Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Good Bye, Lenin! (2003)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 492 woorden
  • 13 januari 2005
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
54 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Goodbye Lenin 1. Inhoud: Frau Christiane Kerner, de moeder van Alex, is een groot aanhangster van de Oost-Duitse communistische machthebbers. Enkele dagen voor de val van de Berlijnse muur krijgt zij een hartaanval en raakt in coma. Na 8 maanden ontwaakt ze uit haar coma. Tijdens deze 8 maanden verandert alles om haar heen. Het communisme wordt verdreven, het kapitalisme doet z’n intrede en Oost- en West Duitsland zijn één geheel geworden. Omdat het hart van Alex z’n moeder nog heel erg zwak is, kan de kleinste schok haar dood betekenen. Op deze manier is het voor Alex erg moeilijk om duidelijk te maken dat het kapitalisme overwonnen heeft. Alex probeert haar in de waan te houden dat de communisten nog steeds aan de macht zijn. Hij doet verschrikkelijk zijn best om ervoor te zorgen dat alles nog hetzelfde lijkt als 8 maanden geleden. 2. Politieke achtergrond van de film: Duitsland is verdeeld in een oostelijk (DDR) en een westelijk deel (BDR). In de film is Berlijn eveneens verdeeld in een oostelijk en een westelijk deel. Het oostelijke deel krijgt de meeste aandacht. Daarnaast speelde het westelijke deel ook een kleine rol. Het oostelijke deel was communistisch en het westelijke kapitalistisch. Deze twee botsen natuurlijk enorm met elkaar.
3. Op welke manier komt Lenin in de film voor: Lenin komt in de film naar voren als standbeeld. Lenin streed, net als Christiana, voor een communistisch land. 4. De politieke opvatting van de moeder: De moeder van Alex is een groot aanhangster van het Oost-Duitse communisme. Ze is een activiste die voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen strijdt. 5. Welke rol speelt de vader: Christiana vertelt Alex en zijn zusje Ariane op jonge leeftijd dat hun vader voor een andere vrouw vertrokken is naar de andere kant van Duitsland. Dit is echter niet waar. Later in de film wordt duidelijk dat hij samen met zijn familie naar West-Duitsland wilde verhuizen om daar een beter leven op te bouwen. Christiana wilde dit niet, zij koos voor haar land. Hun vader had veel brieven gestuurd, deze had Christiana opgeborgen voor haar kinderen. 6. Op welke manier probeert Alex de indruk te wekken dat er niets verandert is? De DDR blijft voortleven in hun appartement in Berlijn als Christiana weer thuiskomt. Familie en vrienden passen hun kleding aan, deze was door de eenwording met West-Duitsland veel moderner geworden. Alex vervangt de etiketten van augurkenpotten door oude en vale DDR-etiketten. Ook nodigt Alex ex-koorleden van Christiana uit om nog eens te komen zingen. 7. Persoonlijke mening: Goodbye Lenin is een leuke en goede film. In het begin was het erg lastig om alles te begrijpen, maar naarmate je meer verdiept raakte in de film des te beter begreep je het. De Duitse taal was niet overdreven moeilijk en dus goed te volgen. Er zaten alleen wel enkele momenten van langdradigheid in. De acteurs vond ik goed spelen en het verhaal was erg interessant. Al met al dus een goede film.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Good Bye, Lenin! (2003)"