Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1. Algemene gegevensTitel Discovery of heaven

Regisseur Jeroen Krabbé

Jaartal 2001

Land van herkomst Engeland

Hoofdrolspelers Onno Quist door Stephen Fry

Max Delius door Greg Wise

Ada Brons door Flora Montgomery

Quinten Quist door Neil Newbon

Genre Drama2. PlotGod geeft de opdracht om de Stenen Tafelen terug te laten brengen naar de hemel. De engelen kunnen echter niet zelf afdalen naar de aarde, dus moeten ze een perfecte mens creëren die bereid is om ze te vinden en naar de hemel te brengen.

Een goede moeder is er al, maar er moet ook DNA van twee mannen bij zodat de perfecte mens ontstaat.Ondertussen ontstaat er een goede en hechte vriendschap tussen Onno Quist, Max Delius en Ada Brons. Ada en Max krijgen een relatie, maar Ada blijkt het later toch beter met Onno te kunnen vinden.

Ada krijgt de kans om een concert te geven op Cuba en gaat er heen, Onno en Max neemt ze mee. Dan komt de nacht dat ze met Max èn Onno naar bed gaat en zwanger wordt.

Eenmaal terug in Nederland krijgt het drietal een ongeluk met de auto en Ada overlijdt, het ongeboren kind blijft leven.

Als het kind geboren wordt blijkt het een jongen te zijn. Onno wordt voor de vader aangezien en noemt het kind Quinten.

Quinten is een bijzondere jongen, hij heeft interesses die niet veel anderen hebben en bezit vreemde gaven. Hij is degene die op zoek gaat naar de Stenen Tafelen, ze vindt en terug brengt naar de hemel.3. PersonagesOnno Quist

Onno is afkomstig uit een rijke familie, hij heeft rechten gestudeerd en is erg trots op zichzelf en wat hij heeft bereikt in zijn leven.Max Delius

Max is een sterrenkundige, ook hij is trots op zichzelf en houdt ervan om vrouwen te versieren. Hij heeft moeite en last van zijn verleden (zijn vader was Nazi, zijn moeder een jodin).Ada BronsEen iets verlegen meisje, al verandert dat heel erg als ze langer met Onno en Max omgaat. Ze is een befaamd cellospeelster.Quinten Quist

Een bijzondere en sympathieke jongen, is in veel geïnteresseerd behalve in school.4. MiddelenDe sfeer in de hemel werd door verschillende factoren nogal grimmig gehouden. De omgeving was donker en de engelen droegen zwarte gewaden. Daarnaast waren zij wit gegrimeerd en dat geeft een nogal onheilspellend gevoel.

De sfeer in de rest van de film, dus alles wat zich niet in de hemel afspeelde, werd niet beïnvloed door grimering, setdressing of locaties. Er werd bijna geen gebruik gemaakt van grime omdat het verhaal zich in deze tijd afspeelde en er geen gebruik werd gemaakt van monsters e.d. De kleding van de rest van de acteurs was hedendaags en zorgde niet voor beïnvloeding van de sfeer.

Er werd opgenomen op verschillende locaties, wat natuurlijk heel erg belangrijk voor het verhaal is. Het verhaal speelt zich deels in Amsterdam, deels op Cuba en deels in de hemel af. Het is dus belangrijk dat er op verschillende locaties gefilmd wordt en dat er overal een andere sfeer is. In de hemel hing een negatieve en onheilspellende sfeer. Cuba kwam op mij over als een groot feest. In Amsterdam werd geen gebruik gemaakt van een bepaalde sfeer.5. Muziek en geluidseffectenIn de film werd bijna geen gebruik gemaakt van muziek, op de zeldzame momenten dat er muziek te horen was, was dat slechts als achtergrondmuziek bedoeld.

