The Discovery of Heaven (2001)

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1628 woorden
  • 24 september 2003
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
12 keer beoordeeld

1.Algemene gegevens:

Titel: The Discovery of Heaven
Naam regisseur: Jeroen Krabbé Jaartal: 2001
Land van herkomst: Nederland
Hoofdrolspelers: Stephen Fry (Onno Quist), Greg Wise (Max Delius), Flora Montgomery (Ada Brons), Neil Newbon (Quinten Quist), Jeroen Krabbé (engel Gabriël) Waar: Ik heb de film op school in de klas bekeken. Grondgenre: Ik denk persoonlijk aan het grondgenre godsdienst.

2.Plot

God is boos op de mensen en wil dat de Stenen Tafelen terug moeten gehaald. Er wordt een Messias gecreëerd en die zorgt er onbewust voor dat ze terug komen.

3.Middelen:

De locaties: - Amsterdam: De woonplaats van de hoofdrolspelers (in het begin). - Auschwitz: In dit concentratiekamp is de moeder van Max vermoord. Zijn vader heeft zijn eigen vrouw erheen gestuurd. (dit is verder niet echt belangrijk in het verhaal). - Drenthe en Groningen: Het gebied waar het auto-ongeluk plaatsvond, de eigenlijke plaats van het Kasteel en Westerbork (de latere werkplek van Max). - Jeruzalem: Plaats waar de Stenen tafelen naar de hemel gebracht worden. - Rome: Plaats waar het Sancta Sanctorum is. - Spanje: Plaats van opnames voor het congres op Cuba, het is gefilmd in Spanje (Sevilla).

De belichting is goed afgesteld op de locatie, alleen de Hemel ziet er een beetje saai, en zo grauw, uit . Al die verhalen over dat de Hemel een paradijs is, is niet in de film te zien. Volgens mij was er geen speciale muziek voor deze film. Wel waren er goede geluidseffecten, vooral bij de visioenen die Quinten kreeg (als er iemand doodging kreeg Quinten van tevoren een signaal/visioen). De hoofdpersonen waren gekleed in gewone, dagelijkse kleding. Alleen aan het einde had Quinten alleen een gewaad aan. Dit had hij aan omdat hij toen de Stenen Tafelen ging brengen.

4.Personages:

- Quinten Quist: De bijzondere jongen die de Stenen Tafelen terug moet brengen naar de Hemel. Hij is de hoofdpersoon van de film. - Onno Quist: Vader van Quinten, Onno is een zoon van een ex-minister president. Onno is bevriend met Max. - Max Delius: Vriend van Onno. Max is de verzorger van Quinten, deze taak vervult hij samen met Ada´s moeder. - Ada: De moeder van Quinten, raakt in haar zwangerschap in coma, alleen Quinten heeft “contact” met haar. - Helga: De latere nieuwe vriendin van Onno, Helga wordt later in de film vermoord door een junk. - Engel Gabriël en andere engel: Zij zijn de engelen die ervoor moeten zorgen dat ze iemand maken die de Stenen Tafelen terug brengt. De informatie over de hoofdpersonen is moeilijk af te leiden van 1 ander persoon. Je kan een verband zien tussen de verschillende hoofdpersonen, waaruit je de informatie kan krijgen. Zo heb ik de informatie over de hoofdpersonen naar mijn mening gekregen. De hoofdpersonen vertegenwoordigen niet echt de tijd en omgeving, wel de Engelen. Zij dragen een pak die monniken ook dragen en hieraan zie je dus dat ze in de hemel zijn.

5.Thematiek en interpretatie:

Het (belangrijkste) thema van de film is de “missie” van het laten terugbrengen van de tien geboden. Ook het “toeval” kan een thema zijn. Alles gebeurd namelijk door het zogenaamde toeval. Ik denk persoonlijk dat Jeroen Krabbé een bepaalde bedoeling had met de film. Dat de mens niet leeft volgens de Tien Geboden, want er wordt wel degelijk gemoord en gestolen. Ik heb het idee dat Krabbé de kijkers wil wakker schudden en wil laten zien dat de mens naar de Tien Geboden moet leven en dat men zijn verstand op een goede manier moet gebruiken. Deze film is oorspronkelijk een boek(De ontdekking van de hemel, Harry Mullisch), dit lijkt er volgens mij best veel op, alleen het einde is een beetje anders.

6.Boeiende werking:

Wat me boeide in deze film was dat de mensheid eens een keer niet werd aangevallen door buitenaardse wezens of andere gevaarlijke wezens, maar dat de mensheid zichzelf aanvalt, al vind ik dat ook leuk, het is toch eens een keer wat anders. Het middel dat de regisseur gebruikt is in dit geval een mens: Quinten Quist. Quinten heeft overduidelijk een van de belangrijkste rollen in dit verhaal omdat hij degene is die er voor geboren was de Tien Geboden terug naar de hemel te brengen. Dit keer is het middel geen machine/apparaat, wat men tegenwoordig bijna altijd gebruikt om de film een boeiende werking te geven, maar een mens.

