Shakira

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Concertverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1429 woorden
  • 11 juni 2003
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Culturele activiteit

Het was dinsdagavond rond een uur of 17.50 toen ik Deborah ging ophalen om mee te gaan naar het Shakira concert.
Toen we aankwamen bij Ahoy stond de rij al over de weg tot aan de parkeergarage van het zuidplein.
Deborah en ik besloten eerst even wat te drinken bij een cafeetje daar vlakbij.
Na een half uur besloten we terug te gaan.
De rij was al iets korter geworden, en we gingen achteraan de rij staan. We waren al snel binnen, ik denk dat we ongeveer 15 minuten in de rij hebben gestaan.
Toen kwamen we Ahoy binnen, het was hartstikke druk, overal renden mensen alle kanten uit om hun plaatsen te vinden. Toen we eindelijk ons plaatsen gevonden hadden (we waren er al een paar keer langsgelopen) begon het voorprogramma bijna gelijk (20.00).
Het was een band met een hoofdzanger, ik weet niet wie het waren, want ze waren niet bekend, maar toch waren ze goed!
Het publiek kwam al een beetje in de stemming.
Om half 9 stopte het voorprogramma ermee. Iedereen had het echt volop naar z’n zin, toen er een heel groot rood, goudachtig kleed het podium bedekte.

Toen shakira er na 15 minuten nog niet was, stond er een man bij ons in het vak op en die begon zo hard als hij kon: 3 2 1.. En toen deed heel Ahoy de wave! Dat was echt onwijs grappig.
Maar na een half uur was Shakira er nog niet, en de mensen begonnen een beetje te fluiten.
Er zaten twee turkse jongens achter ons, en die zaten allemaal van die flauwe grapjes te maken zoals:’ ah joh Shakira komt dadelijk met zo’n stomme smoes, De trein had een lekke band’. Nou wij kwamen niet meer bij van het lachen!!
Eindelijk het was kwart over 10, toen er opeens gitaren en trommels klonken, het doek ging opzij, en daar stond Shakira, onder een grote slang die rechtop naar het publiek stond, opeens klonk er een knal … BAM … rode lichten gingen aan en de muziek begon, Shakira werd mee omhoog genomen door de slang die omhoog kwam, ze maakte zich los, en begon toch een partij te dansen.
Binnen no time had ze die anderhalf uur wachten goedgemaakt!
Nadat nummer verontschuldigde ze zich, en vertelde dat wij op de nieuwe dvd kwamen van die ‘Tour of the Mongoose’.
Ze gaf echt een fantastisch optreden daar weg, met nummers zoals:’Dude looks like a lady’, en ‘Back in Black’, en natuurlijk haar eigen bekende nummers.
Op een gegeven moment had ze het nummer ‘Objection’ gezongen en toen zei ze ‘Bye Bye!’ en rende ze weg van het podium af. Haar band ging met haar mee. Mensen gingen weg, maar Deborah en ik zeiden tegen elkaar dat het niet mogelijk was dat het concert afgelopen zou zijn, omdat de
lichten niet gingen branden … Het was donkerblauw licht.. BAM! Opeens een keiharde knal en daar kwam op oosterse muziek Shakira uit het podium met een brandende kandelaar op haar hoofd, mensen liepen terug en begonnen heel hard te juichen! Shakira begon te buikdansen en met haar kont te schudden, het was echt geweldig!
Toen zette ze de kandelaar af, en begon ze met het nummer ‘Whenever, Wherever’, iedereen zong mee echt heel lauw!
Aan het eind van het nummer rende ze naar onze kant toe en boog ze voorover BAM! Weer zo’n knal. Ze rende naar de andere kant van het podium en weer BAM! Iedereen schrok zich echt helemaal te pletter, het was echt niet normaal hoe hard die knallen waren. Na die knallen begonnen ze allemaal geluiden te maken en iedereen deed het na.
Na ongeveer 10 minuten kwam er muziek en echt een keiharde knal en toen sprong shakira door het podium heen, dat was ook echt heel gaaf, overal kwam confetti en zooi bij mensen uit kanonnen.
Dat was het einde van het concert. Deborah en ik liepen naar buiten naar de trein, alleen het was nogal druk. Dus iedereen zat een beetje krap. Maar uiteindelijk kwamen we toch thuis.

