Zand in de ogen door Jessy Marijn

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Zand in de ogen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 533 woorden
  • 29 mei 2005
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Jessy Marijn
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1986
Pagina's
127
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zand in de ogen
Shadow
Zand in de ogen door Jessy Marijn
Shadow

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1943. wanneer Martin de broer van Stefaan opgeroepen werd voor een legerdienst verstopt hij hem automatisch. Maar door een spijtig toeval vinden de duitsers hem toch.
Stefaan die daar helemaal van kapot is, beslist wraak te nemen op de duitsers. Wanneer op een middag 2 duitse officieren aankomen in de garage van zijn vader vragen ze de auto in orde te zetten. Stefaan stelde de auto in orde maar sneed wel de remkabels door.
Met alle gevolg dat de officieren uit de bocht gingen en een van hen is dood. Wanneer de andere officier na zijn herstelling van zijn wonden uitleg komt vragen in de garage vlucht stefaan weg. De duitsers nemen de knecht van zijn vader (die in de garage werkt) mee in ruil van stefaan. Wanneer stefaan zich aangeeft wordt kris vrijgelaten.

Stefaan slaat op de vlucht maar vergeette zijn paspoort mee te nemen. Waardoor hij bij de eerste controle al werd opgepakt. Hij werd door een duitse camion naar adinkerke gevoerd. Van daaraf wordt hij met nog vele anderen naar wizner gevoerd. Dit was een voorkamp voor het echte kamp van Eperliques.
Nadat ze uit de trein stapten keer gij het paspoort van een zekere jan. Deze trok vrij goed op hem dus hij eigendlijk een echt paspoort. In het kamp werden ze uitgehongerd. Maar daar ontmoete gij anton die hem vertelde dat hij moest doen wat hem het beste leek. Dus besloot stefaan dan maar te ontsnappen en kris vrij te laten. Hij voelde hem schuldig voor kris.
In zijn vlucht had hij verschillende moeilijkheden. De eerste was natuurlijk het ontsnapping zelf. Nadien moest hij nog over de grens terug naar belgie geraken. En dat zonder geld. Hij werkte dan maar even voor een paar mensen en met wat geluk geraakt hij aan geld. De overzet verliep zeer goed. Eenmaal in belgie moest hij naar zjin familie gaan. Op zijn tocht naar daar kwam hij weer een controleur tegen maar deze keer liet hij hem niet doen. Hij sloeg de controleur die in een gracht viel en verdronk.
Nadien vluchte hij verder naar zijn tante en nokel. Daar kreeg hij eten, onderdak, en wat geld. Eenmaal terug aangekomen in zijn dorp was hij juist op tijd om kris te redden. Kris werd vrijgelaten en hij vloog zelf de cel in. Normaal worden jongens zoals hem daarna vermoord, maar de duitse officier vond hem een straffe kerel omdat hij zijn eigen aangegeven had. Hij moest naar een streng kamp in Duitsland.
Op het einde van de oorlog werd hij vrijgelaten.
Tijd en thema

Het boek speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Zo ongeveer rond 1943. het thema is natuurlijk de tweede wereldoorlog. Verschillende onderthemas zijn: het vluchten zonder papieren, het verzet, ….

De ruimte

Grotendeel van het verhaal is in frankrijk in het strafkamp. In het begin en op het einde is in zijn eigen dorp waar hij woont. Nadien wordt hij naar een strafkamp in Duitsland zelf gevoerd maar dat speelt zich niet meer af in het verhaal.

Punten op het boek

Ik geef een 7 op tien voor het boek. Het is een spannend verhaal met een verrassend einde. Het is geen happy end.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zand in de ogen door Jessy Marijn"