Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Blood Diamond (2006)

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1250 woorden
  • 24 juli 2008
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
61 keer beoordeeld

Blood Diamond
Eigenlijk was mijn eerste reactie na het zien van deze film: Ik had niet verwacht dat Danny (Leonardo) dood zou gaan. Aangezien dat vrij weinig gebeurd in films. Het genre Thriller is mij overigens tegengevallen, ik had het spannender verwacht. Ik bedoel daar niet mee dat het niet gruwelijk was wat daar gebeurd maar het was niet zo dat ik niet meer durfde te kijken. Het was totaal niet een film naar mijn verwachtingen.

Opvallendste van de film:
Wat mij het meeste opviel was het verhaal, van te voren al. Ik kan mij eerlijk gezegd niet het leven daar voorstellen. Zo anders vergeleken bij de Westerse Wereld, in de luxe. Ik vond het begin van de film erg mooi, vooral dat het jongetje niet naar school wilt. Maar zijn vader wilt hem graag naar school hebben want hij geeft om hem, daarom stuurt hij hem toch naar school. Als de jongen van school terug komt, heeft hij de grootste verhalen over wat hij allemaal geleerd heeft vandaag en hij wil de volgende dag graag terug naar school. Dat vond ik heel mooi gedaan, die jongen die toch nog zoveel ambitie heeft ondanks zijn omstandigheden.

Hoe het verhaal verder verloopt was wel een beetje te voorspellen, maar het is wel mooi gedaan. Dat die Solomon, Danny eerst niet wil helpen is heel begrijpelijk. Alleen het einde had ik écht niet zien aan komen, ik had tijdens de film het idee gekregen dat het wel goed zou aflopen allemaal. Maar het blijft in dat opzicht toch een thriller.
Verder riep de film naast een onverwacht gevoel aan het einde ook een verontwaardigd gevoel in mij op. Over hoe die mensen daar zo oneerlijk leven, en dat de wereld zó oneerlijk is verdeeld. Dat die mensen bijna helemaal niets verdienen, terwijl ze zo’n waardevolle grond hebben. Dat ze eigenlijk elkaar nog steeds als een soort slaven behandelen. Daarmee bedoel ik dat die man die, die mensen oppakt om voor ze te laten diamanten zoeken zo behandeld. Ze neerschiet als ze iets verbergen, onbegrijpelijk.

Het boeiendste moment vond ik dat de jongen van Solomon, tijdens ze op de vlucht slaan, dat hij het pistool op zijn eigen vader richt. Dat de jongen zo is ‘gehersenspoeld’ door die rebellen. Dat zo’n kind zulke erge dingen kan doen, na een paar maanden bij die rebellen te zijn geweest. Hoe erg die jongens kunnen worden als ze een paar jaar met die rebellen doorbrengen, in niet te begrijpen. Ik schrok ervan dat die jongen het deed in één keer, ik had het namelijk niet zien aankomen.

Achtergrond
Het genre is Thriller, maar ik vind het eerder een actie film. Vooral omdat er ten eerste veel actie in zit, ze gaan opzoek naar die diamant, en ze worden achtervolgt etc. Daarom zou ik het eerder een actie film genoemd hebben. Het spannende in de film zijn de rebellen, hoe ze die kinderen behandelen op een gruwelijke manier. Maar ik vind over het algemeen er meer actie in zitten. Waarschijnlijk hebben ze voor het genre actie gekozen omdat het in het echt ook gebeurd, dat mensen het eerder gruwelijk vinden.

