Ik heb deze film gekozen omdat ik wist dat deze film mocht voor CKV en omdat ik van verschillende mensen hoorde dat dit een moeilijke maar wel erg goede film was. Dat sprak me wel aan.
Titel: Inception
Regisseur: Christopher Nolan
Acteurs: o.a. Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Cillian Murphy, Tom Berenger, Marion Cotillard, Pete Postlethwaite, Michael Caine, Lukas Haas, Tai-Li Lee, Claire Geare en Magnus Nolan
Land van herkomst: Verenigde Staten, Groot-Brittannië
Verschijningsjaar: 2010
Genre: Actie, Science Fiction, Drama en Mysterie
Bronnen:
http://www.filmtotaal.nl/film.php?id=15554
http://www.film1.nl/films/32659-Inception.html
Vraag 1: tot welk genre behoort de film? (thriller, komedie, documentaire, sciencefiction, horror, drama, enz?)
Deze films kun je onder meerdere genres plaatsen zoals actie, science fiction, drama en mysterie.
Vraag 2; Art direction: In hoeverre is er sprake van een opvallend gebruik van locatie, decors, belichting, kleding en make-up? Wat is hun relatie tot de inhoud van de film?
Vooral sommige locaties zijn erg opvallend want als de hoofdrolspelers in een droom zijn kan er van alles gebeuren met de locatie zo kan de straat ineens recht omhooglopen, kunnen er trappen ontstaan zonder einde etc. Toch zien de locaties zelf er gewoon uit zoals echte straten alleen kunnen ze van vorm veranderen. De kleding en make-up zijn niet echt apart. Maar toch is er dus sprake van een relatie tussen de locaties en de inhoud van de film want in de dromen (waar de acteurs zich vaak in bevinden) kunnen allerlei rare vormen ontstaan.
Vraag 3: in hoeverre wordt er gebruik gemaakt van ‘ongewone’ camerastandpunten en camerabewegingen?
Er word vaak vanuit verschillende standpunten gefilmd. Dan ver weg en dan weer een close up. Ze laten de ene keer hele ruimtes en locaties uitgebreid zien (establishing shot/extreme long shot) en vervolgens laten ze weer een specifiek voorwerp zien (extreme close-up). De personages worden ook op allerlei manieren afgebeeld, van dicht bij of ver weg. Wel worden de personages meestal gewoon vanaf ooghoogte afgebeeld dus niet allemaal van onderaf of bovenaf en de camera maakt ook niet gekanteld etc.
Vraag 4: kun je een continue (geen gekke sprongen in tijd en ruimte) of discontinue (de volgorde van de beelden is moeilijk te plaatsen) vertelwijze onderscheiden? In het geval van discontinue montage: wat is de functie ervan?
Het rare in deze film is dat ze telkens in een droom, in een droom, in een droom, in een droom zitten. Dus in feite gebeurd dus alles tegelijk maar in elke droom zitten ze in een andere ruimte. Dus eigenlijk zijn er niet echt tijdsprongen want het valt allemaal tegelijk en er zitten niet een aantal jaar tussen. Maar je kunt natuurlijk niet alles helemaal continue vertellen als er op een moment op 4 plaatsen verschillende gebeurtenissen vinden. Dus het verhaal is eigenlijk wel continue maar door de moeilijke opbouw met alle dromen in dromen is het moeilijk te bepalen of het nou continue of discontinue verteld is.
Vraag 5: heeft het geluid een aparte functie in het verhaal of draagt het “gewoon” bij aan het verhaal zonder extra betekenis?
Er word wel veel gebruik gemaakt van geluid, om bijvoorbeeld de spanning op te bouwen. Er is geen sprake van een voice-over. Soms worden er wel geluiden van voorwerpen te horen gebracht terwijl ze nog niet in beeld zijn dus kunnen de kijkers zich er al op voorbereiden. Ook heel belangrijk in de film is dat er een bepaald melodietje komt telkens als ze wakker moeten worden uit de droom, dus als er geen geluid zou zijn dan zou dat niet kunnen worden gedaan. Verder zijn er gewoon alleen geluiden die overal voorkomen of die gewoon in het verhaal gebeuren zonder bepaalde betekenis.
Vraag 6: Geef een korte beschrijving van de verhaallijn. Gebruik hierbij het zevenstappenplan en verwerk hierin ook de ontwikkeling van de belangrijkste en/of de voor jou opvallendste personages.
In het begin van Inception kom je te weten dat hoofdrolspeler Dom Cobb een dief is die geheimen van zijn slachtoffers steelt door middel van dromen. Ook word duidelijk dat het voor hem onmogelijk is om terug naar zijn kinderen te gaan terwijl hij dat wel graag zou willen. Dan krijgt hij een aanbod om inception toe te passen bij iemand, dat betekend een plan in het hoofd van iemand planten. Iedereen denkt dat dit onmogelijk is maar Dom weet dat het kan. Hij moet er voor zorgen dat de zoon van de baas van een groot bedrijf er voor zorgt dat het bedrijf gaat splitsen. Hij neemt voor deze opdracht een aantal hulpjes mee. Als hij deze missie volbrengt zorgt de opdrachtgever dat hij terug kan naar zijn kinderen.
