Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Broken (2012)

Beoordeling 9.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1694 woorden
  • 11 januari 2016
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 9.1
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens:

Titel: Broken.

Regisseur: Rufus Norris.

Jaartal: 2012.

Land van herkomst: Engeland.

Hoofdrolspelers: Skunk. Zij is de hoofdpersoon van het verhaal maar er zijn veel bijpersonen.

Ik heb de film gezien  in het Chasse theater in zaal 3.

Genre: drama.


 

Plot:

 

De film gaat over  een 11 jarig meisje Skunk; het meisje is een jong, vrolijk en lief meisje en maakt  heel veel emotionele dingen mee. Ze verliest door die vervelende gebeurtenissen haar kinderlijke onschuld. Het verhaal speelt zich voornamelijk af op een woonpleintje bij 3 verschillende gezinnen. Skunk maakt zelf deel uit van een lief gezin; een vader, broertje en een inwonende oppas.  Het andere gezin  is een asociaal gezin; een agressieve vader en 3 opvliegende dochters. En het derde gezin is een vader, moeder en de buurjongen Rick.

 

Skunk ziet al aan het begin van de film dat haar buurjongen Rick in elkaar wordt geslagen. Dit komt doordat haar andere buurmeisje had gelogen door tegen haar vader zei dat ze met Rick naar bed was geweest. Wanneer Rick vrij wordt gelaten door de politie omdat hij vrij is gesproken, is hij altijd op zijn kamer. Dagen lang blijft Rick op zijn kamer.

Zijn ouders sturen hem naar een verzorging tehuis.

 

Op school wordt Skunk bedreigd door weer één van haar buurmeisjes dat ze elke keer 2 Britse Ponden moet geven anders gaan ze Skunk in elkaar slaan. Wanneer Skunk geen geld bij heeft wachten de buurmeisjes Skunk op na school. Skunk wordt in elkaar geslagen maar de leraar helpt Skunk. Skunk krijgt een vriendje, maar dat vriendje zegt pas de dag van te voren dat hij naar Birmingham gaat en dat hij Skunk moet achter laten. Skunk zoekt troost bij Rick in het tehuis. Een van de buurmeisjes wordt zwanger en ze zegt tegen haar vader dat de leraar het heeft gedaan. Dezelfde leraar die Skunk hielp toen ze werd aangevallen. De leraar mag tijdelijk geen werk geven totdat er bewijs is gevonden.

 

De buurjongen Rick mag een weekend naar huis. Wanneer zijn moeder een stukje taart wilt gaan eten met hem rent hij meteen weer naar zijn kamer. Zijn moeder probeert hem tegen te houden maar ze wordt van de trap geduwd en breekt haar nek. Wanneer de vader van Rick thuiskomt wordt hij ook aangevallen door Rick. De vader is bewusteloos. Kort daarna komt Skunk aanbellen om te vragen hoe het met Rick gaat. Hij laat haar binnen. Skunk ziet de lichamen liggen en krijgt een hyperaanval. Skunk heeft namelijk suikerziekte.  

 

De vader van het buurmeisje wordt vrijgelaten. Hij zat in de gevangenis omdat hij de leraar in elkaar had geslagen. Wanneer hij in de buurt komt ziet hij de vader van Rick bloedend het pad op kruipen. Hij gaat meteen naar binnen. Hij ziet ook de buurjongen Rick dood liggen in zijn kamer en Skunk helmaal aan het trillen. Er komt ook allemaal schuim uit haar mond. Hij roept de vader van Skunk en ze wordt naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk komt alles nog goed met Skunk.

 

Er zijn best veel conflicten in het verhaal.

Een conflict tussen Rick en de Meneer Oswald ( de vader van de buurmeisjes).

Een conflict tussen de leraar en Meneer Oswald.

Ook een conflict na schooltijd toen Skunk in elkaar werd geslagen. Het conflict was tussen Skunk en haar buurmeisjes.



