Muziekverslag Symphonica in Rosso met Anouk
Woensdag 23 oktober ben ik samen met mijn vader naar ‘Symphonica in Rosso met Anouk’ geweest in het Gelredome te Arnhem. De aanleiding om naar dit concert te gaan was grotendeels door mijn vader, wie een grote fan is van Anouk. Hij wilde er heel graag heen en vroeg mij of ik mee wilde, natuurlijk zei ik ja! Ik vind de muziek van Anouk ook erg gaaf en vond het dus leuk om mee te gaan en had er erg veel zin in. Mijn verwachtingen waren erg hoog. Ikzelf had Anouk nog nooit in het echt horen zingen, maar ik had al van anderen gehoord dat ze live echt geweldig zou zijn. Ik luisterde af en toe wel eens naar muziek van Anouk, maar de periode voor het concert heb ik heel veel geluisterd en ik kon niet wachten om het live te horen. Mijn eerste indruk toen we bij het concert waren was super goed, we zaten pas net en Anouk kwam al op met een prachtig openingsnummer. Het geeft zo’n grote kik om een artiest live te zien en te horen, waarvan je gewoonlijk het alleen op een cd hoort.
Anouk Teeuwe uit Den Haag is geboren op 8 april 1975 en is bekend onder de artiestennaam Anouk. Ze wordt gezien als de populairste rockzangeres van Nederland. Ze maakte in ’97 niet alleen haar doorbraak in Nederland met de hit ‘Nobody’s wife’, maar ook in landen als Finland en Denemarken haalde ze de hitlijsten. Nu is ze vooral bekend om haar nummers als ‘Girl’, ‘Michel’ en ‘Three Days in a Row’. Ze heeft in 2013 meegedaan aan het Eurovisiesongfestival waarbij ze Nederland vertegenwoordigde en belandde hierbij met het nummer ‘Birds’ in de finale.
Het was woensdagavond 16 oktober rond een uur of half 6 en mijn vader en ik zaten in de auto onderweg naar het Gelredome in Arnhem. Toen we al een heel eindje onderweg waren en in de buurt van Amsterdam reden, belde plotseling iemand ons op met het bericht dat het concert van vanavond niet door zou gaan. Teleurgesteld reden we terug richting huis en hoorde op de radio dat Anouk het concert afgezegd had vanwege haar stemproblemen. Er was veel commotie over het feit dat ze een uur voor het concert pas bekend had gemaakt dat het moest worden geschrapt. Later kregen we bericht dat het concert uitgesteld zou worden naar woensdag 23 oktober.
De muziekstijl van Anouk kun je voornamelijk benoemen tot het wereldwijd een van de meest beluisterde sub genre rock. Deze muziekstijl kun indelen in het genre pop. Rock werd al populair in de jaren 50 en is ontstaan uit verschillende genres zoals rhythm-and-blues en country. Hoewel rock klein begonnen is, groeide het uit tot een muziekstroming welke nu vele verschillende sub genres bevat. Anouk zingt niet alleen rock maar ook nummers die thuishoren in het genre soul.
Het was woensdag 23 oktober en Anouk begon keurig op tijd om 20:00 met haar openingsnummer. Ze zong het nummer genaamd ‘The Rules’ uit haar meest recente album ‘Sad Singalong Songs’. Naar mijn mening een prachtig nummer om de avond mee te openen. Gedurende het concert kwam er steeds weer een andere sfeer tot zijn recht, afhankelijk van het nummer wat Anouk op dat moment zong. Bij een nummer als ‘Birds’ kon ik de stemming verwoorden in begrippen als mysterieus en somber. Het hele publiek was gevuld met mensen die een lichtje in de lucht hielden, wat werkelijk een prachtig effect gaf. Bij meer pittige nummers zoals ‘Girl’ was de stemming heel anders, namelijk vrolijk. Het hele publiek ging uit zijn dak!
In de popmuziek van tegenwoordig speelt ritme een grote rol, maar de tekst verbindt zich weer met een melodie. Bij de muziek van Anouk verschilt het per nummer wat de hoofdzaken en bijzaken zijn van het stuk. Bij een nummer als ‘Wigger’ zou ik het ritme als hoofdzaak geven, met als bijzaak de melodie. Precies andersom is het bij haar hit ‘Michel’, waarbij het echt gaat om te tekst en de melodie, en het ritme slechts een bijzaak is. Bij een van mijn favoriete nummers ‘Jerusalem’ is de sound van het nummer heel belangrijk.
