Spanje

Beoordeling 0
Foto van lena
 • Cultureel verslag door lena
 • 1e klas vwo | 3555 woorden
 • 22 juni 2022
 • nog niet beoordeeld
 • Cijfer
 • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Spanjebronnen: trouw.nl-wikipedia.org - nationalgeographickids.com - productionservicenetwork.com
inhoud/inleidinginleiding


Wij hebben voor spanje gekozen omdat we het een heel leuk land vinden. Ook wilden we graag meer weten over het land en de cultuur, omdat we er vaak komen. 
inhoud • Opgave 1a/ Fysisch- en sociaal geografische kenmerken van spanje.

 • Opgave 1b/ Is spanje op nationaal niveau een semi-periferie land of een ……………..centrumland.

 • Opgave 2/ Wat zijn de oorzaken waarom dit land behoort tot de semi-periferie …………...of tot het centrum.

 • Opgave 3/ Welke gevolgen heeft het lidmaatschaps van de EU voor Spanje.

 • Opgave 4/ Problemen in de EU.

 • Hoofdvraag/ Wat voor extra’s biedt het lidmaatschap van de EU voor Spanje.

 • Formulier 1/ Hoofd- en deelvragen .

 • Formulier 2/ Planning en samenwerking. 

 • Formulier 3/ Logboek van Lena en Julia

 • Formulier 4/ Bronnenlijst.

 • Formulier 5/ Evaluatie van Lena en Julia.
Bronnen: 
 •  ontdek spanje

Hoofdstuk 1 (a)


wat zijn de fysisch en sociaal geografische kenmerken van spanje en welke positie op nationaal schaalniveau heeft spanjefysisch:klimaat:


Noordoost, Middellandse Zeekust (Catalaanse kust, Balearen, en de noordelijke helft van het Valenciaanse land):


Mediterraan klimaat. Warme en soms hete zomers en milde winters, ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een zeer klein aantal geconcentreerde dagen, zogenaamde Mediterrane buien.


Zuidoost, Middellandse Zeekust (Alicante, Murcia en Almería):


Mediterraan klimaat. Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa.


Zuid, Middellandse Zeekust (Málaga en de kusten van Granada):


Subtropisch klimaat. Warme en soms hete zomers, extreem zachte en milde winters. Een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20 graden Celsius, ongekend hoog voor Europese begrippen.


Vallei van Guadalquivir (Sevilla en Córdoba):


Bijna een woestijnklimaat. Lange zomers met extreme hitte en droogte, zachte winters, vrijwel zonder neerslag.


Zuidwest, Atlantische kust (Cádiz en Huelva):


Warme, maar niet extreem hete zomers, zeer milde winters, relatief (voor dit deel van Europa) veel neerslag.


Spaanse Hoogvlakte (Madrid, Castilië-La Mancha en Castilië en León):


Mediterraan klimaat met sterke invloeden van een extremer landklimaat. Lange en zeer hete zomers en koude winters, weinig neerslag.


Vallei van de Ebro (Zaragoza en het binnenland van Catalonië):


Bijna een landklimaat. Zeer hete zomers, koude winters, weinig neerslag.


Noord, Atlantische kust (Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland):


Zeeklimaat met milde zomers en milde winters, erg veel neerslag (1000-1200 millimeter per jaar)Pyreneeën:


Frisse zomers en koude winters, gematigd nat klimaat, in sommige gebieden een zogenaamd hooggebergteklimaat.


