Zwarte makamba door Gustaaf de Jongh

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte makamba
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1113 woorden
  • 7 februari 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Gustaaf de Jongh
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1981
Pagina's
148
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zwarte makamba
Shadow
Zwarte makamba door Gustaaf de Jongh
Shadow

Achtergrondinformatie  van de schrijver

Gustaaf de Jongh was een Antilliaans schrijver en is geboren in Ambon, Indonesië op  13 november 1926.

De Jongh was actief in de literaire sportwereld op Curaçao. Hij was sportredacteur voor verschillende lokale kranten zoals de Amigoe, de Beurs- en Nieuwsberichten en La Prensa. Daarnaast schreef hij drie boeken: 

Hij heeft twee kinderen achtergelaten, Taffy en Giana, die op hun beurt ook prominent zijn geweest in de Curaçaose sportwereld.

Ruimte en Tijd

Het verhaal speelt zich af op Curacao en in Nederland  in de jaren tachtig.

Personages:

hoofdpersonen:

Josefina Martina:  Is een hele lieve vrouw en deed alles voor haar man José. Ze woont  op Curacao. Ze is  getrouwd en heeft  een zoon met José.

José Martina:  Is een eenvoudige jongen die het nooit breed heeft gehad. Hij is de man van Josefina Martina.

Mario Martina: De zoon van Jose en Josefina.

bijpersonen:

Beatrix  van der Linden: De vrouw bij wie hij verblijft als hij in Nederland gaat studeren. Er ontstaat later een liefdesrelatie tussen José en Betty.

Maria Verstraten:  Zij heeft José geholpen met zijn studie. Hij had slechte cijfers behaald en Maria was goed was  de rector en de leraren  van de Universiteit. Hij begint een relatie met haar alleen maar zodat zij hem kan helpen met zijn studie.

Dona  Enriqueta:  De  moeder van Josefina Martina. Ze deed aan zwarte kunst.

Maria Martina: De moeder van José Martina

 Johan Martina: de vader van José, hij  komt later te overlijden door een ongeneeslijke ziekte.

Minerva: De dochter van de miljonair Shon Mariano, ze pleegt abortus en komt te overlijden.

Vertelperspectief:

Dit verhaal is een hij-zij-verhaal. Het verhaal wordt vanuit het persectief van een hij /zij .

Tijd:

Het verhaal duurt ongeveer acht jaar. Jose moet een studie van ongeveer acht jaar in Nederland doen. Hij komt na zijn studie terug en daar eindigt het verhaal.

Motieven:

Liefde:  de liefde tussen Josefina en Jose/ de liefde tussen Beatrix en Jose.

Verdriet: Josefina had heel veel verdriet toe Jose naar Nederland vertrok.

Ria had veel verdriet door de ex-scheiding met Jose.

Abortus: Minerva pleegt abortus.

Moord: De zoon van José, Mario Martina vermoord een vijtienjarig meisje.

Zelfmoord: José pleegt zelfmoord, omdat hij zijn eigen zoon moest berechten.

Ziekte: de vader van Jose en ook Minerva leden aan een ongeneeslijke ziekte.

Rijkdom: Minerva was heel erg rijk. Haar vader was een miljonair.

Hoogmoed: José werd hoogmoedig toen hij terugkeerde uit Nederland.

Minderwaardigheidscomplex: José kreeg een minderwaardigheidscomplex, omdat zijn moeder haar lichtgetinte kinderen, die ze later kreeg met een andere man beter behandelde.

Zwangerschap: Minerva raakte zwanger van José.

Racisme: Hij wordt door een pater uitgescholden vanwege zijn huidskleur.

Dood: De vader van José en Minerva sterven door een ongeneeslijke ziekte.

Thema:

Dit boek beschrijf de wijze waarop de Antilliaanse jongeren zich gedragen als ze terugkomen uit bijvoorbeeld Nederland, na hun studie. Ze zijn meestal hoogmoedig, maar hebben tegelijkertijd ook minderwaardigheidsgevoel vanwege hun huidskleur.

