Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De wereld van Sofie door Jostein Gaarder

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De wereld van Sofie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 814 woorden
  • 20 juli 2001
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
76 keer beoordeeld

Boekcover De wereld van Sofie
Shadow
De wereld van Sofie door Jostein Gaarder
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
THEMA Er is niet echt een thema; de geschiedenis van de ( Westerse ) filosofie wordt uiteengezet. Dit boek is eigenlijk niet geschikt voor de 'gewone' behandeling van literatuur. Er zitten niet echt achterliggende gedachten in; het is alleenmaar om de lezers van alles te leren over de filosofie en hun zelfbewuster te maken. Het verhaal zélf is dus het allerbelangrijkst, en ook het moeilijkst. Alleen voor geinteresseerde! GENRE Niet echt in te delen: meer een geschiedenisboek. Het meest een psychologische roman; filosfische gedachten worden uitgelegd, je wordt zelf ook aangezet tot denken. En Sofie's gedachten staan centraal.
VERTELWIJZE Er is sprake van een wisselend perspectief; tussen Sofie en Hilde. Het is subjectieve en in de hij-vorm geschreven. TIJDSVERLOOP Achteraf blijken er 2 tijden door elkaar te lopen ( chronologisch) : 1. Het 'nu' voor Sofie en 2. Het 'nu' voor Hilde. Eerst alleen Sofie, langzamerhand Hilde erdoorheen en aan het einde zijn de 2 tijden samengekomen. Leestijd is 548 blz en de verhaaltijd is zo'n 2 maanden; tot vlakna Sofie's  15de verjaardag. Er zijn ook 2 vertellagen: 1. De uitleg van de filosofie en 2. de gebeurtenissen rond Sofie en Hilde. In het begin erg ingewikkeld, aan het einde heel leuk. Achteraf blijkt Hilde's vader het hele boek ( De wereld van Sofie)  bedacht te hebben en opgeschreven te hebben voor Hilde. Dus Hilde is werkelijkheid. Sofie en haar leraar zijn verzonnen  karakters, maar ze willen ontsnappen uit het boek, en aan het einde lukt dat ook. TITEL De wereld van Sofie => ten eerste letterlijk, de wereld, dus Sofie's gebeurtenissen, van Sofie. Maar ten tweede de wereld van de filosofie; Sofie is afgeleid van het Griekse woord sofia = wijsheid Ondertitel = Roman over de geschiedenis van de filosofie. En dat is het hoofdonderwerp! PERSONEN Sofie: ze is round character. Maar je leert haar niet goed kennen, omdat er vooral over de filosofen wordt verteld, en ze maakt ook niet veel mee naats haar lessen. - Ze is heel leergierig; blijft geïnteresseerd - Ze is heel nieuwsgierig; wil graag weten wie de mysterieuse briefjes schrijft - Ze is slim; ze kan alles snel volgen en ze kan zelfs begrijpen dat ze niet echt is, maar verzonnen! - Ze is 14 jaar - Ze is op haar hoede; heeft geheime schuilplaats, en spreekt nergens over met haar vriendin & moeder. - Ze is gemotiveerd; elke keer denkt ze serieus na over de vragen. RUIMTE Het speelt zich af in Noorwegen; niet erg belangrijk voor het boek.
OPBOUW Het is opgedeeld in 35 hoofdstukken, ieder ( behalve laatste 3 ) vernoemd naar de behandelde filosoof. SAMENVATTING Het boek is eigenlijk een cursus filosofie in een verhaal gegoten. Een meisje, Sofie, komt thuis en vind in de brievenbus een briefje waar op staat "Wie ben jij?" Sofie is natuurlijk heel verwonderd over het briefje en ze begint er over na te denken: Wie ben ik? Ze vindt geen echt sluitend antwoord, alleen nieuwe vragen zoals: Waardoor wordt iemands uiterlijk bepaald?, Wat is een mens?, Waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe?, Bestaat er leven na de dood?    Er komen nog twee briefjes met telkens een vraag en dan een lange brief waarin een onbekende haar vertelt wat filosofie eigenlijk is. Zo is ook de verdere opbouw van het boek: de filosofieleraar stelt vragen, Sofie denkt erover na en dan vertelt haar leraar over een filosoof die over dezelfde vragen nadacht. De filosofen worden chronologisch behandeld en als ze bij de middeleeuwen zijn aanbeland ontmoet Sofie haar filosofieleraar en gaan de lessen niet meer per brief, maar ontstaan er echte gesprekken.    Intussen gebeuren er echter vreemde dingen. Zo krijgt Sofie voortdurend briefkaarten met boodschappen voor een zekere Hilde Møller Knag, die ze helemaal niet kent. Later verschijnen er op de vreemdste plekken verjaardagswensen voor die Hilde, aan de binnenkant van een bananeschil bijvoorbeeld. Ook duiken er overal figuren op zoals Roodkapje, Winnie de Poeh en dergelijke. Sofie snapt uiteraard niets van de hele situatie en de lezer ook niet.    Ongeveer in het midden van het boek vertelt Sofie's leraar, Alberto Knox, dat deze vreemde verschijningen allemaal het gevolg zijn van hun schepper. Zij zijn niet echt, maar zijn verhaalkarakters! Hun schepper, de vader van Hilde, schrijft namelijk eigenlijk het hele verhaal over de filosofen én over Alberto en Sofie voor zijn binnenkort 15 jaar wordende dochter Hilde. Hilde leest dit alles en dus ook hun gesprek en vind het tijd om haar vader te straffen voor het pesten van Sofie en Alberto.    Op het momnet dat Hilde's vader thuis komt, weten Sofie en Alberto uit het boek te ontsnappen en zijn ze 2 schimmen in de werkelijkheid van Hilde; maar Hilde heeft dondersgoed in de gaten dat ze ergens zijn..... J. Gaarder - Geboren op 8 augustus 1952 in Noorwegen. - Studeerde filosofie, literatuur en wetenschap - Gaf eerst les, begon toen te schrijven - Schreef handboeken over religie en ethiek - Nu kinderboeken, verhalen - Eerst wilde niemand het boek uitgeven, nu zijn er meer dan 20 vertalingen

REACTIES

N.

N.

uit hoeveel bladzijden bestaat deze boek?

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De wereld van Sofie door Jostein Gaarder"