Canarische Eilanden:


Subtropisch klimaat met weinig seizoensveranderingen. Het gehele jaar door dezelfde zomerse temperaturen, woestijnachtig op de oostelijke eilanden, iets vochtiger op de westelijker gelegen eilanden. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld.


klimaat kaart van spanje:


bron: SpanjeVandaag


landschap:


Spanje heeft vele verschillende soorten landschappen. Eigenlijk vind je in dit land alles (in het klein) wat er in de rest van de wereld te zien is. Bergen, bossen, grotten, stranden, vulkanen, rivieren, woestijnen, eilanden … noem het maar op


hier zijn 4 van de vele bijzondere landschappen die in spanje te vinden zijn:

 • Bardenas Reales, Navarra 

Spanje en een woestijnlandschap klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar dan ben je waarschijnlijk nog nooit in het zuidoosten van Navarra geweest. Op een half uur van Tudela 


ligt Bardenas Reales, een plek waar de wind en het water de kleigrond zodanig geërodeerd hebben dat er een uniek woestijnachtig landschap ontstaan is.

 • Cuevas del Drach, Mallorca


Het eiland Mallorca is het decor van de Cuevas del Drach. De grotten zijn ontstaan door erosie waarbij het zeewater zich langzaam maar zeker een weg gebaand heeft door de rotsen en zo grotten gecreëerd heeft. Het Martel-meer, een van de grootste ondergrondse meren in de wereld, en waar misschien we de meeste mensen voor komen zijn de boottochten door de grotten.
 • Las Médulas, León

Het landschap van Las Médulas is het resultaat van 2.500 jaar goudmijnbouw. In Las Médulas lag immers de grootste bovengrondse mijn van het Romeinse Rijk. Door die mijn activiteit werd de morfologie van de bergen zodanig gewijzigd dat ze nu een unieke roodachtige kleur hebben 
 • Playa de las Catedrales, Lugo

Op tien kilometer van Ribadeo ligt Playa de las Catedrales, zonder twijfel een van de mooiste stranden van Spanje. De wind- en watererosie hebben hier stevig huisgehouden waardoor de rotsen nu lijken op pilaren van een kathedraal (vandaar de naam Playa de Las Catedrales). 


bronnen: vakantiehuizenspanje
rivieren:


De belangrijkste rivieren in Spanje zijn de Duero, de Ebro, de Taag, de Guadalquivir en de Guadiana. Deze vele Spaanse rivieren stromen wel honderden kilometers door het land en wekken veel energie op. de meeste rivieren in spanje zijn onvaarbaar


In het noorden van Spanje lopen de Duero en de Ebro, in het midden van Spanje stromen de Taag, de Guadiana en de Júcar. In het zuiden van Spanje lopen de rivieren de Guadalquivir en de Segura. 


De Duero


De Duero stroomt samen met de Taag van de centrale hoogvlaktes in westelijke richting naar Portugal. De Duero ontspringt in de regio Castilië en León en mondt uit in Portugal. De naam Duero betekent ook wel "Gouden Rivier". Deze Spaanse rivier heeft een lengte van 897 kilometer en behoort daarmee tot één van de grootste stroomgebieden van het Iberische Schiereiland                                                          


De Taag


De Taag mondt uit bij Lissabon in de Atlantische Oceaan. Deze Spaanse rivier is ongeveer 1000 kilometer lang en stroomt langs onder andere Toledo. De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van omliggende landbouwgebieden. Er wordt langs de oevers wijn verbouwd.


De Ebro


De Ebro is met 900 kilometer lengte de langste rivier van Spanje en loopt langs Zaragoza. Deze. Spaanse rivier is de enige rivier die naar de Middellandse Zee stroomt.


De Guadalquivir


De Guadalquivir is ongeveer 650 kilometer lang en stroomt langs Córdoba en Sevilla. Deze Spaanse rivier mondt uit in de Golf van Sevilla en is bevaarbaar tot Córdoba voor zeeschepeDe Guadiana


De Guadiana vormt een grens tussen Portugal en Spanje en stroomt langs de steden Mérida en Badajoz. Het bijzondere aan de Guadiana is dat deze rivier plotseling onder de grond verdwijnt en pas na enkele kilometers weer opduikt.


bronnen: 

Andere grote Spaanse rivieren zijn ook nog de Júcar en de Segura. De Júcar mondt na 500 kilometer uit in de Middellandse zee en stroomt door de provincies Cuenca, Albacete en Valencia. De Segura is een iets kleinere rivier die bekend staat om zijn overstromingen en stroomt onder andere langs Murcia.


