The other side of truth door Beverley Naidoo

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 1054 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 149 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 149 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1989
Pagina's
227
Oorspronkelijke taal
Afrikaans

Boekcover The other side of truth
Shadow
The other side of truth door Beverley Naidoo
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Dit is een engels boek dat gaat over 2 afrikaanse kinderen, Femi en Sade, die moeten vluchten naar engeland. daar komen ze in een pleeggezin terecht en worden ze naar een nieuwe school gestuurd.

Het boek heeft 225 pagina's en is onderverdeeld in 42 hoofdstukken.

Op de ochtend van de dag waarop het boek begint wordt hun moeder doodgeschoten door de politie van Nigeria. De vader van Sade en Femi is zo bezorgd over z'n kinderen dat ze diezelfde dag nog naar engeland worden gestuurd, naar zijn broer die daar woont, uncle Dele. samen met zijn broer uncle Tunde bedenken Folarin Solaja, de vader een plan. Ze mogen tegen niemand zeggen dat ze vertrekken en moeten die hele dag onderduiken en zich verstoppen. Ze krijgen uiteindelijk te horen dat ze moeten gaan zonder hun vader, dat zou te riskant zijn. Als ze tegen de avond vertrekken met hun oom naar het vliegveld passeren ze een paar controles maar verder verloopt alles vlot. Aan de luchthaven aangekomen komen ze te weten wie hen naar engeland zal smokkelen. Een vrouw, mrs. Bankole genaamd zal dat doen. Zij heeft zelf 2 kinderen van dezelfde leeftijd, dus ze gebruiken valse papieren. Hun oom betaalt een grote som geld aan haar agent en verlaat hen. De kinderen gaan samen met de vrouw aan boord en vallen daar in slaap. In Londen aangekomen worden ze heel lang opgehouden door de douane. Ze denken dat ze drugs smokkelen, en vernielen een paar spullen van Sade, onder andere een jurk die haar tante, mama Buki, gemaakt heeft. Als ze uiteindelijk uit de luchthaven komen kunnen ze uncle Dele nergens vinden. De kinderen zijn in paniek. de vrouw neemt hen mee naar de metro en als ze afstappen zien ze daar een man wachten. Mrs Bankole had een afspraak, de man lijkt kwaad. Zij geeft de kinderen wat geld en ze gaan iets eten en drinken in een tearoom verderop het peron. Als ze terug naar buiten komen zijn de man en mrs Bankole verdwenen. De kinderen zwerven in Londen rond en komen uiteindelijk in een videoshop terecht. Als ze even binnen zijn wordt de shop aangevallen door een stel jongens. Ze vernielen alles. De man wil de kinderen aanhouden, hij denkt dat ze mee in het complot zitten. Hij belt de politie op maar de politie denkt dat zij er niets mee te maken hebben. Ze worden toch mee genomen naar het politiebureau en daar helpt een sociale werker hen. Ze krijgen een slaapplaats toegewezen bij een vrouw genaamd mrs. Graham. Zij leeft in een klein flatje samen met haar zoon, Kevin en een tweeling. mrs. Graham is vriendelijk maar haar zoon allesbehalve. De volgende morgen komt er opnieuw een sociale werkster, die Sade Iyawo Jenny noemt. Ze probeert met Sade en Femi te praten maar het vlot niet echt. Ze willen en durven niets zeggen, ze denken dat zo hun vader in problemen komt. En ze mogen ook niets zeggen van mrs Bankole, die had eerder tegen hen gezegd dat als ze 1 woord over haar zouden zeggen, ze zou maken dat hun vader nooit in engeland zou komen.
De mensen van de sociale dienst vinden een permanent pleegezin voor hen. Bij de Kings, een vrouw en een man van Jamaica die zelf al oudere kinderen hebben. Aunt Gracie en uncle Roy, zo noemen de kinderen hen. Als ze daar eenmaal zijn worden ze ook terug naar school gestuurd. Mama Appiah, een zwarte vrouw, ook van de sociale dienst, is een steun voor beide kinderen. Tegen haar begint Sade stap voor stap hun verhaal te vertellen. Ze liegt wel over veel, als ze vragen wat hun achternaam is vertelt Sade Adewale, de naam van haar moeder in plaats van haar echte naam, Solaja. Er komt ook een advocaat die hen helpt, mr. Nathan, met hem mee worden ze naar een bureau genomen voor vluchtelingen om hun hun papieren in orde te brengen.


Maar hoe dan ook, ze moeten terug naar school. Op haar eerste dag komt Sade al in contact met zowel een vriend, Mariam, een meisje uit Somalie, als met een vijand, Marcia, een echte pestkop.
Marcia, samen met haar vriendin Donna en nog een paar, onder andere Kevin, de zoon van mrs Graham, pesten haar. Maar er is ook goed nieuws: van mama Appiah verneemt de kinderen dat hun vader in engeland is. Hij zit wel in de gevangenis want hij kwam het land binnen met een valse identiteitskaart, maar de kinderen zijn zo gelukkig. Op een gegeven moment wordt ze gedwongen om een aansteker te stelen in het winkeltje van de oom en moeder van Mariam. Ze staat dan voor een dilemma, want Marcia dreigt dat als ze de aansteker niet steelt, ze haar broer, Femi, in elkaar gaan slaan. Sade schrikt; haar broer of haar vriendin?
Ze steelt de aansteker, maar voelt zich er zo slecht door. Ze eet niet meer. Als ze een paar dagen thuis is komt ze op een idee. Ze verzint een plan om haar vader vrij te krijgen. Op een avond gaan zij en haar broer naar de televisie studio van "7'o clock news" om daar de presentator te ontmoeten en hem om hulp te vragen. Als ze eenmaal daar zijn wachten ze een lange tijd buiten. Ze zien hem dan uiteindelijk en hij vraagt hen mee naar binnen. Daar doen beide kinderen het hele verhaal en de presentator zegt dat hij hen zal helpen. Ze zijn dolblij.

Als ze de volgende avond naar het nieuws kijken zien ze niets over hun vader. Sade en Femi zijn wat teleurgesteld, maar uncle Roy zegt dat het normaal is, ze moeten eerst alle info verzamelen. Ze wachten een paar avonden en dan uiteindelijk, het komt op het nieuws. iedereen hoort ervan! Hun vader is intussen in hongerstaking, de bedoeling hiervan is om in het nieuws te blijven en dat ze hem zo niet gewoon kunnen terugsturen als heel engeland er van weet. Een goede zet!
De stunt van de kinderen heeft effect. Hun vader komt vrij!
Op een morgen staan hun vader en uncle Dele voor de deur. Uncle Dele is ondertussen al terug en heeft zijn broer de hele tijd geholpen. Hun vader en uncle Dele mogen tot de tijd dat ze een eigen plaats gevonden hebben in hun huis verblijven van de Kings. samen met zijn kinderen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.