Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Youtube

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Essay door een scholier
  • groep 8 | 1942 woorden
  • 1 december 2021
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Youtube

Guusje Witkamp

22-09-2021

25-10-2021

Fatimaschool 2021-2022  

groep 8B


INHOUDSOPGAVE

INHOUDSOPGAVE 2

INLEIDING 3

HOOFDSTUK 1: Wat is YouTube? 4

HOOFDSTUK 2: YouTube door de jaren heen 5-6

HOOFDSTUK 3: Geld verdienen met YouTube? 7-8

HOOFDSTUK 4: Bekende YouTubers 9-10

NAWOORD 11

BRONVERMELDING 12


INLEIDING

Ik heb dit onderwerp voor mijn werkstuk gekozen omdat bijna mijn hele familie YouTube kent en soms ook wel filmpjes kijkt. Ik vind het ook heel leuk dat je filmpjes van mensen over de hele wereld kan zien en dat je geld kunt verdienen met je filmpjes.

Ik ga vertellen over wat YouTube is, hoe YouTube er vroeger vergeleken met nu uitzag en ik heb een paar bekende YouTubers een mail met een interview erin gestuurd, dus daar heb ik ook een hoofdstuk van gemaakt.

HOOFDSTUK 1: Wat is YouTube?    

Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat er iemand is die niet weet wat YouTube is (omdat zelfs mijn oma van 88 YouTube kijkt!), maar toch zal ik eerst uitleggen wat YouTube precies is.

YouTube is een website om videos te bekijken en te delen. Je kan de site vinden op www.YouTube.nl of gewoon via de app. Deze kun je bezoeken via een smartphone, smart televisie, tablet of computer. Je kunt er een eigen account maken en binnen een paar minuten je eigen filmpjes delen.

Iedere dag worden er meer dan 300.000 nieuwe filmpjes op YouTube gezet. 

De inhoud van die filmpjes is heel verschillend: Van instructiefilmpjes over hoe je je tent moet opzetten, tot mensen die er zelfgeschreven liedjes op zingen of filmpjes van schattige kittens!

YouTube heeft wereldwijd 2 miljard gebruikers die met elkaar iedere minuut 500 uur aan filmpjes uploaden. Dus dan zou je meer dan 50 jaar nodig hebben om alle filmpjes op YouTube te bekijken! Per dag kijken al die gebruikers samen meer dan 2 miljard filmpjes en per jaar zijn dat er meer dan 1 triljoen.

Omdat het zo eenvoudig is om filmpjes op YouTube te zetten, zijn er strenge regels waaraan een filmpje moet voldoen: je mag geen filmpjes plaatsen die door een ander zijn gemaakt, en je mag geen haat zaaien of seksueel getinte video's online zetten bijvoorbeeld. Die filmpjes worden verwijderd door speciale controleteams van YouTube.

Als je een filmpje op YouTube plaatst dat niet aan de regels voldoet, kun je een strike krijgen. Een strike is een soort straf. Als je door blijft gaan met het plaatsen van filmpjes die de regels niet volgen, dan kan je YouTube-account worden verwijderd en kun je geen filmpjes meer plaatsen.

HOOFDSTUK 2: YouTube door de jaren heen

YouTube werd in februari 2005 opgericht door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. In februari 2004 deed Jawed inspiratie op voor het idee van Youtube door het Superbowl incident. Janet Jackson toonde per ongeluk een stukje blote borst en Jawed wilde dit nogmaals bekijken. Hij kon haast geen videoclips online vinden, wat hem op het idee bracht om een website speciaal voor het delen van video's op te zetten. Op 14 februari 2005 werd officieel YouTube online gezet.In de maanden hierna werd de website stap voor stap opgezet.

De eerste video heette ‘’Me at the zoo’’ en werd op 23 april 2005 door Karim zelf geüpload. Deze video staat nog steeds online. 

In april 2005 wilde YouTube ook kijken of het een geschikte datingsite kon zijn. Helaas lukte dit niet want niemand vond het handig.

