Zoek door Mats Wahl

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Zoek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas tto havo/vwo | 1053 woorden
  • 18 februari 2015
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
119 keer beoordeeld

Boekcover Zoek
Shadow
Zoek door Mats Wahl
Shadow

1.De schrijver.

De schrijver van het boek zoek is Mats Wahl, hij is geboren in Zweden en geboren op 10 mei 1945. Hij is een Zweedse jeugdschrijver.

Hij wordt bekroond met de Nils-Holgersonprijs in 1989, in 1993 de Augustprijs, in 1994 de Janusz-Korczakprijs, in 1996 de Deutscher Jugendliteraturpreis en in 2002 de Kulturpriset till Adam Brombergs minne en de Gustav-Heinemann-Friedenspreis.

De boeken die hij heeft geschreven :        

~ Zoek.                                                                                           

~ Raak.

~ Dood.

~ Maj darlin.

~ Emmas reise.

~ Vinterviken.

~ En er zullen er wel meer zijn denk ik wel.

 

 

 

2. Verhaalsoort

thriller, haat & neonazisme.

Je kan het een beetje vergelijken met een detective boek.

 

3. Personen.

Hoofdpersonen.

- Harald Fors, is een goede rechercheur en het is een rustige man

- Hilmer Eriksson, is een teruggetrokken jongen en wil niks met de buitenwereld te maken hebben. Hij houdt van schaken en voetballen. Hij speelt bij een voetbalclub en zit bij een schaakclub.

Bij personen.

 

- Lars Bultherman, een klasgenoot van Hilmer nationaalsocialist een drukke jongen.

- Henrik Malmsten, een klasgenoot van Hilmer niet een nationaalsocialist is een rustige jongen, maar loopt achter Bultherman aan.

- Anneli Tullgren, een nationaalsocialist een druk meisje de meeste mensen op school zijn bang voor haar.

- Ellen Stare, is de vriendin van Hilmer een rustig meisje.

- Mehmet, schoolgenoot van Hilmer Turkse jongen die vaak spijbelt op school.

- Marcus Lundkvist, een nationaalsocialist de vriend van Anneli.

- Margit Lundkvist, secretaresse op de Lugnetschool van de directeur moeder van Marcus een lieve vrouw.

- Sven Humbleberg, directeur Lugnetschool een rumoerige man.

- Alf Nordström, conciërge en voetbaltrainer een stilzwijgende man.

- Carin Lindblom, collega van Harald een vrouw die snel op haar tenen is getrapt.

- Olle Berg, een man die niets te maken wil hebben met de politie.

- Peter Gelin, teamgenoot van Hilmer een rustige jongen.

 

4. Waar & wanneer speelt het verhaal zich af ?

Het verhaal kan nu ook ergens afspelen.

Het verhaal speelt zich af in Zweden. Het is niet duidelijk in welke stad of dorp. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in de tijd dat het geschreven is, namelijk 2000.

Alleen het Beekpad word beschreven.

Het Beekpad is een lange pad langs een klein riviertje (beek) de gemeente had dat pad gemaakt speciaal voor toeristen en verwachten dat er veel mensen op af zouden komen om te gaan vissen of de hond uit te laten daarom is er ook een grote parkeerplaats neergezet maar het blijkt dat er per dag niet meer dan 5 auto’s staan. Voorderest staan er langs de rivier een paar bankjes en prullenbakken en het zomerhuisje van Mr. Berg.

 

 5. wat gebeurt er allemaal ?

Hilmer gaat zoals gewoonlijk na het weekend naar school. Maar er is nu iets aan de hand, alleen kan hij niet herinneren wat. Er komt een politierechercheur Harald Fors de klas binnen en vertelt dat Hilmer sinds zaterdagavond wordt vermist. Tijdens het verhaal van Fors schreeuwt Hilmer: ‘’Hier ben ik! Zijn jullie blind? Ik ben hier!’’ Niemand reageert, ze kijken alleen maar naar Fors. Hilmer gooit al zijn boeken tegen de muur, maar er valt niets te horen toen het boek viel. Het boek was even onzichtbaar en geluidloos als Hilmer. Die dag worden er veel ondervragen gedaan bij klasgenoten, vrienden en bij personeel van de school van Hilmer. Alles wordt uitgepluisd, tot het laatste detail. Alle mogelijkheden worden gebruikt, maar de burgemeester van het rustige dorp helpt niet echt mee. Hij denkt alleen maar aan de narigheid die er kan worden veroorzaakt als de pers er achter komt. Maar het schijnt dat hij er wel degelijk iets heeft gezien wat heel belangrijk is. Het zijn de mogelijke daders.

 

Na verder onderzoek bij de leiding van de school, wordt er duidelijk dat hier een groep van 3 jongeren de school bedondert. Het zijn drie vrij asociale jongeren die allerlei oorlogstekens op de eigendommen van de school kladdert. Onder andere hakenkruizen en speciale afkortingen. Ze hebben haat aan alles en iedereen, vooral buitenlanders. Hilmer heeft een tijdje terug met een van de leden van dit groepje (Anneli) een flinke ruzie gehad. Dit ging over het opnemen voor een buitenlander.

 

6. Hoe loopt het verhaal af ?

Hilmer sterft op dinsdagmiddag. Zijn ouders zijn kapot van verdriet, ook de ouders van zijn vriendin Ellen en zijzelf zijn niet te troosten.

Dit heeft Hilmer allemaal mee gemaakt. Dit omdat zijn geest los uit zijn lichaam was geraakt. Hij kon alles alleen maar machteloos toekijken. Hij was een soort verbonden met Fors. Hij gleed continue mee met Fors, waar Fors ging, was Hilmer. Het blijkt ook dat de vriendin van Hilmer ( Ellen Stare ) zwanger is van Hilmer.

 

7. Eigen mening.

Het boek is : Spannend, heftig, een aanrader, sterk & schokkend.

Het is een goed boek om te lezen want het is in het begin al meteen een interessant begonnen over de onzichtbaarheid van Hilmer. En tot mijn teleurstelling loopt het slecht met hem af en blijkt hij nog vader te zijn ook. Op het boek Zoek is ook een vervolg genaamd Wraak. Dat boek is door dezelfde auteur geschreven en de dochter van Hilmer Erikkson en Ellen Stare genaamd Tove Erikkson gaat wraak nemen op Anneli Tullgren de medeplichtige van de moord op haar vader.  Ik denk dat ik Wraak ook ga lezen want de samenvatting daarvan is ook spannend. Mats Wahl vind ik een goeie schrijver. Ten slotte vind ik het boek ook leerzaam, omdat je wat leert over de onderwerpen zinloos racisme en immigratie, geweld en neonazisme.

 

 

8. Bronvermelding.

  Ik heb informatie ook zelf in mijn hoofd opgenomen tijden het lezen.

~   https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

~   http://www.leesplein.nl/

~   http://www.leestafel.info/mats-wahl

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zoek door Mats Wahl"