Titelverklaring:

Op de Antillen worden blanke makamba’s genoemd. En José is vanwege zijn donkere huidskleur de zwarte makamba. Dit omdat hij zich  verheven voelde boven zijn landgenoten door zijn in Nederland genoten opleiding. Hij was hoogmoedig en had tegelijkertijd een minderwaardigheidsgevoel. Hij wilde niets meer van zijn huidskleur weten. Hij voelde zich blank, vandaar deze titel.

Samenvatting: José Martina is een eenvoudige jongen.Hij heeft het nooit breed gehad. Zijn vader Johan Martina werkte als uurloner. Op een dag kreeg de vader een ongeneeslijke ziekte en overleed. Zijn moeder Maria Martina begon toen een relatie met  haar baas  Max Blankeman, een blanke man voor wie ze werkte. Ze kregen drie kinderen. .Jose voelde zich minderwaardig, omdat  zijn moeder geen aandacht meer aan hem besteedde en de andere kinderen beter behandelde.

José trouwde later met  Josefina Martina en samen kregen ze een zoon Mario Martina genaamd. Kort na het huwelijk vertrok Jose naar Nederland om te studeren. Na ongeveer acht jaren kwam hij terug naar Curacao, toen hij klaar was met zijn studie. 

In Nederland heeft hij relaties gehad met twee vrouwen. Beatrix was bevriend met zijn vriend en ze ving hem op in haar huis. Zo begon hij een relatie met haar. Daarna leerde  hij Maria kennen, die goede connecties had op de Universiteit. Aangezien Jose slechte cijfers had,  maakte hij van de gelegenheid gebruik en begon een relatie met Maria. Maria wilde Jose onder één voorwaarde helpen en dat was dat hij Beatrix moet verlaten en bij haar moet komen inwonen. En later moest hij ook van Josefina scheiden alleen maar omdat Maria hem kon helpen. Hij  scheidde van  zijn vrouw en hij kwam ook bij Maria inwonen. José trouwde later met Maria en ze verhuisden naar Curacao.

Op een feestje leerde  hij Minerva, de dochter van Shon Mariano de miljonair, kennen.Hij begon toen een relatie met haar en trouwde met haar. Maria ging verdrietig terug naar Nederland.  Ze raakte in de verwachting, maar werd ongeneeslijk ziek en moest abortus plegen, Ze kwam te overlijden door die abortus. Doordat hij met  Minerva was getrouwd, werd hij de eerste zwarte Antiliaanse rechter van Curacao. Jose liet zijn naam veranderen in Joseph Maartens, omdat hij de naam  Martina een slavenachtige naam vond.

Op een dag pleegde zijn zoon Mario Martina een moord op een  vijftienjarig meisje, Inees Candelario. Dit omdat het meisje van hem in de verwachting raakte.  José wist niets hiervan. In de  rechtzaal, riep de advocaat de naam: ‘Mario Antonio Martina.” Rechter José schrok. Het leek of hij een lichte hartaanval kreeg. Het vonnis werd met twee weken uitgesteld, omdat Jose zijn eigen zoon niet wilde veroordelen.  Hij piekerde heel erg hierover en wist niet wat hij moest doen. Op de dag van het  vonnis van Mario nam hij vier kubieke centiliter morfine in ,want hij wilde pijnloos sterven. Hij nam daarna zijn auto en reed naar de vuilnisbelt. Op weg naar de vuilnisbelt werd hij slaperig en kwam in de trens terecht. Jose stierf en de politie haalde de auto uit de trens. Een andere rechter  werd met de zaak belast.Rechter mr.Mulders en veroordeelde Mario tot een jaar gevangenisstraf binnen een paar dagen wist iedereen dat de  echte naam José Martina was en dat Mario Martina zijn zoon is.

REACTIES

M.

M.

Top

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.