Nederlands-Turkse Betrekkingen in de Tachtigjarige oorlog

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
  • Essay door een scholier
  • 3e klas vwo | 3104 woorden
  • 1 april 2020
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Nederlands - Turkse betrekkingen in de Tachtigjarige oorlog. 

Inhoudsopgave:

  • Inleiding                                                                                                      
  • Hoofdstuk 1: Onafhankelijkheid van Nederland                                         
  • Hoofdstuk 2: Invloed van Kanuni Sultan Süleyman en Willem van Oranje op Nederland               
  • Hoofdstuk 3: Nederlands - Turkse betrekkingen tot op de dag van vandaag   
  • Conclusie                                                                                                   
  • Eigen mening                                                                                             
  • Bronnen/literatuurlijst         

Inleiding:

“Liever Turks dan Paaps”- De opstandelingen (1574). Dit werd gezegd door de Protestantse opstandelingen die hun geloof niet mochten uiten tijdens de beeldenstorm. Met deze citaat maak ik duidelijk dat mijn werkstuk over de Spaanse heerschappij in Nederland gaat. En de steun van het Ottomaanse rijk, dus de Nederlands - Turkse betrekkingen in de tachtigjarige oorlog. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, want ik voel me zowel een Turkse als een Nederlandse en wil graag de betrekkingen tussen deze twee landen weten. De betrekkingen tussen deze twee landen spreekt me dan ook erg aan. Mijn hoofdvraag is: Wat voor invloed heeft het Ottomaanse rijk op Nederland gehad in de Tachtigjarige oorlog? Zover ik het weet ben ik opgegroeid met het feit dat het Ottomaanse rijk een groot invloed heeft gehad tussen de oorlog van Nederland en Spanje. Ook weet ik dat Willem van Oranje een bondgenootschap sloot met het Ottomaanse Rijk. Dankzij de vele verhalen van mijn vader en de series over het Ottomaanse rijk op de Turkse televisie weet ik al een beetje over het onderwerp. 

Hoofdstuk 1: Onafhankelijkheid van Nederland

Filips II

Karel V deed in 1555 afstand van zijn troon en zijn zoon Filips II volgde hem op. De strenge en religieuze politiek van Filips II werd niet goed ontvangen door de bevolking. Filips II trok zich terug na zijn bekroning in Spanje. Hij wilde niet veel met de Nederlandse gewesten te maken hebben. Daarvoor stuurde gezaghebbers naar de Nederlandse gewesten om zo toch controle te houden. Ook benoemde hij zijn halfzus Margaretha van Parma als gouverneur van de Nederlanden. 

Protestanten

In 1566 groeide er onrust tussen de Protestanten en begonnen ze zich te verzetten tegen de Katholieken. De Protestanten wilden geloven wat zij wilden. In datzelfde jaar brak nog eens de beeldenstorm los waarbinnen Protestanten vele Katholieke kerken en beelden vernielden. En wisten de Protestanten een hagenpreek te houden. In de hagenpreek werd een veelgebruikt leus: “Liever Turks dan Paaps.” 

De opstandelingen hadden veel liever het Islamitische geloof van het Ottomaanse Rijk dan de Katholieke geloof van de Spanjaarden. De Turkse sultan van het Ottomaanse Rijk, Kanuni Sultan Süleyman, hoorde deze preek en beloofde de Protestanten financiële en militaire hulp te geven. Hiermee begonnen de Nederlands-Turkse betrekkingen. 

In Spanje waren de burgers erg boos om de kettervervolgingen in de Nederlandse gewesten. Filips bemoeide hier echter vrij weinig mee. Zijn aandacht werd vooral meegenomen door de Turken. Filips II was namelijk woedend na de beeldenstorm en probeerde orde te stellen door een van zijn krachtigste onderdanen Hertog van Alva met een leger van 10.000 soldaten naar de Nederlanden te sturen. Alva begon na zijn aankomst meteen met het vervolgen en onderdrukken van de Protestanten. Daarnaast stelde hij heftige belastingen in. De protestanten gaven niet op en verspreidden pamfletten en noemden zichzelf geuzen. 