Je komt ook te weten dat de vrouw van Dom overleden (ze heeft zelfmoord gepleegd) is maar telkens komt ze voor in zijn dromen want hij kan moeilijk afstand van haar doen.
Als je in een droom vermoord word of een schok krijgt (door bijvoorbeeld achterover van een stoel te vallen) word je weer wakker in de werkelijkheid. Maar als je te vroeg in een droom overlijd dan kom je in een afgezonderde wereld, niemand weet hoe het daar is, alleen Dom want die is daar met zijn vrouw al eens geweest.
Je komt te weten of je droom door je af te vragen ‘Hoe ben ik hier gekomen?’. Als je dit niet weet betekent het dat je droomt. Ook heeft iedereen een totem en als deze blijft draaien weet je ook dat het een droom is.
Het team maakt het plan om de zoon van de baas te laten inbeelden dat hij zelf het idee heeft gekregen om het bedrijf te splitsen. Hij moet door met zijn vader te praten een brief vinden in de kluis waarin staat dat het bedrijf gesplitst moet worden. Om dit te doen gaan ze in een droom. Om in een droom te belanden leggen ze zich vast aan een apparaat om hen arm. In het vliegtuig leggen ze de zoon van de baas aan het apparaat als hij slaapt en zelf gaan ze oom dromen. Hier belanden ze in een kamer waar ze hem ondervragen naar de code van de kluis maar die weet hij gemeend niet. Dan nemen ze hem mee in een busje waar ze zichzelf en de zoon weer aan zo’n apparaat leggen en belanden dan in een hotel. Ze zitten nu in een droom in een droom. Hier doet Dom net of hij het geweten is van de zoon en zo zorgt hij dat meewerkt aan het plan en legt zich vrijwillig aan een apparaat om te dromen. Dan belanden ze in een sneeuw gebied waar ze de kluis kunnen vinden met het testament waar in staat dat het bedrijf gesplitst moet worden. Hier duikt weer de vrouw van Dom op schiet een van de teamleden dood (deze zal dus naar de afgezonderde wereld gaan) dan overwint Dom zijn angst en schiet zijn vrouw dood, zij is natuurlijk al dood dus is maar een verbeelding. Dan leggen ze zich weer aan het apparaat en gaan weer dromen. Hier komen ze in de afgezonderde wereld waar Dom met zijn vrouw praat, hier word duidelijk dat zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd omdat de afzonderlijke wereld, na daar 50 jaar te hebben geleefd, voor haar de werkelijkheid was en de dus werkelijke wereld schijn was. Dit idee kwam eigenlijk van Dom maar heeft zijn vrouw overgenomen en is daar dus in doorgedraaid, dit was dus de reden waarom Dom wist dat inception mogelijk was, want hier is ook sprake van het planten van een idee in iemand anders hoofd. Ondertussen heeft de zoon van de baas met zijn vader gepraat en heeft de brief gevonden en gelezen en is er dus achter gekomen dat het bedrijf moet splitsen. Dan hoort de groep de muziek waarbij ze weten dat ze moeten ontwaken uit de droom. Door middel van een schok worden ze wakker in het vliegtuig en het hele team weet dat de missie is geslaagd. De teamleden nemen afscheid van Dom want hij mag zoals beloofd terug naar zijn kinderen. Als hij daar aan komt is hij ontzettend blijf ze weer te zien. Hij laat zijn totem draaien en loopt naar zijn kinderen toe. Dan zie je dat de totem blijft draaien, wel wankel maar toch. Dan is de film afgelopen. Was het nou een droom dat hij terug was bij zijn kinderen of zou de totem toch nog vallen, dat moet je zelf bedenken.
Vraag 7: Welk personage uit de film vond je het meest overtuigend overkomen? Geef daar twee redenen voor. Doe hetzelfde voor het personage dat je het minst overtuigend vond. Als er bekende acteurs of actrices in de film spelen, geef dan ook aan in hoeverre deze rol verschilt van hun andere rollen.
Ik vond eigenlijk 2 personages het overtuigends, ik kon er niet goed uit kiezen. De eerste was Leonardo DiCaprio (Dom Cobb in de film) want hij speelde de stukken waar hij stoer moest zijn goed maar ook de stukken waar hij emotioneel moest zijn waren ook heel overtuigend. Ook vond ik leuk aan hem dat hij zo mysterieus was, hij zei soms uitspraken waar je niks van snapte en dan op het eind van de film werden ze duidelijk. Hij is natuurlijk een bekende acteur dus er werd ook wat van hem verwacht, hij heeft al vaker zulke emoties neer moeten zetten in andere films. Ook vond ik Joseph Gordon-Levitt een hele leuke acteur, hij was me nog nooit eerder opgevallen in een film. Het leuke vond ik dat hij een hele serieuze rol had maar dan toch soms hele grappige opmerkingen had. Verder vond ik niemand echt het minst overtuigend want ik vond alle acteurs het goed deden maar als ik iemand moet kiezen zou ik voor Cillian Murphy (de zoon die het bedrijf moet splitsen) gaan. Ik vond hem niet slecht spelen maar ik vond hem wel het saaiste spelen. Hij had niet echt opvallende opmerkingen ofzo in de film. Hij was wel vaak aanwezig in de scènes maar had weinig in te brengen. Ik vond hem dus het minst grappig. Ook hoefde hij niet echt veel emoties te laten zien en dat was wel jammer en misschien dat hij daarom ook minder overtuigend over kwam.