Van de muziek is mij ook niet veel bijgebleven omdat er (bijna) geen gebruik van werd gemaakt. In de scène dat Quinten naar de hemel vliegt wordt er wel gebruik gemaakt van een geluidseffect, er is een geluid te horen dat steeds sterker wordt naarmate hij hoger vliegt.6. Camerawerk en montageIn de scène waarin Quinten naar de hemel vliegt, wordt gebruik gemaakt van het kikkerperspectief. Dat laat de persoon groter en machtiger lijken, en dat is ook precies wat er op dat moment de bedoeling is. Quinten moet belangrijk zijn, hij is immers degen die de Stenen Tafelen terug naar de hemel brengt.

Op momenten waar het fout gaat op de aarde zie je dat de camera bij wijze van spreken omdraait en verder gaat met de hemel filmen. Dit heeft ook een bepaald, voor mij negatief, effect. Op deze manier weet je het meteen als er een fout is gemaakt terwijl ik dat liever zelf ontdek, dat zorgt voor wat spanning.

De scène waarin Quinten naar de hemel vliegt is me het beste bijgebleven, dat komt mede door het enige geluidseffect inde film en het cameragebruik.

In deze scène zie je dat Quinten de Stenen Tafelen op de juiste plaats legt, waarna er een gat in het plafond ontstaat. Uit dat gat komt een zeer fel licht, dat licht lijkt Quinten mee op te tillen, naar de hemel. Je ziet Quinten eerst vanuit neutraal perspectief maar omdat Quinten omhoog vliegt en de camera blijft staan, ontstaat er een kikkerperspectief, wat zeer gepast is op dat moment.7. Thematiek en interpretatieIk denk niet dat de regisseur een bepaalde bedoeling had met de film, het is namelijk niet zo dat hij er zijn eigen ideeën in kan verwerken omdat het een verfilming van een boek is. Daardoor wordt het moeilijk om je eigen ideeën en bedoelingen te verwerken in een film, want je mag natuurlijk niet teveel afwijken van het verhaal.

Ik heb het boek ontdekking van de hemel niet gelezen dus ik weet niet of de regisseur erin geslaagd is het boek geloofwaardig en juist te verfilmen. Ik ga er echter wel van uit, ik ben voor dit verslag namelijk begonnen in het boek, en het viel me op dat het eerste hoofdstuk van het boek en de eerste scène van de film helemaal overeen komen. Ik zeg op dit moment dat ik vind dat de regisseur geslaagd is met zijn opdracht maar dat kan natuurlijk nog veranderen als ik het boek eenmaal uit heb.

Ik vind de film een geloofwaardige film als je niet kijkt naar de dingen die allemaal niet kunnen. Naar de hemel vliegen is niet iets wat echt mogelijk is. Maar als je dat buiten beschouwing laat, kom je terecht bij goede acteurs die geloofwaardige karakters neerzetten. Van de ene kant dus wel geloofwaardig, van de andere kant niet. Een heel zwak punt in de film vind ik dat er Engels gesproken wordt, het is immers een verfilming van een Nederlandstalig boek! Een heel sterk punt in de film vind ik de prestaties van de acteurs, zij zetten echt goede personages neer wat de film boeiend en leuk maakt.8. RecensieMijn mening over deze film is kort. Ik vind het een boeiende film. Toen ik hoorde waar de film over ging, had ik niet veel zin om erheen te gaan. Maar door het goede spel van de acteurs, het gebruik van verschillende locaties en het hedendaagse, en dus makkelijk te volgen, taalgebruik is de film me 100% meegevallen. Ik denk dat niet iedere jongere geboeid wil of kan worden door deze film. Niet geboeid willen worden omdat het een verfilming is en dus saai hoort te zijn, en daarnaast omdat het verhaal niet over cowboys of aliens gaat. Niet geboeid kan worden omdat het verhaal te moeilijk is. Veel ouderen zullen deze film wel graag zien. Sommigen omdat zij het boek gelezen hebben en benieuwd zijn hoe de film is, anderen omdat ze benieuwd zijn naar het boek en dit makkelijker en gezelliger dan lezen is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.