Analyse
De film speelt zich af in Afrika, je ziet de dorpen waar de mensen in wonen. Maar je ziet ook de plaatsen waar ze diamanten zoeken/ vinden. Er wordt veel in de natuur gefilmd, en in de bossen. Het is erg mooi dat je dat allemaal in de film ziet. De tijd van de film is de tijd van nu, ook wordt de film gewoon in chronologische volgorde laten zien, net als de meeste films.
Muziek en geluid hebben geen grote rol in de film, het is gewoon filmmuziek, net als elke andere film. Het geeft een toevoeging aan de sfeer, maar het speelt geen grote rol. Evenals de montage, die is niet erg opvallend, in mijn ogen. Natuurlijk heeft de montage een grote rol, maar het is niet zo bij deze film, dat het mij opviel aan de film. Het ging allemaal heel vloeiend in elkaar over, net als de volgorde van het verhaal. Je werd er in meegenomen.
Qua vormgeving is de film natuurlijk opvallend door de locatie. De arme dorpjes, de markt en de steden zien er allemaal erg armoedig uit, net zoals je het in het echt in Afrika zou zien. Het ziet erg allemaal erg natuurlijk uit, net als of ze gewoon op een dag op de markt zijn gaan filmen. Er was bij mij niet een shot/scène waarvan ik dacht dat het nep was, het zag er allemaal heel echt uit.


Waar gebeurd
De boodschap van de film is erg goed. Blood Diamonds, ik denk dat de regisseur hier eigenlijk mee wilt zeggen dat, al die diamanten die in de winkels liggen met bloed zijn verkregen. Door arme Afrikaanse mensen die, die diamanten hebben gevonden en er bijna niets voor krijgen. Het is erg wat daar gebeurd, en deze film is denk ik gemaakt als soort van eye-opener voor mensen die denken dat diamanten eerlijk zijn verkregen door de winkel waar ze de diamanten kopen. Ik denk ook dat de regisseur hiermee hoopt dat mensen per direct stoppen met het kopen van diamanten. Helaas is dat volgens mij niet het geval. Ik denk niet dat deze film zoveel indruk maakt op de écht rijke mensen, die vaak die diamanten kopen. Het is gruwelijk wat je allemaal in de film ziet, maar ik vond niet dat de film zo’n grote impact heeft op die mensen. Ik zelf zou inderdaad geen diamanten meer kopen, maar dat doe ik sowieso al niet dus is het een makkelijke beslissing. Ik denk toch dat de film niet gruwelijk genoeg was, voor de mensen die, die diamanten aanschaffen.
Maar hopelijk slaagt de film er wel in, een wet of zoiets te maken, tegen “slechte” diamanten. Dat een winkelier zou moeten kunnen aan tonen waar de diamanten vandaan komen. En of die diamanten dan wel eerlijk zijn verkregen. Ik denk wel dat de film in zoiets gaat slagen, mensen gaan er namelijk toch over nadenken, hopelijk ook mensen die invloed hebben.

Conclusie:
Ik vond het een indrukwekkende film, vooral met die kindsoldaten die worden gecreëerd door die rebellen. Mijn verwachtingen klopte niet, ik had een spannendere film verwacht, vooral vanwege de leeftijdsgrens en het genre. Ook had ik de persoon Danny iets enger verwacht, ik dacht dat hij echt zo’n enge man was, maar dat lijkt hij helemaal niet in de film. Ik vind het iets te zachtaardig voor zijn rol, Leonardo. Ik vind dat ze een andere acteur hadden moeten kiezen voor dat karakter. Door Leonardo is het wel goed gespeeld, maar vanwege zijn uiterlijk vind ik hem er niet echt uit zien.

Wat ik goed vond aan de film was de echtheid van de locaties, al die mensen hebben erg goed geacteerd. Hiermee bedoel ik vooral de vormgeving. En ook de Montage is goed gedaan, erg onopvallend wordt je in het verhaal mee gesleept.

Uiteindelijk denk ik dat de regisseur een deel van zijn bedoeling heeft kunnen laten zien. Omdat hij toch een mooi verhaal heeft gemaakt over diamanten, op wat voor manier die diamanten uiteindelijk in de winkel komen. Ik denk wel dat sommige mensen hierover na gaan denken. Maar ik denk niet dat er veel zou gebeuren qua protesten etc.

Hopelijk wordt er door middel van deze film wel íets gedaan aan het verkoop van diamanten.

Ik vind het een goede, boeiende film. Vooral door de echtheid van de film.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.