De meeste Spaanse rivieren hebben een wisselende watervoorraad, dit komt vooral door de vele bergen en het afwisselende regenwater. Daardoor zijn de meeste rivieren in Spanje onbevaarbaar voor de scheepvaart. Alleen de Guadalquivir vanaf Sevilla is stroomafwaarts bevaarbaar. De Duero en Ebro hebben meestal genoeg water maar door de hoogteverschillen zijn deze ook onbruikbaar voor de scheepvaart.


Er is een sterke bodemerosie aanwezig in de rivieren van Spanje. Hierdoor vervoeren ze in het algemeen veel sediment, waardoor er delta´s zijn onstaan. In het noordoosten in Galicië beschikken de Spaanse rivieren over brede mondingen.sociaal geografisch klimaat:


geloof:De grootste religie in Spanje is Rooms-Katholiek. Zo’n 80% is Rooms-Katholiek. Wel is het zo dat een merendeel niet zelf heeft kunnen kiezen vanwege een dictator die ze in Spanje hadden. In die tijd was elke Spanjaard Katholiek of ze dat wilden of niet. Veel mensen geloven het officieel nog wel, maar doen er verder niks meer me. 70% van de bevolking heeft het homohuwelijk goedgekeurd terwijl dit in de Katholieke kerk verboden is. Ook bestaan er groepen die protestant zijn, maar die komen lang niet aan 50000 personen.


Siësta:Omdat het in de zomer in Spanje altijd hoge tempraturen zijn, gaan de Spanjaarden ’s middags slapen. Dit gebeurt zo rond 14:00 uur tot 17:00 uur, maar dit kan plaatselijk verschillen. Winkels zijn dan gesloten om een dutje te doen. De normale werktijden verschillen behoorlijk dan hier in Nederland. De tijden zijn van 10:00 uur tot 14:00 uur en van 17:00 uur tot 21:00 uur. Eind 2005 werd het voorstel gedaan om de siësta af te schaffen, maar er zijn nog geen plannen voor.


Keuken:Typische Spaanse producten zijn de wijnen en cava’s ( een Spaanse mousserende wijn), de worsten zoals: chorizo, jamón serrano of jamón ibérico, vele kazen, peulvruchten, rijst, Mediterraanse groenten en veel verschillende zoetigheden. In Spanje eten ze 2 keer per dag warm. Vaak drinken ze wijn bij het eten. Gemiddeld gaan Spanjaarden 4 keer per week uit eten. Vooral willen Spanjaarden graag verse producten en geen producten die al kant-en-klaar zijn. Bij bijna elke maaltijd gaat wel een scheut olijfolie over. Spanjaarden houden van vis. Ze zijn niet voor niks de nummer 2 met de grootste visconsumenten ter wereld alleen de Japanners eten meer vis. Als ontbijt nemen de Spanjaarden iets zoetigs, maar bijna nooit broo


Feesten:Spanje heeft een groot aantal feestdagen, dat ook goed gevierd wordt. Het gaat dan om regionale feestdagen, want de nationale feestdagen worden vaak beschouwd als vrije dagen. Behalve “Semana Santa” dit is de heilige week rond Pasen. De bekendste en grootst gevierde regionale feesten zijn: • “Las Fallas” in Valencia

 • Het aprilfeest (Feria de Abril) van Sevilla

 • Diada de la Mercè in Barcelona en omgeving

 • San Juan (Sant Joan in Barcelona en omgeving)

 • El Pilar in Zaragoza

 • San Fermín-feesten in Pamplona

 • Het carnaval van Cádiz, Sitges en Tenerife

 • Het tomatenfeest in Buñol:


onderwijs: De Spanjaarden zelf nemen onderwijs erg serieus. Prestaties in het onderwijs worden daarom ook gezien als de meest belangrijke stap voor je toekomstige carrière. In Spanje heb je, net als in Nederland, staatsscholen en privéscholen. Sommige van deze privéscholen worden ook door de overheid gefinancierd. Alle staatsscholen zijn over het algemeen gratis. De voertaal van deze scholen is Spaans. Wel is het in sommige regio’s in Spanje normaal om zelf te betalen voor bijvoorbeeld boeken, schriften en andere benodigde materialen.


