Voordat je een verslag schrijft van een film waar je heen bent geweest, moet je eerst het desbetreffende gedeelte over film in het deel “Kunst maken en beleven” doorlezen.
Basisboek blz.34 t/m blz. 41.
1. Algemene gegevens.
a. Titel.
Babel
b. Regisseur.
Alejandro González Iñárritu
c. Land van herkomst, releasejaar.
U.S.A. en Mexico, 2006
d. Belangrijkste acteurs.
Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal en Kôji Yakusho
e. Bioscoop waar je de film gezien hebt.
Thuis
2. Vorm.
a. Tot welk genre behoort de film? Comedy, thriller, drama, documentaire, film noir, enz.
Lees blz. 40 ‘Informatieboek’.
Drama, Thriller
b. Op welke locatie(s) speelde het verhaal zich af?
In de Marokkaanse woestijn, in Japan, in Mexico en in de Verenigde Staten (vlakbij Mexico)
c. Hoe waren de hoofdpersonen gekleed (en gegrimeerd?)
De man en vrouw die in Marokko zijn voor een vakantie, waren gewoon gekleed, niet heel speciaal. De jongetjes en lokale bevolking van Marokko zijn gekleed in spijkerbroeken en T-shirts, maar die zijn wel heel vies en stoffig. De mensen in Mexico zijn op een bruiloft, en dus ook allemaal met een jurk of rok aan, of in pak. De meisjes uit Japan waren gekleed in meestal korte rokjes een truien met een blouse er onder. Alle mensen zijn dus eigenlijk gekleed naar hun cultuur, en ze zijn ook op die manier gegrimeerd.
d. In hoeverre bepalen locaties en kleding de sfeer van de film?
Ik denk dat ze op heel veel momenten de sfeer bepalen. Zoals wanneer de Mexicaanse au pair de kinderen van Richard en Susan in de woestijn verdwalen.
e. Had de muziek (soundtrack) een opvallende rol in de film? Geef achtergrondinformatie zoals componist, genre en periode.
f. Wanneer was de muziek echt belangrijk voor de film? Geef minstens twee voorbeelden.
Toen het Japanse meisje, Chieko naar de Discotheek ging, zij is namelijk Doofstom, en ze hoort dus de muziek niet. Als ze eerst binnen komt hoor je de muziek, zie je iedereen dansen en bewegen, maar dan hoor je ineens niks meer, zoals het dus is voor dat meisje. Op dat moment had ik echt zoiets van, oh zo is dat dus. Ik denk dat de muziek dus op dat moment heel belangrijk was. Het was ook heel belangrijk op het einde van de film, wanneer Chieko naakt op het balkon staat, en haar vader haar ziet staan en naar haar toe komt. Er is alleen maar muziek, en verder geen geluid, dit maakt dit moment nog mooier en specialer dan dat het eigenlijk al was.
g. Was er sprake van speciale geluidseffecten? Geef twee voorbeelden.
Volgens mij is er niet echt gebruik gemaakt van speciale geluidseffecten. Het geluid dat te horen was in de film was geluid uit de omgeving, of muziek.
h. Op welke manier werd het verhaal verteld? (chronologisch, verspringend in plaats en tijd door montage, flashback, flash forwards, enz.) Licht je antwoord toe.
Het verhaal werd niet Chronologisch verteld. Er werd gesprongen in plaats en tijd, maar er waren geen flashbacks. Voor elk personage verliep het verhaal wel chronologisch, maar als ze van personage wisselde, versprongen ze ook van tijd en van plaats. Het volgende wat je zag bij het volgende personage is dus niet ongeveer op het zelfde moment gebeurt, er zaten soms een paar dagen tussen.
i. Welke scènes zijn je het meest bijgebleven?
De scène dat de 2 jongens de vrouw in de bus neerschoten. En ook later toen je dat dus zag gebeuren vanuit de bus. Dit was best een spannende scène, en je wist eerst, toen je het zag gebeuren vanaf de jongens niet precies wat er nou gebeurt was, dat wist je pas later toen je het weer zag gebeuren maar dan vanuit de bus, en ook vanuit een ander personage.
j. In hoeverre hebben cameravoering en/of montage hierbij een rol gespeeld?
Geef twee voorbeelden.
Het is vooral gefilmd vanuit een objectief perspectief, want je bent een buitenstaander in de film. Je kijkt naar alles wat er gebeurt zonder er echt deel van uit te maken. Ik denk dat de manier van montage heel belangrijk was in deze film, en dat vooral omdat de film niet chronologisch is, en ook omdat er in de film vaak van personage gewisseld wordt.
3. Inhoud.
a. Geef een korte inhoud van de film. (minimaal 75 woorden)
b. Om welke conflicten gaat het in de film?
In de film gaat het om 1 gebeurtenis, namelijk dat de vrouw neergeschoten word, die 4 verschillende levens/families met elkaar verbind. De man van de neergeschoten vrouw doet van alles om haar in leven te houden en haar daar weg te krijgen, wat heel moeilijk blijkt te zijn.
c. Karakteriseer het hoofdpersonage.
Richard is de man van Susan. Richard heeft Susan meegenomen op vakantie naar Marokko, en hij wil volgens mij gewoon een beetje rust voor hen 2en. Richard is heel bezorgt om Susan.
d. Karakteriseer de belangrijkste andere personages.
