Voorbereiding
Als voorbereiding heb ik mij verdiept in de brink zelf en de architect Peter Wilson. Over deze laatste heb ik weinig tot geen informatie kunnen vinden en dan zelfs alleen nog maar in het engels. Deze Duitse architect heeft met behulp van o.a. Australische, Engelse en Amerikaanse architecten, het eindontwerp gemaakt voor de Hengelose Brink. Ik heb op www.gemeente.hengelo.nl enkele artikelen gevonden, deze heb ik bij dit verslag gevoegd samen met nog enkele krantenartikelen uit de TC Tubantia (www.tctubantia.nl).
Verslag inclusief mening
Dit verslag gaat over de binnenstad van Hengelo, eigenlijk de vernieuwde brink. De reden waarom ik hier graag een CKV-verslag over wilde gaan schrijven, was natuurlijk omdat het op de eerste plaats, mijn eigen stad is. Ten tweede is het iets waar je niet snel “kunst” achter zoekt als je er langs loopt en het dus wel interessant vond om het eens van een andere kant te bekijken. En als laatste heeft de rol van de media een grote invloed gehad. De “Brink” is namelijk een gebouw waar veel over gediscussieerd is. De een vond het mooi, de ander super lelijk. Hierdoor vind ik het heel leuk om mijn eigen mening eens te kunnen vormen over deze “Brink”.
In dit verslag behandel ik niet alleen de nieuwe “Brink”, ook het plein erom heen en alles wat hier verder nog bij hoort. Om dit verslag te kunnen schrijven ben ik op 3 januari naar de stad gegaan en heb daar specifiek gekeken naar de Brink. Dit heb ik gedaan om alle details op architectonische gebied te kunnen zien en te kunnen bekritiseren.
De Brink zelf is eigenlijk niet meer dan een 100 meter lange passage. Deze passage, met aan beide kanten winkels, is afgedekt door een dik, stalen dak. Dit ovaalvormig dak is niet helemaal afgesloten. Zowel links als rechts wordt dit massieve dak gedragen op palen. Deze palen steunen weer op de daken van de winkelpanden in de passage. Je moet je dus voorstellen dat er aan beide kanten een opening van ongeveer een dikke meter doorsnede over blijft.
De betegeling in de Brink, zowel als op het Brinkplein is gemaakt van grote tegels. Deze tegels zijn grijs met een kleine glinstering erin. Van de bovenkant lijken deze tegels heel erg glad en de ervaring wijst uit dat dit in de praktijk ook werkelijk zo is. Wel zorgt de bestrating voor een geheel. Wel eens waar een groot en saai geheel, maar de Brink en het Brinkplein zijn duidelijk een geworden door deze tegels.
Op het Brinkplein staat de zogenoemde Brinktoren. Deze Brinktoren is een vierkante en verschrikkelijk saaie toren. Het is als het ware een soort vervanging van de nostalgische kerktoren die men vroeger vaak op de brink aan trof alleen dan gemoderniseerd. Het gebouw heeft een lengte van ongeveer 40 meter en bestaat uit kale wanden met een lengte van 1,5 meter. De toren in totaal is dus 1,5 bij 1,5 bij 40. Onder in de toren is een deel van glas gebleven. In deze glazen vitrine kunnen mensen met kunstwerken exposeren. Op tweederde van de toren knippert je een groot beeldscherm tegemoet. En helemaal boven vind je een digitale klok.
Iets meer aan de zijkant van het Brinkplein staat een heel groot kunstwerk. Of je dit ook echt een kunstwerk mag noemen blijft een discussiepunt. Het kunstwerk bestaat uit 3 palen die, met een gelijke afstand van elkaar, ongeveer 30 meter in lengte innemen. Tussen deze palen zijn van boven naar onder negen dunnere palen in horizontale lengte geplaatst. In deze horizontale palen zijn kleine lichtjes verstopt. Overdag kijkt men tegen een saai bouwwerk van vele palen aan. ‘s Avonds kun je figuren ontdekken in de vele lichtjes.
Zowel de Brink zelf als de Brinktoren en het Brinkplein, staan op een goede locatie. Het is precies wat je nodig hebt in het midden van een stad. Een groot plein waar de markt neergezet kan worden en waar men feesten kan houden. En een overdekte (als het niet te hard regent) winkelpassage met allerlei nieuwe, moderne en over het algemeen bekende winkels. Als je richting de nieuwe Vroom & Dreesman kijkt, dan lijkt het erop dat de Brink heel goed in de omgeving past. Het nieuwe Vroom & Dreesman gebouw is ook modern, heel strak en heeft ongeveer dezelfde kleur grijs. Kortom deze twee gebouwen passen heel goed bij elkaar. Als je echter de andere kant opkijkt, richting de Telgenflat, dan zien we een hele grote tegenstelling. Deze flat is niet alleen uitzonderlijk lelijk, ook maakt hij het aanzicht op de Brink een stuk minder fraai. Maar hierbij is het dus niet de Brink (als winkelcentrum en plein) op de verkeerde plek staat, het is eerder dat de Telgenflat heel snel uit Hengelo verwijderd moet worden. Als dat gebouw blijft staan, haalt de hele vernieuwing van de binnenstad, lang niet zo’n hoog resultaat.