Opbouw onderwijs: • 0-3 jaar: Guarderia, in Nederland crèche

 • 3-6 jaar: Escuela Infantil, in Nederland groep 1,2

 • 6-12 jaar: Primaria, in Nederland basisschool

 • 12-16 jaar: ESO, in Nederland middelbare school

 • 17-18: Bachillerato

 • 18 jaar en ouder: Universidad, in Nederland vervolg opleiding
Hoofdstuk 1 (b)


Wat zijn de oorzaken dat Spanje behoort tot de semi-periferie of centrum
Geboortecijfer9 per 1000 inwonersSterftecijfer8 per 1000 inwonersZuigelingensterfte4 per 1000 geboorteswerkloosheid11,3% van de beroepsbevolkinganalfabetisme2,6% van de bevolkingbnp (bruto nationaal product)42.260 Dollars op basis van koopkrachtpariteitbevolkingsgroei0,1%geboorte overschot0bbp (bruto binnenlands product)€22.391 per inwoner

Spanje is een centrum land.
Hoofdstuk 2


Wat zijn de oorzaken waarom Spanje behoort tot de semi-periferie of tot het centrum.klimaat:Landklimaat


Spanje heeft vooral een landklimaat (continental in het spaans) Er is heel weinig invloed van de zee waardoor er hele warme zomers zijn en hele koude winters met sneeuw. Het landklimaat heeft daarom dus grote temperatuur verschillen. Er valt het hele jaar door neerslag maar vooral in de zomer. Wonen en landbouw is goed mogelijk. Middellands zeeklimaat


Ook zie je in het zuiden van spanje een middellands zeeklimaat (mediterráne in het spaans) De zomers zijn warm en droog, en de winters, waarin de meeste neerslag valt, zijn mild en nat.  Over het algemeen is de temperatuur het hele jaar goed geschikt voor plantengroei. In de zomer is er het probleem dat er veel zonlicht is maar weinig beschikbaarheid van water. De planten die in het middellandse zeeklimaat groeien moeten een hete, droge zomer overleven op het water wat in de winter ervoor gevallen is. Denk aan: Olijfbomen Amandelbomen, Kurkeiken, Wijn Druiven en Citrusvruchten.Zeeklimaat


In het noordwesten van spanje bevindt zich het zeeklimaat (oceanico in het spaans), dat betekent dat het 's zomers relatief koud en 's winters relatief warm is. Dit komt doordat het zeewater veel langer dan het land een bepaalde temperatuur vasthoudt. Omdat het het hele jaar door regent is het land zeer geschikt voor landbouw.
Hooggebergteklimaat


Kleine stukken in Spanje hebben het hooggebergteklimaat (montana in het Spaans). Er zijn zeer lage temperaturen (altijd onder de 0 °C) en er valt veel neerslag (vooral sneeuw). De grond is vaak het hele jaar bevroren (permafrost), waardoor er vrijwel geen planten/bomen groeien en er bijna geen mensen wonen. Met de grond is geen landbouw mogelijk.Bronnen:


-soilhealthucdavis.edu


-zorgtour.nl


-cassandraclub.wordpress.com


-sites.google.com


-omroepgelderland.nl
inkomsten Spanje:aardolieproductie1,2 miljoen tonaardgasproductie0,2 miljard m³inkomsten toerisme€92.200 miljoen per jaarlandbouw in aandeel BBP3,3% bijdrage aan BBPlandbouw6,9% van de beroepsbevolkingindustrie30,9% van de beroepsbevolkingdiensten62,2% van de beroepsbevolkingwerkloosheid11,3% van de beroepsbevolking
gezondheidszorg:


De kwaliteit van de Spaanse gezondheidszorg doet zeker niet onder voor de Nederlandse. Wanneer je op wereldniveau kijkt, zie je dat Spanje op de 7e plaats staat. Ter vergelijking: Nederland staat op de 17e plaats. Met recht kan dus gezegd worden dat de gezondheidszorg in Spanje zeer goed is. Het Systeem van de Nationale Gezondheidszorg in Spanje is momenteel een van de beste en modernste van Europa.


