Auteur: Jackie Dewaele
Titel: Vrouwen zonder kleren
Uitgeverij: Van Haleweyck te Leuven
Jaar van uitgave: 2001
Druk: 1
Genre: psychologische roman
Verklaring van de titel:
De vrouwen zonder kleren zijn de meisjes die poseren voor John, waar hij met zijn hoop talent een prachtig schilderij tracht te maken en het te verkopen. Ook heeft John er twee geschonken: aan zijn dierbare moeder en zijn beste vriend Frans.
Spanning:
De spanning werd opgewekt door de akelige omstandigheden waarin Frans terechtkwam tijdens zijn ondervraging na de bomaanslag.
Taal:
Zeer makkelijk taalgebruik
Perspectief:
Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller.
Personages:
- Frans, vader van Justine en Cedric en man van Edith. Deze is een zeer geslaagde zakenman met een gelukkige familie.
- Justine is een studente filologie die gedurende het verhaal ontdekt dat ze lesbisch is en verliefd is op Eva.
- Eva is een negentienjarige studente, maar geeft haar studie op nadat ze topmodel wordt. Gedurende het verhaal heeft ze meerdere mannen waaronder John, maar uiteindelijk trouwt ze met Piet.
- Cedric is een mislukt modeontwerper, waarna hij computerverkoper wordt. Naar het einde van het verhaal neemt hij, samen met zijn zus Justine, de zaak over van zijn vader.
- Edith wordt in het begin van het verhaal betrapt dat ze met de leraar Spaans vreemdgaat, zodat ze deze relatie beëindigt en naar het einde van het verhaal Frans toch verlaat en bij John terechtkomt.
- John is de vertrouwenspersoon van vele studenten en ook van Frans. Deze heeft een zeer korte relatie met Eva. Omdat Frans hem ook veel steun biedt, schenkt hij Frans een naakt schilderij.
Relaties:
- Frans-Edith: Een serieuze liefdesrelatie, waarin beiden iets te ver gaan, waardoor het huwelijk op de klippen loopt.
- Frans-John: Een goede vriendenrelatie die zeker niet beëindigd wordt nadat Edith voor John kiest.
- Eva-John: Een vriendenrelatie waarin John andere gevoelens krijgt voor Eva, maar Eva niet voor hem kiest, desondanks hij later de aandacht zal verwerven voor Edith.
- Eva-Justine: Deze relatie is iets meer dan een vriendenrelatie, desondanks dat Eva een lesbische vriendin naar verloop van tijd pas ziet zitten.
Stijl:
Het boek is zeer eenvoudig, waardoor het zeer gemakkelijk en fijn is om het te lezen.
Tijd:
- De vertelde tijd beslaat ongeveer een maand of twee.
-Het verhaal speelt zich af in deze tijd
-Het verhaal wordt chronologisch verteld, zonder flashbacks.
-De scènes zijn vrij lang door veel dialogen en monologen.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen en heel eventjes in de Ardennen. De meest bezochte plekken zijn de loft van John en het appartement van Edith en Frans. Voor de rest spelen er zich nog scènes af in de gevangenis, in de herberg ’De Blauwvoet’, het politiecommissariaat, in het hotelletje in Durbuy en het appartement van Piet en Marian.
Milieu:
De milieus waarin het verhaal zich afspeelt zij het studenten-, het kunst- en het bazenmilieu.
Einde:
Het was een open einde en de afloop was onvoorspelbaar.
Beleving en waardering:
Het was een zeer goed boek met vele levenslessen die ik zeer ernstig neem. Ook viel het in zeer goede aarde omdat het zo vlot las.
Samenvatting:
Op een zomeravond heeft Frans thuis een zeer goed gesprek met Koen, die hij bij John ontmoette. Die avond laat Edith, zijn vrouw, een berichtje achter op het antwoordapparaat dat ze niet vroeg zal thuiskomen die nacht, maar wanneer ze ’s morgens vroeg gesnapt wordt, komt er aan het licht dat ze Frans bedriegt met de leraar Spaans.
Voor de kamerdeur van de loft van John ligt Eva te kermen van de pijn wanneer Justine de kamer wil binnenwandelen. Eva stopt met haar voorbereiding voor de rol in een Franse film en begroet haar beste vriendin. ’s Avonds wil Justine weggaan met Eva, maar op haar kot of bij andere van haar vrienden was ze niet te vinden, tot Justine bij John aankomt en ziet dat John veel tijd voor haar vrijmaakt zoals hij dat voor haar ook al had gedaan.
In de herberg ‘De Blauwvoet’ heeft Frans een ontmoeting met Herman die samen met de adepten van het Groot Vlaams Gelijk een heftige discussie over de toestand van Vlaanderen. Omdat Frans een beetje te diep in het glas gekeken heeft, kotst hij zijn schoenen onder en tracht hij nog thuis te geraken. De politie daarentegen heeft daar een andere gedachte over, wanneer ze hem willen testen of hij nog capabel is om met de auto te rijden. Herman helpt hem uit deze benarde situatie door hem terug mee naar binnen te nemen en hem een kruidenmengsel te laten drinken waardoor hij terug nuchter wordt.
Die avond zijn Eva en Justine naar een zeer flauwe komedie gaan kijken in de bioscoop en wanneer ze wat aan het napraten zijn, heeft Eva wat last van buikpijn die Justine verontrust, maar Eva deze kan toch met gerust gemoed naar huis.
Nadat de meeting, die hij geregeld had in de herberg, van Frans en Herman al twee keer uitgesteld was geweest, had deze plaats in het bureau van Herman waar Frans de deal kreeg om voortaan de bureaumaterialen te leveren aan het ministerie van Justitie.