Een groot bedrijf genaamd Sequoia Capital zag wel wat in Youtube en gaf hen 11 miljoen dollar om te beginnen.

Op 15 december 2005 werd YouTube officieel online gezet. Er waren inmiddels al rond de 8 miljoen kijkers per dag. YouTube werd steeds populairder en in 2006 hoorde YouTube al bij de top 10 van meest bezochte sites van de wereld. 

In juli 2006 werden er zo'n 65.000 filmpjes per dag op de site gezet en werden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken. Rond augustus 2006 waren er al meer dan 6 miljoen video's op YouTube. 

Het essay gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In 2006 werd YouTube voor 1,65 miljard dollar verkocht aan Google want Google Video’s was veel minder populair en ze wilden meer geld verdienen.

In 2007 werd YouTube geblokkeerd in Thailand en Turkije omdat de regering het niet fijn vond dat zij niet konden controleren wat er allemaal op de app stond en werd bekeken, later hebben ook Turkmenistan, Iran, Brazilië, China en Pakistan YouTube één of meer keer geblokkeerd, om dezelfde reden.

YouTube maakte in augustus 2007 een partnerprogramma bekend, dit betekent dat bedrijven advertenties kunnen plaatsen bij video’s en dat je als plaatser van de video hiermee geld kon verdienen. Hierdoor kwamen ook de eerste vloggers.

In 2009 had YouTube per dag 1 miljard kijkers. In 2010 werden er meer dan 2 miljard video's per dag bekeken.

In 2010 begon YouTube ook met het livestreamen van content. Ook werd de kwaliteit van de video’s steeds beter. halverwege 2010 konden video's in 4K worden geüpload.

In 2011 steeg het aantal kijkers naar 3 miljard per dag. Aan het einde van 2011 had YouTube zelfs 4 miljard kijkers!

Vanaf 26 juni 2014 werden video's met 60 beelden per seconde ondersteund, vooral voor game-video's. 

Op 20 februari 2015 introduceerde YouTube een kindvriendelijke app: YouTube Kids, met deze versie kunnen ouders de schermtijd van hun kinderen beperken en bepalen naar welke kanalen zij kijken.

Begin 2016 konden ook video’s in HDR geüpload worden op YouTube.

Tijdens de Corona-lockdown werd er veel gebruikgemaakt van YouTube. Omdat je niet meer echt naar het museum kon, kwamen er ook online rondleidingen op YouTube.

In deze tijd heeft YouTube wèl de beeldkwaliteit van zijn video's verlaagd, om ervoor te zorgen dat het internet niet teveel belast werd. Heel veel mensen werkten namelijk thuis en ook kinderen volgden vanuit huis hun lessen. 

Wanneer je een filmpje op YouTube hebt gekeken en je het een leuk filmpje vond, dan geef je het een duimpje omhoog. Vroeger was dat anders, toen kon je een filmpje sterren geven. Als je het filmpje leuk vond gaf je 4 of 5 sterren en als je het filmpje niet leuk vond gaf je 1 of 2 sterren.

HOOFDSTUK 3: Geld verdienen met YouTube?

Het is de droom van veel mensen om niet meer te hoeven werken, maar gewoon genoeg inkomen te hebben uit je YouTube-kanaal. Het liefste natuurlijk rijk en beroemd worden met je eigen kanaal!

(In hoofdstuk 4 vertel ik meer over mensen die hierin geslaagd zijn)

1- Geld verdienen met je views op Youtube

Stel dat je bijvoorbeeld een video upload die heel vaak wordt bekeken (misschien wel viral gaat) èn je bent partner van YouTube èn je hebt toegestaan dat er advertenties worden getoond bij je video, dan betaalt YouTube je voor iedere keer dat er op de advertentie wordt geklikt.

Voor een miljoen keer klikken, krijg je maar ongeveer 1500 euro.