Begin tachtigjarige oorlog

De Slag bij Heiligerlee in 1568 was officieel het begin van de Tachtigjarige oorlog. De watergeuzen, gesteund door Willem van Oranje, vielen schepen aan die van en naar de Nederlanden gingen. Met de inname van Brielle hadden de watergeuzen hun eerste slag gewonnen. Op 5 april 1572 wist stadstimmerman Rochus Meeuwisz de Nederlandse sluis open te hakken waarbij land onder water kwam te staan en zo de Spaanse vijand tegen te houden. Na de inname van Brielle ging het veel makkelijker om meer steden te veroveren waaronder Alkmaar, Leiden en Haarlem. 

Na de moord van Willem van Oranje in 1584 volgde zijn zoon Maurits op als stadhouder en legeraanvoerder. In 1588 vielen de Nederlanden uit elkaar. Een Zuid-Holland deel onder regering van Spanje en het Noordelijk onafhankelijke deel dat de Republiek werd genoemd. De Republiek kreeg nog steeds steun door het Ottomaanse Rijk. Het leger van Maurits werd steeds sterker. In 1599 gaf het Ottomaanse Rijk het Nederlands militair hulp bij de Slag bij Zeeland. Ongeveer 1500 Ottomaanse soldaten hielpen mee om Zeeland te bevrijden van de Spanjaarden. Vlakbij Zeeland werd een tulpenveld aangelegd, meegebracht uit het Ottomaanse Rijk. De Spanjaarden zagen dit en beseften dat de Republiek werd geholpen door het Ottomaanse Rijk en keerden terug. Met dank aan de Turkse hulp noemde Prins Maurits van Nassau het gebied rond Sluis in de provincie Zeeland ‘Turkeye’. 

Afwijzing en minderwaardigheid van de Republiek

Na de Turks-Nederlandse overwinning van Zeeland werd er in 1609 een twaalfjarig bestand gemaakt met de Spanjaarden. Nederland maakte gebruik van het feit dat ze “onafhankelijk” waren en stadsambassadeurs klopten gauw bij de deuren van Engeland en Frankrijk om hulp te vragen tegen de strijd met Spanje. Hoewel Engeland en Frankrijk dit al een keer hadden afgewezen probeerde de Republiek toch weer een kans. Beide landen zagen de stadsambassadeur niet als een officiële ambassadeur. Alleen volledig onafhankelijke landen zouden stadsambassadeurs mogen sturen. Hierdoor werd Nederland minderwaardig behandeld. De twee landen zagen de Republiek nog steeds als een onderdeel van Spanje. 

De Osmaanse minister Halil Paşa stuurde persoonlijk een verzoek naar de Nederlandse stadsambassadeur om naar Istanbul te komen. De Republiek accepteerde meteen dit verzoek en Cornelis Haga werd de eerste Nederlandse ambassadeur. In Istanbul waren ook andere ambassadeurs uit de landen: Frankrijk, Engeland en Venetië. De ambassadeurs uit deze al deze landen waren het er niet mee eens dat een land als de Republiek een ambassadeur in Istanbul had. Ze probeerden de Ottomanen over te halen om hem terug te sturen en de landen zeiden belachelijke dingen over de Republiek. De Ottomanen trokken zich niets aan van deze landen. 

Onafhankelijkheid van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

De omringende landen bevestigden de onafhankelijkheid van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden pas met de Vrede van Münster in 1948, dat een onderdeel was van het Verdrag van Westfalen. Maar de Ottomaanse Turken zagen al eerder de Republiek als een soeverein en zelfstandige staat.