Vraag 8: Waar ligt de nadruk van het verhaal? op het verhaal zelf, op de thematiek of juist op de (psychologische) ontwikkeling van de personages?
Op het verhaal maar ook een beetje om de ontwikkeling. Want de zoon van de baas maakt als ontwikkeling door dat hij erachter komt dat hij het bedrijf moet splitsen en daardoor komt alles goed. Maar toch gaat ook om het verhaal zelf.
Vraag 9: Heb je het idee dat de film zich bedient van een bepaalde symboliek? Levert de film commentaar op een situatie of gebeurtenis? Leert de film iets?
Het heeft geen bepaalde betekenis en geeft ook geen commentaar op een situatie of gebeurtenis. Het heeft gewoon als doel om mensen een goede nadenkfilm te geven.
Vraag 10: beschrijf in 5 regels welk effect de film op je had.
Ik vond het een erg goede film. Het was wel een film waar je flink bij moest nadenken maar hij is zeker de moeite waard. De verhaallijn is ingewikkeld maar als je hem snapt is het zeker een spannende film. Doordat in de dromen vreemde dingen kunnen gebeuren is de film ook erg verfrissend. Zoiets heb ik namelijk nog nooit gezien in een film.
Vraag 11: citeer uit de twee recensies 2 punten waarmee je het wel en 2 punten waarmee je het niet eens bent. Licht je antwoord toe in 10 regels.
Mee eens:
- Recensie 1: een meesterwerk, deze hersenkraker vermomd als actiefilm. Hier ben ik het helemaal mee eens want het is echt een hele moeilijke film. Het is ook een actie film maar het heeft ook wat weg van een detective film. Je moet goed je hersenen gebruiken wil je de film snappen. Als je maar een paar seconde niet keek en dus iets miste snapte je meteen een heel stuk van de film niet. Ook vond ik het een hele goede film, vandaar dat meesterwerk.
- Recensie 1: Bovendien slaagt Inception niet ondanks, maar dankzij zijn complexiteit. Ik denk dat dit klopt. Door de complexiteit is het voor de kijkers een uitdaging om mee te denken. Je moet bij deze film wel meedenken anders snap je het niet. Je moet de film wel kijken als je goed uitgerust bent want je moet één keer knipperen met je ogen en je bent de draad al weer kwijt. Ik denk dat kijkers het dus leuk vinden om mee te denken en daarom is het zo’n geslaagde film.
Oneens:
- Recensie 1: … om Inception te waarderen, moet je zijn opgegroeid met videogames. Dit is geen uitspraak van de schrijver maar van de blogger Patrick Goldstein en ik ben het er totaal niet mee eens. Ik zelf ben helemaal niet weg van videogames en toch vind ik het een erg goede film. Misschien dat het vooral onder videogamers als goede film word gezien vanwege alle mogelijkheden die in de dromen kunnen gebeuren maar ik weet zeker dat je niet opgegroeid hoeft te zijn met videogames. Ik denk dat veel meer mensen het een goede film zullen vinden.
- Recensie 2: geen moment ontstaat de indruk dat droomspion Dom Cobb (dicaprio) echt de controle zal verliezen tijdens zijn duikvluchten naar het onderbewustzijn, dat hij écht niet meer in staat zal zijn om onderscheid te maken tussen droom en werkelijkheid. Hier ben ik het niet mee eens omdat ik wel degelijk het idee had dat hij de controle zou verliezen. Je ziet goed dat hij verward is en niet meer weet wat hij moet doen dus ik vind dat de regisseur dit gewoon goed weg heeft gezet. Aan het eind dacht ik dat hij toch bij zijn vrouw zou blijven in het onderbewustzijn wat dus niet het geval was. Doordat ik het zelf niet zo heb ervaren ben ik het niet eens met deze mening.
Vraag 12: leg in 5 regels uit of en hoe je mening over de film is beïnvloed door het lezen van de recensies.
De recensies hebben mijn mening niet veranderd. Ik ben het meer met de eerste recensie van Coen van Zwol eens omdat dit een positieve recensie is en ik ook erg te spreken ben over de film. De tweede recensie van Peter de Bruijn is negatiever en dus ben ik het daar ook minder mee eens. Ik blijf erbij dat het een goede film is, toch kan ik me soms ook wel vinden in de mening van Peter de Bruijn. Al met al, vind ik de film wel een aanrader.
REACTIES
1 seconde geleden