Quién mato a palomino Molero? door Mario Vargas Llosa

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 406 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Wie heeft Palomino Molero vermoord?
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1986
Pagina's
149
Oorspronkelijke taal
Spaans

Boekcover Quién mato a palomino Molero?
Shadow
Wie heeft Palomino Molero vermoord? is een zoektocht naar antwoorden: wie heeft de moord op de jonge rekruut Palomino op zijn geweten en waarom wil niemand hier over praten? Als de waarheid over de jongen boven water komt blijkt deze korte roman niet over moord te gaan, maar over de donkere kant van de mens, racisme, en de realiteit van de gespannen Peruaanse samenlev…
Wie heeft Palomino Molero vermoord? is een zoektocht naar antwoorden: wie heeft de moord op de jonge rekruut Palomino op zijn geweten en waarom wil niemand hier over praten? Als de…
Wie heeft Palomino Molero vermoord? is een zoektocht naar antwoorden: wie heeft de moord op de jonge rekruut Palomino op zijn geweten en waarom wil niemand hier over praten? Als de waarheid over de jongen boven water komt blijkt deze korte roman niet over moord te gaan, maar over de donkere kant van de mens, racisme, en de realiteit van de gespannen Peruaanse samenleving.
Quién mato a palomino Molero? door Mario Vargas Llosa
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Het boek gaat over twee agenten, Silva en zijn compagnon Lituma, die gestationeerd zijn in het plaatsje La Chunga. Op een dag wordt er een gruwelijk mishandeld lijk gevonden van een Peruaanse soldaat, genaamd Palomino Molero. Silva en Lituma hebben de opdracht deze moord uit te zoeken. Molero stond bekend om zijn hartelijkheid en niemand had een idee hoe hij nou vermoord kon zijn. Naarmate het onderzoek vordert, blijkt dat ze de moordenaar waarschijnlijk onder de ‘vette vissen (dat zijn de rijke, blanke inwoners van Peru)’ moeten zoeken. Bovendien blijkt hij een vriendinnetje te hebben gehad, een blanke. Iedereen die ze overhoren is erg terughoudend en sommigen zijn zelfs bang te vertellen wat ze weten. Sommigen blijken zelfs te zijn bedreigd, zodat ze niets zouden vertellen. Ze komen echter een vrouw tegen die een en ander heeft gezien en die, na veel aandringen, vertelt dat ze een paar militairen en een luitenant Molero hebben zien ontvoeren, samen met zijn vriendin. Palomino en zij waren samen gevlucht, omdat niemand de verhouding tussen hem en haar goedkeurde. Zij is immers een blank, welgesteld meisje en hij was slechts een nietig indiaantje. Wie de ontvoerders waren of hoe ze eruit zagen wist de vrouw niet. Silva en Lituma voeren een paar gesprekken met de commandant van het kamp; hij is tevens de vader van Molero’s vriendin, Alicia. Tijdens de gesprekken maakt hij een zenuwachtige indruk, dus hij weet waarschijnlijk wat er is gebeurd. Gaandeweg wordt duidelijk dat Alicia was uitgehuwelijkt aan luitenant Dufó. De twee rechercheurs zijn er tamelijk zeker van geworden dat Dufó er iets mee te maken heeft. Alicia bezoekt de twee rechercheurs en vertelt dat Dufó heel kwaad was om het feit dat Molero haar geliefde was. Meer weet ze niet. Dan komt commandant Mincereau, Alicia’s vader, de twee rechercheurs opeens opzoeken. Hij vertelt dat Dufó het heeft gedaan en dat hij een briefje heeft achtergelaten in het politiebureau. Hij zegt dat hij zelf toestemming had gegeven om Molero te vermoorden, maar dat hij niet had bedoeld dat hij eerst vreselijk mishandeld had moeten worden. Silva en Lituma lopen weg en horen een schot. Wanneer ze op het bureau aankomen, lezen ze in Mincereau’s notitie dat hij vanwege zijn gezichtsverlies zelfmoord heeft gepleegd en daarvoor al Alicia heeft vermoord. Hij vermeldt dat het de enige manier was om zijn trots te bewaren. De zaak tegen Dufó zou gaan dienen bij een militaire rechtbank.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Quién mato a palomino Molero? door Mario Vargas Llosa"