 

Middelen:

Het verhaal speelt zich af in een wijk in Engeland. Op die wijk wonen alle gezinnen waar het verhaal om draait. Het speelt ook af op school. Het is daar belangrijk omdat je ziet waarvoor de vader naar de gevangenis moet en je ziet ook dat de buurmeisjes dominant willen zijn. In het huis van Rick is denk ik het spannendste omdat daar werden de moorden gepleegd. Je zou denken dat hij normaal is toen hij een weekend terug kwam van het verzorgingstehuis. Maar dat bleek dus niet te zijn.

 

De sfeer van de film was erg goed het was spannend maar ook gewelddadig en ook wel weer zielig. De belichting was goed. Bij het meer en deel van de film was het licht. Maar op de juiste plekken was het donker. Bijvoorbeeld in Rick zijn huis.

 

De personen waren niet opvallend gekleed. Het waren wel een beetje oude kleding die ze aan hadden. De vader van Skunk was advocaat dus die had wel heel de tijd een net pak aan. Maar voor de rest was het gewone kleding.

 

De muziek was een zelfgeschreven nummer, het diende eigenlijk nergens voor alleen als achtergrond muziek.

 

Special effects heb ik niet gezien in deze film. Het is een drama film.


 

Personages:

De belangrijkste hoofdpersoon was Skunk. Ze is elf jaar oud. Ze heeft diabetes type 1.

In het midden van de film krijgt ze een vriendje. Ze zag het gebeuren toen Rick in elkaar werd geslagen en ook toen de leraar in elkaar werd geslagen. Ze draagt hele normale kleding en heeft kort haar. Ze heeft ook nog een oudere broer.

 

Je zag het gewoon. Informatie werd je verteld en je zag haar uiterlijk.

 

Er kwamen af en toe flashbacks maar de tijd was ook in de 21e eeuw. Ze vertegenwoordigen niet echt de omgeving en tijd.


 

Boeiende werking:

Ik boeide me erg omdat je niet wist hoe het zou aflopen. Ik zou dus niet weten dat Rick helemaal door gedraaid zou zijn en uiteindelijk zelfmoord zou plegen, dit kwam doordat je aan het begin van de film zag dat het gewoon een aardige normale jonge man is. Uitstellen en een cliffhanger. Je wilt het al op het begin weten wat er gaat gebeuren maar de regisseur liet het zo filmen dat je er pas het laatste kwartiertje achter kwam.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik boeide me erg omdat je niet wist hoe het zou aflopen. Ik zou dus niet weten dat Rick helemaal door gedraaid zou zijn en uiteindelijk zelfmoord zou plegen, dit kwam doordat je aan het begin van de film zag dat het gewoon een aardige normale jonge man is. Uitstellen en een cliffhanger. Je wilt het al op het begin weten wat er gaat gebeuren maar de regisseur liet het zo filmen dat je er pas het laatste kwartiertje achter kwam.

Ik vond eigenlijk alles boeiend, dit kwam denk ik vooral doordat ik me helemaal gefocust had op de film. Voor mijn gevoel duurde de film maar heel kort, maar het bleek een film van anderhalf uur te zijn.

 

Camera en montage:

De camera was goed gedaan. De montage was erg goed. Er waren veel ups en down voor Skunk. Uiteindelijk kwam het toch nog goed. Vooral dat stuk was erg goed gemonteerd. Want ze kon kiezen tussen Rick of te wel dat ze dan dood ging, maar ze kon ook voor haar vaders kant kiezen en dat levend zou blijven. Uiteindelijk bleef ze toch in leven.

Camera beelden waren goed uigevoerd.

 

Recensies:

Broken - Rufus Norris

Skunk is pas elf, maar ze lijkt wijzer dan alle volwassenen om haar heen. Charmant acteerdebuut van Eloise Laurence.

