Zwarte engel door Joost Heyink

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1993 woorden
  • 19 juni 2007
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zwarte engel
Shadow
Zwarte engel door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: Zwarte Engel
Auteur: Joost Heyink
Jaar van Uitgave: 2004
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Verhaallijn
‘Tom!’.
‘Wat is er?’ Tom schoot overeind.
‘Ik hoor iets. Luister.’
‘Misschien een patïent die slaapwandelt,’ fluisterde Tom.
‘Zou kunnen.’
Het geschuif was nu dichterbij. En wat daar aan het schuiven was,
moest nu binnen hun gezichtsveld komen.
Tom wist in zijn hart wat hij te zien zou krijgen, maar schrok
toch zoals hij nog nooit was geschrokken. Hij was op slag

weerloos en verlamd.

Eens per week gaat Tom op bezoek bij zijn opa in het
particuliere ziekenhuis. Toms opa maakt graag grapjes,
maar is ook regelmatig in de war. Opa beweert dat er
mensen vermoord worden in het ziekenhuis. Tom weet
nu zeker dat opa de draad kwijt is.
Maar als hij hoort dat er de laatste tijd wel erg veel
mensen onverwacht sterven, begint hij toch te twijfelen.
Samen met Floor gaat hij op onderzoek uit. Al snel
merken ze dat ze in een nachtmerrie beland zijn.

Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik was in ieder geval al van plan om een boek te gaan lezen van Joost Heyink. Hij woont in Zuidwolde waar ik ben opgegroeid en zijn zoon zat bij mij op de basisschool. Ik vond het wel leuk om een boek van hem te gaan lezen. Natuurlijk komt het ook doordat ik heel positieve dingen over zijn boeken heb gehoord.

Sprak de titel je aan? Waarom wel of waarom niet?
Op het begin snapte ik de titel niet goed. Nu ik het boek heb gelezen wel. Ik dacht eerst dat het met een echte engel te maken had. Maar de titel sprak mij wel aan. Het is niet een standaard titel. Dat vind ik wel leuk. Dan wil je het boek lezen om erachter te komen wat de auteur met de titel bedoelt.


Hoe was je ervaring met het begin van het boek, wilde je graag verder lezen?
Ja, ik wilde het wel graag verder lezen. Op het begin vertelt Toms opa over de verschillende mensen die dood gaan. Dat er op dit moment veel meer mensen opeens overlijden. Toch was het op het begin een beetje saai. Maar ik wist dat dat later wel anders zou worden.

Beschrijf de voorkant van je boek.
Een jongen en een meisje, Tom en Floor, zitten samen op de grond. Tom heeft zijn arm om Floor heen. Hun benen zijn doorzichtig. Achter hun zie je de lucht, met donkere wolken. Over de wolken zit een oranje gloed. (zie voorblad)

perspectief
Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven?

Het verhaal is in een alwetend perspectief geschreven. Je weet niet wat iedereen denkt en voelt maar wel van Tom en een beetje van Marie Donkersloot. De hoofdpersoon is voornamelijk Tom, maar af en toe door het verhaal kom je een stukje uit het dagboek van Marie Donkersloot tegen. Ook op het einde volgt het verhaal haar. Dan praat ze als het ware tegen haar dagboek of tegen zichzelf, terwijl ze door het ziekenhuis loopt.

Kies een fragment uit je boek waaruit duidelijk blijkt welk perspectief hier gekozen is.
- ‘We moeten iets doen, Floor.’ Tom dacht aan zijn grootvader. Zijn lievelingsopa met het witte snorretje in zijn lievelingsstoel. Hij dacht terug aan hun laatste gesprek, aan de angst van zijn grootvader, de angst waar Tom niet mee kom omgaan. Het was te bizar geweest.
- Marie Donkersloot haalde een hand door haar korte donkere haar en pakte een spiegeltje uit de zak van haar jurk. Ze keek en glimlachte naar zichzelf. Jij kijkt tenminste anders, dacht ze. Als je me zo aankijkt, voel ik me goed. Dan ben ik sterk. Ik moet sterk zijn als ik mijn werk doe, het is soms zwaar. Je weet dat ik pas beslis als ik er lang over heb nagedacht, in mijn beroep mag je niets overhaast doen. Gelukkig sta ik er niet alleen voor.