Hoofdstuk 3


gevolgen van het lidmaatschap van spanje in de EU

 • de euro 

 • verdrag van schengen

 • financiële bijdrage

 • vluchtelingenproblematiekde euro


De euro is ingevoerd:


-Om een einde te maken aan schommelende wisselkoersen.


-Het werd makkelijker voor de wereldmarkt.


-Om prijzen te vergelijken.wisselkoersen


Door het invoeren van één europese munt werd er een eind gemaakt aan de schommelende wisselkoersen. Dat is wanneer je de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt. Bijvoorbeeld: 1 euro is 2,20 in gulden.makkelijker voor de wereldmarkt


Door het invoeren van één europese munt is het makkelijker om met andere landen binnen de EU te handelen. Anders moeten handelaars voor elk land waar ze komen om te handelen ander soort geld hebben en dat is niet handig. Bijvoorbeeld: een Nederlander gaat naar Spanje, België en Polen om te handelen. Hij moet zijn gulden omwisselen in Spaanse peseta’s, Belgische franken en Poolse złoty. Als hij terugkomt moet hij al het verdiende geld weer omwisselen in gulden. Dit is veel onhandiger dan dat iedereen hetzelfde geld heeft. om prijzen te vergelijken


Door het invoeren van één europese munt is het makkelijker om prijzen te vergelijken. Stel het zou nu nog zo zijn dat elk land een ander betaalmiddel heeft en je zou iets uit een ander land online willen bestellen zou je dat eerst moeten omrekenen. 
verdrag van schengen


Spanje zit in de schengenzone samen met 25 andere landen: 


 • België

 • Denemarken

 • Duitsland

 • Estland

 • Finland

 • Frankrijk

 • Griekenland

 • Hongarije

 • Italië

 • Letland

 • Liechtenstein

 • Litouwen

 • Luxemburg

 • Malta

 • Nederland

 • Noorwegen

 • Oostenrijk

 • Polen

 • Portugal

 • Slovenië

 • Slowakije

 • Spanje

 • Tsjechië

 • IJsland

 • Zweden

 • Zwitserland


bron: wikipedia.org
Als je in de EU woont kun je vrij door de schengenlanden reizen, wil je uit het schengengebied wordt je wel gecontroleerd. Er zijn ook landen in de EU die niet in het schengengebied zijn namelijk: Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië.


Voor Cyprus is het verdrag nog niet in werking gezet maar het land komt er dus wel bij. Ook zijn er vier niet EU landen die ook schengenland zijn dat zijn: Liechtenstein; IJsland Noorwegen; Zwitserland.financiële bijdrage van spanje aan de EU


Hoeveel een land moet afdragen aan de Europese Unie hangt in de eerste plaats af van de totale uitgaven die de Europese Unie in een jaar begroot heeft. Deze uitgaven mogen maximaal ongeveer 1% bedragen van het totale inkomen van de lidstaten van de Europese Unie samen. Spanje verdient per jaar ongeveer 1860 miljard dollar dus moeten ze minimaal 18,6 miljard dollar aan de EU geven. 


