San siro stadion

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 793 woorden
  • 4 januari 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding

Afgelopen oktober ben ik op werkweek geweest naar Italië. Op de laatste dag waren we in Milaan en hebben we het San Siro stadion bezocht wat eigenlijk ‘Stadio Giuseppe Meazza’ heet. Dit stadion is de thuisbasis AC Milan en Internazionale. Ik heb dit gebouw gekozen omdat ik van voetbal houd en omdat ik het een heel mooi stadion vind.

Het Kunstwerk

Het gebouw is vernoemd naar Giuseppe Meazza. Hij was een symbool voor Internazionale. Het station werd geopend op 19 september 1926. Toen konden 55.000 toeschouwers in het gebouw. Het gebouw is in de loop van de jaren 2 keer gerenoveerd. Bij deze opknapbeurten werd het gebouw hersteld en vergroot. In het huidige stadion kunnen 80.018 toeschouwers. Bij de laatste opknapbeurt werd een extra niveau op het stadion gebouwd. Om dit te ondersteunen zijn er 11 cilinders van gewapend beton neergezet. Deze cilinders zijn trappenhuizen en geven een extra dynamische uitstraling. Ook heeft het stadion nog vier hoektorens. Deze zijn alle vier 51 meter hoog.

Het Stadio Giuseppe Meazza domineert de omgeving, want het is een immens groot gebouw. Het gebouw heeft ook contrast met de omgeving, want het stadion ziet er van buiten niet heel vrolijk uit. Het is een beetje sober en je ziet veel beton. De omgeving rondom het stadion is ook best somber, want er is veel asfalt en de gebouwen zien er ook niet erg gezellig uit.

De opvallende materialen die gebruikt zijn voor het San Siro stadion zijn: Beton en de staal constructie op het dak. De grondvorm van het gebouw is een grote ‘doos’-vorm. Het gebouw heeft geen echte façade, want er is niet echt 1 hoofdingang. Hierdoor valt de entree van het gebouw niet erg op. Je ziet een duidelijk zichtbare skeletbouw. De architect heeft zich laten leiden door less is more, want het gebouw is op de rode staal constructie op het dak gewoon grijs en kaal. Het gebouw sluit zich aan bij de gebruiksfunctie van het gebouw, want het heeft tribunes en een voetbalveld midden in. De associaties die het gebouw oproepen zijn: Status, gesloten bolwerk, vesting.

De Kunstenaar

Ulisse Stacchini was geboren in Florence in 1871. Hij stief in Sanremo in het jaar 1947. Hij was een beroemd Italiaanse architect. Hij werd wereldwijd bekend met het centrale station in Milaan (te zien op de foto rechts). Ook heeft hij het San Siro stadion ontworpen.

Hij studeerde in Rome af. Na het afstuderen verhuisde hij naar Milaan. Hij begon daar met het ontwerpen van privéwinkels, huizen en kantoren.

 Zijn Milanese eigentijdse herenhuizen werden beïnvloed door buitenlandse stijlen. Hij ontwierp deze gebouwen volgens de principes van

‘Art Nouveau’, maar wel met de decoratieve fantasierijke details in Oosterse stijl.

Ook heeft Ulisse Stacchini andere gebouwen zoals de spaarbank ontworpen, een begraafplaats. Les geven deed Stacchini ook aan de Politecnico di Torino op de faculteit Architectuur. Na de oorlog deed Stacchini nog mee aan ontwerp wedstrijden, maar zijn omdat hij al erg op leeftijd was deed hij het wat rustiger aan. Hij bleef wel tot aan zijn dood les geven aan de hogeschool. Hij werd 76 jaar.

De Cultuurhistorie

Het is lastig te zeggen wat nou de bouwstijl is van het voetbalstadion, want toen het klaar was in 1926 zag het stadion er heel anders uit dan nu. Vroeger zat bij het dak de rode staal constructie er niet op en er waren ook geen cilindervormige trappenhuizen. Vroeger in 1926 was het ‘Art Nouveau’, maar nu vind ik het zelf postmodernistisch, want het bevat invloeden van vroegere bouwstijlen gecombineerd met invloeden van nu.

Alles wat er in 1926 stond, herken je niet meer terug in het stadion wat er nu staat. Je herkent wel dingen terug van het stadion uit 1956 (foto is later genomen dan 1956). Wat je terug herkend is eigenlijk alles behalve de cilinders en de staalconstructie op het dak. In 1989 is de staalconstructie op het dak er bij gekomen de cilinders aan de zijkant.

Dit wil je ook lezen:

De Kijker

Ik vind het San Siro stadion een niet zo heel mooi stadion. De Arena in Amsterdam vind ik mooier. Dit komt misschien omdat de Arena er moderner uit ziet en minder rommelig. Het San Siro stadion ziet er een beetje saai uit vanaf de buitenkant, want beton en staal straalt toch niet echt een warm gevoel uit. Van binnen vind ik het San Siro stadion wel mooi, want er lag net een nieuwe grasmat in en het zag er van binnen wel vrolijk uit met allemaal verschillende kleuren stoeltjes.

De kleedkamers in het stadion zagen er ook mooi uit. Je zag gewoon dat de club die meer geld heeft (AC Milan in dit geval) een mooiere kleedkamer heeft dan een club die niet zo succesvol is met minder geld (Internazionale)..

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.