Je kunt niet zomaar partner van YouTube worden. Je moet dan in het afgelopen jaar minimaal 4000 uur aan video's hebben geupload, minimaal 1000 abonnees hebben plus een Google Adsense account.

Je kunt hierbij niet zelf kiezen welke advertenties er bij je video geplaatst worden en dat is soms niet fijn.

2. Geld verdienen met branding op Youtube

Om hiermee geld te verdienen is het extra belangrijk dat je kanaal een bepaald thema heeft, als voorbeeld kanaal “Slijm maken”

In je YouTube analytics kun je zien onder welke doelgroep jouw kijkers zich bevinden. Als je dat weet, kun je geld gaan verdienen met branding op YouTube. 

Vaak komt een bedrijf dat interesse heeft in jouw doelgroep vanzelf naar je toe, maar je kunt hen ook zelf benaderen. 

Het voorbeeld kanaal kan heel interessant zijn voor bijvoorbeeld Intertoys, Jamin en andere snoepwinkels .

Je kunt dan tegen betaling samenwerken met dat bedrijf. Ze kunnen hun advertenties bij jouw kanaal zetten, of je kunt hun producten laten zien in je video’s.

3. Geld verdienen met merchandise op Youtube

Als je echt al flink populair bent op YouTube en je veel fans hebt, dan kun je geld verdienen met merchandise. Merchandise zijn bijvoorbeeld petjes of shirts met jouw naam erop.

4. Geld verdienen met affiliate marketing

Een andere vorm om geld te verdienen met een Youtube kanaal is aan de hand van Affiliate marketing. Dit betekent dat je producten van bedrijven online ‘adviseert’ met een link bij jouw kanaal. Wanneer een kijker van jouw video op deze link klikt en het product van het bedrijf koopt, krijg jij daar geld voor.

Omdat het bedrijf wel zeker moet weten dat jij de persoon bent die een product aanraad moet je je aanmelden bij een affiliate programma

5. Geld verdienen op Youtube met donaties

Bij deze manier van geld verdienen, vraag je je kijkers om een bijdrage. Je kunt dit natuurlijk algemeen vragen (Vind je ons kanaal leuk? Steun ons dan met een donatie) maar je kunt bijvoorbeeld ook aangeven dat je op je reiskanaal ook graag hotels wilt gaan testen en dat je daar geld voor nodig hebt.

6. Geld verdienen met paid memberships

Je kunt ook geld verdienen met Youtube paid memberships. Hierbij betalen je kijkers voor het kijken naar jouw video’s. Op YouTube gebeurt dit vaak door naast een gewoon kanaal ook een soort “plus-kanaal” te maken. Alleen de betalende kijkers kunnen dan het plus-kanaal bekijken. 

HOOFDSTUK 4: Bekende YouTubers

Je kunt dan tegen betaling samenwerken met dat bedrijf. Ze kunnen hun advertenties bij jouw kanaal zetten, of je kunt hun producten laten zien in je video’s.

3. Geld verdienen met merchandise op Youtube

Als je echt al flink populair bent op YouTube en je veel fans hebt, dan kun je geld verdienen met merchandise. Merchandise zijn bijvoorbeeld petjes of shirts met jouw naam erop.

4. Geld verdienen met affiliate marketing

Een andere vorm om geld te verdienen met een Youtube kanaal is aan de hand van Affiliate marketing. Dit betekent dat je producten van bedrijven online ‘adviseert’ met een link bij jouw kanaal. Wanneer een kijker van jouw video op deze link klikt en het product van het bedrijf koopt, krijg jij daar geld voor.

Omdat het bedrijf wel zeker moet weten dat jij de persoon bent die een product aanraad moet je je aanmelden bij een affiliate programma

5. Geld verdienen op Youtube met donaties

Bij deze manier van geld verdienen, vraag je je kijkers om een bijdrage. Je kunt dit natuurlijk algemeen vragen (Vind je ons kanaal leuk? Steun ons dan met een donatie) maar je kunt bijvoorbeeld ook aangeven dat je op je reiskanaal ook graag hotels wilt gaan testen en dat je daar geld voor nodig hebt.

