Mississippi Burning (1988)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1038 woorden
  • 11 mei 2003
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
49 keer beoordeeld

Mississippi Burning

Het verhaal begint met een achtervolging waarbij drie mensen gedood worden: een neger en twee joden. Ze zijn gedood door mensen die negers weg willen hebben en die zeggen dat negers minder zijn dan blanken.
De moord wordt onderzocht door twee FBI-agenten. Die twee agenten zijn naar Mississippi gehaald om de zaak uit te zoeken. In Mississippi is veel discriminatie. De zwarte mensen in Mississippi hebben er een moeilijk leven omdat ze worden achtergezet door de blanken. Er waren veel rechten in Mississippi en andere delen van Amerika, b.v. dat negers achterin de bus moesten zitten en de slechte plaatsen kregen in de bus, ze moesten achterin een restaurant eten en kregen er de vieste stoelen en slechtste tafels, ze moesten naar een aparte kerk en mochten niet werken bij sommige bedrijven b.v. het leger, de politie enz. Dit zijn allemaal voorbeelden van intimidatie en segregatie. Er is ook een groep die vind dat zwarte mensen niet meer mogen bestaan. Die groep heet de KKK: de Ku Klux Klan. Steeds meer mensen sluiten zich bij deze groep aan, ook de Sheriff en Jessup County. Jussup County is een politieagent die werkt in Mississippi. Hij is ook lid van de KKK netzoals de Sheriff. In Mississippi komen de leden van de KKK een paar keer per week bij elkaar om te vergaderen over de zwarte mensen. Ze bespreken er wat ze met de zwarte mensen gaan doen. Maar er is ook een groep die op komt voor de rechten van de negers en de blanken en die vinden dat negers en blanken dezelfde rechten moesten hebben: de Civil-Rights Movement. Deze mensen waren er maar weinig omdat ze bang waren voor de KKK.
Soms gaan er leden van de KKK naar huizen van zwarte mensen en vallen dat huis binnen om de zwarte bewoners van dat huis te mishandelen. Ze sluiten ze dan op b.v. in een kippenhok. De zwarte mensen wordt ook verteld dat ze niks tegen de FBI mogen zeggen anders zouden ze vermoord worden.

Als de FBI agenten op een avond in hun hotelkamer zitten wordt er iets door de raam gegooid. De FBI agenten pakken hun geweer en rennen naar buiten, daar staat in het midden van het parkeerplaats een groot ‘brandend kruis’. Maar de FBI agenten kunnen de daders niet vinden.
Als de FBI op een dag een groot moeras vinden laten ze velen FBI agenten uit het hele land komen om dat moeras uit te kammen, maar ze vinden geen slachtoffers, wel een auto die waarschijnlijk van de slachtoffers zouden kunnen zijn. Er wordt naar hulp van de plaatselijke politie gevraagd: de Sheriff met zijn hulpjes en Jessep County. Maar op die hulp van de plaatselijke politie kunnen ze niet rekenen omdat die ook tegen negers zijn.
Het is weer zo ver: de KKK heeft een groot deel van de krotten waar de negers wonen in de fik gezet en een neger uit de gevangenis wordt door de KKK bij zijn huis opgewacht. De FBI had dit verwacht dus konden die voorkomen dat hij vermoord werd.
Op een dag komen de zwarte mensen bij een in een kerk voor zwarte mensen. Ze houden er een kerkmis. Als ze na de kerkmis naar buiten gaan staan er leden van de KKK met zakken over hun hoofd met gaten erin en met knuppels hun op te wachten. De zwarte mensen worden bruut hard aangepakt en er vallen veel gewonden. Dan wordt ook de kerk in brand gestoken. En ook worden er veel huizen van zwarte mensen in brand gestoken.
De negers zijn het nu echt zat en gaan terug vechten. Ze steken een paar huizen van blanken mensen in de fik en gijzelen de burgemeester. De burgemeester wordt een verhaal verteld over een neger die gegijzeld werd door een blanke en die op een stoel moest gaan zitten met zijn broek naar beneden en zijn benen wijd. Toen werd zijn vel van zijn penis eraf gesneden. Dit zou de burgemeester ook overkomen wanneer hij niks zou zeggen of geen aanwijzig over de moord op het 3tal zou zeggen. De burgemeester besluit toch iets erover te zeggen.
Dan gaat een van de FBI agenten naar de vrouw van de sheriff waar hij een goede band mee had. Zij begint tegen hem te vertellen en verklikt haar man.
Als er iemand naar het ziekenhuis gebracht wordt de sheriff bij Jessep County geroepen en hij wordt naar huis gestuurd, naar zijn vrouw. De sheriff vermoed al iets en neemt 2 vrienden mee naar zijn huis. Thuis slaat hij zijn vrouw in elkaar die uiteindelijk in het ziekenhuis belandt.
De FBI agenten hebben dan een slim plan in gedachte: ze gaan de bendeleden een voor een in de val lokken. De eerste wordt in de auto gezet bij de FBI agenten en wordt naar een achterwijk van de negers gebracht. Onderweg verklikt hij een van de bendeleden. Eenmaal in die achterwijk aangekomen wordt hij uit de auto gezet en alleen gelaten door de FBI agenten.


Dan gaan de FBI agenten naar het 2e KKK bendelid. Die wordt in de val gelokt: 3 FBI agenten doen zakken over hun hoofd en doen alsof ze van de KKK zijn. Ze gooien iets door de raam van zijn huis en lokken hem naar buiten. Het slachtoffer pakt zij auto en rijd weg, maar de ‘KKK’ haalt hem in. Ze sleuren hem zij auto uit en hangen hem op. Op dat moment komen er FBI agenten in autoos aangereden. De 3 ‘KKK-ers’ rennen weg, en het slachtoffer wordt gered door de FBI. Maar het blijkt allemaal een val te zijn en de zogenaamde KKK-ers zijn FBI agenten en zo verklikt het slachtoffer de volgende, en die weer de volgende enz.
Uiteindelijk krijgen ze allemaal gevangenis straf van minimaal 7 jaar en maximaal 10 jaar. De burgemeester die onschuldig was en er eigenlijk niet zo veel mee te maken had, hing zich eigen op. De man die werd opgehangen tijdens een van zo’n plundering van de KKK en later werd gevonden door zijn zoon kreeg een grootse begrafenis die veel commotie met zich mee bracht.
En zo kreeg de Civil-Rights Movement toch uiteindelijk hun zin, negers en blanken kregen dezelfde rechten en mochten net zoveel.

REACTIES

R.

R.

ik vond het een hele goeie samenvatting van de film en dankjewel dat je me uit de brand geholpen hebt

21 jaar geleden

L.

L.

Dit werkstuk staat vol met fouten! Niet alleen de taal is te verbeteren, maar ook de inhoud! Er staan grote fouten in die te vermijden zijn door de film echt te bekijken!!

12 jaar geleden

P.

P.

Ik vind het een goeie samenvatting!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mississippi Burning (1988)"