Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Triton

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 442 woorden
  • 23 maart 2002
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 3.3
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Triton

Het beeld zit er heel ontspannen bij, met zijn knieën over elkaar geslagen en zijn hand op zijn been rustend. Ik vind hem er ook wel stoer bijzitten dat komt door zijn gespierde lichaamsbouw. De stijlperiode waarin het beeld is gemaakt is die van het maniërisme, dat zie je vooral aan het gespierde lichaam en de ingewikkelde draaiende houding waarin het beeld staat, dit zijn namelijk de twee voornaamste kenmerken van het maniërisme. Er wordt geen historische gebeurtenis of belangrijke persoon herdacht, maar hij is gemaakt om de koning van Denemarken als heerser over de zee te vereren. Het beeld is figuratief, alles is tot de details gemaakt. Op sommige plaatsen zijn zelfs bloedvaten zichtbaar, bijvoorbeeld in de linkerarm en in de gekromde linkervoet.
De opdrachtgever is de Deense koning die heeft het gemaakt voor een fontein in zijn tuin die fontein moest zijn macht over de zee weergeven. Deze triton zat samen met twee andere tritonen in de fontein met in het midden Neptunus koning van de zee. De tritonen lieten de afstand tussen de fantasiewereld van de fontein en de werkelijkheid daarbuiten zien. In 1659 werd Denemarken aan gevallen door Zweden en werden de beelden uit de fontein meegenomen naar Zweden waar ze in de tuin van de Zweedse koning werden geplaatst. Deze triton staat nu als langdurig bruikleen van het nationaal museum Stockholm in het rijksmuseum in Nederland, het geboorteland van de kunstenaar.


Ik vind het een erg mooi beeld, dat komt omdat alles erg gedetailleerd gemaakt is en omdat het er echt levensecht uitziet. Ik hou namelijk niet echt van abstracte kunst. Ik vond het mooist de details van zijn lichaam en de manier waarop hij zit, niet stijf maar een normale natuurlijke houding. Beeldhouwkunst leek mij een erg saaie vorm van kunst omdat ik er niks spannends in zag. Ik vond het wel leuk om een keer te kijken wat er allemaal achter zo’n beeld schuilt, het verhaal erachter. Maar ik ben niet echt geïnteresseerd in de beeldhouwkunst en ik vind zo’n beeld erg saai. Ik vond het beeld niet de moeite waard om helemaal naar het rijksmuseum te gaan. Ik vind het wel leuk dat je zoveel verschillende soorten beeldhouwkunst hebt zoals abstracte en figuratieve kunst maar ook dat je uit zoveel verschillende culturen allemaal andere beeldhouwkunst hebt er is dus vind ik wel erg veel variatie in beeldhouwkunst. Ik dacht dat beeldhouwkunst een saaie kunstvorm was en daar ben ik het nog steeds mee eens het is wel mooi maar niet levendig of spannend, dan vind ik schilderijen veel leuker want daar staat tenminste een heel verhaal op afgebeeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.