het daglicht om de schade te bekijken. Hij rolt de steen aan de kant en gaat naar buiten. De mannen verlaten de grot door onder schapen naar buiten te kruipen. De reus roept ondertussen naar zijn broers ‘Niemand heeft in mijn oog gestoken!’. Odysseus schelt Polyphemos ondertussen uit en zij verlaten het eiland”. Er werd gebruik gemaakt van perspectief. Er werd namelijk gefilmd van onderaf, zodat Polyphemos machtiger leek. En er werd gefilm van boven, zodat je een beeld kreeg uit de ogen van Polyphemos. 8 Recensie Volgens mij is de regisseur geslaagd in de uitwerking van het hoofdthema, omdat Odysseus zijn vrouw Penelope weer gevonden heeft. Ik vind de film niet erg geloofwaardig; er zijn zoveel onwerkelijke gebeurtenissen. Er zijn weinig zwakke punten, het was een indrukwekkende film. Bijvoorbeeld, de man die Odysseus speelde, vond ik erg geschikt voor zijn rol. Hij was gespierd en hij had lang haar. En zijn uitgekozen kleding was ook erg geschikt. Als je, voor de rol Odysseus, een zakenman zou nemen, zou dat niet passen. Door gebruik te maken van speciale effecten van licht en muziek, werd de spanning opgevoerd en daardoor kon je de spanning regelen. Omdat het een mythologische film was, vond ik het niet interessant. Doordat er weinig zwakke punten waren, vond ik de film toch indrukwekkend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.