Shakira werd 2 december 1977 geboren in Baranquilla (Colombia)
Op haar 7de begon ze met liedjes schrijven.
De liedjes vond iedereen zo goed,
dat ze op haar 13de een platencontract kreeg.
Shakira had meteen succes in de Spaanse streken.
Toen kwam Shakira er achter dat ze ook in het Engels kon schrijven,
dat heeft ze gedaan.
Met succes, want ze brak ook in Europa door met het liedje
Whenever, wherever. Dat kennen we allemaal wel.
Laundry service is een echt hitalbum.
Whenever, wherever en Underneath your clothes kwamen allebei op de nummer 1 terecht in de hitlijsten.

Shakira heeft Grammy Awards en MTV Video Music Awards gewonnen, was te zien in diverse Pepsi-commercials en schreef haar eerste nummer toen ze acht jaar was. Ze is een blonde Colombiaanse die drie talen vloeiend spreekt, maar de voorkeur geeft aan Spaans. Ze is een perfectionist die uren in de studio doorbrengt en gek is op elektrische gitaren. Over Shakira zegt de Nobel Prijs winnende auteur Gabriel Garcia Marquez: “Shakira’s music has a personal stamp that doesn’t look like anyone else’s and no one can sing or dance like her, at whatever age, with such an innocent sensuality, one that seems to be of her own invention.”
Toen ze 13 jaar was tekende Shakira een platencontract met Sony Music Columbia en bracht haar eerste album Magia uit. Nadat ze was afgestudeerd aan de middelbare school besloot ze zich volledig toe te leggen op muziek. In de jaren die volgden bracht Shakira de albums Peligro en Pies Descalzos uit. Deze gingen ruim een miljoen keer over de toonbank in Brazilië en Spanje en zorgden ervoor dat Shakira in Latijns-Amerika doorbrak. Met het volgende album Dónde Están Los Landros, geproduceerd door Shakira en Emilio Estefan, lagen ook de V.S., Argentinië, Columbia, Chilië, Centraal Amerika en Mexico aan haar voeten. Toen ze voor dat album ook een Grammy Award en twee Latin Grammy Awards kreeg, was ze uitgegroeid tot een rasechte superster.

Een van de opvallendste aspecten aan Laundry Service is het feit dat Shakira erin is geslaagd de Latijns-Amerikaanse emotie te vertalen in Engelse nummers. Het idee om een Engels album te maken ontstond toen Shakira samenwerkte met Gloria en Emilio Estefan. Gloria zette het proces in werking toen ze het nummer Ojos Así, afkomstig van Dónde Están Los Landros, vertaalde in het Engels. “I wanted to have her involved in this somehow because she was one of the people that really believed that I could make a record in English.” Het was voor Shakira een grote uitdaging om nummers in het Engels te maken:
“The first song I wrote by myself for this record was Objection. I prayed and asked God to send me a good song today, and I remember I started writing the song a couple of hours after. I wrote the music and lyrics at the same time, and when that happens it's really magical to me.”
Toen ze Objection had geschreven, was Shakira ervan overtuigd dat ze er nog tien zou kunnen schrijven. Dus pakte ze haar spullen en plaatste een mobiele studio in de natuur van Uruguay. Daar schreef ze de andere nummers, die een stuk persoonlijker en gepassioneerder werden dan ze ooit had gemaakt:
“I had to find a way to express my ideas and my feelings, my day to day stories in English. So I bought a couple of rhyming dictionaries, read poetry, and authors like Leonard Cohen and Walt Whitman. I would feel love in Spanish but I would think about how to express that love in English. Afterwards that became such a natural process, and if you check the subject of my songs, most of them talk about my own experiences and feelings and what I was actually going through in my life. Is impossible not to write about love.. It's the great mystery of life. It makes me ask myself new questions every day.”

Shakira is een poëtisch ingestelde singer-songwriter en wordt gezien als een van de beste vrouwelijke tekstschrijvers van Latijns-Amerika.
“I try to represent only myself, but there are many women that identify with me. I am definitely not a woman who washes her husband's clothes every day. I hope I don't sound like a feminist leader saying these things. I just try to be honest the way I write.”
Er is geen twijfel over mogelijk dat Shakira haar artistieke integriteit heeft behouden, maar misschien belangrijker nog is het feit dat ze met Laundry Service een album heeft gemaakt dat haar diepe liefde voor rockproducties reflecteert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.