Hoofdstuk 2: Invloed van Kanuni Sultan Süleyman en Willem van Oranje op Nederland

Kanuni Sultan Süleyman

Kanuni Sultan Süleyman werd geboren op 6 november 1494 in de voormalige stad Trabzon, Turkije. De vader van Süleyman was Yavuz Sultan Selim, ook wel bekend als de 9de Sultan van het Ottomaanse Rijk. Kanuni Sultan Süleyman werd vernoemd naar de profeet Süleyman. Süleyman groeide op in zijn geboorteplaats. Hij groeide op samen met zijn melkbroer Yahya efendi. Na de dood van zijn vader kwam Süleyman naar Istanbul en werd 30 september 1520 de Sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij heeft vele successen geboekt in het Ottomaanse rijk. In totaal heeft hij 13 reizen doorgebracht om landen te veroveren in een tijd van 10 jaar. Zijn laatste 15 jaar kreeg hij een ongeneeslijke en pijnlijke wond op zijn voet, maar dit hield hem niet tegen om zijn rijk uit te bereiden. Toen hij de Sultan was van het Ottomaanse Rijk bestond de grootte van zijn rijk van de Donau tot aan de Eufraat. Kanuni Sultan Süleyman had geweldige oorlogsstrategieën en wist vele dingen over het politiek.  Door de westerse schrijvers werd hij met de bijnaam "Indrukwekkend" of "Grote Turk" genoemd. 

Invloed van Kanuni Sultan Süleyman op Nederland

Dankzij Kanuni Sultan Süleyman begonnen de eerste Nederlands - Turkse betrekkingen. In de tijd dat de Nederlanden onder leiding waren van de Spaanse keizer en tijdens de beeldenstorm helpte deze Ottomaanse staatshoofd de Nederlanden met financiële en militaire hulp. Verder zei hij tegen de Nederlanden dat hij legerkleding zou gaan sturen en vroeg of de soldaten bij de grens moesten gaan bewaken. Nadat de Spanjaarden de soldaten en de tulpenveld zagen, besefte het land dat Nederland en het Ottomaanse rijk bondgenoten waren en keerden terug. 

Willem van Oranje

Willem van Oranje, ook wel bekend als “De vader des Nederlands’, werd in 1533 geboren in het slot Dillenburg, Duitsland. Op zijn 11-jarige leeftijd erfde hij het prinsdom Oranje. Hij werd Katholiek opgevoed in het gebied waar Karel V woonde. Karel V vond dat hij Katholiek moest zijn als toekomstige vorst van de Nederlanden. Vanaf zijn 20ste wordt hij lid van de Raad van State. Verder wordt hij militair opperbevelhebber en stadhouder. 

Filips II wilde de macht van de stadhouders beperken, maar daar was Willem niet mee eens. Bovendien vond Willem dat iedereen mocht geloven waarin hij wilde, maar dat kwam weer niet goed uit voor de Katholieke Filips II. Na de beeldenstorm vluchtte Willem van Oranje naar Dillenburg, waar vanuit hij in 1568 verschillende militaire aanvallen bestuurde en een einde aan de Hertog van Alva wilde maken. Via propaganda kon hij zijn strijd doorzetten. Van alle landen waar Willem hulp aan vroeg was het Ottomaanse Rijk het enige land die de Nederlanden hielp. Alva werd woest doordat Willem vluchtte en startte de Raad van beroerte op, waarin hij ketters nog meer veroordeelde. Vanuit de Nederlanden werd Willem van Oranje geroepen, maar hij kwam niet. Hij ging over een moeilijk periode heen. Hij verloor zijn eerste vrouw en zijn tweede vrouw kreeg een kind van een andere man. In 1972 wordt Den Briel ingenomen door de watergeuzen. En de opstandelingen krijgen weer hoop. Vervolgens komen er meerdere successen. Dankzij de doorzettingsvermogen van Willem van Oranje en de hulp van het Ottomaanse rijk hielden de soldaten Holland en Zeeland in stand. Op 10 juli 1584 vermoordde Balthasar Gerards, Willem van Oranje. Zo heeft Willem van Oranje toch de protestanten geholpen en na zo’n 20 jaar werd de Republiek officieel onafhankelijk verklaard. 

Hoofdstuk 3: Nederlands - Turkse betrekkingen tot op de dag van vandaag

In de Eerste wereldoorlog waren Duitsland en het Ottomaanse Rijk bondgenoten. Met deze reden heeft Duitsland niet de oorlog aan Nederland verklaard. Zo was Nederland in de tijd van de Eerste wereldoorlog neutraal. Na de Eerste wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland. In de tijd dat Hitler aan de macht was in Duitsland heeft het Turkije de deuren voor alle joden in Europa opengedaan.