tijd en ruimte
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in onze tijd.
3 voorbeelden:
- ‘Hoe is het op de HBS?’
‘Dat heet tegenwoordig VWO, opa’
- Tom keek naar het scherm van zijn pc (computers zijn modern, dus kun je weten dat het verhaal zich niet in het verleden afspeelt.
- Hij kon drie dingen doen. Aan zijn spreekbeurt beginnen, via Internet zijn schaakvriend in Zuid-Afrika uitdagen voor een potje, of aan de eerste zin van zijn boek beginnen. (Tom heeft een schaakvriend in Zuid-Afrika. Dat zou je niet hebben als je in het jaar 1800 zou leven.)

Hoeveel tijd neemt het verhaal in beslag?
Ik kan er niet achterkomen wanneer het verhaal begint. In welk seizoen bijvoorbeeld. Ik ben er wel achter gekomen dat het verhaal afloopt in de lente. Dat denk ik door de verschillende vogels waar ze het over hebben. Zelf denk ik dat het verhaal ongeveer in de herfst is begonnen. Dat denk ik doordat ik geen zomervakantie ben tegen gekomen in het verhaal. Het verhaal neemt dus ongeveer 3 seizoenen in beslag.

Waar speelt het verhaal zich af?
Vooral in het ziekenhuis waar Toms opa is opgenomen. Tom gaat namelijk heel veel bij zijn opa op bezoek. Ook gebeuren de moorden in het ziekenhuis en dus gaan Tom en Floor daar op onderzoek uit. Af en toe zijn er ook stukjes bij Tom thuis.

3 voorbeelden:
- Op zaterdag wandelde Tom om twaalf uur de koffieruimte van de afdeling Langdurige Opname van het particuliere ziekenhuis Amalia binnen.
- Tom lag in bad (badkamer)
- ‘Misschien is het een idee om in het bluescafé af te spreken?’ zei Floor.
‘Ik ben er.’
(…)
Floor zat er al toen Tom binnenstapte.

waardering
Het boek Zwarte Engel is een mooi boek dat is geschreven door Joost Heyink. Dit verhaal bezorgt je kippenvel. De groeiende verliefdheid tussen Tom en Floor is tussen deze spannende gebeurtenissen erg leuk. Dit verhaal laat je nadenken over het begrip euthanasie. Toms opa verteld Tom dat er een complot in het ziekenhuis waar hij zit aan de gang is. Tom en Floor gaan samen op onderzoek uit en ontdekken van alles. Ze gaan erachteraan en proberen te voorkomen wat er gaat gebeuren. Het is een spannend verhaal waarbij je op het puntje van je stoel zit. Tijdens het lezen krijg je een beeld van de dader en kan je zelf op onderzoek uit. Het is een mooi boek doordat je zelf gaat proberen het einde te voorspellen en je dus helemaal in het boek opgaat. Natuurlijk is het ook spannend hoe het afloopt. Ik vond het een leuk boek. Joost Heyink kan prachtig schrijven en dat zie je duidelijk terug in zijn boeken. Hij schrijft over dingen die voor kunnen komen in het dagelijkse leven. Ik raad je aan om dit boek te gaan lezen, en ga op in het verhaal over een ‘Zwarte Engel’.

