Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Galleria Vittorio Emanuele II

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 937 woorden
  • 4 januari 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Inleiding 

Het gebouw wat ik heb bezocht voor de discipline architectuur is de Galleria Vittorio Emanuele II. Dit winkelcentrum is in de 18e eeuw gebouwd. Het is het beroemdste winkelcentrum van heel Milaan. Ik heb dit gebouw gekozen omdat ik het een heel mooi winkelcentrum vind. Het lijkt mij ook heel interessant om er meer over te weten.

 

Het kunstwerk

Het winkelcentrum ziet er nog steeds het zelfde eruit als het originele ontwerp van de architect Giuseppe Mengoni. Er is een samenhangend geheel tussen het oude en het nieuwe. Zo zijn de uithang borden van de winkels hetzelfde. Een zwartglanzende achtergrond met daarop gouden letters. Natuurlijk zijn de etalages wel in een hedendaagse stijl gedaan en in de stijl van de 18e eeuw. De vloer van het winkelcentrum is een prachtig mozaïek patroon te vinden, bijvoorbeeld het wapenschild van het huis van Savoye. Maar ook zijn er wapenschilden van de vier belangrijkste steden uit de tijd dat het winkelcentrum werd gebouwd: De wolvin van Rome, de stier van Turijn, de lelie van Florence en een rood kruis op een blanke achtergrond voor Milaan. In 1966 werd de vloer gerestaureerd met een zeer zeldzaam marmersoort.

In het mozaïek van de stier van Turijn zit een kuiltje, hier draaien mensen 3x met de klok mee rond, dit doen ze omdat het geluk schijnt te brengen. Deze mozaïeken zijn te vinden onder de koepel. Deze koepel is 47 meter hoog en 39 meter breed. Het gebouw heeft 4 gangen. De langste gang in het winkelcentrum is 196 meter lang en de kortste 105 meter. Elke gang heeft zijn eigen poort. Je hebt de Via Selvio Pellico, Piazza Duomo, de Via Ugo Foscolo en het Piazza della Scala. Als je door de poort loopt van Piazza Duomo kom je uit op het grote plein bij de dom van Milaan. Loop je door de poort van Piazza della Scala dan kom je uit bij het Scala (operazaal). Als je door de andere 2 poorten loopt, kom je uit in een normaal winkelgebied.

Als je naar het plafond kijkt van het winkelcentrum, dan valt het je op dat het helemaal van glas is. Maar eigenlijk zit er nog 353 duizend kilo ijzer in verwerkt. De montage van dit koste 6 maanden. Onder de glazen koepel vind je boven elke gang een fresco. Totaal zijn er 4 fresco’s. Elke fresco staat voor een continent, Afrika, Azië, Europa en Amerika.

Het gebouw is goed opgenomen in de omgeving, want alles rond het centrum was heel klassiek, je zag duidelijk dat het 1 geheel is. De gebruikte materialen zijn baksteenmetselwerk, glas, marmer, pleisterwerk, natuursteen en ijzer, de gangen van het winkelcentrum heeft een blok-vorm, maar waar de koepel zich bevind, vind je organische vormen terug. De façade en bouwvolumes vormen een geheel met het gebouw. Het gebouw heeft niet een centrale entree, omdat het er vier heeft. Het gebouw heeft een skeletbouw van ijzer en heeft ook dragende muren. De architect heeft zich leiden door less is a bore. Dit kan je heel goed zien aan de mozaïeken vloer, alles was heel uitgewerkt en gedetailleerd. Het gebouw sluit aan bij traditionele vorm, want het is nog steeds na + 150 jaar een winkelcentrum. De associaties die worden opgeroepen bij dit gebouw zijn status, macht, extravagant, open, toegankelijk, klassiek en traditioneel.

 

De kunstenaar

Guiseppe Mengoni was een Italiaanse architect en ingenieur. Hij was geboren op 23 november 1829 in Fontanlice. Hij stierf in Milaan op 30 december 1877, omdat hij van de stijger viel bij zijn eigen project, Galleria Vittorio Emanuele II. Dit gebeurde net voor de opening van het winkelcentrum. Slechts 1 jaar later was het winkelcentrum af. Mengoni was geïnspireerd door Gustave Eiffel. Dit zie je terug in die 353.000 kilo ijzer in zijn ontwerp.

De reden dat Mengoni dit mocht bouwen was omdat hij een ontwerpwedstrijd had gewonnen. In 1847 verhuisde hij naar Bologna wiskunde en fysica te studeren. 1 jaar later onderbrak hij zijn studie om te vechten in de eerste onafhankelijks oorlog. Op 21 juli 1851 studeerde hij cum laude af aan de universiteit van Bologna met een proefschrift over Optiek. Later ging hij aan de slag als ontwerper van spoorwegen.

Mengoni heeft ook nog andere projecten gedaan zoals het station van Bologna die helaas verwoest is tijdens bombardementen in de 2e wereldoorlog. Zijn bekendste werk is toch wel de Galleria Vittorio Emanuele II

Er zijn nog andere bouwtekeningen en bouwplannen te vinden van hem in een museum

 In zijn geboorteplaats Fontanlice. Het grootste deel materiaal bestaat uit ontwerp, fotografische, cartografische en geschreven, geproduceerd en gebruikt voor de bouw van de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan en de inrichting van de omliggende gebieden.

 

De cultuurhistorie

De Galleria Vittorio Emanuele II is gebouwd in de late Barok stijl. Kenmerken van deze bouwstijl zijn: 

  • Tweezijdige symmetrie (duidelijk te zien op de plattegrond van pagina 3)
  • Ingewikkelde patronen
  • Rijk en weelderig materiaal gebruik
  • Goddelijke ontwerpen
  • Veelvuldig gebruik van versieringen

Een paar van deze kenmerken herken je ook terug in het winkelcentrum. Je ziet bijvoorbeeld een symmetrie, voor die tijd was het goddelijk ontworpen (met het goud en een grote glazen koepel), het is veelvuldig versierd met mozaïeken en fresco’s. Ook kan je ingewikkelde patronen zien in de mozaïeken.

 

De kijker

Ik vond de Galleria Vittorio Emanuele II het mooiste winkelcentrum wat ik ooit heb gezien, want het oogt heel chique aan de buitenkant, omdat het met zwartglanzend achtergronden en gouden letters is vormgegeven. Nadat ik de kenmerken van de Barok had opgezocht, klopte het ook met wat ik had gezien. Het winkelcentrum is symmetrisch, goddelijk ontworpen en veelvuldig versierd.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.