Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geschiedenis van Antwerpen (Gouden eeuw - heden)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 3e klas aso | 717 woorden
  • 24 oktober 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Gouden eeuw

De 16de eeuw wordt beschouwd als de gouden eeuw van Antwerpen. Het was op commercieel en  artistiek vlak een hoogtepunt voor de stad. Het werd één van Europa’s grootste handelssteden doordat haar rijkdom mensen van over de hele wereld aantrok en verving hierdoor Brugge als handelsmetropool. In deze eeuw werd ook De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal eindelijk afgewerkt en werden er vele nieuwe bouwwerken gebouwd of herbouwd zoals het Stadhuis en de St Jacobs en St Paulus kerken. In 1560 bereikte de stad hierdoor 100.000 inwoners. 

Het begin van de 16de eeuw, de tijd dat Karel V heerste in Antwerpen, was vooral de tijd wanneer er zoveel welvaart was. Ook in de beginjaren van Filips II, die zijn vader overnam, was het nog een welvarende stad. Maar stilletjes aan begon de bloei van Antwerpen toch voorbij te gaan en werd het een minder belangrijke stad doorheen de eeuwen.

Moeilijkheden

Omstreeks het midden van de 16de eeuw was Antwerpen namelijk niet meer de plaats waar Portugese specerijen werden opgeslagen en een decennium later begonnen de Engelse wolhandelaars de stad ook te verlaten. Hierdoor begon de economie in Antwerpen achteruit te gaan. Er was ook veel religieuze onrust wat De Beeldenstorm in 1566 veroorzaakte.

Twee jaar later brak ook de Tachtigjarige Oorlog uit en begon Antwerpen sterk achteruit te gaan. Tien jaar na de oorlog uitbrak werd de stad ook geplunderd door de Spanjaarden tijdens de Spaanse Furie en in 1584 werd de Schelde door het beleg van Antwerpen afgesloten van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, huidig Nederland. Het werden moeilijke tijden voor Antwerpen. Meer dan de helft van de inwoners vluchtte en de gouden eeuw was over.

Napoleon

Na deze moeilijke tijden kwam er een grote verandering in 1792. De Franse Revolutie was namelijk begonnen en Franse legers veroverden Antwerpen. Na bijna twee eeuwen gesloten te zijn, besloot Frankrijk de Schelde weer te heropenen. Maar tijdens de napoleontische oorlogen was het heel moeilijk om handel te voeren. Antwerpen veranderde in een oorlogshaven onder Napoleon en werd gezien als een pistool gericht op het hart van Engeland. 

Belgische Revolutie

Na de dood van Napoleon bloeide Antwerpen omstreeks 1814 weer tot een waardige havenstad. Maar na 16 jaar moest de Schelde nog voor een keer sluiten, nu door de Belgische Revolutie in 1830 die België van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zou scheiden. Na die oorlog gaf het scheidingsverdrag, het verdrag dat Nederland en België scheidde, Nederland wel het recht tol te heffen op de scheepvaart op de Schelde. Op 12 mei 1863 werd dat recht uiteindelijk afgekocht en vierde Antwerpen de 'Schelde vrij’-feesten. Dit werd vorig jaar ook gevierd omdat het precies 150 jaar geleden was.

Het werd weer een tijd van welvaart in Antwerpen. In 1875 werd de Schelde bijvoorbeeld bijna dubbel zo breed gemaakt tot ca. 500 meter en werden de Wereldtentoonstellingen van 1885 en 1894 in de stad gehouden. In 1899 werd ook het Station Antwerpen-Centraal gebouwd.

Wereldoorlogen

In 1914 begon natuurlijk de eerste Wereldoorlog en begonnen er weer moeilijke tijden voor Antwerpen. De stad werd in augustus en september van 1914 hevig aangevallen en op 10 oktober 1914 werd het definitief ingenomen door de Duitsers. Na vier lange jaren van bezetting was de oorlog op 11 november 1948 eindelijk voorbij en was Antwerpen weer vrij.

Na Wereldoorlog I en voor Wereldoorlog II, beter bekend al de Interbellum, was er weer een bloei in Antwerpen. Twee jaar na de Wereldoorlog hield ze namelijk de Olympische Spelen van 1920, bouwde negen jaar later de Boerentoren, één van de eerste wolkenkrabbers in Europa, en ze hield in 1930 weer de Wereldtentoonstelling.

Het duurde jammergenoeg niet lang voordat de tweede Wereldoorlog uitbrak. Deze had een veel drastischer effect op de stad dan bij de eerste. Van eind 1944 tot begin 1945 werd Antwerpen hevig aangevallen door bommen gericht op de haven, waar materiaal van de geallieerden werden aangevoerd. Er vielen duizenden doden en heel veel Antwerpenaren vluchtten uit de stad. Het was zo erg dat een geldsom gegeven werd aan de mensen die in de stad bleven, zogenaamd ‘bibbergeld’. 

Na de laatste Wereldoorlog kon Antwerpen eindelijk weer bloeien. Hoewel de Duitsers de haven zoveel mogelijk probeerden te beschadigen, de schade was uiteindelijk toch beperkt. Antwerpen werd na vele jaren weer hersteld en is de dag van vandaag terug de welvarende havenstad die ze lang geleden al was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.