Financiële EU-balans voor Spanje in 2017:


ieder land die lid is van de EU geeft dus een bijdrage aan de EU. Hiermee helpen ze de armere landen door bijvoorbeeld wegen aan te leggen of toerisme in een arm land te stimuleren.
Hoofdstuk 4


problematiek in de EUbrexit


De Brexit vond plaats op 31 januari 2020. Het was het gevolg van het Referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie uit 2016, waarin 51,9% de Europese Unie wilde verlaten. De Brexit zorgde voor het aftreden van toenmalig premier David Cameron en de onderhandelingen zorgde voor het aftreden van premier Theresa May. Onder de voorstanders van de Brexit vallen o.a. Nigel Farage en Boris Johnson (die later premier werd). Onder tegenstanders vielen Cameron en May. De Brexit zorgde voor een verdeelde bevolking. Wat de gevolgen op de langere termijn zijn, is onduidelijk. Er zijn mensen die denken dat de Brexit zowel een goede zaak als een slechte zaak is.


In Europa leidde de brexit ook tot veel gedoe. In veel West- en Noord-Europese landen zijn er inmiddels stemmen om een gelijke brexit in dat land te organiseren. Het verlaten van de EU is dan ook een vast onderdeel geworden van het verkiezingsprogramma. In Frankrijk was Marine Le Pen degene die voor een zogeheten frexit stemde, maar werd verslagen door Emmanuel Macron. In Nederland wil Geert Wilders een zogeheten nexit, waarbij Nederland de EU verlaat. Redenen om de EU te verlaten zijn vooral de "Europese identiteit", de machtspositie van de EU en het gebrek aan leiderschap tijdens de Vluchtelingencrisis van 2015. Tot nu toe heeft nog geen enkel ander land gezegd uit de EU te willen. Echter, er zijn wel beweging in onder andere Frankrijk, Nederland, België, Zweden en Italië die dat willen.
VluchtelingenSinds 2015 spreken we van een vluchtelingencrisis in Europa. De aanhoudende conflicten in Syrië, Irak en Afghanistan dwingen steeds meer mensen om te vluchten. Het overgrote deel van de vluchtelingen zoekt veiligheid in de eigen regio. Maar het aantal vluchtelingen dat hun leven riskeert met de tocht naar Europa, groeit. Sinds 2015 zijn er een miljoen vluchtelingen gearriveerd. De vluchtelingen komen vooral uit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en Afrika. De term "crisis" kwam hiervoor algemeen in gebruik in april 2015, toen in amper een week tijd enkele honderden bootvluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee.


Vele vluchtelingen vroegen asiel aan, waardoor overheidsinstellingen in vele landen overbelast raakten; zij zochten naar mogelijkheden de asielverzoeken sneller te behandelen, terwijl Noord-Europese landen Griekenland, Turkije en Libië aanmoedigden om passerende vluchtelingen tegen te houden of terug te sturen.[1] Dit is in strijd met allerlei Europese en internationale regels.Zonder officiële verblijfsstatus zijn de vluchtelingen in de meeste landen sterk in hun bewegings- en handelingsvrijheid ingeperkt en mogen bijvoorbeeld geen werk zoeken. Ten minste voor de eerste tijd zijn vele vluchtelingen aangewezen op hulp voor de dagelijkse levensbehoeftes. De opvang van de vluchtelingen in 2015 en begin 2016 werd hoofdzakelijk door ngo's en vrijwilligers georganiseerd. De EU had problemen met de gevolgen van de Dublinverordening[3], die er onder meer toe leidt dat asielzoekers zich niet als zodanig bekendmaken tot zij in het gewenste land zijn aangekomen. 
bronnen:


doktersvandewereld.org


Katholiek Nieuwsblad


KnackHoofdvraag


Wat voor extra’s biedt het lidmaatschap van de EU voor Spanje.waarom samenwerken?Voordelen


economie


De samenwerking heeft voor veel landen economische voordelen. Armere landen krijgen financiële steun , ook voor rijkere landen heeft het voordelen, want bedrijven hebben er meer klanten door. Voorbeeld: een schoenmaker heeft in nederland maximaal 17 miljoen klanten. De EU heeft 500 miljoen inwoners. De schoenmaker kan dan veel meer schoenen verkopen en dus meer geld verdienen. vrede


