Johnny English (2003)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 991 woorden
  • 26 mei 2003
  • 148 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
148 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
Algemene gegevens:

· Titel: Johnny English
Jaar: 2003
Land van herkomst: Engeland
Hoofdrolspelers: Rowan Atkinson & John Malkovich
· Cinema of London
· Het genre is voornamelijk humoristisch en deels ook detectiveachtig

Plot

· Johnny English werkt bij een bureau van de geheime dienst en bewondert een geheim agent. Hij beeldt zich ook soms in hoe hij die geheim agent zou zijn. Als op een dag de geheim agent om het leven komt en er geen andere vervangers op het bureau zijn, wordt Johnny English de nieuwe geheim agent. Zo komt hij voor een missie te staan om de juwelen van de koningin te beschermen. Natuurlijk mislukt er van alles, omdat het maar een prutserige geheim agent moet voorstellen. Als de juwelen worden gestolen is het hele land in rep en roer, voornamelijk omdat het gebouw zo goed beveiligd zou moeten zijn. Een gast in het land, dat oorspronkelijk familie van de koningin is wil de macht in handen krijgen. Dit denkt Johnny English al meteen, maar omdat het zo’n belangrijke Franse gast in het land is wordt hij van de klus afgezet. Doch geeft Johnny English niet op en blijft volhouden. Zo komt hij erachter dat, als de koningin haar baan op zou zeggen, de dief van de koninklijke juwelen automatisch aangesteld zou worden als koning. Daarom dwingt de bende van de criminele landsgast de koningin af te treden door haar hond met de dood te bedreigen. Zo wil de dief het land regeren en misbruiken, omdat hij zich als Franse achtergesteld voelt. Johnny English wil dit voorkomen en met veel gestuntel slaagt hij hier ook in. Zo heeft hij Londen van de ondergang gered door veel lachwekkende acties.

Middelen

· Het verhaal speelt zich alleen af in Londen, omdat daar het hele reddingsplan van Johnny English om draait. Vooral de kantoren van de vijand van het land zijn plaatsen die veel stukken uit de film overlappen.
· De belichting van de scènes speelt nergens een onvoorstelbaar grote rol. Alleen bij de avondscènes is te zien hoe de belichting de sferen belangrijker maakt.
· De hoofdpersonen waren formeel, in nette pakken gekleed. Voornamelijk natuurlijk om het geheime dienst kantoor waar Johnny English dienst deed was dat van belang. Ook wordt er koninklijke kleding gedragen in sommige eindscènes bij de kroning van de vijand.
· De muziek werd voornamelijk uit de James Bond films gehaald, omdat dit een parodie op James Bond was. Deze diende toch meer als achtergrond.
· Er waren veel lachwekkende geluidseffecten bij de scènes waarin Johnny English spierverslappers toegediend kreeg en toen hij vastgehouden werd door de vijand.

Personages

· Johnny English is een stuntelende en onhandige onopgeleide geheim agent die als vervanger op moet treden. Hij maakt alleen fouten, die overigens erg voorspelbaar zijn. Hij wordt verliefd op een vrouw die gek genoeg ook op zijn onhandigheid valt. In deze relatie gaat hij ook erg stuntelig om.
De vijand van het land, in rol van John Malkovic, waar ik helaas de naam van vergeten ben, is erg doortrapt en doorziet ook hoe onhandig Johnny English met zijn taak omgaat. Hierdoor overschat hij zichzelf uiteindelijk en hierdoor mislukken zijn snode plannen.
· Alleen bij het intro kreeg je informatie over de hoofdpersoon, over zijn onhandigheid en stuntelingen. Verder waren er geen flashbacks en dergelijke.
· Door de technische hoogstandjes van deze tijd wordt duidelijk dat ze op hoog niveau opereren en dat het om belangrijke taken gaat. Ook de Engelse vastberadenheid komt in Johnny English naar voren en de Franse charme van de aanstaande koning manipuleert het Engelse volk.

Thematiek en Interpretatie

· Het belangrijkste thema van het land is de strijd om Engeland, en haar regerende koningin.
· De regisseur bedoelde met deze film een parodie op de echte James Bond films te maken. Helaas was deze niet zo lachwekkend als verwacht.

Boeiende werking

· Wat mij boeide in deze film was het verhaal dat zo verzonnen was rondom Johnny English met een topacteur als Rowan Atkinson.
· De grimassen waar Rowan Atkinson zo bekend mee is geworden in Mr. Bean heeft de regisseur overduidelijk toegepast om de humor in het verhaal te brengen. Helaas waren de grappen soms erg voorspelbaar en dat was dus uiteindelijk minder boeiend.

Camerawerk en Montage

· De scènes waarin Johnny English een flater slaat zijn me vreemd genoeg minder goed bijgebleven, omdat deze zo voorspelbaar waren. De beginscène waarin Johnny English aangesteld wordt als nieuw geheim agent was wel het meest pakkend voor de hele film. Dit gaf je een goed beeld van het image van Johnny English. Camerawerk werd naar voren gebracht door het close-up beeld dat je van hem kreeg toen hij zich inbeeldde gekust te worden door de vrouw van zijn dromen. Zo begon de film lachwekkend. Verder de scène waarin Johnny English dacht slim te zijn door erg moeilijk te gaan doen over de ontsnappingsweg van de dieven van de koninklijke juwelen, terwijl overduidelijk te zien was dat er een enorme kuil in de grond zat waar de dieven natuurlijk door gekomen en ontsnapt waren. Hier was het schuine aanzicht van de camera erg overduidelijk.

Recensie

· De regisseur is naar mijn mening wel geslaagd in het uitwerken van het hoofdthema, omdat het een duidelijke parodie op een James Bond film is, in de vorm van een onhandige geheim agent. De film is niet geloofwaardig, maar er moet natuurlijk ook een enorme hoeveelheid humor in voorkomen. De hoofdrolspelers waren zeer zeker geschikt voor hun rollen, omdat Rowan Atkinson met zijn grimassen de onhandigheid duidelijk kan maken en John Malkovic altijd erg guur en geheimzinnig kan overkomen. De muziek en lichteffecten werden niet overduidelijk en vaak gebruikt, maar tijdens de actie momenten werd er wel meer actie mee gewekt, naar mijn mening. Het totaaloordeel luidt toch enigszins negatief, omdat alles in de film erg voorspelbaar was, er zat geen echt pakkend verhaal in. De leuke fragmenten waren al bij de previews te zien en de overige fragmenten waren exact te beschrijven voordat ze gezien waren. Dit was weer minder.

REACTIES

A.

A.

Dankje voor die ultieme, oh zo sublieme, onvergetelijke, geweldige, leuke, coole, spannende, niet saaie, vet gave, indrukwekkende, hippe, funky, machtige, vriendelijke, mooie, vooral niet misselijkmakende, belangrijke, samenvatting van de onvergetelijk mooie film, die overigens heel spannend is en zoals mischien de meeste wezens hebben gezegd, helemaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal niet DOM!

dankjewel om deze kans te kunnen grijpen om een coole en funky reactie te plaatsen...

MVG. Anoniem

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.