7.Camerawerk en montage:

De scènes van de visioenen zijn me goed bijgebleven, omdat dat juist een van de opvallendste dingen was van de film, hierbij speelt het camerawerk en de montage een zeer belangrijke rol. De manier waarop de Hemel gefilmd werd (en de belichting daarbij) is zeer interessant. Ik heb ook gehoord dat het maken van de hemel een van duurste dingen was van de hele filmde, ik vond die wel goed gelukt, maar het lijkt niet op wat ik me bij een Hemel voorstel.

8.Recensie:

Ik vind de film niet zo goed, want hij is lastig te volgen. Het verhaal is best ingewikkeld en ik houd meer van oorlogsfilms. Ik vond de visioenen van Quinten een beetje vaag, en de Hemel vond ik een beetje een rare plek; niet echt wat je je bij de hemel voorstelt. Ik vond dat de acteurs wel goed speelden, op quinten’s moeder na. Er waren geen goede special effects, dat was minder, bijvoorbeeld the matrix heeft veel special effects en dat maakt die film zo goed. Ik vind wel dat de regisseur er goed in geslaagd is het verhaal over te brengen, omdat de mensheid echt van God verwijderd en dat komt in het verhaal zeer goed naar voren.

9. Samenvatting

God is het zat dat de mensen hem ontrouw zijn. Ze zijn arrogant en toen heeft god besloten om het contract met de mensen te verbreken, en daarom wil hij de tien geboden terug hebben. Er is echter één probleem en dat is dat de Engelen niet terug naar de aarde moge om het terug te halen en daarom moeten zij een mens creëren dat slim genoeg is om de tien geboden te vinden en deze op hun plek te leggen. Twee mannen, Onno Quist en Max Delius ontmoeten elkaar en worden elkaars beste vrienden; ze zijn een kosmische tweeling. Allen Ada kan tussen hen in komen. Ada is een verlegen vrouw, en stopt al haar passie in het spelen op de cello. Max verleidt haar;hij wordt haar eerste geliefde en al snel gaat ze bij hem wonen. Als Max besefd hoeveel hij van haar houdt begint hij haar af te stoten en Ada keert zich tot Onno. Daar gaat ze mee samenwonen. Als Ada een cocert op Cuba geeft gaan Max en Onno mee. Met zijn drieën beleven ze de tijd van hun leven. Zonder het van elkaar te weten, zijn ze allebei verliefd op Ada en zowel Onno als Max gaan met haar naar bed in dezelfde nacht. Als ze een paar welen later terug in Nederland zijn, dan komt Ada er achter dat ze zwanger is.Max weet dat het mogelijk is dat hij de vader is en vraagt haar abortus uit te voeren, maar Ada is dolgelukkig en het kan haar nietr schelen van wie het kind is. Ze trouwt met Onno
Als ze acht maanden zwanger is raakt Ada in coma na een auto-ongeluk en het kind wordt een paar weken later door een keizersnee geboren; het is een zoon en hij heet quinten. Zeer verdrietig, omdat Ada waarschijnlijk nooit meer uit haar coma zal ontwaken en hij niet zelf in staat is een kind op te voeden, komt max aan bod om het kind onder zijn hoede te nemen met behulp van Sophia, Ada’s moeder, en Onno neemt deze kans met twee handen aan. Quinten wordt een bijzonder kind; hoogbegaafd, maar jij speelt nooit met andere kinderen. Al op jonge leeftijd krijgt Quinten visioenen uit de Hemel, al weet hij zelf niet dat ze uit de Hemel komen. Hij tekent deze visioenen na en is zeer geïnteresseerd in alles wat me het Christendom te maken heeft.Als hij zestien is verlaat hij het huis van Max om bij Onno te gaan wonen, alleen net voordat hij bij hen intrekt wordt Onno’s verloofde vermoord door een junk en Onno is totaal overstuur. Hij vertrekt zonder dat iemand het weet naar Rome en neemt met niemand contact meer op. Na een jaar wachten besluit Quinten zijn vader te gaan zoeken en gaat naar Rome, waar Onno toevallig ook is. Ze lopen elkaar tegen het lijf en zijn dolgelukkig elkaar weer te zien. Quinten heeft het gevoel dat hij niet alleen in Rome is om zijn vader te vinden, maar hij voelt dat er nog een ander reden moet zijn. Die reden dringt langzaam tot hem door via de architectuur, de kunst, de monumenten, de historische plekken, de stenen en de straten van Rome die hij herkent uit zijn visioenen. Als Quinten weer een visioen krijgt heeft hij door waar de stenen tafelen liggen, en vertelt dat aan Onno. Quinten zegt dat ze niet verloren zijn gegaan, maar in het “Sancta Sanctorum” (het heilige der Heiligen) liggen. Hij haalt Onno over met hem mee te gaan en ze verstoppen zich in het Heilige der Heiligen om er ’s nachts in te breken en de stenen tafelen inderdaad te vinden. Quinten en Onno gaan dan naar Israël omdat quinten het gevoel heeft dat ze daarheen moeten naar hun orginele plek: De Gouden Tempel van Jeruzalem. Quinten moet de tafelen van de Engelen naar de Tempelberg brengen. Daar stijgt hij samen met de tien geboden op.

Totaaloordeel:

Dit is een goede film, het heeft wel een moeilijk onderwerp maar door de uitwerking ervan is de film geslaagd. De muziekkeuze van de film is goed gekozen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Discovery of Heaven (2001)"