In 1922 kwam er een einde aan het Ottomaanse Rijk. In 1923 kwam er een Republiek Turkije onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk. Koningin Wilhelmina stuurde hoogstpersoonlijk een felicitatie aan de nieuwe president Mustafa Kemal Atatürk. In 1924 sloten Turkije en Nederland een vriendschapsverdrag. Een van de eerste verdragen van het nieuwe Turkije was dan ook dit verdrag. In 1930 werd de eerste Philips bedrijf gesticht in de Republiek Turkije. In 1934 richtten Mustafa Kemal Atatürk en Koningin Wilhelmina een Turks- Nederlands vereniging op. Na de Tweede Wereldoorlog liep zowel in Nederland als Duitsland een enorme oorlogsschade op. Halverwege de jaren 60 kwamen er een grote hoeveelheid gastarbeiders werken in deze landen. De gastarbeiders hadden slechte werkomstandigheden, maar toch werden ze met open handen ontvangen. Ze kregen een gebedsruimte, een Turkse kok, extra vakantiedagen en vliegtickets naar Turkije. De Turkse gastarbeiders bleven in Nederland werken en bouwden een eigen leven op. Van de Nederlandse overheid hadden de gastarbeiders het recht om te blijven en na 2 jaar ook de familie naar Nederland te brengen. Zo kwamen veel meer Turken naar Nederland en stichtten ze een familie. Tegenwoordig wonen er meer dan 400.000 Turken in Nederland

Wat is er gebeurd met de band tussen Nederland en Turkije na 2017?

Al meer dan 400 jaar bestaan er diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Door de diplomatieke rel van 2017 is er een dreiging van deze band. In maart 2017 kwam de minister van buitenlandse zaken vanuit Turkije naar Nederland om zo de Turkse Nederlanders meer informatie te geven over de verkiezingen in Turkije. De Nederlandse politie hield haar tegen bij de Duitse grens. Ze mocht het land niet binnen. In Rotterdam kwam een heleboel Turkse Nederlanders naar buiten om te demonstreren. 

De voormalige Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Mark Rutte hadden in 2017 een ruzie gemaakt maar deze was in scène gezet, want zowel in Turkije als in Nederland waren er verkiezingen. Op 15 maart 2017 waren er in Nederland parlementaire verkiezingen. En op 16 april 2017 waren er verkiezingen om de Turkse grondwet te veranderen. Om zowel Nederlandse Turken als Turkse Nederlanders te motiveren om te gaan stemmen. En dit had te maken met het feit dat Geert Wilders in een enquête al meer dan 30% van de stemmen zou gaan krijgen. Erdogan en Rutte wilden voorkomen dat dit gebeurde. Het plan van deze 2 leiders heeft ervoor gezorgd dat 75% van de stemmen in Turkije naar Erdoğan gingen en de meerderheid van de Nederlandse Turken heeft een meerderheid op Rutte gestemd. 2 maanden na de verkiezingen werd de band tussen Nederland en Turkije weer opgepakt. Nu zitten er 10 turken in de tweede kamer van de Nederlandse regering. 

Conclusie

Na dit essay heb ik mijn hoofdvraag kunnen beantwoorden. Mijn hoofdvraag was: Wat voor invloed heeft het Ottomaanse rijk op Nederland gehad in de Tachtigjarige oorlog? Het Ottomaanse Rijk heeft militaire hulp gegeven aan de soldaten. Zo werden er Ottomaanse soldaten gestuurd naar de Nederlanden. Verder bood de staatshoofd van het Ottomaanse Rijk, Kanuni Sultan Süleyman, de soldaten legerkleding aan en gaf oorlogsstrategieën over hoe snel ze de Spanjaarden konden verslaan. Daarnaast werd er financiële hulp gegeven om de opstandelingen te steunen. Halil Paşa die de staatsambassadeur Cornelis Haga persoonlijk riep naar Istanbul. En niet te vergeten de meegenomen tulp uit het Ottomaanse rijk wat de Spanjaarden deed trillen.

