Billy Elliot (2000)

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 721 woorden
  • 15 juli 2008
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
Als je droom eindelijk uitkomt…

Stephen Daldry, de regisseur van Billy Elliot, is in het Britse plaatjes Dorset geboren in 1961. De film Billy Elliot is gebaseerd op het leven van Royal Ballet danser Philip Marsden. Toen Stephen Daldry de film Billy Elliot regisseerde in 2000, had hij nog maar één bekroonde film op zijn naam: Eight. Toen Billy Elliot in de bioscopen ging draaien bleek het al snel een groot succes te zijn. Billy wordt gespeeld door Jamie Bell. Jamie groeit op in een echte dansfamilie en zat al op ballet. Jamie’s eerste film was Billy Elliot, hij kreeg al snel de prijs: Best Newcomer. Jamie heeft na Billy Elliot nog in meer films gespeeld zoals: Undertown en King Kong. In Amerika is er op dit moment zelf een musical van Billy Elliot. De film is genomineerd voor drie Oscars. Logisch, want het is een hartverwarmende film voor jong en oud!

Het begin van de film is een beetje zielig, maar tegelijkertijd heel mooi. Je ziet de armoedige wijk waarin de familie Elliot woont. Ook zie je hoe de stakingen verlopen van de mijnwerkers. De wijk waarin Billy woont is mooi gemaakt, het past precies in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ook op de kleding is gelet. Niet te overdreven, maar precies goed, zoals het was in de jaren ’80. Er komt ook mooie muziek in de film voor, bijpassend met wat er gebeurd. De regisseur heeft het thema mooi uitgewerkt, alleen jammer dat de film zo voorspelbaar was. Verder een mooie bijzondere film om te zien!


Het verhaal speelt zich in 1984 af. De elfjarige Billy Elliot woont met zijn vader (Gary Lewis), broer (Jamie Draven) en dementerende oma (Jean Heywood) in een mijnwerkersstadje in Noord Engeland. Zijn moeder is pas overleden en de familie heeft weinig geld. Zijn vader en broer zijn werkloos door de stakingen in de mijnen, dit maakt er de sfeer niet beter op. De stakingen komen door het strenge beleid van Thatcher. Billy krijgt elke week geld voor boksles. Als er op een dag een balletcursus in diezelfde zaal wordt gegeven trekt dit Billy’s aandacht. Hij gaat meedoen met de les en al snel ziet balletlerares Wilkinson (Julie Walters) dat hij er talent voor heeft. Billy oefent stiekem thuis, maar durft niks tegen zijn vader te zeggen. Bang dat hij geen geld meer mee krijgt die hij eigenlijk voor de bokslessen moet gebruiken. Zijn lerares denkt dat hij genoeg talent heeft om auditie voor The Royal Ballet School in Londen te doen. Zijn vader is hier tegen, en heeft er geen geld voor. Als Billy aan zijn vader en broer laat zien wat hij kan, krijgt hij toestemming en vertrekt hij naar Londen.

Door de muziek in de film word je helemaal meegenomen naar de wereld van Billy. Maar dat niet alleen, ook door de opbouw kom je helemaal in de film. Je maakt kennis met de familie, zo leer je de karakters kennen. Je ziet Billy boksen, en tegelijkertijd naar ballet kijken. Na Billy’s eerste balletles gaat hij al dansend naar huis en gelijk naar de bibliotheek om een boek over ballet te lenen. Je ziet echt dat hij zijn draai gevonden heeft. Na een paar balletlessen zie je hem ook beter worden, je leeft dan echt mee. Ook leefde ik heel erg met Billy mee toen Jackie, zijn vader, erachter kwam dat Billy zijn boksgeld aan balletlessen uitgaf. Jackie werd heel boos, en verbood hem verder te gaan met ballet. Billy stopt even met ballet, maar besluit later toch weer door te gaan. Het spreekt mij aan dat een jongen van elf zijn eigen leven probeert te lijden.

Door de goede acteurs leef je je helemaal in de wereld van de familie Elliot in, ook door de omgeving waar de film zich afspeelt had ik geen problemen om me in te leven. Maar wat de film echt bijzonder maakt, is dat dit een nieuw soort film voor mij is. Het gaat over iets ongewoons. De film zegt eigenlijk: ga je gevoel achterna. Dat maakt de film zo bijzonder. Het enige kleine minpunt van de film is, is dat het allemaal heel voorspelbaar is. Dat vind ik jammer, ik houd namelijk wel van een verrassing! Verder zit de film prima in elkaar. Een echte aanrader voor de hele familie, en natuurlijk balletfans!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Billy Elliot (2000)"