Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Born on the Fourth of July (1989)

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 391 woorden
  • 22 mei 2001
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina
Ronnie Kovic (Tom Cruise) is de hoofdrolspeler in deze film. Toen Ronnie nog een kind was, speelde hij altijd oorlogje met zijn vriendjes. Hij wou toen al graag in het leger. Het ging die tijd zeer goed met Amerika. De Amerikanen hadden nog geen oorlog verloren en op 4 July was de nationale feestdag ter herdenking aan de oorlogen die gewonnen waren. Ronnie is op die dag geboren en is dus eigenlijk een symbool voor de staat. Toen op een 4 July de parade langs kwam, wist Ronnie zeker dat hij in het leger wou of bij de marine. In die parade liepen allemaal oorlogshelden mee, die gevochten hadden voor hun land. Dat vond hij heel indrukwekkend en hij wou ook zijn land dienen. Zijn vader (en hij dus ook) was tegen het communisme en dat was ook een van de redenen dat Ronnie in het leger wou. Toen hij eenmaal in Vietnam was, maakten veel dingen indruk op hem. Er stond een grote druk op hem en zijn mannen. Hij stond op het punt om een klein dorpje met zijn team te benaderen, opeens begonnen zijn mannen te schieten en raakte daarbij onschuldige mensen. Ze gingen naar een van de huisjes en zagen daar allemaal dode mensen, die zij dus dood hadden geschoten, liggen en een huilende baby. Ze moesten vertrekken maar Ronnie had het er erg moeilijk mee en raakte in de war. Later werd hij in zijn voet geraakt. Hij wist niet meer waar hij zich begeefde en begon te schieten. Toen kwam een van zijn mannen schreeuwend over een bergje rennen (Wilson). Ronnie wist niet wie die man was en schoot. Wilson werd geraakt in zijn keel en stierf later. Door al deze tegenslagen veranderde Ronnie van mening en vond dat de Amerikanen moesten ophouden met oorlog voeren tegen Vietnam. Er waren veel verschillen tussen WOII en Vietnam. Bijvoorbeeld dat er in Vietnam verloren werd en in Europa niet. Hij had het er dus zeer moeilijk mee om alles te verwerken. Vooral dat hij Wilson had doodgeschoten. Daar had hij dus ook nachtmerries van. De Amerikaanse Overheid vond dus dat de jongens meteen terug moesten worden gehaald uit Vietnam. Op een gegeven moment waren alle Vietnam-veteranen het daar mee eens. De Amerikaanse overheid vond dit niet en daardoor leidde dit tot een opstand tussen het volk en de overheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.