Nu Eva haar studies heeft opgegeven en als topmodel bijna altijd in het buitenland zit, heeft Justine het zeer moeilijk met haar zelf. Desondanks kan Eva niet zomaar van haar job uit het buitenland vertrekken om haar beste vriendin te helpen.
Zoals gewoonlijk gaat Frans op bezoek bij John, tussen twee afspraken door, om naar diens verhalen te luisteren, maar als blijkt dat John liefdesverdriet heeft om Eva, heeft het meer nut dat Frans John troost. Gedurende deze conversatie belooft John dat hij, met zijn schitterend talent, een schilderij zal maken voor Frans, wat gratis zal zijn.
Gedurende een weekendje in een hotelletje in Durbuy worden drie koppels bij elkaar gebracht: Frans en Edith, Herman en Annelore en Jean-Marc en Ilse. Wanneer men aan het rusten is, komt ineens Justine daar binnengelopen en eist natuurlijk alle aandacht op van haar moeder, zodat gedurende conversatie Justine haar moeder te verstaan geeft dat ze lesbisch is.
Desondanks dat Frans onschuldig is, wordt hij opgepakt om de reden dat hij verdacht wordt voor de bomaanslag op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waardoor vele dossiers in de vlammen zijn opgegaan. De rede dat hij verdachte was, was omdat hij al geruime tijd in de kringen van het Groot Vlaams Gelijk vertoeft. De ondervraging, die plaatsvond in een gevangenis, was zeer sterk lijkend op een echte foltering, waarbij Frans meerdere malen schoppen in zijn buik en nieren moest verteren en waarbij ze soms zijn neus en mond dichtknepen zodat hij bijna stikte. Telkens maakten ze verkeerde aantekeningen die ze hem dan wilden laten tekenen.
Nu Justine bij John op bezoek was geweest om raad, maar haar eigenlijk alleen maar dieper in de put duwde, was de conversatie uitgedraaid naar Eva, toen bleek dat ook John verliefd was op Eva.
Later had Justine het bekend gemaakt aan Eva, dat ze lesbisch en verliefd was op haar, waardoor verschrikkelijk verward bleek te zijn.
Nu ze met de gevoelens van haar beste vriendin niet meer weg kon, ging ze naar een bar waar ze Koen tegen het lijf liep. Deze had haar dan maar te slapen gelegd in zijn bed die nacht, omdat ze te zat was om nog iets anders te doen.
Na drie verschrikkelijke dagen in de gevangenis komt Frans weer thuis, opdat het zo onverwacht was, kreeg hij niet de beste ontvangst, maar ze was toch beter dan niets.
John, die hem ooit eens een schilderij beloofd had, kan eindelijk zijn gunst bewijzen door hem het schilderij te geven, dat door een landschapschilder een prachtig naaktschilderij geworden was.
Eva, die ondertussen al wat de schok bovenop gekomen was, ging op bezoek bij Piet, een computerspecialist die niet op een nerd leek, en Marian, een biseksuele meid, die al geruime tijd samen waren.
Die avond heeft Willy een ontmoeting met een zekere generaal Ducqueu, een man met een eigen huurlingenleger, die hem neerknalt. Koen die Willy al geruime tijd achtervolgt, gaat enkele minuten later dezelfde kamer binnen en knalt Ducqueu neer.
Wanneer Eva die avond aanbelt bij Justine is Marian daar ook aanwezig. Eva merkt dat beiden hun kleren iets te vluchtig hadden moeten aantrekken, toen zij aanbelde, zodat ze in de lach schoot en de volgende uren de goede band die ze had herstelde.
Dronken opent John die avond de deur voor Frans, die onmiddellijk merkt dat John iets mist, te duidelijk zelf: John mist Eva.
Frans wou die avond zijn relatie met de mannen van het Groot Vlaams Gelijk beëindigen en toen hij daar te horen kreeg dat Herman dood was, kon hij er even niet goed met overweg, maar uiteindelijk moest hij beschouwen als een soort van weerwraak.
Edith daarentegen heeft het gedurende lange tijd al moeilijk met hun relatie en nadat ze het bericht heeft gehad in het ziekenhuis dat haar verontruste dat ze kanker had, maar onjuist bleek te zijn, wou ze even alleen wat tijd doorbrengen.
Einde van het verhaal:
Frans heeft een job in Indonesië.
John en Edith hebben een relatie opgestart.
Cedric en Justine hebben zeer geslaagd het familiebedrijf overgenomen.
Piet en Eva zijn getrouwd en vieren deze in een hotel in Calpe.
Eva gaat vijf weken later beginnen mee te spelen in een Franse film.
Bibliografie:
°Geboortedatum: 23 maart 1945
°Jackie Dewaele is een stille denker, maar werkte in de laatste dertig jaar onder allerlei pseudoniemen, waarvan Zaki het bekendste is.
Toneel, journalistiek, radio en televisie, hij heeft het allemaal doorstaan. Nu wil hij boeken schrijven over zijn bestaan als onschuldige toeschouwer bij het dagelijkse leven.
°Op radio presenteerde hij bij Omroep Brabant programma's zoals "Er komt geluid uit het behang".
°Op tv was hij spelleider in onder andere "Cijfers en letters", "Lingo" en "Viersprong". Verder presenteerde hij het programma "Taxi".
°In de jaren 70 zong Zaki ook. Tal van singles werden uitgebracht, maar zonder al te veel succes. Een uitzondering was het liedje 't is te laat, dat in 1974 toch doorstootte tot de Vlaamse top 10.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
heej westje,
bedankt voor je verslag! ik heb er echt wat aan gehad!
doei, pia
21 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
eeeeeey westje goed werkstuk ik had een 8 haha tnnx (K)
20 jaar geleden
Antwoorden