Het live concert speelde zich af in het Gelredome in Arnhem. Het Gelredome bied plaats voor 41 duizend man en is daarbij een van de grootste theaters van Nederland. Het staat ook wel bekend als het Vitesse stadion. De dresscode van de avond was ‘rood’, dus een groot aantal mensen arriveerden in rode kleding en accenten. De sfeer was tijdens het concert was geweldig. Tijdens rustige nummers hield het publiek lichtjes omhoog en zong mee, terwijl bij de rock nummers iedereen meedanste en het dak er vanaf ging!
Niet alleen de muziek van Anouk en het gigantische orkest, maar ook de interactie tussen Anouk en het publiek was erg vermakelijk. Steeds zong Anouk een aantal nummers waarna ze even een verhaaltje vertelde of een praatje maakte met het publiek of een muzikant uit het orkest. Dit zorgde voor een comfortabele sfeer. Zo vertelde ze ook een paar grappige verhaaltjes. Ze vertelde dat iemand op haar Facebook had gepost dat hij het concert te kort vond duren. Anouks reactie: ‘Concerten van Snoop Dogg of Wiz Khalifa duren toch veel korter! Die staan slechts een uurtje op het podium met hun jointje en vertrekken daarna weer.’
Het meest indrukwekkende aan het concert vond ik de samenwerking tussen Anouk en het 40-koppig symfonisch orkest Guido’s Orchestra. De stem van Anouk en de muziek van het orkest vormden samen een heel mooi geheel. Tussendoor waren er nog enkele gastoptredens van andere artiesten, onder andere Trijntje Oosterhuis. Samen met Anouk zong zij een nummer genaamd ‘Nothing at all’. Het was mooi om te zien hoe ze dit nummer samen tot een prachtig geheel konden brengen.
Bij de meeste nummers van Anouk versterkt de muziek van het nummer de inhoud van de tekst. Het verband tussen muziek en daarbij de lyrics maken dat de singles tot grote hits zijn gekomen. Een voorbeeld hiervan is de single ‘Michel’, die ze in het jaar 2000 uitbracht. In het nummer zingt ze over haar ex-vriend. De tekst en muziek liggen in dit lied goed op een lijn. De tekst is droevig en deze sfeer wordt versterkt door het rustige ritme van het lied. Nog een voorbeeld hiervan is de single ‘It’s So Hard’ waarin ze zingt over het kinderlijke in haar gedrag. Ze vraagt zich af of het kinderlijke gedrag de reden van haar pijn is als ze zichzelf blootgeeft aan de buitenwereld. Het nummer klinkt hard en bombastisch door de lage bastonen, de harde drums en de elektrische gitaar. Hierdoor toont het lied boosheid en frustratie wat ook weer in de tekst terug te vinden is, de muziek versterkt dus de inhoud van de tekst in het nummer.
De betekenis van de muziek van Anouk verschilt per lied. Bij sommige nummers, en dit zijn meestal de rustige nummers, wekt de muziek emotie op. Dit komt niet alleen door de muziek zelf, maar ook door de songteksten. Voorbeelden hiervan zijn liedjes als ‘Lost’, ‘Three Days in a Row’ en ‘Are You Lonely’. Anouk heeft ook veel uptempo rocksongs. Liedjes als ‘Girl’, ‘Killer Bee’ en ‘Nobody’s Wife’ hebben als functie amusementsmuziek en muziek om op de dansen.
Symphonica in Rosso met Anouk heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. De stem van Anouk werd prachtig versterkt door het mooie symfonisch orkest en ook de gastoptredens waren vermakelijk om naar te luisteren en kijken. Niet alleen mijn reactie op dit concert, maar ook de reacties van het publiek en de media lijken zeer positief te zijn. Ondanks het afzeggen van het concert op het laatste moment, zijn veruit de meeste recensies goed. Mijn verwachtingen waren hoog maar uiteindelijk heeft de werkelijkheid deze hoe dan ook overtroffen! Het was een geweldige ervaring en ik zou er zeker nog een keer heengaan.
REACTIES
1 seconde geleden