6. Geld verdienen met paid memberships

Je kunt ook geld verdienen met Youtube paid memberships. Hierbij betalen je kijkers voor het kijken naar jouw video’s. Op YouTube gebeurt dit vaak door naast een gewoon kanaal ook een soort “plus-kanaal” te maken. Alleen de betalende kijkers kunnen dan het plus-kanaal bekijken. 

HOOFDSTUK 4: Bekende YouTubers

Nederland heeft een behoorlijk aantal bekende YouTubers. Ik heb een lijstje gemaakt van de bekendste YouTubers op volgorde van hun aantal volgers.


1- Kwebbelkop 14,8 miljoen volgers

Hij maakt heel veel video’s over games.

2- Nikkietutorials, met 13,8 miljoen volgers.

Nikkie is met haar make-up tutorials heel erg bekend geworden over de hele wereld.

3- NiceNienke, 3,4 miljoen volgers.

Nienke is in Nederland helemaal niet bekend, maar in Brazilië wel. Ze is tot nu toe 2 keer daar geweest en ze had super veel fans. 

4- EnzoKnol, 2,6 miljoen volgers. 

Hij heeft zelfs een wassen beeld in een wassenbeeldenmuseum in Amsterdam!

5- StukTV, met 2,5 miljoen volgers. StukTV bestaat uit 3 personen: Giel de Winter, Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens. StukTV doet allemaal challenges. 

6- Dylanhaegens, 1,85 miljoen volgers.

Dylan is vooral bekend om zijn top 10 video’s. 

7-  Meisjedjamila, met 1,8 miljoen volgers.

Djamila is bekend geworden met haar video’s over slijm.

8- Milan Knol, 1,39 miljoen volgers

9- Gio, met 1,33 miljoen volgers. Echte naam van Gio is Giovanni Latooy.

De meeste video’s van Gio zijn gewoon vlogs.

10- Kalvijn, die informatie staat hieronder want hij had als enige het interview beantwoord.

Informatie over Kalvijn:

Echte naam: Kelvin Boerma

Geboortedatum: 19 mei 1996 

Begonnen met YouTube: 2010

Aantal volgers: 1,27 miljoen

Weet je nog wat het eerste YouTube filmpje was dat je keek?

Kelvin keek vroeger veel video's van MasterMovies. Hij weet alleen niet exact meer welk video hij als eerste keek.

Waarom heb je besloten om YouTuber te worden?

Toen Kelvin begon met YouTube was het begrip 'YouTuber' nog niet heel erg bekend, het was toen ook nog niet bekend dat je je beroep ervan kunt maken. Hij is begonnen met YouTube omdat hij al sinds hij kind was super leuk vond om filmpjes te maken. 

Heb je tips voor kinderen die ook YouTube filmpjes willen maken?

Gewoon doen en doorzetten. Kijk verder ook veel YouTube en laat je inspireren door anderen. Denk verder goed na of je het wel echt leuk vindt.

Wat vind je de nadelen van YouTube?

De negatieve reacties die soms onder video's staan.


NAWOORD

Nadat ik dit werkstuk heb gemaakt realiseerde ik me hoe ingewikkeld YouTube eigenlijk is en nu weet ik ook hoe de advertenties werken, dus als ik wil kan ik nu ooit zelf een YouTube kanaal beginnen, maar dat lijkt me nu nog te ingewikkeld en het kost veel tijd. 

Het was erg leuk om dit werkstuk te maken omdat ik bijna iedere dag YouTube filmpjes kijk en er nu veel meer over weet. Volgens mij heb ik er best goed aan gewerkt, alleen was het wel heel jammer dat er bijna niemand op het interview antwoordde.

BRONVERMELDING

spreekbeurten.info

scholieren.com

Kalvijns manager

demodernenomaden.nl

https://www.xgn.nl/artikel/top-10-grootste-nederlandse-youtubers

Wikipedia

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.