Chieko is een Japans meisje dat doofstom is. Ze is wanhopig opzoek naar liefde, en probeert dit op de verkeerde manieren te vinden (drugs, drank). Ze heeft het ook heel moeilijk om het verlies van haar moeder te verwerken.
De kinderen van Richard en Susan zijn heel verlegen, maar wel echt op hun gemak bij hun au pair.
e. Hoe zijn de onderlinge relaties tussen die personages?
Richard en Susan zijn de ouders van hun kinderen. De vader van Chieko heeft zijn jacht geweer verkocht aan een man in Marokko, die heeft hem weer verkocht aan de vader van de jongens de Susan neergeschoten hebben.
f. Zijn het gewone mensen of vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt? Licht je antwoord toe.
Het zijn wel gewone mensen, maar allemaal met bijzondere problemen. Zoals de wond van de kogel. Maar ook het probleem van Chieko dat ze liefde zoekt, en het verlies van haar moeder niet kan verwerken. Ze hebben niet een bepaald standpunt.
g. Wat is volgens jou het belangrijkste thema van de film?
Ik denk liefde, want Richard houd zoveel van Susan dat hij er alles aan doet om haar in leven te houden. Chieko is wanhopig op zoek naar liefde, en de au pair houd heel veel van de kinderen en probeert ze dan ook weer veilig thuis te krijgen.
4. Functie.
a. Wat is het doel van de film? (amuseren, boodschap overbrengen, informatie verstrekken, enz.) Licht je antwoord toe.
Ik denk dat de film is bedoelt als amusement. Maar ook om een boodschap over te brengen. Ik denk namelijk dat de regisseur met deze film wilde laten zijn hoe klein de wereld eigenlijk is. Want 1 gebeurtenis zet de wereld van 4 heel verschillende levens op zijn kop.
b. Hoe heeft de regisseur het publiek weten te boeien?
Door het wisselen van de personages, waardoor de film heel spannend was. Ook door het verhaal zelf. En er waren veel open plekken in de film, die pas op het einde opgevuld werden.
c. Met wie heb jij het meest meegeleefd en hoe komt dat?
Ik heb het meest meegeleefd met Chieko, want door de manier van het geluid weglaten op bepaalde momenten kwam je er echt achter hoe dat nou eigenlijk is om doofstom te zijn. Ook door het verlies van haar moeder leefde ik heel erg met haar mee.
5. Beoordeling.
Geef algemene indrukken, sterke en zwakke punten, bespreek acteerprestaties, vergelijk je indrukken met die van een verschenen recensie (krant of internet) en vel je oordeel. Voeg de filmrecensie aan het verslag toe. Beeld je in dat je dit schrijft voor een publiek dat de film nog moet gaan zien. (minimaal 75 woorden)
Meeslepende bravoure van Iñárritu
Babel maakt kans op Gouden Palm
Toen alles mensen nog één taal spraken en één gemeenschap vormden, bouwden ze een toren die moest reiken tot in de hemel. God oordeelde dat de nijvere bouwers te ambitieus waren - ze probeerden gelijk te zijn aan hem - en hij strafte hen met de Babylonische spraakverwarring. De mensen konden elkaar niet meer verstaan en raakten verspreid over de aarde.
De film Babel van Alejandro González Iñárritu is eveneens een ambitieus bouwwerk - de Mexicaan spreekt van een 'update van de Bijbelse mythe'. De opnamen duurden ruim een jaar en vonden plaats op drie continenten. Net als in zijn vorige films Amores perros en 21 Grams verbindt de Mexicaan weer verschillende verhaallijnen.
Het vertrekpunt van Babel is een schot dat wordt afgevuurd door de jongste van twee Marokkaanse broertjes, met het geweer dat hun vader een dag eerder heeft geruild met de buurman. Ze kunnen er roofdieren mee verjagen als ze de geiten hoeden. Het wapen zou drie kilometer ver kunnen schieten. Uit baldadigheid mikken de jochies op een bus in de verte.
In de bus wordt een Amerikaanse toeriste getroffen, die met haar man op reis is om de dood van hun derde kindje te verwerken. Niet veel later is op alle nieuwszenders te horen dat er en Amerikaan is doodgeschoten door een terrorist.
Ondertussen verdwalen de twee andere bloedjes van kinderen in het bloedhete grensgebied tussen Amerika en Mexico, nadat de lieve, illegale Mexicaanse oppas ze mee heeft genomen naar de bruiloft van haar broer, net over de Mexicaanse grens.
En in Japan worstelt een doofstom meisje met de zelfmoord van haar moeder. Haar vader is een rijke, drukke zakenman die jaren geleden na een jachtvakantie het geweer aan zijn Marokkaanse gids heeft gegeven waarmee het fatale schot uit de openingscène is afgevuurd.
Iñárritu brengt de verschillende verhaallijnen vol bravoure bij elkaar; samen vormen ze een meeslepende film over het menselijk onvermogen om te communiceren. Er zijn mooie rollen van Cate Blanchett, Brad Pitt, Gael Garcia Bernal en een groot aantal niet-professionele acteurs. De muziek is indringend, de fotografie is groots. Babel scoort hoog in de verschillende favorietenlijstjes.
Bron: http://www.cinema.nl/cannes-2006/artikelen/2173172/meeslepende-bravoure-van-inarritu
REACTIES
1 seconde geleden