Eigen Mening

Ten eerste vond ik het erg interessant en leuk om dit essay te schrijven. Het is namelijk een onderwerp wat me echt aanspreekt. Er zijn een heleboel voordelen van dit essay. Zo vind ik het onderwerp echt wel origineel. Ik kan wel zeggen dat niet iemand zomaar dit onderwerp kiest, doordat er best weinig informatie over valt te vinden. Ik heb zowel Nederlandse en Turkse bronnen moeten vergelijken en heb lang nagedacht hoe ik het precies kon verwoorden. In de bibliotheek heb ik nauwelijks boeken kunnen vinden over de Nederlands - Turkse betrekkingen. En als ik een boek kon vinden ging het over Willem van Oranje of de tachtigjarige oorlog die het dichtstbijgelegen van mijn onderwerp zat. Bij mijn volgende werkstuk zou ik meer informatie vooraf zoeken zodat ik niet in de knoop terecht kom en eerder beginnen met mijn essay schrijven. 

Vele Nederlandse en Westerse bronnen vertellen niet graag dingen over het Ottomaanse Rijk. Maar als je naar de geschiedenis kijkt van Nederland zie je wel veel aspecten waar het Ottomaanse Rijk en ook het Huidige Turkije in voorkomt. Van Sinterklaas tot Tulpen en van yoghurt tot de opbouw van sommige steden. Zo zie je dus vele dingen van het Turkse cultuur terug in Nederland. Vanaf de onafhankelijkheid tot de dag van vandaag heeft Turkije een invloed gehad op Nederland. Na de tijd van Hitler vind ik dat discriminatie enorm is toegenomen en dit verklaart waarom Geert Wilders zo over Turkije denkt en dat er in westerse bronnen niet veel wordt verteld over het Ottomaanse Rijk. De betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn nooit zwak geweest. Voor mij en alle andere Turkse jongeren is Nederland de vaderland en Turkije de moederland. Als je aan een kind vraagt om een keuze te maken tussen de moeder of de vader is het net zo moeilijk als Nederland en Turkije.

Bronnen:

Bron 1: Betrekkingen Turkije en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. (2019, 25 juni). Geraadpleegd op 6 maart 2020, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/betrekkingen-turkije-en-nederland-tijdens-de-tachtigjarige-oorlog

Bron 2: van Cruyningen, A. (2017). De Tachtigjarige Oorlog (1ste editie). Utrecht: Omniboek 

Bron 3: Gastarbeiders in Nederland sinds de jaren zestig. (2017, 15 september). Geraadpleegd op 6 maart 2020, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/gastarbeiders-in-nederland-sinds-de-jaren-zestig

Bron 4: “Hollandalıları İspanyolların Zulmünden Kurtarmaya Yeniçeri Kıyafeti Yetti”. (2012, 18 april). Geraadpleegd op 6 maart 2020, van https://www.haberler.com/hollandalilari-ispanyollarin-zulmunden-kurtarmaya-3547973-haberi/

Bron 5: Klei, E. (2012, 14 april). Bevrijders Leiden droegen Turkse vlaggen. Geraadpleegd op 6 maart 2020, van https://joop.bnnvara.nl/opinies/bevrijders-leiden-droegen-turkse-vlaggen+

Bron 6: Kuipers, J. J. B. (2018). Willem van Oranje (1ste editie). Zutphen: Walburg Pers. 

Bron 7: Mijn vader en zijn vriend (Rotterdam op 11 maart 2017)

Bron 8: Sag, A. (2009, 15 augustus). De Turkse erkenning van de Nederlanden [{post-weblog}]. Geraadpleegd op 6 maart 2019, van http://www.armandsag.nl/art

Bron 9: Tachtigjarige Oorlog. (z.d.-b). Geraadpleegd op 6 maart 2020, van https://www.historischmuseumdenbriel.nl/nl/collectie/verhaal/80-jarige-oorlog#/historischmuseumdenbriel/nl/collectie/verhaal/80-jarige-oorlog/slideshow/f0028_c.jpg+

Bron 10: 404 | Historiek. (2018, 31 oktober). Geraadpleegd op 6 maart 2020, van https://historiek.net/tachtigjarige-oorlog-opstand-nederlanden/63289

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.