DAF4ZuH0BhdG74EKOzIlIyctRsH4WfiqP-us6osBuTMfJO3DKLOOuYOqPTUIAwoONO_a0Vw4cas1egXKgM2ExNaGlWShCV8-NKVvUKYiAnKuxMDKYkwZVrYipCV13ABPFux1G0DHeZZ2_rwW

Misschien is het haar onschuld, of misschien is Skunk zo wijs omdat ze heeft moeten leren leven met een levensbedreigende vorm van diabetes en elke dag insuline moet spuiten.

Hoe dan ook, in Broken dreigt ze bijna haar zonnige karakter en onbevangenheid te verliezen.

Woedeaanval

Wanneer Skunk in de openingsscène thuiskomt, begroet ze eerst Rick (Robert Emms), de aardige maar trage buurjongen. Hij staat de auto van zijn ouders te wassen. Ze maken een praatje. Dan stormt opeens de andere buurman naar buiten in zijn blote bast. Mr. Oswald slaat die arme Rick helemaal in elkaar.

Sinds zijn vrouw is overleden, leeft de asociale Mr. Oswald (Rory Kinnear) met zijn dochters Susan, Saksia en Sunrise in een half-voltooid huis. Aanleiding voor deze geweldsuitbarsting was een kapotje en een leugen van één van zijn dochters. De meiden zijn al net zulke bullies als hun vader. Het zal niet bij deze woedeaanval blijven 

Ook in Skunks directe omgeving verandert van alles. Haar vader Archie (Tim Roth) krijgt een relatie met Kasia (Zana Marjanovic), de ex van familievriend en schoolleraar Mike (Cillian Murphy). Skunk zelf zoent af en toe met haar vriendje Dillon in een oude caravan bij de autosloop.

Wasknijpers

In Broken is het volop genieten van Roth, Murphy en het innemende spel van Eloise Laurence. Skunk die haar vader helemaal gek maakt met haar gezeur om een nieuwe mobiel… De stoeipartij met wasknijpers die eindigt in een prachtig beeld dat de liefde tussen vader en dochter perfect samenvat…

In dat soort scènes werken de regie en het camerawerk van Rob Hardy (A Boy) het beste. Rufus Norris is van huis uit opera- en toneelregisseur. Deze bewerking van een boek van Daniel Clay, is zijn eerste film en past in de traditie van humoristische Britse sociaal-realistische films, zoals die van Ken Loach en Mike Leigh.

Droom

De alledaagse leventjes worden in de eerste helft van de film uitgebreid geschetst. Mooi, vaak, maar Broken mist daardoor aanvankelijk ook wat focus, zodat er in de tweede helft opeens haast gemaakt moet worden. De dramatische gebeurtenissen stapelen zich dan snel op en Norris hengelt net iets te opzichtig naar onze tranen.

Toch slaagt de regisseur wel in zijn opzet. Je wordt een beetje dol op deze mensen. In de nacht dat Skunk geboren werd, had haar vader een droom: niet over de aankomende baby, maar over hoe Skunk later zou opgroeien. Het is een bijzonder meisje dat iets begrijpt van het leven. Of waarschijnlijk is Eloise Laurence dat, want dit is echt háár film.

In 19 Zalen.

4 sterren.

   

Door: NU.nl/Barend de Voogd

 

Mijn oordeel:

Ik ben het volkomen eens met de recensent het is een fantastische film en het is zeker een aanrader. Het thema is goed naar voren gekomen. Het is wel een film met een bedoeling denk ik. Je moet niet zo een onzeker mens de grond in boren want die mensen kunnen dan helemaal gek worden. Je ziet dit dus ook in de film. De film was erg boeiend en niet saai en voor mijn gevoel duurde hij ook helemaal niet zo lang. Er waren goede acteurs die de emoties goed konden uitbeelden. Het was erg geloofwaardig ik denk ook dat dit in het echt kan gebeuren. Er was goed gebruik gemaakt van muziek en licht. Ik kan niets negatiefs zeggen over de film. Ik zou hem wel eens voor een tweede keer willen zien. Zo aangrijpend was die. Hij had ook zelfs de publieksprijs gewonnen. Mijn vader vond het ook een goede film.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.