Wat gebeurt er op de eerste 10 bladzijdes?
Tom is op bezoek bij zijn opa. Ze praten over alledaagse dingen. Af en toe raakt Toms opa in de war en probeert Tom heb weer naar de echte wereld te brengen. Dan begint Toms opa opeens over een complot waardoor dit jaar meer mensen overlijden dan vorige jaren.
Wat gebeurt er op de laatste 10 bladzijdes? Hier lees je hoe Tom, Floor en Toms opa, Marie Donkersloot, de ‘zwarte engel’, midden in de nacht tegen houden. Ze was van plan om Toms opa te vermoorden. Ze houden Marie tegen door een metalen po tegen haar hoofd te slaan. Hierdoor raakt ze bewusteloos. Daarna begint het volgende en laatste hoofdstuk. Hierin lees je over Tom die de dag na de nacht in het ziekenhuis waar zijn opa zit, weer bij zijn opa op bezoek gaat. Alles is weer goed in het ziekenhuis.
Samenvatting: Tom gaat vaak op bezoek bij zijn opa, die op de afdeling Langdurige Opname van het particuliere ziekenhuis Amalia zit. Zijn opa heeft last van dementatie en is vaak in de war. Hierdoor staat Tom vaak voor de vraag of hij zijn opa terug naar de echte wereld zou halen, of gewoon in zijn eigen wereld laat. Als zijn opa op een dag iets verteld over een complot binnen het ziekenhuis denkt Tom dat hij gewoon weer in de war is. Maar als zijn opa er vaker over begint, begint Tom toch te twijfelen. Zou zijn opa de waarheid spreken of is dit weer een van zijn fantasieën? Toms opa denkt dat er binnen het ziekenhuis patiënten worden vermoord. Als hij Floor leert kennen in het ziekenhuis verteld hij haar alles over het complot waar zijn opa het elke keer over heeft. Floor werkt in het ziekenhuis en is bereid om alles uit te zoeken. Als Floor en Tom weer een keer afspreken verteld Floor dat er inderdaad meer sterfgevallen dit jaar zijn dan vorige jaren. Ze gaan van alles uitzoeken om erachter te komen of er echt een complot is. Als Floor het aan haar baas vertelt, lacht die haar uit. Uiteindelijk komen ze erachter dat het waarschijnlijk een verpleegster binnen het ziekenhuis moet zijn. Ze kijken wie van de verpleegsters vaak nachtdienst heeft, want de moorden worden ’s nachts gepleegd. Uiteindelijk komen ze uit bij Marie Donkersloot. Om het echt zeker te weten onderzoeken ze eerst haar kleding, die ze heeft hangen in de kleedkamer. Floor vindt in haar jaszak een briefje met 5 namen van patiënten erop. 3 hiervan zijn al overleden, en 1 ervan is Toms opa. De andere is Mevrouw Karremans. Tom komt erachter dat het briefje een lijst is. Een lijst met de patiënten die ze nog wil vermoorden. Zijn opa staat bovenaan, en dat betekend dat hij de eerstvolgende is die word vermoord. Floor en Tom besluiten om ’s nachts in het ziekenhuis te blijven en Marie Donkersloot in de gaten te houden. Die avond overlijdt Mevrouw Karremans. Tom vindt dat wel heel toevallig en ze blijven de volgende keer dat Marie weer nacht dienst heeft, weer in het ziekenhuis om bij de kamer van Toms opa de wacht te houden. Zoals ze al dachten kwam Marie Donkersloot die nacht naar de kamer van Toms opa. Floor en Tom bedachten zich geen moment en stormden de kamer binnen. Daar stond Marie met een spuit in haar hand bij het bed van Toms opa. Eerst deed ze net alsof dit heel gewoon was, maar Tom en Floor hadden haar door. Met z’n drieën liepen ze de kamer uit. Marie was hun te slim af en kreeg de kans om Tom te pakken. Ze hield hem vast met de spuit bij z’n nek. Hierdoor was Floor machteloos. Marie wou de klus afmaken en alsnog Toms opa te vermoorden. Samen gingen ze weer naar binnen. Toen Marie de deur open deed, kreeg ze een klap op haar hoofd van een metalen po. In de deuropening stond Toms opa. Marie was bewusteloos. Toen ze weer wakker werd, waren Tom, Floor en Toms opa nog steeds in de kamer. Marie had aan het begin van de avond een reserve spuit in haar zak gedaan. Ze stond op en dwong hun om in de hoek te gaan staan. Toen ze dichterbij kwam, sprong Tom met een kussen tegen de spuit, op haar. Ze vielen op de grond, en Toms opa sloeg voor de tweede keer met de metalen po op Maries hoofd. De volgende dag was alles weer normaal. Behalve dan dat Marie Donkersloot niet meer in het ziekenhuis werkte.
Sprak de inhoud je aan? Waarom wel/niet? De inhoud sprak mij wel aan. Af en toe kom je stukjes in het boek tegen die Marie Donkersloot in haar dagboek schrijft. Hierdoor kom je er ook achter hoe zij zich voelt. Zij vond dat ze er helemaal niet fout aan deed om de patiënten te vermoorden. Zij vond dat ze hun van hun lijden verloste. Door zo’n boek kom je er ook achter dat er echt mensen zijn die zo denken. Die denken dat ze mensen helpen. Dat vind ik leuk aan boeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte engel door Joost Heyink"