De voorlopers van de Europese Unie, zoals het EGKS verdrag uit 1951, werden opgericht met het motto 'nooit meer oorlog'. De langdurige en uitgebreide Europese samenwerking heeft gezorgd voor vreedzame verhoudingen tussen de Europese landen.Praktische voordelen


Vrij kunnen reizen, wonen, werken en studeren in Europa is mogelijk door Europese samenwerking. Gezamenlijke regelgeving vermindert de bureaucratische rompslomp (zoals het aanvragen van een visum en het wachten aan de grens) en de transactiekosten (het moeten omzetten van gegevens, het krijgen van vergunningen om te werken of studeren en het omwisselen van geld). Europeanen kunnen ook zonder extra kosten internetten, bellen en sms'en in een ander EU-land.Grensoverschrijdende problemen


Door samenwerking en gezamenlijke regelgeving kunnen grensoverschrijdende problemen makkelijker worden aangepakt. Problemen zoals milieuvervuiling en klimaatverandering, maar ook zaken als voedselveiligheid, toelating van medicijnen, veilig en gezond werken en energievoorziening vragen om een gemeenschappelijke oplossing.Nadelen


Verlies van soevereiniteit


De bewegingsvrijheid op terreinen waarvoor in Europa gezamenlijke afspraken zijn gemaakt, vermindert voor de individuele lidstaten. Op die terreinen is een deel van de soevereiniteit overgedragen aan de EU.Controle munteenheid


Het verliezen van controle over eigen munt en monetair beleid. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om de eigen munt te devalueren als de economie aan concurrentiekracht verliest.
bron:


ESPANJE!


DVHN


Better Places
FORMULIER 1      HOOFD – EN DEELVRAGEN FORMULIER  


NAAM / NAMEN:Lena Meeuwis & Julia Janssen


KLAS: G1B SCHOOLJAAR: 2020/2021


THEMA: Spanje


HOOFDVRAAG: Wat voor extra’s biedt het lidmaatschap van de EU voor Spanje.


DEELVRAGEN:
 • wat zijn de fysisch en sociaal geografische kenmerken van spanje


 • wat zijn de oorzaken dat spanje behoort tot een centrum land


 • wat voor gevolgen heeft het lidmaatschap van de EU voor spanje

 1. met welke problemen heeft de EU nu te maken
GOEDGEKEURD: DATUM:


                      26-5-2021


………………………                                 ………………………
FORMULIER  2  PLANNINGS – EN SAMENWERKINGSFORMULIERWERKZAAMHEDENWIEWANNEER


 

OPMERKINGdeelvraag 1 fysischlena26 mei


 

beginnendeelvraag 1 sociaaljulia26 mei


 

beginnen
deelvraag 1 fysischlena27 mei


 

afmaken
deelvraag 1 sociaaljulia27 mei


 

afmaken
deelvraag 2julia/lena3 juni


 

beginnen
deelvraag 2julia/lena3 juni


 

afmaken
deelvraag 3julia11 juni


 

beginnen


 

lena11 juni


 

beginnen
deelvraag 3julia12 juni


 

afmaken
deelvraag 4lena12 juni


 

afmaken

FORMULIER 3   LOGBOEK  (ieder apart)
DATUMPLAATSHOEVEEL TIJDWERKZAAMHEDEN20 meithuis1 minuutdocument aanmaken20 meithuis10 minutentitelpagina2 junithuis15 minutensociaal geografischklimaat3 junithuis10 minuteninleiding17 junischool40 minutendeelvraag 230 junischool50 minutenhoofdstuk 1b, inleiding1 julithuis50 minuteninhoud, deelvraag 33 julithuis15 minutendeelvraag 34 julithuis45 minuteninhoud, hoofdstuk 35 julithuis25 minuten deelvraag 3, hoofdstuk 1b7 julischool50 minutenhoofdstuk 1b, hoofdsvraag7 julithuis1 uurhoofdstuk 2, formulieren 
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.