Over de functie van de Brink zelf maar ook de Brinktoren en het Brinkplein, is al verschrikkelijk veel commentaar geweest.
We beginnen bij de Brink zelf. In deze Brink is het winkelen natuurlijk het belangrijkst. Dit is heel goed geslaagd. Er zijn een aantal hele mooie winkels gekomen, ook is er voor iedere doelgroep wel iets te vinden. Het zijn ook moderne, bekende winkels, die je normaal alleen in de echt wat grotere steden aantreft, en wat dus toch een hoop klanten trekt. Als je nadenkt over de echte functie van deze “overdekte” winkelpassage, dan moet je al snel beseffen dat er misschien een klein foutje is gemaakt bij de bouw van dit kolossale dak. Een dak moet namelijk als dak functioneren. En hoe dik dit dak ook mag zijn, ieder lullig regenbuitje komt via de zijkanten gewoon de passage binnen. Niet het ultieme genot van droog winkelen dus. Waar tenslotte een overdekt winkelcentrum voor moet zorgen in ons land.
Als tweede nemen we even een kritische kijk op de Brinktoren.Het is van zichzelf een kale saai toren, maar dit zou opgelost zijn door de reclameborden. Nou is het probleem met deze reclame borden dat deze nooit op elkaar afgestemd zijn, ieder heeft zijn of haar kleur logo enz. en vormt het dus niet echt een vrolijk geheel. Wat natuurlijk wel heel erg handig is aan deze toren dat je in de hele stad kunt zien hoe laat het is. Dat wil natuurlijk zeggen, als de wind goed staat, de zon niet schijnt, of als je bij toeval aan de goede kant, met de zon achter je, staat. Nu daar ook nog eens bijkomt dat hij vaak 0µ:h4 of iets dergelijks aangeeft, vanwege de kapotte cijfers, is de kans dat je de tijd kunt zien ongeveer afgenomen tot 10 %. Natuurlijk kun je je altijd even omdraaien om vervolgens op de kerkklok, of de klok van de stadhuistoren netjes af te kunnen lezen hoe laat het nou is. Als piepkleine expositie ruimte is de toren wel heel geschikt. Het maakt alles wat vrolijker en dat is met deze sombere toren wel nodig. Al worden de meest artistieke beschimmelde broden en doodskisten toch wat minder gewaardeerd door het winkelend publiek.
Hengelo is onveilig geworden voor 70 plussers. Ze kunnen nog wel in de stad komen, maar ze kunnen het Brinkplein beter mijden, want hier is het voor deze doelgroep absoluut niet veilig meer. Waarom het niet veilig is? Nou de gemeente had een deadline gesteld bij het afmaken van dit Brinkplein. Na een aantal weken met zeer slecht weer, bleek dat deze deadline niet gehaald zou worden. Je zou denken dat ze er dan maar een paar weken langer over zouden doen. Maar natuurlijk reageerde de gemeente Hengelo anders. We hebben die deadline gesteld en dus zal ook op deze datum het Brinkplein af zijn. De mensen die de Brink zouden bestraten wilden niet eens vrijwillig overwerken! Ze zouden het wel met een beetje minder precisie doen. Met als gevolg, een Brinkplein waarbij je bij iedere stap op moet passen dat je je benen niet breekt. Veel tegels liggen los. Anderen liggen scheef over elkaar. Het komt er op neer dat het grootste deel van de tegels niet recht ligt. Iets wat bij dit soort tegels, hele grote grijze gladde tegels, uitermate belangrijk is.
Als laatste wil ik het toch nog even hebben over het kunstwerk op het Brinkplein. Uit de vele recensie die ik heb gelezen blijkt dat jongeren dit kunstwerk veel fraaier vinden dan de volwassenen. Ik ben me af gaan vragen hoe dit zou komen. Na lang nadenken had ik dan uiteindelijk de oplossing gevonden. Jongeren, die over het algemeen vaker uitgaan, zullen het kunstwerk inderdaad mooier vinden. Zij zijn namelijk de enige doelgroep die in grote getallen ook ‘s avonds door de stad loopt. Dat dit kunstwerk alleen ‘s avonds mooi is moet wel duidelijk zijn. Wat is er nu mooi aan drie palen met daartussen horizontale plaatjes? Dit “kunstwerk” mag je inderdaad pas een “kunstwerk” noemen als het donker is en de lichtjes duidelijk zichtbaar zijn. Zou de gemeente de winkeltijden misschien gaan aanpassen tot 12 uur ‘s nachts zodat alle inwoners er van kunnen genieten? Ik betwijfel het…
REACTIES
1 seconde geleden